Kamu maliyesinin görevleri nelerdir?



KAMU MALİYESİNİN GÖREVLERİ: Piyasa başarısızlığı : Richard musgrave tarafından devletin temel fonksiyonları olarak 3 temel başlıkta ortaya atılmıştır.Bunlar kaynak tahsisinde etkinlik, gelir dağılımında adalet ve ekonomi istikrarın sağlanmasıdır.

  1. Kaynak tahsisi görevi:devletin kaynak tahsisi görevine karışması.piyasa başarısızlıklarını düzeltme ve başarısızlığının etkilerini azaltacak önlemler almasıdır.Ekonomik kaynak tahsisini bozan durumlar;
    1. Ortak mal kaynaklar:Serbest mal ve ortak mallarda malın mülkiyeti hiçbir bire ve gruba verilemeyeceğinden bu mallardan herkes sınırsız olarak yararlanır..kısıtlama olmadığından aşırı kullanılır ve mal zarar görür.Düzenlemede Devlet zorlayıcı olmak zorundadır.
    2. Kamusal mallar: Bir bireyin malı tüketmesi diğer bireyin bu malı tüketmesinden bir azalmaya neden olmaz. Bu tür mallar sosyal güvenlik ,sokak aydınlatması,şifresiz tv gibi.
    3. Yarı kamusal mallar:Eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hem özel faydaya hem kamusal faydaya sahip olan mallardır.
    4. Dışsallık:Bir bireyin veya firma yaptığı ekonomik bir faaliyetten sağladığı fayda dışında diğer firmaya da bireylere de fayda sağlıyor yada zarar veriyorsa dışsallık oluşur.Devlet bu durumlarda vergileme sübvansiyon miktar kısıtlamaları mülkiyet haklarını düzenlemesi şeklinde müdahale eder.
    5. Ölçeğe göre artan getirili ekonomiler:Ölçeğe göre artan getiri üretimi arttıkça maliyetlerin düşmesini ifade eder.
    6. Risk ve belirsizlik:rekabetçi piyasa tam bilgiye sahip olmalıdır.
  2. Gelir Dağılımı görevleri:bireyler hane halkları ve çeşitli kesimler arasındaki gelir ve servet dağılımındaki adaletsizlikleri giderme görevi devlete verilmiştir.Bu yüzden zorunlu vergi, artan vergi,kamusal mal ve hizmetler ile sübvansiyonları  bir araç olarak kullanır.
  3. Ekonomik istikrar görevi:Devletin ekonomik istikrar sağlama görevi ilk alt başlıkta incelenmektedir.Birincisi tam istihdamın sağlanmasıdır. Tam olarak işsizlikle mücadeleyi ve ekonominin tam istihdama yaklaştırması çabasını ifade etmektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir