Sivil Toplum Kuruluşları Nedir?



Sivil toplum kuruluşları nedir?

Birlikteliği, dayanışmayı, gönüllülüğü temsil eden kuruluşlardır. Sivil toplum kurumları, dostlukların kurulduğu, ortak paylaşımların sağlandığı yerlerdir. Sorumlu vatandaşlığın yaşama geçtiği alandır. Gönüllü olan kişiye özgüven ve bir işe yaramanın verdiği hazzı yaşatır. İnsanları bilinçlendirip toplumun gelişmesine destek olur.

Sivil toplum kuruluşları, gönüllüler tarafından kurulmuş ve kar amacı gütmeyen yararlı kuruluşlardır. İnsan için, insanlık için, toplum ve devletler için sivil toplum kuruluşlarının önemli olduğu bir gerçektir. İnsanların bilinçlenmesi, birlik ve beraberlik içinde yaşaması için sorunları çözmek ve çözüm yolları üretmek açısından gereklidir. Bu kuruluşların herkese yardım etmesi ve toplumlara yararlı hizmetler geliştirmek için çalışıyor olması ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Sivil toplum örgütleri, resmi kurumların yetişemediği alanlarda işlev gören örgütler olması açısından oldukça önemlidir. Sivil toplum örgütleri ekonomik, kültürel, sosyal ve daha birçok alanda topluma fayda sağlamaktadır. Dayanışmayı, birlik ve beraberliği artırmaktadır. Toplumu dinamik tutan faaliyetler gerçekleştirir. Bir olmada, beraber olmada, bilinçli toplumun yapı taşlarına sahip çıkmayı hedefler. Hiçbir kâr amacı gütmeyen bu kurum ve kuruluşların gayesi; ülkenin sağlıklı ve refah seviyesini üst sıralara taşımaktır. Bu kurumlar biz vatandaşlar tarafından daha fazla desteklenmeli ve sahip çıkılmalıdır.

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan kuruluşlardır. Politik, sosyal, kültürel, hukukî ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle etkinlikler düzenleyen, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen, gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan ve belli bir sayı ile kurulan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyetler gösterirler. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır. Sivil toplum kuruluşlarının önemli bir kısmı güdümlü bir yapılanma içerisinde belli merkezlere bağlı olarak çalışmaktadırlar. Fakat buna karşın kitle örgütleri ise, adı üstünde, kitlelerin ürünü, sesi ve gücüdürler. Ülkemizde ve dünyada birçok ad altında kurulmuş ve yararlı kuruluşlardır.

STK’lar toplumu eğitim, sağlık, siyaset ve birçok alanda bilinçlendirmek, duyarlılık kazandırmak için kurulmuş kurumlardır. İnsanların bağışlarıyla ayakta duran, insanlara yardım edilmesi için çabalayan, özgür fikirlerin savunulması için demokratik adımlar atan ve gönüllü insanlar topluluğunun oluşturduğu vakıflardır. Örneğin: MEV, LÖSEV vb. bunlardan bazılarıdır.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir