Merkez bankasının faiz koridorunun üstünü arttırması ne anlama gelir?



 Merkezin Faiz Koridorunun üstünü arttırması ne anlama gelir?

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranına ilişkin kararını duyururken bir borç verme, bir de borç alma faiz oranı açıklıyor. Enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan çoğu ülke merkez bankası ‘faiz koridoru’ denilen bir sistem uyguluyor.

Borç verme faiz oranı; geçici likidite sıkışıklığına düşen bir bankanın, Merkez Bankası’ndan kısa vadeli borçlanmak için ödemeyi kabul ettiği faiz oranı demek.

Merkez Bankası’nın borç alma faiz oranı ise, geçici likidite fazlası olan bir bankanın, bu fonunu değerlendirerek, bir faiz getirisi sağlamak için merkez bankasına bu fonu mevduat şeklinde yatırması halinde almayı kabul ettiği faiz oranı anlamına geliyor. Borç verme faiz oranı, borç alma faizinden yüksek olduğu için arada oluşan koridora da ‘faiz koridoru’ deniyor.

Merkez Bankası, son aylarda direkt politika faizine müdahale etmek yerine faiz koridorunu daraltıp genişleterek piyasalarda döviz kurlarını kontrol altına almaya çalışıyor.

Merkez Bankası bugün borç verme faiz oranını yüzde 9’dan yüzde 12.5’a çıkararak bankalara daha yüksek faizle borç vereceğini açıklamış oldu. Piyasa çevrelerinde bu kararın TL’de likidite sıkışıklığına yol açacağı belirtiliyor. Aynı zamanda bu kararın TL’yi değerli kılacağı, bunun da döviz kurundaki spekülatif artışa fren olması bekleniyor.

İlgili Kategoriler

İktisat Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir