12.sınıf seçmeli felsefe dersi 1.dönem 2.yazılı değerlendirme soruları

YASEMİN  ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ 2015-2016  ÖĞRETİM YILI 12.SINIF SEÇMELİ  FELSEFE  DERSİ 1.DÖNEM 2.DEĞERLENDİRME  SORULARI

 

ADI-SOYADI:                                                    SINIF-NO:

 

AŞAĞIDAKİ TEST SORULARINI ÇÖZÜNÜZ.(5X10=50 PUAN )

 

1.”Hiçbir şey var değildir” : Çünkü, var olsaydı, ya bir var olandan yada yokluktan var olacaktı. oysaki bir şeyin yokluktan çıkması söz konusu olamaz. Ya da varlık öncesiz olacaktı. Öncesiz de olamaz. Çünkü; öncesizlik sonsuzluğu da gerektirir. Sonsuz olan ise, ne kendisinde, ne başka bir şey de, ne de hiçbir yerde bulunabileceğine göre, gerçekte hiçbir şey var değildir.Buna göre,aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) Varlığın özü önceden belirlenmiştir.

B) Varlığın özünde idealar bulunmaktadır.

C) Tek gerçeklik fenomenlerdir.

D) Varlık hakkında fikir öne sürülemez.

E) Varlık tek bir nedenle açıklanabilir.

 

2.”Eğer büyüklere, “Güzel bir ev gördüm, kırmızı tuğlalı; pencerelerinden sardunyalar sarkıyor, damında ise kumrular var,” derseniz, nasıl bir evden söz etmekte olduğunuzu bir türlü anlayamazlar. Ne zaman ki onlara, “yüz milyonluk bir ev gördüm.” dersiniz, işte o zaman size, “Oo, ne kadar güzel bir evmiş!” derler gözlerini koca koca açıp.”Saint Exupery’nin Küçük Prens adlı romanından yapılan bu alıntıda büyükler için varlık nasıl bir temele dayandırılmıştır?

A) İdealize edilmiş ölçülere B) Maddi öğelere C) Fenomene dayalı bakışa  D) Harekete dayalı bakışa E) Hem maddi hem de ideal öğelere

 

3.İnsan bilgisi varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır.Varolan şeyleri, onların temellerini, derinliklerini, onlar arasındaki esas bağı felsefenin aşağıdaki kollarından hangisi incelemektedir?

A) Epistemoloji B) Etik  C) Ontoloji             D) Estetik   E) Metafizik

 

4.Bilimler varlığı çeşitli alanlara bölerek değişik açılardan ele alıp incelerken, felsefe bir “temel-bilim” gibi varlığı bir bütün olarak inceler. Bilimin soru sorma tarzı, varlığı ele alış yönüne, kullandığı metotlara ve ölçüm biçimlerine göre farklılaşır. Bilim, sadece kendi açısından varlığı inceler; kendisini ilgilendirmeyen yönlere, derin ilişkilere dokunmaz. Eğer sadece bilimsel bilgi çerçevesinde kalınırsa, insan bilgisi birbirinden kopuk parçalar halinde kalır. Oysa insan gerek disiplinler (bilim dalları) arası çalışmalarla, ama özellikle de felsefe ile, bütün varlıkların bilgisine, varlığın tümüne hâkim olmak ister.Buna göre felsefe ve bilimin varlığa bakışı hakkında aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) “Varlık var mıdır?” sorusu her iki disiplinde de farklı karşılıklar bulur.

B) Bilim varlığın maddi boyutuyla ilgilenirken felsefe zihinsel varlıklarla da ilgilenir.

C) Bilim varlığın bilgisine deneyi kullanarak ulaşırken felsefenin tek silahı akıldır.

D) Felsefe varlığı bölerek incelerken bilim bir bütün olarak ele alır.

E) Felsefenin aksine bilim incelediği şeyi baştan var olarak kabul eder.

 

5.Thales’e  göre ilk olan sudur. Dünya da sonsuz su (okeanos) içinde yüzer. Fakat ilk olan konusunda tek açıklama getiren Thales değildir. Diğer filozoflar da İlk olan kimi zaman toprak, hava, su veya ateş ya da bunların kombinasyonu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı hallerde ise, sayı, apeiron (sınırsızlık-sonsuzluk) sperma (tohum) ya da atom olarak, belirmektedir.Buna göre, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A) Varlığın ilk şekli hakkında farklı görüşler vardır.

B) Varlığın ilk nedenini tüm filozoflar doğal nedenlere bağlamışlardır.

C) İnsan;varlığın ilk nedenine ulaşamayacağından bu konuyla ilgilenmemiştir.

D) Varlık her seferinde başka nesnelere göre tanımlanmıştır.

E) Tüm filozoflar varlığı tek bir nedenle açıklamışlardır.

 

AŞAĞIDAKİ   İFADELER   DOĞRU İSE KUTUCUĞA  D  ,YANLIŞ  İSE  Y  YAZINIZ.(5X10=50PUAN )

 

-Düşünsel varlık: İnsan zihninden  bağımsız yani düşüncede var olan varlıklardır.  
-Gerçek varlık: İnsan zihnine bağımlı dış dünyada bulunan nesnelerdir.

 

 
-Realizm (Gerçekçilik): Varlık yoktur  görüşünü  savunur.  
-Nihilizm (Hiççilik): Varlık vardır görüşünü  savunur. Temsilcisi; Gorgias’tır.

 

 
Kierkegaard, J.P. Sartre, Nietzsche ve Karl Jespers. Sartre’ye göre, insan önce var olur, daha sonra kendisini tanıyarak bilerek kendi özünü, varlığını oluşturur.  

 

 

 

 

 

 

 

YASEMİN  ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ 2015-2016  ÖĞRETİM YILI 12.SINIF SEÇMELİ  FELSEFE  DERSİ 1.DÖNEM 2.DEĞERLENDİRME  SORULARI

 

ADI-SOYADI:                                               SINIF-NO:

 

AŞAĞIDAKİ TEST SORULARINI ÇÖZÜNÜZ.(5X10=50 PUAN )

1.Varlık, felsefenin konusu olduğu gibi bilimin de konusunu oluşturur. Felsefe açısından varlık, bir yönüyle değil, genel olarak ele alınır. Varlığın var olup olmadığı sorgulanır. Felsefede varlık, akıl yoluyla, saf düşünce etkinliğiyle yorumlanır. Buna karşılık bilime göre varlık; her durumda var olarak kabul edilir. Felsefedeki gibi var olup olmadığı sorgulanmaz.Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Varlık felsefe ve bilimin ortak konusudur.

B) Bilime göre varlık her durumda vardır.

C) Felsefe varlığın var olup olmadığını da sorgular.

D) Bilim ve felsefenin varlığa yaklaşımları aynıdır.

E) Felsefe varlığı salt düşünceyle yorumlar.

 

2.Gerçek varlık; gerçekliğini nesnelerden, olaylardan, kişilerden alan; belli bir zaman ve mekânda var olandır. Gerçekte var olanlar duyu organları ile algılanır.İdea’da (zihinde,düşünsel) varlık; İnsanların zihinlerinde oluşturdukları kavramlardır. Zihinde var olanları insanlar bir takım olay ve ilişkilerden soyutlayarak elde ederler,bu nedenle duyu organları ile kavranamazlar.Buna göre, aşağıdakilerden hangisi ideal varlığa örnek gösterilebilir?

A) Masa B) Ayna C) Ağaç        D) Güneş         E) Geometrik şekiller

 

3.Varlık kendini fenomenlerde gösterir. Fenomen, bir şeyin açığa çıkması, kendini göstermesi, gizli kalmaması demektir. Ancak bu fenomenlerin, görünüşlerin gerçeği tam olarak yansıtıp yansıtmadıkları sorunu vardır. Bazı aldatıcı, yalancı, uydurma, sahte fenomenler de vardır: hem hastalık hem sağlık belirtisi olan yüzdeki kırmızılık,sudaki kaşığın kırık gibi görünmesi v.s. gibi.. Ancak bu gibi olaylara bakarak görünüşlerin gerisinde bir gizli güç veya varlık kabul etmeye, felsefe bakımından gerek yoktur; çünkü bu, bizi hemen metafizik kurgulara götürür. Her kurgu yeni kurgulara sürükleyeceği için, realite dünyasından uzaklaşıp hayaller dünyasında yaşamaya başlarız.Yukarıdaki parçaya dayanarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Duyularımızla algıladıklarımızın arkasında mistik güçler olabilir.

B) Görünüşler her zaman bize gerçeği yansıtırlar.

C) Dış gerçeklik düşünceden bağımsızdır.

D) Metafizik kurgular insanı realiteden uzaklaştırır.

E) Varlığın temel bilgisi kendisini asla hazır olarak sunmaz.

 

4.Varlık insan duyularının algılamalarıyla ve görünür gerçeklikle sınırlı değildir; insan, algılayamadığı, göremediği varlık alanlarına, yaşayamadığı zaman parçalarına ait de düşünceler geliştirmek zorunda kalıyor. Sık sık bilimsel bilginin sınırları dışına açılmak, oraya dair kurgular (spekülasyonlar) geliştirmek zorunda kalıyor.Bu durum aşağıdakilerden hangisini zorunlu kılmaktadır?

A) Varlığın metafizik boyutunun yadsınamayacağını

B) Varlığın sadece duyu alanın içine hapsolmasını

C) Varlığın bilimin açıklamaları ile sınırlanmasını

D) Varlığın tartışmalı bir alan olmasını

E) Varlığın görünür dünyanın dışına itilmesini

 

5.”Kendi var oluşumuzu öylesine kesin ve açık olarak algılarız ki bunun kanıtlanması, gerekli de olanaklı da değildir. Çünkü bizim için kendi var oluşumuzdan daha apaçık, hiçbir şey yoktur. Düşünüyorum, uslamlama yapıyorum, haz ve acı duyuyorum: Bunlardan hiçbiri kendi varoluşumdan daha açık olabilir mi? Her şeyden kuşku duysam bile, bu kuşkunun kendisi, kendi var oluşumu algılamamı sağlar ve bundan kuşku duymama engel olur.”John Locke’un bu yaklaşımından aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) İnsan kendi var oluşunu bilebilir.

B) Şüphe etmeye başlayan insan kendi varlığından da şüphe duyar.

C) Şüphe kendi varlığının ortaya çıkarılmasında kullanılmıştır. D) İnsanın mutluluğu hissetmesi, düşünebilmesi var oluşunun açık göstergesidir.

E) İnsanın kendisi varoluşunun kanıtıdır.

 

AŞAĞIDAKİ   İFADELER   DOĞRU İSE KUTUCUĞA  D  ,YANLIŞ  İSE  Y  YAZININIZ.(5X10=50 PUAN )

 

-Düşünsel varlık: İnsan zihninden  bağımsız yani düşüncede var olan varlıklardır.

 

 
-Gerçek varlık: İnsan zihnine bağımlı dış dünyada bulunan nesnelerdir.

 

 
-Realizm (Gerçekçilik): Varlık yoktur  görüşünü  savunur.

 

 
-Nihilizm (Hiççilik): Varlık vardır görüşünü  savunur. Temsilcisi; Gorgias’tır.

 

 
Kierkegaard, J.P. Sartre, Nietzsche ve Karl Jespers. Sartre’ye göre, insan önce var olur, daha sonra kendisini tanıyarak bilerek kendi özünü, varlığını oluşturur.  

 

 

 

YASEMİN  ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ 2015-2016  ÖĞRETİM YILI 12.SINIF SEÇMELİ  FELSEFE  DERSİ 1.DÖNEM 2.DEĞERLENDİRME  SORULARI

 

 

ADI-SOYADI:                                                                 SINIF-NO:

 

AŞAĞIDAKİ TEST SORULARINI ÇÖZÜNÜZ.(5X10=50 PUAN )

 

1.Varlık yüzyıllar boyunca varlık felsefesi ve bilim açısından incelenmiştir. Farklı disiplinlerin varlığı incelemesi varlığa dair açıklamalarını da doğal olarak farklılaştırmıştır. Bilim varlığı ön koşul olarak var kabul edip her bilim dalı kendi alanında kabul ettiği nesneleri ve ilişkilerini inceleyip genel yasalara ulaşmaya çalışır. Buna karşın felsefe genel olarak varlığın ne olduğu üzerinde durur.Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Bilim ve felsefe varlığı tek gerçek olarak kabul etmişlerdir.

B) Varlığın tanımlanması felsefe ve bilimde farklılık gösterir.

C) Bilim, felsefeden farklı olarak varlığı parçalara böler.

D) Felsefe genel bir varlık kavramının ne olduğuyla ilgilenir.

E) Bilim, varlığın var olduğunu kabul ederek, varlıkla ilgili genel sonuçlara gitmeye çalışır.

 

2.Varlıkta sürekli bir değişme ve oluş gerçekleşmektedir. Varlık statik bir açıdan ele alınamaz, varlık bir değişme ve oluş süreci olarak görülmesi gereken bir şeydir. O halde evren, mekanik bir varlık değil, canlı bir oluştur. Oluşun başlangıcı ve sonu yoktur. Hayat da, bu sürekli varoluş ve yok oluşun art arda gelişinden ibarettir.Buna göre, ulaşılabilecek temel yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Varlıkların bilgisine düşünce yoluyla ulaşılabilir. B) Gerçek varlık soyuttur.

C) Varlıkları yaratan ruhsal yaşamdır. D) Varlık sürekli bir oluş içerisindedir.

E) Varlıklar maddesel cisimlerden ibarettir.

 

3.Var olan her şeyi gerçeklik, var olan veya varlık olarak niteleyelim. Varlık varlığa nereden gelmiştir? Burada iki alternatif vardır. Varlık varlığa ya varlıktan yada yokluktan gelmiş olabilir. Parmenides’e göre ikinci alternatif doğru olamaz. Çünkü olmayan bir şeyden olan bir şey çıkamaz. Olan bir şey, yani var olan ancak var olandan ortaya çıkabilir. Yani bu anlamda birinci alternatif doğru olmalıdır. Bu durumda varlığın yaratılması söz konusu olamaz. Çünkü var olan var olandan gelmişse var olan kendisini var edenle aynı olmalıdır.Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Parmenides’in düşüncesiyle çelişmektedir?

A) İlk neden’in uğradığı değişimler sayesinde varlık oluşur. B) Varlık tektir ve parçaları yoktur.

C) Varlığın kaynağı bir olandır. D) Varlığın yaratılması söz konusu değildir.

E) Var olanın kendisi var edenle aynı olduğuna göre varlık birdir.

 

4,Anaksimenes ilk madde olarak Havayı öne sürmüştür. Onu, ilk madde ya da maddi tözün hava olduğunu söylemeye götüren neden, muhtemelen insan varlığındaki nefes alma olgusudur. İnsan nefes aldığı sürece yaşadığı için, havanın evrendeki yaşam ve varlık ilkesi olduğu sonucuna ulaşmak zor değildir.Anaksimenes’in bu görüşünden aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Varlığın özünü hava tek başına oluşturmaktadır.

B) Hava, hayatı ve onun belirtilerini kendi özünde içerir.

C) Varlık sorunu Anaksimenes için metafizikseldir.

D) Evrenin var oluşu tek bir nedene bağlıdır.

E) Anaksimenes evrenin varlığı ve insanın varlığı arasında benzerlik kurmuştur.

 

5.Önümde duran masayı ben duyularımla kavrıyorum. Bu deneysel bir kavramadır. Ama masayı masa yapan şey düşünsel özdür. Bunu başka türlü ifade edersek masayı bana bildiren duyusal niteliklerinden, renginden, sertliğinden, mekanda yer kaplamasından soyutlarsam geriye kalan sadece özdür. Varlığa yaklaşırken onun duyusal niteliklerinden çok bu düşünsel özü göz önünde bulundurmak gerekir.Buna göre, parçadaki varlık anlayışı aşağıdaki düşüncelerden hangisine karşı çıkmaz?

A) Varlık yaratılmış ruh ve madde gibi iki cevherden oluşmuştur.

B) Varlık maddeye dayanmaktadır ve maddeden ayrı bir ruh yoktur.

C) Varlığın ana maddesi sudur.

D) Evren mekanik bir varlık değil canlı bir oluştur.

E) Varlık fenomenden ibarettir.

 

AŞAĞIDAKİ   İFADELER   DOĞRU İSE KUTUCUĞA  D  ,YANLIŞ  İSE  Y  YAZINIZ. (5X10=50 PUAN )

 

-Düalizm :Varlık tek bir öğeden oluşur. Örnek; Thales, tüm varlıkların temelinde “su” vardır der.

 

 
-Monizm: Descartes. Varlık iki öğeden oluşur. Bunlar madde (beden) ve idea (ruh)

 

 
– Varlık, sürekli bir değişim, oluşum yani varoluş içerisindedir. Aynı nehirde iki kere yıkanılmaz. Bu anlayışın temsilcileri; Herakleitos ve Whitehead’dır.  
-Varlık maddedir (materyalizm): Sokrates, Platon (idealar kuramı), Aristoteles, Farabi (zorunlu ve mümkün varlık), Hegel (Diyalektik idealizm: Tez-Antitez-Sentez).  
-Varlık fenomendir (fenomenoloji,):Temsilcisi Husserl,varlığı,fenomenlerin içinde gelişen öz olarak tanımlar.  

 

 

 

 

 

YASEMİN  ERMAN BALSU ANADOLU LİSESİ 2015-2016  ÖĞRETİM YILI 12.SINIF SEÇMELİ  FELSEFE  DERSİ 1.DÖNEM 2.DEĞERLENDİRME  SORULARI

 

ADI-SOYADI:                                                                                          SINIF-NO:

 

AŞAĞIDAKİ TEST SORULARINI ÇÖZÜNÜZ.(5X10=50 PUAN )

 

1.İngiliz filozof Thomas Hobbes’un varlık anlayışına göre evrenin her yanı cisimdir. Eni, boyu ve derinliği vardır. Cisim olmayan, evrenin bir parçası değildir. Varlıkların temeli maddeden oluşmaktadır. Somut olarak gördüğümüz varlıklardan başka hiçbir varlık yoktur. Her şey somut olan maddeden ibarettir ve madde olarak var olmaya devam edecektir. Düşünce de maddi olan beynin bir ürünüdür. Düşünsel olan tüm konuları da aslında maddi olan beynimiz üretmektedir.Buna göre, Thomas Hobbes aşağıdakilerden hangisinin varlığını reddeder?

A) Gezegenler B) Hava C) Su                 D) Tanrı        E) Isı

 

2.• Maddenin yapıtaşı atomlardır.

Kainatta her şey atomların birleşmesinden oluşur.

Hareket, atomların temel özelliğidir.        • Nesnelerdeki sıfatlar bizim algılamamıza bağlıdır. Büyüklük, küçüklük, soğukluk, sıcaklık, renkler vs.

Kainatta tesadüf yoktur, her şey zorunlu olarak meydana gelir. Her şey mekanik, nedensellik sonucu ortaya çıkar.Yukarıda tek tek görüşleri verilen varlık anlayışı aşağıdakilerden hangisine aittir?

A) İdealizm B) Materyalizm C) Rasyonalizm       D) Sensualizm     E) Entüsiyonizm

 

A.Whitehead da, varlığı anlamak için Doğa’yı anlamak gerektiğini söylemiştir. Bu incelemenin sonunda, Doğa’nın dinamik ve canlı bir oluş olduğu görülecektir. Bu oluşta her şey birbiriyle ilişkilidir. Her varlık, var olabilmek için bir başka varlığa ihtiyaç duyar. İnsan da buradaki varlıklardan biri olarak, doğa’dan kopuk olamaz. Bu durum ise insanın doğadaki diğer varlıklarla kurduğu ilişkilerde sürekli yenilenerek dönüşmesini sağlar ve tıpkı insan gibi tüm evren de sürekli dönüşür, değişir ve oluşur.Yukarıdaki açıklamaya dayanarak aşağıdaki genellemelerden hangisine ulaşılabilir?

A) Varlıkların bilgisine düşünceyle ulaşılır.                B) Varlığın varolmasının asıl sebebi algılanıyor olmasıdır.

C) Evrendeki her şey sürekli bir değişim içindedir.    D) Varlık gerçek dünyadan bağımsız değildir.

E) Evrendeki var oluş çoğu kez statiktir.

 

4.Platon, asıl gerçekliğin duyularla algılanan varlıklar değil, sadece aklın kavradığı gerçeklik olan İdealar olduğunu savunur. Bunlar aynı zaman dünyadaki varlıkların da asıllarıdır. İdeası olmayan veya onunla bütünleşmeyen varlık gerçek değildir. Onlar tek ve değişmezdirler. İdea, kendini yansıtan varlıktan daha kapsamlıdır. Ağaç tek bir varlık iken, ağaç ideası tüm ağaçları kapsayan genel bir kavramdır. Buna göre Platon’un gerçek varlık dediği idealar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Duyularla da kavranabilirler.

B) Süreklidirler.

C) Değişmezler , ezelidirler.

D) Tek bir varlık değil, genel kavramlardır.

E) Dünyadaki varlıkların asıllarıdır.

 

5.Farabi’ye göre, ilk varlık, Tanrı, varlık taşkını yoluyla evrendeki bütün varlık düzenini ‘doğal bir zorunlulukla’ meydana getirir. Evren Tanrı’nın değerine hiçbir şey katmaz. Yetkin bir varlık olan Tanrı’nın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Tanrı’yla evren arasındaki ilişkiyi, evrenin Tanrı’dan oluşması yoluyla ve zorunlulukla çıktığını söyleyerek açıklayan Farabi’ye göre, evren aynı zamanda Tanrı’nın sonsuz cömertliğinin bir sonucudur.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Farabi’nin varlık anlayışına uygun düşer?

A) Gerçekten var olan yalnızca maddedir.

B) Varolanların temelinde su, hava ve ateş bulunmaktadır.

C) Varlık birçok öğenin birleşiminden oluşmuş kompleks bir yapıdır.

D) Evrendeki her şey zorunlu olarak Tanrı’dan südur etmiştir.

E) Varlık düşüncede varolandır.

 

AŞAĞIDAKİ   İFADELER   DOĞRU İSE KUTUCUĞA  D  ,YANLIŞ  İSE  Y  YAZINIZ. (5X10=50 PUAN )

 

-Düalizm :Varlık tek bir öğeden oluşur. Örnek; Thales, tüm varlıkların temelinde “su” vardır der.

 

 
-Monizm: Descartes. Varlık iki öğeden oluşur. Bunlar madde (beden) ve idea (ruh)

 

 
– Varlık, sürekli bir değişim, oluşum yani varoluş içerisindedir. Aynı nehirde iki kere yıkanılmaz. Logos yasası (Karşıtların birliği yasası). Bu anlayışın temsilcileri; Herakleitos ve Whitehead’dır.  
-Varlık maddedir (materyalizm): Sokrates, Platon (idealar kuramı), Aristoteles, Farabi (zorunlu ve mümkün varlık), Hegel (Diyalektik idealizm: Tez-Antitez-Sentez).  
-Varlık fenomendir (fenomenoloji, görüngü bilimi): Temsilcisi Husserl, varlığı, fenomenlerin içinde gelişen öz olarak tanımlar.

 

 

 

 

 

İlgili Kategoriler

12.Sınıf Felsefe Grubu Yazılı Soruları 12.Sınıf Yazılı Soruları



Sayfayı Paylaş

Yorumlar 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir