Usuli hak nedir?



Bir davada mahkemenin veya tarafların yapmış olduğu bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine(diğeri aleyhine) doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan haktır. Çeşitleri vardır ve bunlar HMK ’de açık biçimde düzenlenmemiş, Yargıtay içtihatlarıyla kabul edilmişlerdir.
Tanımdan pek bir şey anlaşılmayacağını düşünerek örnekle açıklamaya geçiyorum: mesela Yargıtay’ın bozma kararına uymuş olan mahkeme, bu uyma kararı ile bağlıdır; daha sonra bozmaya uyma kararından dönerek direnme kararı veremez. Çünkü bozma kararına uymakla bir usuli kazanılmış hak ortaya çıkmıştır. Bozma kararı gereğince incelemede bulunarak yeni bir hüküm tesis etmek zorundadır.
Diğer bir örnek; Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma sebeplerinin kapsamı dışında kalmış olan kısımları(yani konuları) kesinleşir. Bozma kararına uyan mahkeme, kesinleşen bu kısımlar hakkında yeniden inceleme yaparak karar veremez. Bunun nedeni kesinleşmiş olan kısımların, bunlar lehine olan taraf yararına usuli kazanılmış hak teşkil etmesidir.

İlgili Kategoriler

Hukuk Ders Notları Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir