İlk gün tanışma oyunları

TANIŞMA OYUNLARI

2.Topla Tanışma Oyunu

Çocuklar yarım ay şeklinde otururlar.Öğretmen elindeki topu çocuklara gösterir ve “ Bu benim en sevdiğim topum. Topumu tutan adını söyler” der.

Çocuklara sırayla topu atar. Her çocuk topu tuttuktan sonra adını söyler ve topu tekrar öğretmene atar, öğretmende adını tekrar söyler.

Öğretmen her çocuğa topu mutlaka atmalıdır.

Bazı çocuklar ilk seferde adını söylemek istemez daha sonra tekrar onlara şans verilmelidir.

19.Merhaba Oyunu

Çocuklar sınıfta ayakta değişik yerlerde dururlar. Öğretmen oyunu kısaca anlatır ve oyunu başlatır. Öğretmen mp3 player da klasik bir müzik cd si koyar.

Sonra çocuklar müzik eşliğinde sınıfta gezmeye başlarlar. Müzik durduğu anda çocuklar yanındaki çocukla el ele sıkışıp ilk önce “merhaba” der. Daha sonra her ikiside isimlerini söyler. Müzik başladığında ise “hoşçakal” diyerek sınıfta dolaşmaya devam eder. Oyun müzik durdurulup başlatılarak devam eder.

18.İsimleri hafızada tutma

Çocuklar daire şeklinde minderlere otururlar.

Öğretmen oyunu kısaca anlatır ve oyunu başlatır.

Öğretmen kendi ismini söyler daha sonra yanındaki çocuğun ismini söyler. Yanındaki çocukta hem öğretmeninin hem kendi ismini ve ondan sonraki çocuğun ismini söyler. Oyun kendinden önceki çocukların ismini, kendi ismini, ondan sonraki çocuğun ismini söylenerek devam eder.

20.İsim ve şekil

Tüm öğrenciler halka seklinde dururlar.

Sirayla herkes adini söyler ve ardindan bir hareket, sekil ya da mimik yapar.

Öğrencilerin hepsi isimlerini ve hareketlerini bitirdikten sonra sirayla herkesin adi soylenir ve hareketi yapilir.

3.İple İsim Söyleme

Çocuklar daire şeklinde otururlar.Öğretmen çocuklara daha önce örümcek görüp görmediklerini sorar. Daha

sonra onlara önceden hazırladığı örümcek ve örümcek ağı resmini gösterir.

Şimdi sınıfın örümcek ağını yapacaklarını söyler.Çocuklara ipi atar çocuklar bir eliyle ipi tutar ve adını söyler.Diğer eliyle ipi başka bir çocuğa atar. Oyun her çocuk adını söyleyene kadar devam eder.

18.El Sıkışma

Tüm katılımcılardan mekan içerisinde yürümeleri ve 10 dakika içerisinde olabildiği kadar çok kişiyle el sıkışıp, isimlerini söyleyerek kendilerini kısaca tanıtmaları istenir.

16.Müzikli Balonlar

Tüm oyunculara birer tane balon dağıtılır. Balonları şişirmeleri ve üzerine isimlerini yazmaları istenir.

Daha sonra müzik çalmaya başlar ve katılımcıların balonları havaya atarak dans etmesi istenir.

Müzik durana kadar balonların tamamını olabildiğince havada tutmaya ve yere düşürmemeye çalışmaları istenir. Müzik durduğu zaman herkes en yakınındaki balonu yakalayarak, ellerindeki balonun üzerinde ismi yazan kişiyi bulmaya çalışır.

15.Soğan Sarımsak

Katılımcılardan daire seklinde ayakta durmaları istenir, ortada bir ebe vardır. Önce herkes solundaki ve sağındaki kişilere ismini sorar. Daha sonra ortadaki ebe, birine işaret ederek “soğan” ya da “sarımsak” der. İşaret ettiği kişi, ebe “soğan” derse solundaki kişinin, “sarımsak” derse sağındaki kişinin en fazla 3 saniye içinde ismini söylemek zorundadır.

Eğer sorulan ismi doğru olarak söylerse, ebe bir başka kişiye ayni şekilde soğan ya da sarımsak diye sorar. Eğer sorulan kişi ismi doğru olarak söyleyemezse, bu durumda ebe o olur ve önceki ebe onun yerine geçer. Oyunu yöneten kişi, uygun gördüğü zaman oyunu durdurur.

14.Üç Parmak

Tüm oyuncular üç parmaklarını havaya kaldırırlar. İşaret parmağı “isim”, orta parmak “en sevdiği içecek” ve yüzük parmağı da “en çok gitmek istediği ülkeyi” temsil eder. Oyuncular odanın içerisinde yürümeye başlarlar ve karşılaştıkları herkesin parmaklarına kendininkileri değdirerek sırayla parmakların temsil ettiklerini söylerler. 

Amaç belirli süre içerisinde en çok kişiyle karşılaşmaktır.

12.Arkamda Biri Var

Katılımcılardan isimliklere veya yaka kartlarına isimlerini yazmaları ve dolaştırılan büyük siyah bir naylon poşete atmaları istenir. Daha sonra herkes torbadan bir isimlik/ yaka kartı alması ve aynı anda başlayarak kartın üzerinde ismi yazılı kişiyi bulmaya çalışmaları istenir.

11.Ping-Pong

Grup daire oluşturacak şekilde ayakta dizilir. Ebe ortaya geçerek parmağıyla işaret ettiği kişiye “ping” yada “pong” der. Ebe işaret ettiği kişiye ping derse, işaret edilen kişi kendi solundaki kişinin ismini 3 saniye içinde söylemelidir, pong derse, sağındaki kişinin ismini söylemelidir. Yanlış söylerse ebe olarak ortaya geçer. Ebe uzun süre ortada kalınca ya da herkesin kendi yanındakinin ismini ezberlediğini düşünüp yer değiştirmelerini istediğinde “ping-pong ” diye bağırır. “Ping –pong” dendiğinde herkes yer değiştirmek zorundadır.

  1. İsim Zinciri

Katılımcılar büyük bir çember şeklinde ayakta dururlar. Daha sonra oyunu oynatan kişiden başlayarak isimlerini sağ yanlarındaki katılımcıya dönerek söylerler.

Bütün katılımcılar sırayla isimlerini bir zincir gibi yanlarındakine iletirler.

Öneri: Oyun değişik şekillerde oynanarak daha eğlenceli hale getirilebilir. Örneğin

katılımcılardan isimlerini içinde bulundukları ruh halini yansıtacak şekilde söylemeleri istenebilir.

 

4.İsmimizi Ritimle Söyleyelim

Öğrenciler yarım ay şeklinde oturur. Öğretmen ellerini çırparak ve ismini heceleyerek “Benim adım Bilge senin ki ne?” diye sorar.

Daha sonra çocuklar sırayla birbirlerine önce adlarını söyleyip sonrada arkadaşına adını sorarak oyunu devam ettirir.

Her öğrenci adını söyleyene kadar oyun devam eder. Oyuna farklı hareketlerde katılabilir. Ayağını yere vurma, elleriyle dizine vurma vb.

 

6.Hoplarız zıplarız Oyunu

Öğretmen aşağıdaki tekerlemeyi söyler. Herkes yer çömelir ve gözlerini kapar. Bir çocuklun üzeri örtülür ve “Kim yok?” diye sorulur.Diğer çocuklar ayağa kalkar ve kimin olmadığını bulmaya çalışır. Hoplarız zıplarız Havalara uçarız Kedi gibi yumulur Gözleri de kaparız

7.Kahkaha Oyunu

Öğrenciler yarım ay şeklinde oturur. Öğretmen elindeki topu çocuklara gösterir ve “Bu topu havaya atacağım tekrar tutuna kadar herkes kahkaha atacak“ ve“Topu tuttuğumda da herkes çok sessiz olacak” der. Öğretmen topu her atıp tuttuktan sonra bir çocuğun adını söylemesini ister.Oyun her çocuk adını söyleyene kadar devam eder.

Aynı zamanda öğretmen bu oyunla çocuklara sesli-sessiz kavramını öğretmiş olur.

8.İsim treni

Çocuklar bir halka oluştururlar.En iyi tren taklidi yapan bir öğrenci ortaya çıkar. “Puf”, “puf”, ”çuf”, “çuf”, “düüt” gibi sesler çıkararak ve bu arada kendi ismini tekrarlayarak , halkanın içinde dolanır.Tren başı olan çocuk bir diğer öğrencinin önüne gelerek elini sıkar ve “Merhaba, ben ….. (ismini söyler)” Tanıştığı çocuk da ismini söyleyince arkadaşını elinden tutar ve arkasına alır.

Böylece bu çocuk ikinci vagon olur. İki çocuk birlikte bir yandan tren sesi çıkarırken ilk çocuğun ismini tekrarlar.İlk iki çocuk bir üçüncü çocuğun önüne gelir, elini sıkar ve tanışırlar ve üçüncü çocuk da trene vagon olarak eklenir ve halkanın içinde dolanırlar onun ismi söylenir. (Bu arada vagon başı ikinci çocuk olur)Böylece her çocuk ile tanışılır her çocuğun ismi bir tur söylenir.

9.Tanışma ve Selamlaşma

Çocuklar iç içe iki daire halinde zıt yönde yürürler Eğitmen özel bir işaretle “dur” der. Her iki dairedeki çocuklar dururlar. Karşı karşıya olanlar isimlerini birbirine söyler. 0.İsmini Hareketle Göster Tüm oyuncular halka seklinde dururlar. Sırayla ilk sıradaki oyuncu adını söyler ve ardından bir hareket, şekil ya da mimik yapar. Ardından tüm oyuncularla o kişinin ismi yüksek sesle söylenir ve hareketi yapılır. Ardından ikinci sıradaki oyuncu adını söyler ve ardından bir hareket, şekil ya da mimik yapar. Yine daha sonra Ardından tüm oyuncularla o kişinin ismi yüksek sesle söylenir ve hareketi yapılır. Oyuncuların hepsi isimlerini ve hareketlerini bitirdikten sonra sırayla herkesin adı söylenir ve hareketi yapılır.

Öneri: Bu oyun “isim ve hareket” dışında; “isim ve hayvan sesi”, “isim ve meyve” gibi, farklı şekillerde de oynanabilir.

1.Okula Hoşgeldin Rozeti

Okulun ilk günü çocuklar sınıf kapısında teker teker karşılanarak öğrencilere “Hoş geldin sen de artık….. sınıfının bir parçasısın ve bu rozeti takmaya hak kazandın. Ben de bu sınıfın öğretmeni….. “ diye hoş bir karşılama yapılır ve öğrencilere birer rozet takılır.

Hazırlanan rozet sınıfın ismiyle ilgili bir resim yada okulun logosu olabilir.Kalp, yıldız vb. bir şekil olabilir.Çocukların sevdiği hayvan, taşıt, meyve vb. resimleri olabilir.

 

İlgili Kategoriler

Öğretmen Dosyaları Oyunlar



Sayfayı Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir