Modernite nedir? Kapitalizme geçiş…



1-)Modernitenin çekirdeğinde ne yatmaktadır??

Marx bu soruya “kapitalizme geçiş ” olarak cevap veriyor.. Ve şöyle yorumluyor ;

Marx a göre bir toplumun yapısını anlamak için toplumdaki üretime bakmak gerekir.Üretim yapısını incelemk şarttır.Çünkü üretim dediğimz şey ; insanlığın kendisini yaşıyor kılmak için yapması gereken şeydir.İnsan diğer canlılardan farklı olarak üretim faaliyetini gerçekleştirirken düşünür , yaratıcılığını kullanır yani üretim insanın ayrıcalığıdır denebilir.

Bunun dışında insanı ayırt eden bir başka özelliğide , insan kendi ihtiyacından fazlasını bilinçli olarak üretebilir.Buna “artık ürün” denir.İnsanoğlu bu fazla ürünü kendi toplumsal doğasını , çevresini dönüştürmete kullanır.Örneğin hanlar , hamamlar , katedraller … artık ürünlerle ortaya çıkmışlardr.Sonuçta bu yapılar bize  bir toplumun kültürünü anlatır.Buyüzden de bir toplumu anlamak için üretim tarzını bilmemiz gerekir .İşte bundan dolayı da Marx ; KAPİTALİZM ÜRETİM TARZIdır der.

ÜRETİM TARZI = ÜRETİM İLİŞKİLERİ + ÜRETİCİ GÜÇLER dir.

ÜRETİM İLİŞKİLERİ ; üretim sırasında insanların birbirleri ile olan ilişkileridir.İşçinin işçiyle , işçinin patronuyla , patronun bir başka patronla olan ilişkisi…..gibi.

ÜRETİCİ GÜÇLER ; üretimi gerçekleştirirken kullandığımız aletler ,araçlar….vs dir.İnsanda bir üretici güç örneğidir.

  Her üretim tarzı , toplumda o üretim tarzına uyumlu siyasal , kültürel , ideolojik biçimler doğurur.Yani  üretim tarzı toplumdaki diğer alanlarıda etkiler….

   Marx a göre kapitalizm , dünyada daha önce hiç görülmemiş özellikler taşır.Bunları şöyle sıralaya biliriz..

1-)DİYALEKTİK İLİŞKİ

       İki olgu kendi varlıkları içinde birbirlerine muhtaçsa yani birinin varlığı diğerine dayanıyorsa ama aynı zaman da bu iki olgu birbirine zıtsa burada diyalektik bir ilişki var demektir.

        İşte kapitalizm ve işçi sınıfı arasındada böyle bir ilişki vardır.Bir sınıf emek gücünü satarken diğeri alır…..

2-)GÖNÜLLÜ OLMA

        Kapitalizmde ilişkiler gönüllüdür.Yani  işçiler gönüllü olarak emek güçlerini satarlar.Bir zorlama yoktur.İşçiler , işlerini patrnlarınıda seçebilirler ancak çalışmamayı seçmek gibi bi şansları yoktur.

3-)SÖMÜRÜ

       Kapitalizmde sermaya ile emek arasında bir sömürü ilişkisi vardır…

4-)TEKNOLOJİYİ DÖNÜŞTÜRME

       Hiçbir üretim tarzı kapitalizm gibi teknolojiyi dönüştürmemiştir.Kapitalizmde en kısa sürede en fazla kârı elde etmek amaçlandığı için teknolojik gelişmeleri yakından takip eder.Teknolojiyi sürekli yenileyen bir sistemdir.

5-)GENİŞLER

       Kapitalizm ortaya çıktığı sınırlar içerisinden sürekli , mekansal olarak genişleme eğilimi gösterir.Çünkü daha fazla müşteriye , daha fazla kaynağa , yeni pazarlara ihtiyacı vardır.Buyüzden tarihteki diğer üretim tarzlarından farklı olarak kapitalizm sürekli yayılır , büyür , genişler .Bir de girdiği mekanları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirir ve böylece orada yayılır.

2-)Modernitenin (kapitalizme geçişin) arkasındaki itici güç nedir??

      Marx a göre sınıf ilişkilerinde değişim ; yeni sınıfların ortaya çıkması ve var olan sınıfsal değerleri sarsmasıdır.

        İngiltere de Burjuva sınıfı  güçlenmiştir.Burjuvazinin güçlenmesi üretim kapasitesini arttırmıştr.Yani Feodalizmle savaş haline girmiştir.Toprak sahibi ile çekişme başlamıştır.(sınıf mücadelesi)

          İşte Marx ta feodalizmden kapitalizme geçişin sebebinin yani modernitenin arkasındaki itici gücün üretim tarzında ki değişimler olduğunu söylüyor  .

“BİR TOPLUMUN TARİHİ, SINIF MÜCADELELERİNİN TARİHİDİR”

 

İlgili Kategoriler

İktisat Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir