KPSS Nedir? KPSS Hakkında Bilgi
KPSS Kamu Personel Seçme Sınavı adı açılımı ile gerçekleştirilen bir sınavdır. Bu sınavın belirli kuralları ve bölümleri bulunmaktadır. Sınav ÖSYM tarafından uygulanır. Türkiye Cumhuriyeti kamu kurumlarında ve kamu kuruluşlarında görev almak üzere sınava girip belirli bir başarı elde etmek gerekmektedir. Sınavın değerlendirmesi bağıl değerlendirme üzerinden yapıldığı için geçer bir not bulunmamaktadır. KPSS kapsamında gerçekleştirilen sınav adayın mezun olduğu bölüme göre veya atanacak olduğu bölümün kadrosuna göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle de KPSS sınavı A grubu KPSS ve B grubu KPSS olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. KPSS Sınavı Türkiye’ de ilk kez 1999 yılında düzenlenmiştir. 1999 yılı ve 2000 yıllarında iki yıl art arda Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ismi ile düzenlenmiştir. 2001 yılında “Kurumlar için Merkezi Eleme Sınavı” ismi ile düzenlenmiştir. 2002 yılından günümüze dek de KPSS ismi ile yani Kamu Personeli Seçme Sınavı olarak düzenlenmiştir.
KPSS’ye Kimler Girebilir?
KPSS Sınavına devlet kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen kişiler girebilir. Bunun için belirli şartları sağlamış olması gerekmektedir. KPSS sınavı belirlemiş olduğu sınavın türüne göre ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunlarına yöneliktir. İlgili yerden mezun olunduktan sonra ilgili sınava girilmesi gerekmektedir. Ayrıca KPSS sınavı ile atanabilmek için 35 yaş sınırı bulunmaktadır. Özellikle devlet memurlarının ve lisans mezunlarının bu yaş sınırına uyması şartı aranmaktadır.
KPSS sınavlarına girişte mezuniyet şartı aranmasa da sınavın ardından tercih aşaması yapılırken mezuniyet şartı aranmaktadır. Bu nedenle KPSS sınavına mezun olma durumu olan son sınıf öğrencileri veya mezuniyet belgesi olan kişiler girebilmektedir.
KPSS Başvurusu Nasıl Yapılır?
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için sınavın türüne göre başvuruda bulunmak gerekmektedir. KPSS Başvurusu yapabilmenin ön adımı ilgili KPSS grubunun şartını karşılamaktır.
KPSS sınavı çalışan kişilere de uygunluk sağlaması açısından cumartesi ve Pazar günleri yapılmaktadır. Oturumun türüne göre gün ve saat belirlenmektedir. Cumartesi sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum; Pazar günü de sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum gerçekleşir. Toplamda dört oturum şeklinde düzenlenir. Adaylar mezun oldukları gruba ve atanmak istedikleri kadronun kriterlerine uygun olarak 4 oturumdan ilgili oturumları seçerek sınava giriş yaparlar. Bunun için sınava başvuru yapılması gerekmektedir. Sınavda oturum başı ücret alınmaktadır.
Bu nedenle KPSS Sınav başvuru haftasında adayların girmek istedikleri oturumun ücretini ödeyerek dekontu ile birlikte ÖSYM bürolarına başvurmaları gerekmektedir. ÖSYM şifreleri ve fotoğrafları sistemde bulunan kişiler kendi bilgisayarları üzerinden ÖSYM bürolarına gitmeden de kolay bir şekilde başvurularını gerçekleştirirler. Başvuru yapıldıktan sonra onaylanması gerekmektedir. Onayla butonuna basarak başvurunuzun bir çıktısını almanız gerekir.
Sınav başvurusu gerçekleşen adayların sınavdan 1 hafta öncesinde sınav giriş belgeleri sisteme yüklenir. Adaylar bu giriş belgesinin çıktısını alarak hem sınav giriş belgesi hem de kimlik ile birlikte sınava giriş yapar.
KPSS Türleri
KPSS kamu görevine ilk defa atanacak olan kişilere yapılan bir sınavdır. A Grubu ve B grubu KPSS kadroları olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. KPSS Türleri belirlenirken ana olarak A ve B grubu olarak belirlenir. Bunun yanında KPSS Öğretmenlik de bulunmaktadır. KPSS A grubu Lisans mezunlarını alan bir sistemdir. Bu sınava girebilmek için lisans grubunun herhangi bir bölümünden mezun olabilmek yeterlidir. KPSS B grubu ise, orta öğretim, ön lisans ve lisans grubunun içerisinde bulunduğu ve her birinin ayrı kitapçık olarak sunulduğu bir sınavdır. Bu sınava girebilmek için de ilgili koşulları sağlamak gerekmektedir.
KPSS Öğretmenlik için de devlet kurumlarında atanmak isteyen öğretmen adaylarının önce Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerine girmeleri ardından Eğitim Bilimleri sınavı ve Alan sınavına girmeleri gerekmektedir. Genel Kültür ve Genel Yetenek Testi KPSS Lisans grubunun girmiş olduğu her lisans öğrencisinin gireceği sınavdır. Cumartesi sabah yapılır. ardından aynı gün cumartesi öğleden sonra oturumu ile Eğitim Bilimleri sınavı sadece Eğitim Fakültesi öğrencilerine ya da bölümlerden mezun olarak formasyon almış olan öğrencilere uygulanmaktadır.
KPSS Grubu sınavları bittikten sonra, bir sonraki hafta Öğretmenlik KPSS Alan sınavları başlamaktadır. Her branşın kendine ait bir saati ve bir zaman süresi bulunmaktadır. KPSS Sınavının birkaç oturumuna birden girecek olan öğrencilerin girdikleri alana göre yüzdelik dilimi değişebilmektedir.
KPSS A Grubu
Sağlık Bakanlığı Kadroları için KPSS A grubu sınavına; Eczacı, Kimya Mühendisi, Hukuk Fakültesi Öğrencileri, İşletme, İktisat öğrencileri ve mezunları alınmaktadır.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında çalışmak üzere; Gıda Mühendisi, Veteriner ve Ziraat Mühendisi alımı yapılmaktadır.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığında çalışmak üzere Siyasal Bilgiler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun olanlar KPSS A grubu sınavı ile atanmaktadır.
KPSS A Grubu kadroları aşağıda listelenmiştir:
Başbakanlık ve Bakanlık kadroları, bakanlığa bağlı olarak müsteşarlık, başkanlık ve genel müdürlük makamlarında memuriyet, İl Özel İdareler ve Belediye Teftiş Kurulu kadroları.
KPSS B Grubu
KPSS B grubuna girecek olan adayların lisans grubundan mezun olmaları beklenmektedir. Lisans grubunda mezun olmadan son sınıfta da bu sınava girilmesine izin verilmektedir. Ancak atanma durumunda mezuniyet şartı aranmaktadır. KPSS B grubu sınavı çift yıllarda yapılır. Bu nedenle iki yılda bir gerçekleşmektedir. Çift yılda gerçekleştirilen KPSS sınavı B grubuna aittir. Bu sınav kendi içerisinde farklı yapılmaktadır. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans gruplarından oluşmaktadır. KPSS B grubu atamaları ilgili bölümün bağıl değerlendirme sonucunda yerleştirilmesi ile elde edilmektedir. Atamalar iki yılda bir kez yapılan sınava bağlı olarak iki yılda bir kez gerçekleşir. Bunun dışında gerçekleşmiş olan bir atama durumu var ise, hükümetin politikası kapsamında ara atama olarak gerçekleşmektedir.
KPSS B grubu sınavı memuriyet tercihi yapmak isteyen kişilerin Genel Kültür ve Genel Yetenek Testlerinden oluşan KPSS B grubu bölümü kitapçığını çözmesi ile gerçekleşecek olan sınavdır. Bu sınava Genel Yetenek bölümünden 60, Genel Kültür Bölümünden de 60 olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır. Genel Yetenek Bölümü, Türkçe ve Matematik sorularından oluşmaktadır. Genel Kültür bölümü ise, Tarih, coğrafya, anayasa ve güncel bilgiler sorularından oluşmaktadır.
120 adet soruya 130 dakika süre tanınmıştır. Sınavdan 15 dakika öncesinde sınav salonunda bulunulması gerekmektedir. KPSS B grubu kadro kategorisinde hem genel hem de özel bütçeli kurumlarda çalışabilme olanağı bulunmaktadır. İl Özel idaresi ve belediyeler, döner sermayeli kurumlar ve kuruluşlarda görev alınabilmektedir.
KPSS Lisans
KPSS Lisans sınavına girebilmek için herhangi bir lisans bölümünden son sınıfta olmak ya da mezun olmak gerekmektedir. Sınav adaylarının sınavda başarılı olabilmek için sınavdan önce KPSS Lisans Konuları listesine iyi çalışmaları gerekmektedir. Önceden iki yılda bir geçerli olan KPSS Lisans programı artık 1 yıl geçerli olmaktadır. Bu düzenleme ile atanamayan kişilerin her yıl KPSS sınavını denemesi gerekmektedir.
KPSS Önlisans
KPSS Önlisans sınavına girebilmek için önlisansın herhangi bir bölümünde mezun olacak durumda olmak ya da mezun olmak gereklidir. Lisans mezunları KPSS Önlisans sınavına giremezler. KPSS Önlisans sınavı çift yıllarda yani iki yılda bir gerçekleşmektedir. Bundan dolayı sınav adaylarının 2 yılda bir yapıldığından dolayı KPSS Önlisans Konuları için detaylı çalışmaları gerekmektedir. KPSS Önlisans’ tan atanmak için mezuniyet şartı aranmaktadır.
KPSS Ortaöğretim
Orta öğretim genellikle ortaokul ile karıştırılmaktadır. Orta öğretim bir kişinin lise hayatını tanımlamaktadır. KPSS Ortaöğretim sınavı da liseden hem başvuru sırasında son sınıfta olanlar hem de mezun olmuş kişilerin girebileceği bir sınavdır. Sınav adaylarının sınava girmeden önce KPSS Ortaöğretim Konuları ve çıkmış sorularına çalışmalarını tavsiye ederiz. Bu sınava girebilmek için kişinin lisans ya da ön lisans diplomasının olmaması gerekmektedir. KPSS Ortaöğretim sınavı iki yılda bir çift yılları kapsayacak şekilde gerçekleşmektedir.
Bu rehber yazımızla Kpss hakkında tüm sorularınıza cevap vermek istedik. Bu yazımızda yardımcı olan Wiki Eğitim ekibine de teşekkür ederiz.