Türkiye’de Yargının yavaş işleme nedeni nedir?



Yargı neden yavaş işliyor? Yargı yükünün hafifletilmesi için ne yapılmalı?

           Yargı personellerinin eksikliği ve iş yoğunluğunun fazlalığı yargılama usulündeki eksiklikler ,yargı görevini yerine getiren hakim, savcı, avukat ve adliye personeli olarak ihmal ettiğimiz hususlar ,tarafların, vekillerin ve hakimin dosyaya vakıf olmaması, duruşma günleri arasındaki sürenin iş yoğunluğu nedeniyle çok uzun tutulması ,adli tatil süresinde hakim yokluğu sebebi ile dosyaların sürüncemede kalması ,bilirkişilerin raporu uzun bir sürede yazmaması. Avukatların bazı görevlerini zamanında yapmayarak yargılamanın uzamasına da sebebiyet verebilmektedir.

              Davanın uzamasına yol açan en büyük sebeplerden biri de delillerin toplanması aşamasında yaşanan sıkıntılardır. Deliller yargılamanın başında itibaren 1- 2 yıl gibi uzun bir sürede ancak toplanmaktadır.

            Hızın arttırılmasım için usul kanununda kesin süreler arttırılabilir. Hakimlerin uzmanlık alanlarına ayrılması işlerin daha pratik ve verimli işlemesini sağlanabilr. Delillerin toplanmasını hızlandıracak önlemler alınabilir.Yeni kanunlara adaptasyonun sağlanması ve yargının hızlandırılması için meslek içi online eğitimler verilebilir. Uyap sistemi dahada geliştirilebilir kurumlar arasındaki bilişim ağının gelişmesi delillerin toplanmasını hızlandırır. Dosya yükünün azaltılması için alternatif çözüm yollarını yaygınlaştırılması, eğitici teşvik edici ve  tanıtıcı faaliyetler yapılabilir… Uzlaşmaya tabi suçların sayısı arttırılabilir…

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir