Rönesans, orta çağ sonu seyahat ve keşifler

RÖNESANS, ORTA ÇAĞ SONU SEYAHAT VE KEŞİFLER

Anahtar Kavramlar

  • Rönesans
  • Yeni Çağ Avrupası
  • Coğrafi keşifler
  • Seyyah ve kâşifler
    • Marco Polo ve Seyahati

1254 yılında venedikte doğmuştur.II million adlı eserinde ülkelerin ve toplumları yaşam tarzları,kültürleri ve faaliyetleri gibi konulara yer vermiştir.avrupa da doğunun tanınması anlamında önemli bir eserdir.ancak şahsi ve öznel bir kitap olduğu için pek inandırıcı bulunmamıştır.

  • Christopher Columbus

Columbus’un ulaştığını düşündüğü yer Hint Adaları iken o esasında Amerika’ya varmış ve buranın yeni bir kıta olduğunu öğrenecek kadar yaşayamadan ölmüştür. Coğrafi varsayım ve çıkarımları başarılı denebilecek düzeyde olmayan Christopher Columbus gerçekte 19.600 km olan Kanarya Adaları ile Japonya arasındaki mesafeyi 3.700 km olarak tasavvur etmiştir.

  • Vasco de Gama

1469 da Portekiz de doğmuştur.avrupadan çkarak doğrudan hindistana ulaşan ilk kişidir. Bu başarı İpek Yolu sayesinde ticari üstünlükleri bulunan Osmanlı Devleti’nin ve İran’daki Safevilerin bu alandaki avantajlarının Avrupalılara geçmesine neden olmuştur. Seyahatleri sırasında özellikle Hac seferindeki Müslüman gemilerine karşı korsanlık yapacak kadar bağnaz bir Hristiyan olup, yerel halkla çatışarak ve Mombasa gibi liman şehirlerini topa tutarak çok sayıda insanın ölümüne sebep olmuştur. Onun seyahatleri bir anlamda Avrupa’nın doğudaki bazı toplumları köleleştirmesinin ve emperyalist sömürgeciliğin de miladı olarak kabul edilmektedir.

  • Ferdinand Magellan

1480 de Portekiz de doğmuştur.sürekli batıya gidildikçe doğu ülkelerine gidilebileceğini ispatlamaya çalışmıştır.gerçekten de güney amerikanın güneyindeki magellan boğazını keşfederek büyük okyanusa geçmiş buradan da Filipinlere ulaşmayı başarmıştır. Ferdinand Magellan’ın seyahati ile birlikte en yakın iki galaksi olan Magellan Bulutsuları Güney Yarım Kürede keşfedilmiştir. Geriye dönenlerin seyir defterleri ile gerçek tarihin uymadığını görmeleri üzerine saat farkı ve birden fazla saat diliminin bulunması gerektiği konuları gündeme gelmiştir. Ayrıca bu sefere katılanların toplam 69.800 km süren yolculuklarından hareket edilmek suretiyle Dünyanın çevresi hakkındaki hesaplamalar geliştirilmiştir.

  • Jacques Cartier

Fransız denizci 1491 de Saint malo da doğmuştur.kanadayı keşfettiğine inanılan denizci quebec e kadar gitmiş burada bir üs kurarak Montreal adasına ulaşmıştır.kanada da Fransız kolonileri kurma fikri ortaya çıkmıştır.ve bölgede ilk sömürgecilik faaliyetleri başlamıştır.

  • Martin Frobisher

1535 de İngiltere doğmuştur. Frobisher Boğazı adını verdiği ve kuzey geçidi sandığı yerin aslında bir körfez olduğu (Frobisher Körfezi) sonradan anlaşılmıştır. Seferlerinden dönüşte altın sanarak tonlarca piriti İngiltere’ye taşımıştır. Geri döndüğünde değersiz bu yük sebebiyle maddi sorunlarla karşı karşıya kalmış ve sonunda artık yeni seyahatleri finanse edemez duruma gelmiştir.

  • Francis Drake

Sir unvanı da olan Francis Drake 1545-1596 yılları arasında yaşamış İngiliz denizci, köle taciri, hükûmet korsanı ve amiralidir (Resim 38). Magellan’dan sonra Dünyanın çevresini deniz yolu ile dolaşan ikinci kişidir. Değerli kargoya sahip İspanyol gemilerini soymuş ve İngilizlerin imparatorluk olma yolunda ihtiyaç duydukları deniz ticaret yollarının açılmasına katkı sağlamıştır. Son seferinde 20 gemi ve 12.000 adamını kaybederek bir hezimet yaşamıştır. Ardından İngiltere’ye dönmüş ve hayatının geri kalanında politika ile ilgilenmiştir.

  • John ve Sebastian Cabot

İtalyan kaşif john cabot cenova da doğduğu sanılmaktadır.kuzey amerikaya özellikle kanadaya seferler düzenlemiştir. Kuzey Avrupa’daki denizci kavimlerin Amerika’ya ulaşmasının ardından bu topraklara ayak basan ilk Avrupalılardan olduğu iddia edilmekte bu iddia da İngilizlerin Kanada’dan hak talep etmelerinin dayanağını teşkil etmektedir.

Sebastian cabot john un ikinci oğludur.1477 de İngiltere de doğmuştur.kaşif ve kartograftır.labrodor kıyılarını keşfetmiştir.

  • John Davis

1550 yılında İngiltere de dpğmuştur.kuzeybatı geçidinin kaşifidir.çeyrek kadran olarak bilinen aleti geliştirmiştir.sonrasında bu alet david kadranı ya da İngiliz kadranı olmuştur.

  • Martin Behaim

1459 da Almanya da doğmuştur.genç yaşlarda astronomi dersleri almış usturlabı kullanarak gökcisimleri ile gili hesaplamalar yapmış denizde kullanılabilecek ahşap bir usturlab yapmıştır.afrika kıyılarına seyahat etmiş dönüşte kuzey ve güney yarım küreleri gösteren bir harita yapmıştır.piri reis bu çalışmalardan yararlanmıştır.

Bölüm Soruları

1) Kuzeybatı geçidini bularak bu yolu kullanıma açan kâşif kimdir?

a) Vasco de Gama

b) John and Sebastian Cabot

c) John Davis

d) Marco Polo

e) Christopher Columbus

2) Hindistan bölgesinde sömrgecilik faaliyetlerinin başlangıcı olarak kabul edilen olay hangisidir?

a) Vasco de Gama’nın Hindistan’a doğrudan ulaşmayı başarması

b) Ferdinan Magellan’ın sürekli batıya giderek Dünyanın çevresini dolaşması

c) Marco Polo’nun Doğu ve Güneydoğu Asya’da 17 yıl süren seyahatleri

d) Martin Behaim’in Doğu Yarım Küre haritasını yapması

e) Jacques Cartier’in Quebec bölgesinde bir üs kurması

3) Keşifler çağındaki denizci ve kâşiflerin bazılarında baskın dinî duyguların olumsuz etkisinin kesin delili olarak hangisi gösterilebilir?

a) Francis Drake’in İspanyol kolonilerine baskınlar düzenlemesi

b) Sebastian Cabot’un İngiltere ile İspanya arasında sık sık saf değiştirmesi

c) Ferdinand Magellan’ın Filipinler’de yerli halk tarafından öldürülmesi

d) Vasco de Gama’nın Hac yolundaki Müslümanlara saldırması

e) Martin Frobisher’in Gine kıyılarına seyahat yapması

4) Martin Behaim’in denizcilik açısından önem taşıyan buluşu nedir?

a) Pusula

b) Yelken bezi

c) Ahşap usturlab

d) Dürbün

e) Astronomi cetveli

5) Amerika’da bulduğu tonlarca priti altın sanarak İngiltere’ye taşıyan ve bu değersiz maden yüzünden maddi güçlükler çeken İngiliz denizci ve seyyah hangisidir?

a) Vasco de Gama

b) Ferdinan Magellan

c) Marco Polo

d) Jacques Cartier

e) Martin Frobisher

6) 1499 yılında İngilizlerin Kanada’dan hak talep etmelerinin dayanağını teşkil eden seyahati yapan İtalyan seyyah kimdir?

a) Francis Drake

b) Sebastian Cabot

c) Ferdinand Magellan

d) John Cabot

e) Martin Frobisher

7) Avrupa’dan yola çıkarak doğrudan Hindistan’a ulaşmayı başaran ilk kâşif kimdir?

a) Sebastian Cabot

b) Vasco de Gama

c) John Davis

d) Marco Polo

e) Christopher Columbus

8) Marco Polo’nun Doğu ve Güneydoğu Asya’da 17 yıl süren seyahatlerini hapisane arkadaşına yazdırdığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

a) The Seaman’s Secrets

b) The World’s Hydrographical Description

c) Denizler Altında Yirmi Bin Fersah

d) Secrets of East

e) Il Milione

 9) İngiliz kadranının mucidi kimdir?

a) Christopher Columbus

b) John Davis

c) Ferdinand Magellan

d) Vasco de Gama

e) Martin Frobisher

10) Kanada’da sömürgecilik faaliyetlerinin başlangıcının ilk adımı olarak Jacques Cartier’in hangi fikri gösterilebilir?

a) Fransız kolonilerinin kurulması

b) İspanyol kolonilerine saldırılması

c) Kanada’daki değerli madenlerin yerinde işletilmesi

d) Kuzeybatı geçidinin daha fazla kullanılması

e) İngilizlerin İspanyollarla ortak hareket etmesi

Cevaplar

1)c, 2)a, 3)d, 4)c, 5)e, 6)d, 7)b, 8)e, 9)b, 10)a

İlgili Kategoriler

Coğrafya Ders Notları


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.