Genel tebliğ nedir?



GENEL TEBLİĞ :

Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan ve genel olarak düzenleyici yönetsel işlevi olan metinlerdir. Kanunların Maliye Bakanlığı’na tanıdığı düzenleme yetkisine dayanılarak çıkarılan genel tebliğler uyulması zorunlu temel kaynak niteliğindedir. Maliye Bakanlığı’nın kendi örgütüne yönelik olarak yayınladığı vergi kanunlarını açıklayıcı ve yorumlayıcı nitelikte olanlar ise yardımcı kaynak niteliğindedirler.

Uygulamayı yönlendiren en önemli Bakanlık düzenlemesidir. Vergi kanunlarının uygulamasını açıklamak için çıkarılan genel tebliğler, Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmakta ve Maliye Bakam’nın imzası ile Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmektedir. Maliye Bakanlığı, bazen vergi kanunlarının kendisine verdiği yetkiyi kullanarak, bazen de böyle özel bir yetki olmaksızın genel tebliğ çıkarabilmektedir. Bakanlık genel tebliğ çıkarırken hiç kuşkusuz üst hukuk kurallarına uygun hareket etmek zorundadır.Diğer bir ifade ile bir tebliğ mutlak surette Anayasaya, vergi kanununa, uluslararası antlaşmaya veya konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararına uygun olmalıdır. Ancak bakanlık tarafından çıkarılan genel tebliğlerin zaman zaman hukuka aykırı olduğu, bakanlığın yetkisini aştığı gibi savlar ileri sürülebilmekte, tebliğler Danıştay’da iptal davasına konu edilebilmektedir.

Vergi mevzuatının sık sık değişmesi karşısında. Maliye Bakanlığıda yeni düzenlemelerle ilgili genel tebliğler yayımlayarak vergi idaresinive mükellefleri aydınlatmaktadır.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir