Program bütçeleme sistemi ve özellikleri



PROGRAM BÜTÇELEME

Program bütçeleme sistemi aynı kamusal amaca yönelik çalışan tüm faaliyetleri ve programları düzenlemeye çalışır. Bu faaliyet veya programların hangi kamu kurumunun sorumluluğu olduğuna bakılmaz. farklı kamu kurumlarının faaliyetlerinin koordine edilmesi ile kamusal hizmetler daha iyi yerine getirilebilecektir. Program bütçe, kaynak kullanım sürecinin son aşaması olan yapılan kamu hizmetinin sonuçları ve toplum refahı

üzerindeki etkileri ile ilgilenir. Program bütçe, kamu kuramlarının sosyal amaçlara olan etkilerini analiz etmeyi gerektirir. Program bütçe sosyal amaçlara ulaşmanın alternatif yollarını değerlendirmeyi ve her alternatifin sosyal fayda ve maliyetini ortaya koymayı gerektirmektedir. Böylece bir alternatifin diğerine neden tercih edildiği de açıklanmış olmaktadır. Program bütçe sürecince öncelikle devletin hangi işleri yapacağının belirlenmesi gerekir. Daha sonra bütçe teklifleri ve uygulaması bu hizmetler çerçevesinde yapılır.

Program bütçe, benzer amaca katkı sağlayan programları birleştirir ve böylece aynı işin yapılmasında kullanılacak fonlar arasında bir rekabet başlar. Program bütçede farklı amaçlara yönelen programlar arasında rekabet yoktur.

Programların yapılandırılmasında önemli olan bir konu, zaman boyutunun mali yıldan (bir yıldan) daha uzun zaman dilimini kapsamasıdır. Program bütçe sosyal fayda ve maliyetlerin ölçülmesini gerektirir. Bu da karar almayı oldukça kolaylaştırır.

Program bütçe uygulamasına getirilen eleştiriler de vardır. Bunlar;

*Öncelikle program bütçenin uygulanması büyük örgütlerde oldukça önemli sorunlar yaratabileceği söylenmektedir.

*Program bütçede ikinci eleştiri, bir programın birden çok amaca hizmet etmesinde ortaya çıkmaktadır.

*Üçüncü olarak program bütçenin karar almadaki inisiyatifi yasama organı, baskı gruplan ve bürokrasi üzerinde alıp daha rasyonel ölçülere dayandırmasıdır.

*Son olarak program bütçenin kamu kurum yöneticilerini, işi başarmanın alternatif yollannı ve istenen amaca en az maliyetle ulaşmanın yolunu aramaya zorladığı bunun da kaynak kullanımında tasarruf sağlayabileceği söylenmişti. Ancak gerçek hayatta durum bu olmayabilir.

İlgili Kategoriler

Kamu Yönetimi Ders Notları Maliye Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir