Eğitici Oyun ve Oyuncaklar
Eğitici oyun ve oyuncaklar çocukların zihin gelişmesine yardım eden oyun ve oyuncaklardır. Eğitici oyuncaklar, çocuklarda kavram oluşturma, problem çözme, algılama gibi zihinsel yeteneklerin gelişimine yardım eder. Ayrıca çocukların dikkat süresi ve dikkat yoğunluğu geliştirmeleri için ortam hazırlar. Çocukların sayıları tanımalarını, anlamalarını, sınıflama ve gruplama yapabilmelerini, parçaları birleştirerek bir bütünü oluşturmalarını kolaylaştırır. Düşünme, akılda tutma, karar verme gibi zihinsel işlevleri yapabilmelerine yardım eder. Eğitici oyuncaklar, çocukların gözlem yapabilmelerini kolaylaştırır, olayların gelişimindeki mantık sırasını kavramalarına yardım eder. Araştırma, karşılaştırma, bağlantılar kurma, benzerlik ve ayrılıkları farketme, görsel ayırım yapabilme yeteneklerini geliştirir.
Eğitici Oyuncak Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
1-Eğitici oyuncakların yapımında sağlam bir malzeme kullanılır. Tahta en uygunu olmakla birlikte deri, pazen, mukavva, karton da zaman zaman kullanılır.
2-Eğitici oyuncaklar çocukların gelişmeleri ve çevresi, geçirdiği deneyimleri göz önünde bulundurularak hazırlanır.
3-Çocukta geliştirilmek istenen kavram ve becerilere göre hazırlanır.
4-Eğitici oyuncakların resimleri güzel çizilmiş, renk uyumuna dikkat edilerek boyanmış olmalıdır.
5-Eğitici oyuncaklarla çocuklar tek başına oynayabilecekleri gibi iki üç çocuk küçük bir grup oluşturarak da oynayabilir.
6-Eğitici oyuncaklarla oynayan çocuklara, oyunun kuralları ve amaçları açıklanır. Çok gerekli olmadıkça ve onlar istemedikçe yetişkinler yardım etmemeledir.
7-Eğitici oyuncaklar çocuklara basitten karmaşığa doğru sunulmalıdır.
Eğitici Oyuncak Modelleri
Pekçok değişik eğitici oyuncak modeli vardır. Bu kitapçıkda oyuncaklardan bazılarının modelleri verilmiştir. Anne ve babalar bu modelleri esas alarak, kendi yaratıcılıklarını da ortaya koyarak değişik modeller hazırlayabilirler. Yapılacak oyuncak tahta üzerine çalışılacaksa, yağlı boya ile; karton veya mukavva kullanılacaksa, sulu boya veya ispirtolu kalem kullanılarak boyanır.
1-Çocukların benzer şekilleri eşleştirmesine yarayan eğitici oyuncaklar: Bu oyuncak modelinde çocukların bir resmi şekil, renk açısından benzeri ile eşleştirmesi istenir. Ayrıca resimli tombala ve resimli domino olmak üzere ayrı ayrı modeller de vardır.
2-Çocukların parça bütün ilişkisini kavramasına yardım eden eğitici oyuncaklar :
Bu oyuncakta çocuktan aynı resmin büyük ve küçüğünü eşleştirmesi veya büyükten küçüğe sıralaması istenir.
3-Büyük-küçük kavramlarının gelişmesine yardımcı olan eğitici oyuncaklar : Bu oyuncaklarda çocuktan aynı resmin büyük ve küçüğünü eşleştirmesi veya büyükten küçüğe sıralaması istenir.
4-Renklerle ilgili eğitici oyuncaklar: Bu tip oyuncaklarda çocuktan renklerle ilgili eşleştirme, gruplama veya renk tonlarını ayırt etmesi istenmektedir.
5-Sayılarla ilgili eğitici oyuncaklar : Bu tip oyuncaklarla çocuklar sayıları tanırlar, sayıların bir birleriyle olan ilişkisini öğrenirler.
6-Çocukların ilişkileri kavramasına yardım eden eğitici oyuncaklar : Çocukların çevresinde kullandığı, birbiriyle ilgili olan nesnelerin, anne hayvanla yavrusunun eşleştirilmesi veya hayvanlarla yaşadıkları yerler arasında ilişki kurulması ile ilgili eğitici oyuncaklar bu gruba girmektedir.
7-Çocukların nesne özelliklerinin grup lamasına göre hazırlanan eğitici oyuncaklar.
8-Çocuklarda zaman kavramının gelişmesine yardımcı olan eğitici oyuncaklar.
9-Çocuklara anlatılan bir olayın oluşum