Denetim ders notları-Muhasebe denetimi-Mali analiz



  1. İşletme finansal tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluğunun ve bir bütün olarak gerçeği yansıtıp yansıtmadığı mali tabloların denetimini ifade eder.
  2. Denetçi görüşü, denetim raporunun görüş bildirme bölümünde yer alır.
  3. Bilginin açıklanmaması, yanlış veya eksik açıklanması nedeniyle finansal tabloları esas alarak karar veren finansal tablo kullanıcılarının ekonomik kararlarını etkileyebilecek hususlar bağımsız denetimde önemlilikle bağlantılıdır.
  4. Maddi duran varlıkların mevcudiyeti hakkında güvenilir bir bağımsız denetim kanıtı elde edebilmek için fiziki inceleme tekniği kullanılır.
  5. Bağımsız denetimin yürütülmesi sırasında her bir denetim alanı için uygulanması düşünülen denetim işlemlerini çalışma kâğıtlarıyla ilişkilendirerek, kalemler itibariyle çeşit, tarih ve süre ile görevlendirilen elemanlar bakımından ayrıntılı olarak belirlendiği doküman denetim programıdır.
  6. Bilanço tarihinde yer alan varlıklar bilanço tarihi itibariyle işletmenin mülkiyetinde olan varlıklar ile alacak haklarından oluşmalıdır ifadesi genel denetim amaçlarından sahiplik ve yükümlülükleri ifade eder.
  7. Vergi mevzuatına göre yapılan denetim uygunluk denetimidir.
  8. SPK tarafından yapılan ara mali tabloların denetimine sınırlı denetim denir.
  9. İşletme mali tablolarında olası hataların, bilgi kullanıcıları ve işletme ile iş ilişkisine gireceklerin kararlarına yapacağı etkinin düzeyi, denetçi açısından önemlilik düzeyini ifade eder.
  10. Örneklerin seçildiği ve bağımsız denetçinin hakkında bir sonuca ulaşmak istediği veri setinin tamamı ana kütleyi ifade eder.
  11. Genellikle hesap bakiyeleri ve bu bakiyelerin bileşenleri için kullanılan ve sunulan bilgilerin veya var olan şartların dolaysız olarak üçüncü kişilerden teyit edilme süreci doğrulama tekniğini ifade etmektedir.
  12. Denetçinin, yeni bir anlaşma yapmadan önce müşteri hakkında gerekli inceleme ve soruşturmaların yapılması için gerekli politika ve prosedürlere kalite kontrol standartları denir.
  13. İşlemlerin test edilmesi, diğer bir ifade ile bir işlemin belgelendirilmesinde ve muhasebe kayıtlarına geçirilmesinde düzenlenen tüm belgelerin ve izlenen tüm muhasebeleştirme işlemlerinin doğru olarak yerine getirilip getirilmediğinin incelenmesinde kullanılan testlere işlem testleri denir.
  14. Denetçinin işletme personelini izlemesi denetim prosedürlerinden gözlem kapsamına girmektedir.
  15. Bağımsız denetimin temel amacı mali tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluğunu belirlemektir.
  16. Mali tablolarda önemli yanlışlar olduğu halde, denetçinin mali tabloların doğru olarak sunulduğu sonucuna varması ve mali tablolar hakkında olumlu görüş bildirmesine denetim riski denir.
  17. Denetçinin kendi tecrübeleri ile şirketin müşteri profilini ve iç kontrol sisteminin yapısını birleştirerek hangi müşterilere mutabakat mektubu gönderileceğine karar vermesi durumunda iradi örnekleme yapılmış olur.
  18. Her bir işlem grubundaki hesaplara uygulanacak uygunluk ve maddi doğruluk testlerinin neler olduğu ve bu testlerin kimin tarafından ne zaman yapılacağı denetim programında yer alır
  19. Muhasebe denetiminde denetim kapsamının ve denetim işlemlerinin belirlenmesinden denetim bulgularının raporlanmasına kadar olan süreçteki uygulamaların ne şekilde olması gerektiğini belirleyen standartlar çalışma alanı standartlarıdır.
  20. Denetçinin izlediği denetim tekniklerini, elde ettiği bilgileri ve ulaştığı denetim sonuçlarını kayıt ettiği belgeye çalışma kağıtları denir.
  21. Denetçinin işletmede çalışanlara çeşitli sorular sorarak iç kontrol yapısının işleyişiyle ilgili bilgiler toplamasına soruşturma denir.
  22. Müşterinin iç kontrol sisteminin işlevsel olmadığı veya çalışmadığı varsayımı altında, bazı işlem türlerinin, belirli yapısal ve çevresel özellikleri nedeniyle yanlış kaydedilmesi veya hiç kaydedilmemesi sonucunda hesap kalanlarının önemli yanlışlıklara maruz kalması yapısal riski oluşturur.
  23. Denetim döneminin hangi zaman aralıklarında, kimler tarafından, hangi denetim teknikleri uygulanarak denetleneceğinin yazılı bir şekilde belirlenmesi denetimin planlama aşamasında yapılır.
  24. Denetçinin daha önceki tecrübelerine dayanarak örneklem büyüklüğünü belirlemesine iradi örnekleme denir.
  25. Denetçi, denetlediği işletmenin alacaklarını incelerken denetlenenin yazılı talebiyle, işletmeye borcu olan taraflardan bilgi istediğinde doğrulama tekniği kullanılmış olur.
  26. İşletmede finansal bilgilerle finansal olmayan bilgiler arasındaki ilişkiler, cari döneme ait bilgilerle önceki dönemlere ait bilgilerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi analitik incelemelerle mümkün olur
  27. Denetim Planlama ve Gözetim standardı çalışma alanına ilişkin standartların kapsamındadır.
  28. Bir işletmenin mali işlemlerinin ve faaliyetlerinin, işletme yönetimi, yasama organı ya da diğer yetkili kişi ve kuruluşlarca belirlenmiş yöntemlere, kurallara ve mevzuata uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan denetime uygunluk denetimi denir
  29. Denetçinin, daha önceki tecrübelerine dayanarak örneklem büyüklüğünü belirlemesi iradi örneklemeyle ifade edilir.
  30. Denetçi işletmenin bankadan aldığı kredilere ilişkin hesapladığı faiz gideri büyüklüğüne ilişkin yapılan kayıtların doğrulanmasında yeniden hesaplama yöntemi kullanılır
  31. İşletmede hangi denetim alanlarında hangi denetim teknikleri uygulanarak denetimin veya kanıt toplama çalışmalarının yapılacağını belirleyen yazılı belgeye temel plan denir.
  32. İşletmenin gelecekte mevcut kârlılık düzeyini engelleyecek, yaşamını tehlikeye sokacak, amaçlarına ulaşmasını engelleyecek olaylar ve kavramlara işletme riskleri denir
  33. Herhangi bir yasada yer almamakla birlikte, denetim faaliyetlerinin kimler tarafından, nasıl ve ne şekilde yapılacağını ve sonuçların nasıl raporlanacağını belirleyen ilke ve kurallara genel kabul görmüş denetim standartları denir.
  34. Denetçi, denetim kanıtı toplamış, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyum tespit edilmiş ama işletmenin sürekliliği ilkesinde belirsizlikler tespit edilmişse, denetçinin yeterli ve güvenilir kanıt toplayamayacak kadar çalışma alanının kısıtlanmış olması görüş bildirmekten kaçınır
  35. SPK mevzuatında, tasfiye, birleşme, devir durumunda bulunan ortaklıklar ile aynı durumdaki sermaye piyasası kurumlarınca düzenlenmiş mali tabloların denetimine özel denetim denir.
  36. Vergi inceleme elemanlarının özellikle üretim işletmelerinde uyguladıkları randıman oranları dikkate alınarak yaptıkları denetim faaliyet denetimidir.
  37. İç kontrol sistemini oluşturan politikaların ve prosedürlerin olmadığı varsayıldığında, belli yapısal ve çevresel özellikleri nedeniyle hesap kalanlarının önemli yanlışlıklara maruz kalması yapısal riski oluşturur.
  38. Denetçinin işletme hakkında görüşe ulaşmasında, yeterli sayıda ve güvenilir kanıtın elde edilmesi için gözlem, soruşturma, fiziki inceleme ve doğrulama yöntemleri kullanılır.
  39. Mesleki eğitim ve deneyim standardı genel standartların kapsamında yer alır
  40. Denetim süreci içinde yer alan işlemleri sözleşme öncesi faaliyetler (teklifin alınması ve değerlendirme), planlama ve program geliştirme için hazırlık çalışmaları, denetim planın hazırlanması, denetim planının uygulanması, denetimin tamamlanması raporlama aşaması ve rapor sonrası faaliyetler olarak sıralayabiliriz.

İlgili Kategoriler

Muhasebe Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir