Guy mülakat soruları-Muhasebe ders notları



DERLENMİŞ MÜLAKAT SORULARI-MUHASEBE-             

SORU-1        Gelir tablosu hesapları nelerdir?

CEVAP-1       gelir tablosu hesapları 600 lü hesap grubudur.örneğin yurtiçi/dışı satışlar,satış indirimleri,satılan mal maliyeti vb.

SORU-2        Yansıtma hesapları neden kullanılır?

CEVAP-2       7 a daki üretim maliyetlerini oluşturan hesaplar bilançodaki ilgili hesaplara faaliyet giderlerini oluşturan hesaplarda gelir tablosundaki ilgili hesaplara aktarılır. üretim maliyetleri direkt işçilik direkt hammadde ve genel üretim maliyetleri . faaliyet giderleri araştırma geliştirme genel yönetim pazarlama satış dağıtım gibi.

SORU-3        sermaye ile özsermaye arasındaki fark nedir?

CEVAP-3       öz sermaye, bilançonun aktif toplamı ile, borçlar arasındaki farktan ibarettir.ihtiyatlar ve kâr aynı gösterilseler dahi öz sermayeden sayılırlar.öz sermaye deyimi ile sermaye kavramının ifade ettiği anlamlar farklıdır. Muhasebe tekniğinde sermaye deyimi işletmeye konulan varlığı öz sermaye ise, bu varlığın belli bir tarihteki gerçek miktarını tanımlar. Bu sebeple sermaye genellikle sabit bir karakter taşıdığı halde öz sermaye değişkendir. 

SORU-4        Emniyet stoğu?

CEVAP-4       Stok yokluğuna düşmemek için beklenen ihtiyaçtan fazla olarak tutulan stoktur. Bu tür stoklar iki sipariş arasındaki ortalama talebi karşılamak amacıyla bulundurulur. Bu stoklar üretimin ve satışların aksamamasını sağlayarak maliyet tasarrufuna ve kâr artışına yol açarlar.

SORU-5        Stok devir hızı?

CEVAP-5       ticari mal maliyetinin ortalama stoğa(dönem başı stok ve dönem sonu stok ortalaması) bölünmesiyle elde edilir.dönem dediği hesaplanmak istenilen dönemdir.1aylık,3 aylık,6aylık vb.

SORU-6        Dönem sonu işlemleri?

CEVAP-6       geçici mizan, envanter işlemleri , kesin mizan , mali tabloların düzenlenmesi , kapanış kaydı

SORU-7        reeskont ayırma nedir?

CEVAP-7        Reeskont işlemi, vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçların, değerleme günündeki gerçek değerlerinin bulunması suretiyle bilançoda yapılan bir düzeltme işlemidir fakat spk kapsamındaki işletmeler senetsiz alaca ve borçlar içinde reeskont işlemi yapıyor 

SORU-8         Değerleme?

CEVAP-8       para dışındaki iktisadi kaynakların para olarak belirlenmesi(arsa,demirbaş,makine techizat vs..)değerlemede amaç vergi matrahının tespitine yönelik olark İKTİSADİ KIYMET BEDELİNİN tespit edilmesidir.yani işletme varlıkları alack ve borçlarının gerçk değerinin tespit edilmesi ve kayıtlara yansıtılmasıdır..

SORU-9         Reeskont?

CEVAP-9       senete bağlı borç ve alacaklarda uygulanır. değerleme gününde sahibi için arz ettigi gerçek değeri.

SORU-10      Sermaye yedekleri?

CEVAP-10    hissse senedi ihraç primi,hisse senedi iptal karı,mdv yeniden değerleme,iştiraklaer yeniden değerleme,maliyet artış fonu,diğer sermaye yedekleri

SORU-11       Nazım hesaplar?

CEVAP-11    işletmenin sahip olmadıgı ancak izlenmesine ihtiyaç duyulan değerlerin kaydedildiği hesaplardır.tam açıklama ilkesi gereği kullanılır.

SORU-12      Kar yedekleri?

CEVAP-12    olağanüstü yedekle yasal yedekler statü yedekleri diğer kar yedekleri özel fonlar

SORU-13      FİFO?

CEVAP-13    stok değerleme işlemlerinden brirdir ilk giren mal ilk elden çıkarılır

SORU-14      Mali rantabilite?

CEVAP-14     işletme tarafından sağlanan kaynagın bir birimine düşen karı göstermektedir.işletme yönetiminin başarısını gösterir. 

SORU-15      Ekonomik rantabilite?

CEVAP-15    Üretim faaliyetinde bulunan bir işletmenin kar durumunu açıklar.vergiden önceki kar + faiz giderleri / toplam pasif

SORU-16       Nakit oran?

CEVAP-16     dönen varlıklar-(ticari alacaklar+stoklar) / kvyk

SORU-17      Asit test oranı?

CEVAP-17    dönen varlıklar-stoklar bölü kvyk

SORU-18       Bilanço?

CEVAP-18    işletmenin belirli bir tarihteki varlıklarını ve varlıkların sağlandığı kaynakları gösetern mali tabloya denir

SORU-19      Aktifi düzenleyici hesaplar?varlıkları

CEVAP-19    alacak senetleri reeskontu, menkul kıymet değer düşüklüğü karşılığı,birikmiş amortisman,şüpheli ticari alacak karşılığı, stok değer d.k vs…

SORU-20      Pasifi düzenleyici hesaplar?kaynakları

CEVAP-20    ödenmemiş sermaye borç senetleri reeskontu ,geçmiş yıl zararı ,menkul kıymet ihraç farkı,dönem net zararı,dönem karının peşin ödenen vergi ve diğer yükümlülükleri

SORU-21      ‎7a ile 7b arasındakı fark nedir

CEVAP-21    ‎7a’da giderler fonksiyonlarına göre 7b’de giderler çeşitlerine göre muhasebeleştirilirler.7a standart ve tahmini giderler uygulanır.7b de giderler gider dağıtım tablosu aracılığla dağıtılır.7a’yı genelde üretim işletmeleri 7byi genelde hizmet işletmeleri kullanır.7a da her fonksiyon için bir yansıtma hesabı bulunurken 7b de giderler tek yansıtma hesabıyla dağıtılır.

SORU-22      ‎800lu hesaplar varmidir bı işletme isterse 800 lu hesap kullanabilir mi

CEVAP-22    800 lü hesaplar serbest hesaplardır.isteyen işletme gereksinimine göre bu hesapları kullanmak için Maliye Bakanlığına başvurarak hesap ve alt hesaplarını kullanmaya başlayabilir.sadece bankalar kullanır demek yorumu eksik bırakır.

SORU-23      örtülü kazanç

CEVAP-23    Genellikle kurum ile hissedarları arasında yapılan, kendi ortaklarından piyasa değerine göre yüksek fiyatla mal alması ya da onlara düşük fiyatta mal satması, ortaklardan yüksek bedelle kiralaması, ödünç para alması, ortaklara yüksek ücret ödemesi gibi aktarım fiyatlandırmasına konu olan çeşitli iktisadi işlemler ve hizmet sözleşmeleri yoluyla gerçekleştirilen kazanç. …

SORU-24      KONSİNYE SATIŞ NEDİR?

CEVAP-24    SATILMASI İÇİN KOMİSYONCUYA YA DA BİR ARACIYA BIRAKILAN MALA KONSİNYE MAL DENİR.

SORU-25      MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI NELERDİR?

CEVAP-25    sosyal sorumluluk kişilik parayla ölçülme maliyet esası dönemsellik ihtiyatlılık tam açıklama tutarlılık,özün önceliği

SORU-26      mhasabe değerleme çeşitleri

CEVAP-26    vergi usul kanununa göre mukayyet değer, maliyet esası, itibari değer, rayiç bedel, borsa rayici, tasarruf değeri, vergi değeri emsal değeri ve ücreti

SORU-27      geçici mizan ile kesin mizan arasındaki farklr

CEVAP-27    geciçi mizan envanter işelmlernden önce kesin mizan envanter işlemlrnden sonra yapılır.gecici mizanda 700 lü ve 600 lü hesapların bakiyesi vardr. ancak kesn mizanda bu hesapların kapanmıs olması gerekir.

SORU-28      amortismana tabi iktisadi kıymetler?

CEVAP-28    duran varlıklar maddi ve maddi olmayan yalnız boş arsa ve araziye ,yapılmakta olan yatırımlara ayrılmaz

SORU-29      net aktif değer?

CEVAP-29    Bir işltmenın varlıkları ile borcları arasından dogan öz sermayesını ifade eder

SORU-30      özel maliyet?

CEVAP-30    kiralanan taşınmaza yapılan ekler vs dolayısıyle dğerinin artması sonucu özel maliyet hesabı kullanılır kira süresince amorti edilir en çok 5 yıl

SORU-31      stok değerleme yöntemleri?

CEVAP-31    lifo fifo ortalama maliyet,gercek malıyet

SORU-32      KALDIRAÇ ORANI:

CEVAP-32    Borcun öz sermayeye ya da toplam sermayeye oranıdır. Kaldıraç oranları, işletmenin kaynak yapısını gösterir ve işletmenin varlıklarının hangi kaynaklarla ne oranlarda karşılandığının görülmesini sağlar. Bu oranlar ile işletmenin uzun vadeli borçlarını ödeme gücü gibi mali yapısının durumu hakkında bilgi edinilebilinir.

İlgili Kategoriler

Muhasebe Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir