YKS-TYT Yunan uygarlığı ders notu



YUNAN UYGARLIĞI 

Yunan Uygarlığının ön asya uygarlıkları ile yaptığı kültür sentezine Helenistik kültür, Roma ile yaptığı kültür sentezine de Antik kültür denir.

* Dor istilasından sonra polıs adı verilen ve en büyükleri Atina; Sparta; Karent; Teb adlı şehir devletlerinden oluşmaktadır.
* Aralarında kültür birliği olmasına rağmen yunan sitelerinin siyasal birlik kuramayaışlarının temel nedeni özgürlük ve demokrasiye aşırı düşkünlük; ayrıca egemenlik altına girme kaygısıdır.
* Rejim önce krallık daha sonra Aristokrasi olmuştur. Bu dönemde devlet 9 kişiden oluşan Arhont Meclisi tarafından yönetilmiştir.
* Sınaf kavgalarının yoğun olduğu dönemde, sınıf kavgalarını önlemek için kullanılan baskı rejimine Tiranlık denir.
* En son eski yunanda Demokrasi rejimi görülür.
* Demokrasinin temelleri eski yunanda atılmıştır.
* Dor istilası sonucu halk üç sınıfa ayrılır.

  • Vatandaşlar : Ayrıcalıklı sınıf
  • Metekler : Ticaret ve mülkiyet hakkı olan sınıf.
  • Köleler : Hiçbir hakkı olmayan sınıf

* Metekllerin Vatandaşlarla aynı haklara sahip olmak için başlattıkları sınıf kavgaları sonucunda Dragon, Solon, Klistenes bazı bazı kanunlar hazırlar en son Klistenes kanunları yürürlüğe girer.

KLİSTENES KANUNLARI

  • Tiranlık rejimini yasaklar
  • Zenginlikten kaynaklanan sınıf farklılıklarını ortadan kaldırır.
  • Solon’un açtığı 400’ler meclisini 500’e çıkarır.
  • Demokrasiyi gerçek anlamda Atina’ya terleştirir.

PERS SAVAŞLARI

Perslerin batıya yayılma siyasetinden kaynaklanan pers savaşları özgürlüğüne düşkün olan İonların M.ö. 500’lerde Milet önderliğinde pers egemenliğine karşı koymasıyla başlar. Yunanlıların siyasal dağınıklığını fırsat bilen ve amacı egeye hakim olmak olan persler fenikelilerle anlaşır. Ancak tarih boyunca birleşemeyen yunan siteleri pers sorunu karşısında birleşirler. Persler;
MARATON Savaşı’nda Atina’ya
PLATE Savaşı’nda Sparta’ya yenilirler. Svaşlar sonunda İonya yeniden bağımsız olur, persler egeden çekilir, Hellen birliği sağlanır.

PELLOPOHONES SAVAŞLARI

Bir yunan iç savaşı olup Atina ve Sparta arasında olmuştur.Yunan egemenliğinden kaynaklanan savaş Spartanın üstünlüğü ile sonuçlanır. Bu savaşın yarattığı yıpranmışlık makedonya istilasına zemin hazırlar.

İlgili Kategoriler

YKS-TYT-AYT Notları YKS-TYT-AYT Tarih Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir