Temsili Demokrasi/ Doğrudan Demokrasi



Temsili / Doğrudan Demokrasi

Temsili Demokrasi, demokratik ülkelerde milletin egemenlik hakkını doğrudan değil de, seçtiği temsilciler aracılığıyla kullandığı bir demokrasi uygulamasıdır. Genellikle nüfusu kalabalık ülkelerde uygulanır.

Ayrıca, temsili demokraside halk istediği zaman yöneticilerini değiştirme hakkına sahiptir. Bu, demokrasinin halka sağlamış olduğu bir kolaylıktır. Halkın seçtiği temsilciler meclis ya da genel anlamıyla parlamento olarak adlandırılan yerde toplanır ve halk adına kararlar alır. Bu temsilcilere milletvekili ya da parlamenter denir. Milletvekilleri belirli sayıda ve belirli bir süre için seçilirler.

Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi türüdür. Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla doğrudan demokrasi dizgesi, demokrasinin ülkesel anlamına en yakın olan hâlidir. Genellikle nüfusu az olan ülkelerde yapılır[kaynak belirtilmeli].Siyasi kararların, çoğunluk esasına göre, yurttaşların oy çokluğu ile, doğrudan doğruya şehir halkı tarafından alındığı yönetim şekline, doğrudan doğruya demokrasi denir. İsviçre’de ve bu da ülkenin genelinde değil sadece 1 kantonu (bir ülkenin, idari ya da sınırsal alt birimlerinden her birine verilen addır. Örneğin bu bir coğrafi bölge ya da bir eyalet olabilir.) ve 4 yarım kantonunda uygulanmaktadır. bu tek kanton glaris kantonu olup,yarım kantonlar da aşağı ve yukarı unterwald ile iç ve dış appenzell’dir.

İlgili Kategoriler

Hukuk Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir