AÖF Adalet Uyap 1 Final Notları



UYAP I  FİNAL NOTLARI

5.ÜNİTE: a. Vatandaş Bilgi Sistemi: Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde Vatandaşların elektronik ortamda takip etmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir. UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların İnternet üzerinden e-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza ve e-Devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalı’na bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler. Vatandaşlar; https://vatandas.uyap.gov. tr/index.html adresinden; e-İmza ya da mobil imzası olmayan vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediği gibi) bilgileri görebilmektedirler. Vatandaş bilgi sitemi sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden en kısa zamanda haberdar olmakta, fiziki ortamda incelenen dosyanın içerisinde bulunan tüm evrakların içeriğini, safahat bilgilerini ayrıntılarıyla inceleyebilmektedirler.

  1. Avukat Bilgi Sistemi: Avukatlar, https://avukat.uyap. gov.tr adresinden; e-İmza, m-İmza, e-Devlet ve Uyap üzerinden on-line bağlanarak mesai saatleri içerisinde, dava ve icra takibi (e-takip) açabilmektedirler. Yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dosyalarını inceleyebilmektedir. Dava dosyalarından suret alabilmekte; elektronik imza ile sistemdeki dava dosyalarına evrak (mazeret, cevap, vekâlet vs.) gönderebilmekte, safahat bilgilerini ulaşabilmekte, duruşma günlerini sorgulayabilmekte, yeni dava dosyası açabilmekte, on-line harç ve masraf ödeyebilmektedir.
  2. SMS Bilgi Sistemi: Dava bilgileri de dâhil olmak üzere, UYAP Adalet, Avukat, Vatandaş ve diğer portallar üzerinden yapılan işlemler ile UYAP bünyesinde yayımlanan atama ve yer değiştirme gibi bilgilerle ilgili uyarı, bilgi, veri ve duyuruların, kısa mesaj (SMS) aracılığı ile kullanıcılara sunulabilmesidir. Adalet Bakanlığı, mahkeme kararlarının ve diğer adli işlemlerin SMS yoluyla ilgililerin cep telefonlarına gönderilmesi için TÜRK TELEKOM (AVEA), VODAFONE ve TURKCELL’le iş birliği protokolü imzalamıştır. Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin (UYAP) mobil ayağını teşkil eden UYAP SMS Bilgi Sistemi’yle avukatlar ve vatandaşlar dava açılması, icra takibi başlatılması, duruşma tarihi gibi bilgileri adliyeye gitmeden cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla öğrenebilmektedir. UYAP SMS Bilgi Sistemi; adli ve idari mahkemeler ve icra daireleri gibi birimlerce gerçekleştirilen ve taraflara iletilmesi gereken bilgi, veri ve duyuruların GSM Operatörleri aracılığıyla avukatlara ve ilgili kişilere SMS yolu ile sunulmasını amaçlıyor. Bu sistem sayesinde, adli makamlardaki yetkililer, UYAP portalları üzerinden işlemlerini onayladıkları anda otomatik olarak ilgili kişilere SMS gönderilmektedir.
  3. Kurumsal Bilgi Sistemi: UYAP Kurumsal Bilgi SistemiTürkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde özel şirketlerin veya kamu kurumlarının tarafı oldukları dava dosyalarını İnternet üzerinden takip edebilmeleri için Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.
  4. UYAP Mevzuat Bilgi Sistemi: Proje çerçevesinde geliştirilen UYAP Bilgi Bankası ve kişisel bilgisayarlara kurulabilecek UYAP Mevzuat Programı sayesinde tüm mevzuat ve içtihatlar en güncel hâliyle ve yine hukuksal makaleler, hukuk sözlüğü, sık kullanılan mevzuat gibi hukukçuların günlük hayatta ihtiyaç duydukları bilgiler hâkim ve savcılarımız ile diğer yargı personeline ve hatta vatandaşlara sunulmuştur.
  5. Uzaktan Eğitim Sistemi: UYAP Eğitimlerinin, personel hareketleri, yaygınlaştırma çalışmaları, yazılımda yapılan güncellemeler ve kullanıcıların bilgilerini yenilemek istemeleri gibi nedenlerle süreklilik arz etmesi karşısında kullanıcıların eğitim ihtiyaçlarının zaman ve mekâna bağlı kalınmaksızın sürekli olarak karşılanması ve eğitim faaliyetleri nedeniyle yapılan harcamaların önüne geçilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından UYAP Uzaktan Eğitim Bilgi Sistemi kapsamında UYAP ekranlarının kullanılmasına yönelik olarak uzaktan eğitim içerikleri üretilmiştir.

6.ÜNİTE: Kanunlar bakımından Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 38/A maddesinde, Çek Kanunu’nun 5’inci maddesinde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun 10’uncu maddesinde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 445’inci maddesinde UYAP’a ilişkin detaylı hükümler bulunmaktadır. Yönetmelikler bakımından ise Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin 48’inci maddesinde, Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hâkim Adaylarının Staj Dönemi ile Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmelik’in 5’inci maddesinde, Suç Eşyası Yönetmeliği’nin 18’inci maddesinde, Adalet Kütüphaneleri Yönetmeliği’nin 12’inci maddesinde, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Bilirkişilik Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin 15’inci maddesinde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği’nin 4’üncü, 5’inci, 9’uncu, 36’ıncı, 37’inci, 42’inci, 48’inci, 56’ıncı, 60’ıncı ve 66’ıncı maddesinde, Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik’in 4’üncü, 5’inci, 8’inci, 9’uncu, 12’inci ve 13’üncü maddesinde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 12’inci, 13’üncü ve 14’üncü maddesinde, HSYK Genel Sekreterlik ve teftiş Kurulu Bürolarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 14’üncü, 15’inci, 16’ıncı, 18’inci, 20’nci, 22’nci, 28’inci, 30’uncu, 34’üncü, 36’ncı, 41’inci, 42’nci ve 49’uncu maddesinde UYAP’a ilişkin detaylı hükümlere yer verilmiştir. Görüldüğü üzere UYAP’la ilgili birçok yasal düzenlemeler hukuk sistemimizde bulunmaktadır. Bu durum UYAP’ın yasal zemine kavuştuğunun göstergesi olarak kabul edilebilir. Yukarıda yer alan düzenlemelerde de dikkat çektiği üzere Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda UYAP’la ilgili düzenlemeler diğer yasal düzenelemelerle kıyaslandığında oldukça fazladır. Bu durum ise, UYAP’ın özellikle yargılamaya ilişkin kurallarla daha sıkı ilişki içerisinde olduğunun göstergesi olarak kabul edilebilir. Gerçekten de UYAP, başta hâkim, savcı, avukat ve adalet personeli olmak üzere, vatandaşlar da dâhil olmak üzere birçok kesim tarafından kullanılabilecek bir temel üzerinde projelendirilmiş ve bir bilişim sistemi olarak hayata geçirilmiştir. Yasal düzenlemeler ise UYAP’ın adalet sahasında kullanımının temel dayanağıdır. Bu nedenle birçok yasal düzenleme içerisinde az ya da çok yer aldığı belirtilebilir.

7.ÜNİTE: Genel İşlemler başlığı altında: Gelen/Giden Evrak İşlemleri bulunmaktadır. Bunlar, kuruma kağıt üzerinde gelen evrakların taranıp sisteme dâhil edilmesi, sistem üzerinde oluşturulan evrakların gönderilmesi ve bu evraklarla ilgili takip işlemlerinin yapıldığı modül olarak tanımlanabilir. “Gelen/Giden Evrak İşlemleri” modülü aşağıda listesi verilen ekranlardan oluşmaktadır;

  • Doküman Tarama Sistemi; Birime dışarıdan kağıt üzerinde gelen tüm bilgiler ilgili birimin doküman tarama sistemi yardımı ile taranarak elektronik ortama aktarılır. [Doküman Tarama Sistemi] ekranı, tarayıcı cihazının ayarlarının ve tarama işleminin yapıldığı ekrandır.
  • Dosya Evrak Kayıt İşlemleri; Birime gelen evrakın kabulünün ve evrakların ilgili dosyalarına kaydedildiği ekrandır. “Evrak Bilgileri”, “Dosya Bilgileri-Ek Listesi”, “İlgili Evrak Listesi” ve “İlgili Kişi Listesi” sekmelerinden oluşur.
  • Kıymetli Evrak Eşya Kayıt; ilgili dosyaya ait herhangi bir belge ya da eşya muhafaza, depo vb. işlemlerle kayıt işleminin gerçekleştirildiği ekrandır.
  • Evrak Arama İşlemleri; ekranı birime gelen ya da dosya içerisine girmiş olan evrakların sorgulandığı, detaylarının listelendiği ve görüntülendiği ekrandır.
  • Evrakı Onaya Sunma İşlemleri; sistem üzerinde kullanıcı tarafından oluşturulan evrakların onaylanması için “Onaya Sunma” işleminin gerçekleştirildiği, görüntülendiği, ek evraklarının listelendiği ve tüm evraklar üzerinde değişiklik yapılmasını sağlayan ekrandır.
  • Evrak Zimmet İşlemleri; birimlere gelen veya giden evraklarla ilgili zimmet işlemlerinin yapıldığı ekrandır. Evraklarla ilgili yeni zimmet işlemlerinin yapılması, daha önceden yapılmış olan zimmetlerin sorgu aracılığıyla bulunması ve oluşturulan zimmetlerin silinmesi işlemlerini kapsamaktadır.
  • Giden Evrak Oluşturma; sistem üzerinde oluşturulan evrakların gönderme işleminin yapıldığı ekrandır. Ekran “Dosya Tipi” opsiyon kutularından ve “Giden Evrak Bilgileri” bloğundan oluşmaktadır.
  • Dağıtım Planı İşlemleri; ilgili birimin düzenli olarak evrak dağıtımı yaptığı birimlere, bir plan çerçevesinde sistem üzerinde yaratılan evrakların gönderilmesi amacıyla kullanılan ekrandır. Yeni dağıtım planı oluşturma, daha önceden oluşturulmuş olan dağıtım planlarına sorgulama yöntemleri aracılığıyla bulma ve oluşturulmuş olan dağıtım planlarını silme işlemlerini kapsamaktadır.
  • Tarama Merkezi Evrak Kayıt; Kuruma dışarıdan kâğıt üzerinde gelen tüm bilgiler ilgili birimin tarama merkezi tarafından taranarak elektronik ortama aktarılır.
  • Dosya Evrak Düzeltme İşlemleri; birime gelen evrakın kabulünün ve evraklarla ilgili düzenlemelerin yapıldığı ekrandır.
  • Dosyadan Evrak Silme Ekranı; Kullanıcı tarafından sistem içinde oluşturulmuş hatalı evrakları silmek için kullanılan ekrandır.
  • Derdest Dosya İşlemleri; sistem üzerinden gelmeyip mahkemede daha önceden bulunan evrakın kabulünün ve evrakların ilgili dosyalarına kaydedildiği ekrandır. “Evrak Bilgileri”, “Dosya Bilgileri-Ek Listesi”, “İlgili Evrak Listesi” ve “İlgili Kişi Listesi” sekmelerinden oluşur.

Önemli: İş Listesi kullanıcının yetkisi dâhilinde gerçekleştirmesi gereken işlerin, dosya ya da evrak bazında listelendiği ekrandır. Kişi kendisine gelen ve kendisinden gidecek olan tüm evrak ve dosyaları “İş Listesi” ekranında çeşitli sorgulama kriterlerine göre listeleyebilir.

8.ÜNİTE: Cumhuriyet Başsavcılığı (CBS), ana hatlarıyla, kendisine intikal eden şikâyet ve ihbarların soruşturulması, yürütülen cezai veya hukuki tahkikatın sonucunda bir suç unsurunun bulunması halinde ilgili mahkemeye kamu adına dava açılması, Mahkemenin verdiği nihai kararın incelenerek gerekirse temyiz edilmesi ve kesinleşen karar sonucunda infazın yerine getirilmesi faaliyetlerini yürütmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı, aşağıda listelenen hallerde soruşturma başlatabilmektedir:

  • Müşteki veya vekilinin Savcılığa başvurarak şikayette bulunması,
  • Özel ve tüzel kişiliklerin Savcılığa ihbarda bulunması,
  • Kolluk kuvvetleri tarafından suçüstü yakalanan sanıkların Savcılığa getirilmesi.

Bunların dışında, Savcı resen de soruşturma başlatabilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma süreci boyunca vakayı aydınlatmak için ifade almakta, bilirkişiye başvurmakta, arama yaptırma, tedbir koyma ve benzeri faaliyetleri yürütmekte, gerekiyorsa sanığın tutuklanmasını talep etmektedir. Savcı, çalışmalarını tamamlayarak soruşturmayı bir kararla sonuçlandırmaktadır. Savcı, takipsizlik kararı vererek dosyayı kapatabileceği gibi iddianame veya davaname hazırlayarak ceza ve hukuk mahkemelerine dava açabilmektedir. Savcı, mahkemenin verdiği nihai kararlara itiraz edebilmekte, kesinleşmiş kararlar için de yazılı emir veya iade-i muhakeme talebinde bulunabilmektedir. Dava sonrası mahkemeden gelen ilamlar, CBS tarafından Cezaevine, kolluk kuvvetine ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı, cezaevinden gelen şartla tahliye, vasi, hükümlü izin ve nakil taleplerini ilgili mahkemeye veya Adalet Bakanlığı’na göndermekte, bu birimlerden Savcılığa gelen cevaplar da ilgili cezaevlerine iletilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı, bu görevler dışında, Savcılık kanalıyla gerçekleştirilen bütün yazışmalarda köprü vazifesi görerek Adalet Bakanlığı teşkilatı dâhilinde ve teşkilat ile diğer tüzel kişilikler arasında muhabereyi sağlamaktadır. Cumhuriyet Başsavcılığı, adli yargı çevresindeki noterleri ve icra dairelerini denetlemektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı alt sistemi aşağıda listesi verilmiş modüller ve bu modüllere bağlı alt modül ve ekranlardan oluşmuştur:

  • Soruşturma İşlemleri Modülü
  • Tevzi Modülü
  • Kararlar Modülü
  • Muhabere Modülü
  • Emanet İşlemleri Modülü
  • Yasa Yolları ve Esas İşlemleri Modülü
  • İlamat İşlemleri Modülü

Taranmadan Gelen Şahsı Dava Tevzi İşlemleri Şahsı Dava dosyalarının taranmadan sisteme aktarılmasında uygulama programları aracılığıyla “Tevzi” birimine ulaşmasından sonra davaların eşit olarak dağıtımının yapılabilmesi için gerekli olan bilgilerin kaydedilmesi ve tevzi edilmesi işlemini gerçekleştiren ekrandır.

Mahkeme Tevzi Listesi Tevzi girişinde yapılmış hataları düzeltmek ve silmek için kullanılan ekrandır.

Tevzi Dosya Sorgulama İlgili birime tevzi edilmiş dosyalarının belirlenen bazı kriterlere göre sorgulamasının yapıldığı ekrandır.

Tevzi Birimi Ekleme/Güncelleme Tevzi edilecek birimleri ekleme ve güncellemeyi sağlayan ekrandır.

Mahkeme Türü, Dava Türü Eşlemesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde kayıtlı olan mahkeme türlerinin baktıkları dava türlerinin eklenmesini ve silinmesini sağlayan ekrandır.

**Genel İşlemler Modülü Genel İşlemler modülü, ayrıntılı ceza dosya bilgilerinin görüntülenmesi, faturalı masraf bilgisi kaydı, adli rapor isteme gibi cezaya ait genel bilgilerinin görüntülenmesi için oluşturulmuş modüldür.

Dosya Arama Mahkemede işlem yapmaya başlanılacak ya da üzerinde işlem yapılan dosyalara ulaşabilmek için yapılmış dosya arama ve sorgulama ekranıdır. Üzerinde işlem yapmak istenilen dosya numarası yazılıp “Sorgula” düğmesi tıklanır. Aranan dosya ekranda listelenir. Listelenen dosyanın üzerine fare ile bir kez tıklayıp “Tamam” düğmesine basılır. Seçilen dosyanın bilgileri yapılacak olan tüm işlemlerde alanlara sistem tarafından otomatik olarak getirilir.

Ayrıntılı Ceza Dosya Bilgileri Sisteme kayıtlı olan tüm dosyaların ayrıntılı bilgilerinin görüntülenmesini sağlayan ve dava dosyasına ait temel bilgilerin gösterildiği ekrandır.

Şablon Ekran Sorgulama Mahkemede üzerinde işlem yapılan dosyalarda istenilen Şablon veya Ekrana ulaşabilmek için kullanılan arama ve sorgulama ekranıdır.

Hâkim Görevlendirme/Değiştirme İşlemleri Dosya bazında tahkikat hâkim ve üyelerin atandığı ya da atanmış personelin değiştirildiği ekrandır.

Adli Rapor İsteme Adli Rapor İsteme ekranı davayla ilgili olarak adli tıp kurumundan bir rapor istenmesi gerektiği zamanlarda iş akışından seçilerek de işlem yapılabilen ekrandır.

Faturalı Masraf Bilgisi Kaydetme Faturalı Masraf Bilgisini göster ekranı dava dosyasına ait faturalı masraf bilgilerinin gösterildiği ekrandır.

Tutuklama Kararı Giriş Sisteme kayıtlı herhangi bir dosyada, ara karar gereği ya da CBS’den gelen tutuklama talebi üzerine mevcutlu veya gıyabi tutuklama kararı verilmişse tutuklama kayıtlarının sorgulamasını yapan ekrandır. [Dosya Arama] ekranında “Kişi Seç” düğmesi tıklanır ve açılan [Dosya Taraf Listesi] ekranından ilgili kişi seçilir Daha sonra [Tutuklama Kayıtları Sorgulanması] ekranı açılır. “Yeni Tutukluluk Kararı Giriş” düğmesine tıklanarak kişi ile ilgili [Tutukluluk Giriş] ekranı açılır.

Tutuklama Kararları Güncelleme Sisteme kayıtlı herhangi bir dosyada, ara karar gereği ya da CBS’den gelen tutuklama talebi üzerine mevcutlu veya gıyabi tutuklama kararı verilmişse tutuklama kayıtlarının sorgulamasını ve güncellenmesini yapan ekrandır.

Birime Personel Atama Biriminizde kayıtlı herhangi bir personel için görevlendirme işleminin yapıldığı ekrandır.

Dış Kurum Ekleme/Güncelleme Sisteme dış kurum eklemek ya da var olan dış kurum bilgilerini güncellemek için kullanılan ekrandır.

Dış Kurum Tipleri Sistemde kayıtlı olan dış kurum tiplerini görüntülemek ve sorgulamak için kullanılan ekrandır.

Sertifika İşlemleri Alt Modülü Sertifika İşlemleri sistem kapsamında kullanılan işlemlerin gerçekleştirildiği ekranları kapsayan alt modüldür.

Kelime İşlemci Ceza Mahkemeleri alt sistemi içerisinde düz yazı yazabilme ve yazdıklarını sistem dışında kişisel bilgisayara kaydetme işlemlerinin gerçekleştirildiği doküman editörüdür. [Kelime İşlemci] ekranına tıklanınca sistem boş doküman editörü açar.

Sertifika İstek Ekranı Sertifikaya sayısal imza atmak için kullanılan ekrandır.

Sertifika Yükleme Ekranı Sertifikayı akıllı karta yüklememizi sağlayan ekrandır.

Anahtar Aktarım Ekranı Anahtar Aktarım Ekranı aracılığı ile şu anda çalışmakta olunan sistemde yüklü bulunan uygulama anahtarları başka bir sisteme taşımak için dışarı verilebilir veya daha önceden dışarı verilmiş olunan anahtarlar bu sistemde de kullanabilmek için içeri alınabilir.

Başkaları İçin Dosya Şifreleme Ekranı Ceza Mahkemeleri alt sistemine kayıtlı herhangi bir dosya için, kullanıcı yetkisi çerçevesinde dosyanın başka kullanıcılar tarafından işlem görmesini engellemek amacıyla dosyayı seçerek şifre koyabilen ekrandır. [Başkaları İçin Dosya Şifreleme Ekranı] açılır. “Dosya Seç” düğmesi tıklanır. Dosya seçildikten sonra [Lütfen Sorguyu Hatırlayınız] ekranı otomatik olarak açılır. “Adı Soyadı” ve “Kullanıcı Adı” metin alanlarına doğru bilgi girilir. Seçilen dosya bilgileri “Şifrelenmiş dosya” metin alanında görüntülenir

İmzalama Ekranı Ceza Mahkemeleri alt sisteminde “e-İmza” kanunu çıktıktan sonra dosya imzalamak için kullanılacak ekrandır. İmza Doğrulama Ekranı Ceza Mahkemeleri alt sisteminde “e-İmza” kanunu çıktıktan ve dosya imzalandıktan sonra imza doğrulama için kullanılacak ekrandır.

Sıra No Güncelleme Sıra No Güncelleme ekranı, Ceza Mahkemelerinde yer alan işlem türlerinin sistemde kayıtların bulunduğu ekrandır.

Tanımlama İşlemleri Modülü Gün verilmesi tanımlama, ceza parametrelerinin güncellenmesi gibi sisteme önceden bilgi girişi yapmak suretiyle sistem tarafından bilgilerin tanınmasını sağlayan modüldür.

Gün Verilmesi Parametre Girişi Resmi/adli tatil girişi, öğle tatili girişi gibi sene başında sistem yöneticisi tarafından girilen genel tanımlama işlemlerinin yapıldığı ekrandır.

Gün Verilmesi Tanım Ekranı Resmi/adli tatil girişi, öğle tatili girişi gibi sene başında sistem yöneticisi tarafından girilen genel tanımlama işlemlerinin yapıldığı ekrandır.

Ara Karar/Tensip Girişi Bir isim adı altında Tensip Kararının mahkeme türüne göre oluşturulup dava tensip zaptında veya ara kararlarında hazır olarak kullanmak üzere sisteme kayıt edildiği ekrandır.

Standart Ara Karar/Tensip Oluşturma Bir isim adı altında Ara Karar veya Tensip Kararının mahkeme türüne göre oluşturulup dava tensip zaptında veya ara kararlarında hazır olarak kullanmak için sisteme kayıt edildiği ekrandır.

Ceza Dava Güncelleme/Silme Ceza Dava Güncelleme/Silme ekranı dosya üzerinde verilen Esas No, Karar No, CBS No veya Dosya üzerinde verilen bütün kararları iptal etmek için kullanılan ekrandır.

Şablon Özelleştirme İşlemleri Ceza mahkemeleri alt sisteminde kayıtlı olan şablon türlerini kendi isteğimize göre özelleştirebileceğimiz ekrandır.

Nöbet Listesi Ceza Mahkemelerin alt sistemde kayıtlı olan birimlerin nöbet listesini görüntüleyen ekrandır.

Nisbi Karar Harcı/Vekâlet Ücreti Hesaplama Nisbi Karar Harcı ve vekâlet ücreti hesaplatılmasını sağlayan ekrandır.

Uyarı Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde zaman içerisinde kullanıcının uyarılmasını sağlayan ekrandır. Sistem tarafında otomatik olarak gerektiği yerde kullanıcının uyarılmasını sağlayan tanımlama ekranıdır.

**Raporlar Modülü Ceza Mahkemeleri alt sistemi içinden gelen dosyaların, durumlarına göre raporlamasını yapan modüldür.

Esas Defteri Mahkemelerde bulunan esas defterlerinin otomasyon ortamında hazırlanmasını kapsamaktadır.

Çıkan İşlerin Mahiyeti/Temyiz Durumu Ceza Mahkemeleri alt sisteminde çıkan işlerin mahiyeti temyiz durumunu belirtilen tarih aralığında listelendiği ekrandır.

İlam Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde ilam listesi belirtilen tarih aralığında göre raporlamasını yapan ekrandır

Rapor Ön izleme-Ceza Mahkemeleri Tutuklu ve Acele İşler Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde tutuklu ve acele işlerin listelendiği ekrandır

Harç Masraf Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde sistem kaydedilmiş dosyaların, “Tarih”, “Harç Masraf Sayısı”, gibi durumlarına göre raporlamasını yapan ekrandır.

İnfaza Verilmemiş Kesinleşen Kararlar Ceza Mahkemeleri alt sisteminde sistem kaydedilmiş dosyaların,“Esas No”,“Sanık Adı Soyadı”, “Kesinleşme Tarihi”, gibi durumlarına göre raporlamasını yapan ekrandır.

Devreden Dosyaların Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde sisteme kaydedilmiş devreden dosyaların listesini yıllara göre raporlanmasını sağlayan ekrandır.

Derdest Dosyaların Listesi Ceza Mahkemeleri alt sisteminde sisteme kaydedilmiş derdest dosyaların yıllara göre raporlanmasını sağlayan ekrandır.

İş Cetveli Ceza Mahkemeleri alt sistemine gelen dosyaları durumuna, geldiği ve gönderildiği birime ve seçilen kriterlere göre raporlanmasını sağlayan ekrandır.

**Tebligat Modülü Tebligat İşlemleri modülü, duruşmalardan sonra alınan ara karar gereğini dosya taraflarına tebliğ etme işini kapsayan modüldür. Tebligat işlemleri dava öncesinde (tensip zaptı gereğince), dava başlamadan önce, davanın görülmesi sırasında veya dava sonunda, ilgililerin duruşmaya, Mahkeme Kalemi’ne çağrılması ya da alınan kararların bildirilmesi için yapılması gereken işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.

Tebligat Arama Bir dosyaya ait olan ve belirli statüdeki tebligatları listeleyen ekrandır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. “Seçili Tebligat Bilgilerini Göster” düğmesine tıklanarak tebligat ayrıntılı bilgiler görüntülebilir.

İlanen Tebligat Kaydının Yapılması İlgili mahkemece taraflara yapılan tebligatların taraf adreslerinde bulunmadığında Cumhuriyet Savcısı vasıtasıyla Türkiye çapında tirajlı bir gazeteye ilan verilmesini, ayrıca tarih ve yapılan masraf bilgilerinin sisteme bilgi girişinin yapıldığı ekrandır. Menüden [İlanen Tebligat Kaydının Yapılması] ekranına tıklandığında öncelikle [Tebligat Arama] ekranı açılır. “Tebligat Statüsü” liste düğmesinden ilgili olan statü sistem tarafından otomatik olarak getirilir. “Tebligat Statüsü” bloğundaki tabloya gerekli bilgiler gelir. Tablodan istenilen herhangi biri tıklanır. “Ekran Aç” düğmesine tıklanarak [İlanen Tebligat Kaydının Yapılması] ekranı açılır.

Yurt Dışı Tebligat İçin Bakanlığa Üst Yazı Hazırlanması Ceza Mahkemelerinde ara kararlarda veya adli bir işlem için gereken durumlarda yurt dışındaki vatandaşlarımıza yapılması öngörülen tebligat işleminin bilgilerinin kaydedilmesi ve Bakanlığa üst yazı hazırlanması işleminin yapıldığı ekrandır.

Posta Birimine Uyarı Yazısı Hazırlanması Daha önceden tebliğ işlemi yapılan ve tebligat ekinin dönmemesi üzerine tekit yazısı hazırlanması işleminin yapıldığı ekrandır.

Tebligat Zarf/Davetiye Hazırlanması Ceza mahkemelerinde ilk duruşmadan önce, ara kararlarda veya adli bir işlem için gereken durumlarda yapılması öngörülen tebligat işleminin bilgilerinin kaydedilmesi ve tebligat zarfının/ davetiyenin hazırlanması işleminin yapıldığı ekrandır.

Yurt Dışındaki Yabancılara Tebligat Hazırlanması Dava dosyasına taraf olan kişilerin adres bilgisi yurt dışında bir adres ise tebligatın Adalet Bakanlığı aracılığıyla tarafa iletilmesini sağlamak amacıyla işlem gören bir ekrandır.

Vekillikten Azledilen Vekillere Tebligat Dava dosyasın da ki taraf vekillerinin dosyadan çıkarılmasını ve vekile iletilmesini sağlamak amacıyla işlem gören bir ekrandır.

Tebligat Posta Tevdii-Genel Liste İşlemleri İlgili mahkemece yapılan tebligatların tarih bilgilerinin siteme kayıt yapıldığı ekrandır.

**Sorgulama Alt Modülü Tüm soruşturma işlemlerine ilişkin sorgulama ekranlarını içeren alt modüldür. “Sorgulama” alt modülü altında yer alan ekranlar aşağıda açıklanmıştır;

Soruşturma İşlemleri Genel Sorgulama Soruşturma İşlemleri Genel Sorgulama ekranı, Adli Sistemde kayıtlı olan dosyayı bulmak, dosyadaki bilgileri görüntülemek için kullanılan sorgu ekranıdır.

Dosya Ayrıntı Gösterme Dosya Ayrıntı Gösterme ekranında istenilen dosya ile ilgili tüm bilgiler görüntülenebilir. Bu ekrandan görüntülenen dosya içinde bulunan tüm evraklar, kararlar ve safahat bilgilerine geçiş yapılabilir.

Dosyalara Kâtiplerin Erişim Haklarını Belirleme Dosyalara Kâtiplerin Erişim Haklarını Belirleme ekranı ile görevli Soruşturma Savcısı tarafından kendisine tevzi edilmiş dosyaya ilgili Zabıt Kâtibi için erişim yetkisi tanımlanır.

Kâtiplere İş Atama Kâtiplere İşAtama ekranı ile dosyalara erişim hakkı olan kâtiplere iş atama işlemi yapılır.

Soruşturma İşlemleri Genel Sorgulama Soruşturma İşlemleri Genel Sorgulama ekranı; ilgili savcısına tevzi edilmiş soruşturma dosyası için dosya bilgilerinin ilgili soruşturma savcısı ve erişim hakkı belirlenmiş kâtip tarafından görüntülenmesi için kullanılan sorgu ekranıdır.

Dava Zaman aşımı Tarihi Kaydet Dava zaman aşımı tarihinin girilip kaydedildiği ekrandır.

Tecilli İlam Sorgulama Sanık hakkında daha önceden başka davalardan dolayı verilmiş tecilli ilam(lar) olup olmadığının sorgulanması, eğer varsa bu ilamların görüntülenmesi işleminin yapıldığı

ekrandır.

Savcı Dosya Görüldüsü İş Cetveli Savcı Dosya Görüldüsü İş Cetveli ekranı ile Soruşturma Savcısı ile görüldü işlemini yapacak olan Başsavcı veya Başsavcı Vekili eşlemesi yapılır.

Nihai Karar İnceleme Sonucu Kaydı Adli yargı çevresindeki sulh ceza ve icra ceza mahkemeleri ile mülhakat ceza mahkemelerinde verilen nihai kararlara ilişkin savcı tarafından yapılan incelemenin sonucunun kaydedilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

Yıllık İş Cetveli Hazırlama Ekranı Yıllık İş Cetveli Hazırlama ekranı belirlenen tarih aralığında “Derdest Evrakın Yıllara Göre Beyanı”, “Evrakın Cumhuriyet Savcılarına Göre Beyanı”, “Çıkan Evrakın Yıllara Göre Beyanı”, “Savcı Atanmamış Dosyaların Beyanı” konularında rapor alınmasını sağlar.

İddianame ve Karar Kartonları İddianame ve Karar Kartonları ekranı ile “Gelen Evrak”, “Giden Evrak” ve “Hepsi” seçenekleriyle evrak ve dosya kriterlerine göre sorgulama yapılır.

Günlük Hazırlık Defteri Sorgulama Günlük Hazırlık Defteri Sorgulama ekranı ile Hazırlık Numarası alan dosyaların yıl bazlı olarak verilen “İlk Dosya Sıra No” ve “Son Dosya Sıra No” aralığında sorgulaması yapılır.

Dönemlik İş Cetveli Savcı Dönemlik İş Cetveli Hazırlama ekranı ile savcı üzerine tevzi edilmiş olan kapalı ya da açık tüm dosya bilgilerine ulaşılır.

Esas Defteri Hazırlama Ekranı Günlük Esas Defteri Sorgulama ekranı ile ile esas numarası alan evrakların yıl bazlı olarak verilen “İlk Esas Sıra No” ve “Son Esas Sıra No” aralığında sorgulaması yapılır.

Kullanılmamış Hazırlık/Esas Numaraları Kullanılmamış Hazırlık ve Esas numaralarını sorgulama ve raporlama ekranıdır.

Soruşturma Dosyası İptal Etme Soruşturma dosyasını iptal etmek amacı ile kullanılan ekrandır. Bu işlem içerisinde kayıtlı evrak olmayan dosyalar için geçerlidir.

**Soruşturma Açma Alt Modülü Müşteki veya vekilleri tarafından savcılığa yapılan müracaatların kaydedilerek hazırlık soruşturmasının başlatılmasına ilişkin faaliyetleri kapsamaktadır. “Soruşturma Açma” alt modülü altında yer alan ekranlar aşağıda açıklanmıştır;

Yeni Hazırlık Dosyası Açma Savcılığa intikal eden şikâyetler için savcılık yeni hazırlık kaydı açma işlemlerini kapsamaktadır. [Yeni Hazırlık Dosya Açma] ekranı ihbar evrakının taranarak sisteme katılması ile açılır. Tarama işlemi tarama merkezî tarafından yapıldığında iş akışında gitmesi gereken birimin iş listesine düşer. [Yeni Hazırlık Dosyası Açma] ekranı iş listesinden açılır. Tarama işlemi birimde yapıldığında [Yeni Hazırlık Dosyası Açma] ekranı [Birim Gelen Evrak Kayıt İşlemleri] ekranında yapılan işlemler sonucunda açılır.

Hukuk Davası Açma Soruşturma Aşaması Kayıt İşlemleri Hukuk mahkemelerine açılacak davaların esas bilgilerinin kaydedilmesi işleminin yapıldığı ekrandır. Eğer Hukuk Mahkemelerine dava açmayı gerektirecek bir başvuru (Nüfus Müdürlüklerinden ve benzeri) savcılığa yapılmışsa, başvuru evrakının taranarak sisteme katılmasıyla birlikte akışa dâhil edildiği ekrandır.

Derdest Soruşturma Dosyası Kaydetme Soruşturma dosya açma işlemi, UYAP’ tan yapılmayan dosyaların UYAP’a kaydedilmesi için kullanılan ekrandır.

Soruşturma Dosyası Açılış Bilgileri Güncelleme Soruşturma Dosyası Açılış Bilgileri Güncelleme ekranı açılan soruşturma dosyası bilgilerinin güncellenmesi gerçekleştirilir.

**Müzekkere Alt Modülü Soruşturmaya ilişkin genel ve özel müzekkerelerin hazırlandığı alt modüldür.

Soruşturma İşlemleri Evrak Hazırlama Soruşturmaya ilişkin genel müzekkere hazırlama ekranıdır.

Patlayıcı Müsadere Karar Talebi Emanete kaydı yapılmış patlayıcı maddeler için müsadere kararı talep edilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

Telefon Tespit Talebi Bilgilerinin Kaydedilmesi Savcı tarafından yapılan telefon tespit talebine ilişkin bilgilerin kaydedildiği ekrandır.

Mahkemeye Yapılan Müteferrik Talebinin Reddine İtiraz Cumhuriyet Savcısı tarafından talep edilen müteferrik işin reddedilmesi sonucunda bir üst mahkemeye yapılan müteferrik talebin reddine itiraz etme işleminin kaydedildiği ekrandır.

Mekân Arama Talebi Bilgilerini Kaydetme Savcı tarafından mahkemeye yapılan mekân arama talebine ilişkin bilgilerin kaydedilmesi işlemlerinin yapıldığı ekrandır.

Hazırlık Dosyası Evrak İptal İşlemleri Hazırlık dosyasında yanlışlıkla hazırlanmış fakat onaya sunulmamış evrakların silinmesi için kullanılan ekrandır.

**Tutuklama İşlemleri Alt Modülü Tutuklama işlemleri, suçüstü getirilen sanığın, CMK 100. maddede belirtilen hâllerden dolayı tutuklanması amacıyla savcılık tarafından yürütülen faaliyetleri kapsamaktadır. (MADDE 100 a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa. b) Şüpheli veya sanığın davranışları; 1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, 2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma, Hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa)

Tutuklama Talebi Bilgilerinin Kaydedilmesi Sanıklar hakkında hangi türden ve maddeden dolayı tutuklama talebinde bulunulduğunun kaydedilmesi ve ilgili talep evrakının hazırlanması işlemlerini kapsayan ekrandır.

Cezaevine Gönderme Bilgilerini Kaydetme Mahkeme tarafından tutuklanan ve cezaevine gönderilecek olan kişilerin tevkif bilgilerinin kaydedilmesi işlemlerinin yapıldığı ekrandır. Tutuklama kararının mahkeme tarafından savcılığa gönderilmesinin ardından bu ekran vasıtasıyla kayıt işlenir.

Tevkif Defteri Oluşturma Ekranı Sisteme kaydedilen tutukluları ve bunlara ait bilgilerin görüntülendiği rapor ekranıdır.

Tutukluluk Giriş İşletim kapsamında bulunan adliyelerde, mahkeme tarafından tutuklama kararı verilen kişilerin tutukluluk bilgileri sistem tarafından otomatik olarak kaydedilir. Henüz işletime geçmemiş adliyelerden işletim kapsamında bulunan adliyelere tutuklama karar bilgileri gönderildiğinde bu kararların kaydedilmesi işlemlerinin yapıldığı ekrandır.

Tutukluluk Bilgileri Güncelleme Kaydedilen bütün tutukluluk bilgilerinin görüntülendiği, istendiği takdirde güncelleme işlemlerinin yapıldığı ekrandır.

**Otopsi Alt Modülü Nöbet süresince savcı tarafından iştirak edilen otopsiye ilişkin işlemlerin yapıldığı alt modüldür.

Otopsi Tutanağı Bilgilerinin Kaydedilmesi Otopsi sırasında düzenlenen otopsi tutanağına ilişkin bilgilerin kaydedilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

Otopsi Tutanağı Hazırlama Otopsi sırasında düzenlenen otopsi tutanağına ilişkin bilgilerin hazırlanması işleminin yapıldığı ekrandır.

Tabip Ekleme Adli tıp personeli olmayıp devlet hastanelerinde çalışan ve otopsilere katılan tabiplerin sisteme kaydedildiği ekrandır.

Otopsi Teknisyeni Ekleme Adli tıp personeli olmayıp devlet hastanelerinde çalışan ve otopsilere katılan otopsi teknisyenlerinin sisteme kaydedildiği ekrandır.

Fotoğrafçı Ekleme Keşiflere katılan fotoğrafçıların sisteme kaydedildiği ekrandır.

Tereke Bilgilerinin Kaydedilmesi Ölünün üzerinden çıkan kıymetli eşyaların, ölünün varisleri arasında paylaştırılması amacıyla Hukuk Mahkemesine sunulmak üzere hazırlanan tereke yazısına ilişkin bilgilerin kaydedilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

**Kararlar Modülü Belirli bir büro ve savcıya tevzi edilmiş soruşturma dosyası için savcı tarafından karar hazırlanması işlemlerinin gerçekleştirildiği modüldür.

İddianame Bilgilerinin Kaydedilmesi İddianame hazırlanması için gerekli olan bilgilerin kaydedildiği ekrandır.

Ek İddianame Bilgilerinin Kaydedilmesi Ek iddianame hazırlanması için gerekli olan bilgilerin kaydedildiği ekrandır.

Takipsizlik Kararı Bilgilerinin Kaydedilmesi Soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandırılması hâlinde, takipsizlik kararı bilgilerinin kaydedildiği ekrandır.

Ek Takipsizlik Kararı Bilgilerinin Kaydedilmesi Ek takipsizlik kararı bilgilerinin kaydedilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

Görevsizlik Kararı İşlemleri Suçun nevi ya da sanığın durumunun, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görev tanımının dışında olması hâlinde savcı dosya hakkında görevsizlik kararı vermekte ve gerekli soruşturmanın ilgili kurum veya kuruluşlar tarafından yapılması için dosyayı bu kurum veya kuruluşlara sevk etmektedir. Bir soruşturma hakkında verilen görevsizlik kararı bilgilerinin kaydedildiği ekrandır.

Yetkisizlik Kararı İşlemleri İşlenen suçun vuku bulduğu yer başka bir adli yargı çevresinde ise dosya hakkında yetkisizlik kararı verilerek hazırlık dosyası yetkili savcılığa sevk edilmektedir. Bir soruşturma hakkında verilen yetkisizlik kararı bilgilerinin kaydedildiği ekrandır.

Fezleke İşlemleri Soruşturma dosyasının Cumhuriyet Savcısı tarafından fezleke düzenlenerek başka Cumhuriyet Başsavcılığı’na veya Adalet Bakanlığı’na sevk etme işlemleri kapsamaktadır. İşlenen suç vuku bulduğu adli yargı çevresinde olmasına rağmen Cumhuriyet Başsavcılığı, bulunduğu yerde Ağır Ceza Merkezî olmaması nedeniyle soruşturma dosyasını fezleke düzenleyerek bağlı bulunduğu Ağır Ceza Merkezîndeki Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk etmektedir. İzne tabi suçların soruşturulmasında ise Cumhuriyet Savcısı soruşturma dosyasını fezleke düzenlenerek Adalet Bakanlığı’na sevk etmektedir.

Dosya Birleştirme İşleminin Yapılması Soruşturma sonucunda savcı tarafından birleştirme kararı verilmesi durumunda yapılan işlemleri kapsamaktadır. Savcı, suçun türünün, müştekinin ve sanıkların başka bir dosyayla aynı olması ve benzeri hallerde hazırlık dosyasını başka bir dosyayla birleştirme kararı vermektedir. Soruşturma dosyasının birleştirilmesi işleminin yapıldığı ekrandır.

Dosya Ayırma İşleminin Yapılması Sanıkların durumu (sanıkların bir kısmının firari bir kısmının mevcut olması, sanıklardan birinin çocuk olması, dosyada iki farklı suçtan bahsediliyor olması vb. hallerde) ya da işlenen suçların türündeki farklılıklardan dolayı, daha önce hazırlık numarası almış bir dosyanın, farklı dosyalar halinde ele alınması gerekebilmektedir. Böyle bir durumda savcı, bu dosya hakkında ayırma kararı vermektedir.

Davaname Bilgilerinin Kaydedilmesi Davaname hazırlanması için gerekli olan bilgilerin kaydedildiği ekrandır.

Ankara Sistem Dışı Dosya Karar Girişi Soruşturma dosyası üzerinde sistem dışı yazılan kararların girişinin yapıldığı ekrandır.

Hazırlık Dosyası Eski Karar Girişi Açılan derdest hazırlık dosyası için karar girişi yapılan ekrandır

Birim Değiştirme Açılan soruşturma dosyasının müzekkere ile ilgili birimine gönderildiği ekrandır. Yazılan müzekkere sonucunda dağıtım listesinde belirlenen birime giden dosya kapanır; ilgili birimde yeni numara alarak işlem görür.

Kâtip İşlemleri Alt Modülü

İlgili İlam dosyası veya bu dosya ile ilgili işlemler için infaz kâtiplerine iş atama ve iş atanabilir

katip belirleme işlemlerinin yapıldığı alt modüldür

Kâtiplere İş Atama İlgili İlam dosyası veya bu dosya ile ilgili işlemler için infaz kâtiplerine iş atanabilmesi için hazırlanan ekrandır.

İş Atanabilir Kâtip Ekleme Sisteme iş atanabilir kâtip eklemek amacıyla hazırlanmış bir ekrandır.

İlamat Dosyası Evrak İptal İşlemleri Onaya sunulmamış ve yanlışlıkla hazırlanan evrakların silinmesi için hazırlanmış bir ekrandır.

İlgili Kategoriler

Anadolu AÖF AÖF Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir