Meleklere İman ve Meleklerin Vazifeleri Özet



MELEKLERE İMAN

*İmanın şartlarından biri de Meleklere imandır.Meleklere inanmayan kişinin Müslüman olduğu söylenemez.

*Melek sözlükte ‘’kuvvet,haber,elçi’’ anlamlarına gelir.

*Dini anlamı ise:Allah’ın emirlerine göre hareket eden kudret ve anlayış sahibi varlıklardır.

*Melekler yemez,içmez,uyumaz,evlenmezler.Erkeklik ve dişilikleri yoktur.Nurani olduklarından her yere girebilirler.Onlar için uzaklık yakınlık yoktur,en uzak mesafelere bile çok hızlı bir şekilde gidip gelebilirler.

MELEKLERİN VARLIĞI

    1-Bir şeyi görmemek onun olmadığı anlamına gelmez.Mesela aklı,ruhu,vicdanı,duygu ve düşüncelerimizi göremeyiz.Bu,onların olmadığı manasına kesinlikle gelmez.

        2-Bir konuda uzman kim ise onların görüşüne itibar edilir.Mesela bir doktor senin hasta olduğunu,bir mühendis de hasta olmadığını söylerse elbette doktoru dinlersin.(Eğer mühendisin sözünü dinlersen söyleyecek bir şey yok, ‘o da senin güzelliğin’ deriz J )

 Bütün mukaddes kitaplar, peygamberler, dinler, sahabeler, alimler, evliyalar yani maneviyat alanının uzmanları meleklerin var olduğunu söylemektedir.Biz de onlara itibar ederiz.

     3-Kainat içinde dünyamız neredeyse gözle görülemeyecek kadar küçük olmasına rağmen türlü türlü canlılarla şenlendirilmiş.

       Dünya küçüklüğüyle bu kadar türe ev sahipliği yapıyorsa kocaman kainatta, galaksilerde, gezegenlerde, yıldızlarda, aklımızın, gözümüzün ve hayalimizin ulaşamadığı yerlerde de elbette oralara münasip (uygun) canlılar vardır ki onlar da melekler ve diğer ruhani varlıklardır.

     4-Bir yazar yazdığı kitabın okunup anlaşılmasını,

bir ressam yaptığı resmin görülüp beğenilmesini, kendisinin de takdir edilmesini ister.

    Şimdi dünyamız ve bütün kainat (evren de diyorlar) o kadar güzelliklerle dolu ki… İnsanların bütün o güzellikleri görüp adeta kitap gibi yazılmış kainat kitabını tamamen görüp ondaki güzellikleri okuyabilmesi,anlayabilmesi mümkün değil.O halde bizim farkına varamadığımız,farkına varsak da inceliğini hakkıyla kavrayamadığımız şeyleri gören,tefekkür eden,Allah’ın yüceliğini anlayan,O’na hamd,şükür ve tesbih eden nurani varlıklar vardır.İşte onlar da meleklerdir.Yoksa okunmayan, anlaşılmayan, yazarı bilinmeyen bir kitap gibi olur ki bu da mümkün değil.Çünkü hiçbir kitap okunmamak için yazılmaz,hiçbir resim gösterilmemek için yapılmaz

    Yani güzelliği yaratan Allah, o güzelliği görüp Allah’ın büyüklüğünü, kudretini, güzelliğini, merhametini vs. vs…anlayacakları da yaratmıştır.

    Evet, meleklerden bahsediyoruz.

—————————————————————————

NOT:Başta ‘görmemek olmamaya delil değildir’ demiştik.Bununla birlikte görmek sadece gözün görevi değil ki..Akıl,kulak, burun da kendilerine has bir şekilde görürler.

     Mesela-1)Bir evin ustasını akıl görür.’Ustayı göremiyorum o halde bu ev ustasız olmuştur’ diyen kişiye sadece ‘geçmiş olsun,vah vah üşüttü zavallı,Allah acil şifalar versin’ gibi şeyler söylenir.

   Mesela-2)Sesleri kulak ‘duyarak’ görür.-Oğlum telefona bak bakıyim, arayan kimmiş- diyen babaya çocuk ‘babacığım telefona baktım ama kimse yoktu’ diye karşılık verse, kaşarlı bir şamarı ensesine yer mi yemez mi?

    Mesela-3)Burun da ‘kokuları alarak’ görür. ‘Ay şu çiçeğe bak ne güzel kokuyor’ dendiğinde herhalde çiçeği gözünüze sokmazsınız.(Zaten  Emet’te de göz doktoru yok,yine de siz bilirsiniz J )

      Mesela-4)Yemeğin tadına bakmak için herhalde yemek tasını gözünüze boşaltmazsınız.

Ağız,dil ne işe yarıyo,değil mi canım?

      Örnekleri çoğaltmak mümkün………

    Yani neymiş.Melekler illa gözle görülecek,diye bir kural yokmuş.Aklın vazifesini göze yüklemek akıllı insanların  işi olamaz.Bizler melekleri imanla,akılla,dini bilgiyle görürüz.Eğer maneviyatımız kuvvetli olursa dünya gözüyle de Allah’ın izniyle görebiliriz.

MELEKLERİN VAZİFELERİ NELERDİR???

          Meleklerin kainattaki maddi,manevi her işle ilgili vazifeleri vardır Ve onlar kesinlikle görevlerini terk etmezler, ihmal etmezler, tembellik ve gevşeklik göstermezler

         Melekler Allah’ın özenle yarattığı nurani varlıklar olup onların isimlerinden sonra ‘aleyhisselam’ demek bir Müslüman olarak saygımızın gereğidir

          Belli başlı melekler ve vazifeleri şunlardır:

DÖRT BÜYÜK MELEK

 Cebrail (as): Cibril de denir.Cenab-ı Hakk’ın emirlerini Peygamberlere (A.S.) bildiren büyük melek. Peygamberimiz Resul-i Ekrem’e (A.S.M.) Kur’ân-ı Azimüşşân’ı vahiyle getiren melek (A.S.)

 Mikail (as):Kainattaki olayları idare eden ‘Müdebbirat Meleklerinin’ amiridir.Tabiat olaylarıyla ilgilenir.

  İsrafil (as):Sur denilen boruya üfleyerek kıyametin kopma vaktiyle yeniden dirilişin vaktini bildirmekle görevlidir.

  Azrail (as): Ömrü dolan canlıların ruhunu kabzetmekle görevli olan melek.Aslında ruhumuzu teslim alan güvenilir bir emanetçidir Azrail (as).Dünyadayken ölüm anında görebileceğimiz tek melektir.

NOT:Dört büyük melek aynı görevi yapan melek türlerinin reisleri,başkanlarıdırlar.

DİĞER MELEKLER

Kiramen Katibin:Sürekli insanlarla birlikte olup sevap ve günahları kaydederler

Hafaza Melekleri:Bizleri türlü tehlikelerden koruyan meleklerdir

Münker Nekir:Kabirde bizi sorgulamakla yükümlü meleklerdir.

Müdebbirat Melekleri:Mikail(as)’ın emrinde olup kainattaki olayları idare ederler

Rıdvan: Cennet’in kapıcısı olan büyük melek.

Malik: Cehennem zebânilerine hâkim ve onları idare eden meleğin adı.

Zebani: Cehennem’de vazife gören melek.

Hamele-i Arş: Arşı taşıyan melekler. Allahu Teâlâ’nın Arş’ı taşımakla vazifelendirdiği sekiz müvekkel melek. Arşın mahiyetini bilmediğimiz gibi bu meleklerin arşı taşıma keyfiyetini de bilemiyoruz. Bu melekler “Sübhanallahi ve bihamdihi” diyerek Arş’ı tavaf  ederler.

MELEKLERLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER

*Her varlığın müekkel meleği vardır.

*Her bir yağmur tanesinin birer melekle taşındığı hadislerde belirtilmiştir.

*Kur’an’da Fatır Suresi’nin birinci ayetinde meleklerin kanatları olduğu belirtilmiştir.

*Meleklerin sayısını sadece Allah bilir.

*İnsanlar Allah’a karşı kulluk görevlerini yerine layıkıyla getirdikleri takdirde melekleri geçebilirler.

*Kötü koku ve köpek bulunan evlere girmezler.

*Meleklerde nefis olmadığı için günah da işlemezler.

MELEKLERLE İLGİLİ BAZI AYET MEALLERİ

* 21/20- Hiç ara vermeksizin gece gündüz tespih ederler.

* 21/27- Onlar Allah’tan önce söz söylemezler ve hep onun emriyle iş görürler.

* 37/164- (Melekler derler ki:) “Bizim her birimizin bilinen bir makamı vardır.”

* 39/75- Melekleri de, Rablerini hamd ile tesbih edip yücelterek Arş’ın etrafını kuşatmış halde görürsün. Artık kulların arasında adaletle hüküm verilmiş ve “Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur” denilmiştir.

* 7/206- Şüphesiz Rabbin katındaki (melek)ler O’na ibadet etmekten büyüklenmezler. O’nu tespih ederler ve yalnız O’na secde ederler.

* 13/13- Gök gürlemesi O’na hamd ederek tespih eder. Melekler de O’nun korkusundan tespih ederler. O yıldırımlar gönderir de onlarla dilediğini çarpar. Onlar ise Allah hakkında mücadele ediyorlar. Halbuki O, azabı çok şiddetli olandır.

* 15/61,62,63,64- Elçiler (melekler) Lût’un ailesine gelince Lût onlara, “Gerçekten siz tanınmayan kimselersiniz” dedi. Dediler ki: “Evet, fakat biz sana (kavminin) şüphe etmekte oldugu azabi getirdik.” “Biz sana gerçeği getirdik. Şüphesiz biz doğru söyleyenleriz.”

(Not:İlk rakamlar sure,ondan sonrakiler ayet numaralarıdır.)

İlgili Kategoriler

7.Sınıf Din Kültürü Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir