Lorenz eğrisi nedir ?



Lorenz eğrisi nedir ?

Lorenz eğrisi, gelir dağılımında adaleti göstermek amacıyla kullanılan bir eğridir. Lorenz eğrisi mutlak eşitlik doğrusuna yaklaştıkça gelir dağılımında adalet artar, uzaklaştıkça gelir dağılımında adaletsizlik artar. Bunu ölçen katsayıya da Gini katsayısı denir. Gini katsayısı 0 ile 1 arasında değerler alır. Katsayı 0’a yaklaştıkça adalet artar, 1’e yaklaştıkça adaletsizlik artar.

Gelir dağılımının çizimle gösterilmesi için önerilen yöntemler arasında en yaygın olarak kullanılanı gelir eşitsizlik ölçüleri ile olan yakın ilişkisinden dolayı 1905 yılında Max Lorenz tarafından geliştirilen Lorenz eğrisidir. Aşağıda Lorenz eğrisi grafiğine yer verilmiştir. Grafiğin dikey ekseninde gelirden alınan pay; yatay ekseninde ise nüfusun payları yüzdesel olarak yer almaktadır.

Lorenz Eğrisi

Lorenz Eğrisi

Lorenz Eğrisinin Yorumlanması

Karenin köşegeni toplam gelirin toplumda eşit dağıldığını gösterir ve tam eşitlik doğrusu olarak adlandırılır. Lorenz eğrisi tam eşitlik doğrusundan uzaklaştıkça gelir dağılımındaki eşitsizlik artar. Tam eşitsizlik ise toplumda bir kişinin bütün gelire sahip olması ve toplumun geri kalanının hiç gelirinin bulunmamasıdır. Bu durumda Lorenz eğrisi yatay eksen ve karenin sağındaki dikey eksen üzerinde ilerler.

Gelir dağılımında düşük gelir düzeyinde olanların çok sayıda olması ve aşırı yüksek gelir düzeyi olanların varlığı az sayıda kişinin gelirden büyük pay almasına, bu da Lorenz eğrisinin her zaman tam eşitlik doğrusunun altında kalmasına sebep olur.

İlgili Kategoriler

İktisat Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir