Depremlere Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?



Ülkemizde çok fazla can ve mal kayıplarına neden olan depremler için alınan/alınması gereken önlemler nelerdir?

Deprem bir doğal afettir ancak bunun zarar ve kayıplarını engellemek mümkündür. Öncelikle depremin ne olduğu ile ilgili bilgilendirme amaçlı seminerlerde bulunulmalıdır. Daha sonra bu alanda uzman kişilerin önerileri üzerine evimizdeki desteksiz eşyalar duvara sabitlenmeli, güvenli bölge ve deprem çantası oluşturulmalı. Unutulmamalı ki deprem can almaz, tedbirsizlik can alır.

Ülkemiz jeolojik olarak genç bir yapıda olduğu için maalesef birçok deprem bölgesi bulunmakta. Özellikle İstanbul’da depremlerin ortalama 250 yılda bir olduğu söyleniyor ve İstanbul’da kayıtlara göre son deprem 1766 yılında olmuş. Yani 250 yıldır deprem olmuyor ve her an olabilir. Bunu önlemek için kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerekir. Bütün binaların deprem yönetmeliğine uygun olması gerekir. Deprem toplanma alanlarının arttırılması gerekir. İnsanlara deprem konusunda bilinç kazandırılması ve eğitim verilmesi gerekir. Her evde deprem çantası bulunması gerekir. Herkese ilk yardım eğitimi verilmesi gerekir. Aile bireylerinin olası bir tehlike durumunda birbirlerini kaybetmemek için deprem sonrası buluşmak için bir nokta belirlemesi gerekir. Mal kaybını azaltmak için ekonomik yatırımların deprem bölgesi olmayan yerlere yapılması gerekir.

Burada en önemli şey tabi ki deprem konusunda bilinçlenmektir. Deprem nedir, bir deprem anında neler yapılır, deprem öncesinde ne gibi tedbirler alınmalıdır vb. konularında kamu yararına çalışmalar arttırılmalıdır. Kitle iletişim araçları en önemli bilinçlendirme amacıyla kullanılabilecek araçlardır. Örneğin; Televizyon. TV’de yayınlanacak olan bir reklam pek çok kişiye aynı anda ulaşarak bilgilendirmeyi sağlayacaktır. Bunlar dışında depreme dayanıklı binalar, zemini sağlam binalar yapmak, fay hatları üzerinde yerleşim kurulmasını engellemek de alınacak önlemlerden bazılarıdır.

Ülkemiz üç büyük fay kuşağının çevrelediği bir konumda yer almaktadır. Bu fay kuşakları; Kuzey Anadolu fay kuşağı, Doğu Anadolu fay kuşağı ve Batı Anadolu fay kuşağıdır. Yani ülkemiz deprem riski yüksek olan bir ülkedir. Bu da olası bir deprem durumunda can ve mal kayıplarının artmasına zemin hazırlamaktadır. Bunun farkında olan bireyler olarak bizler de depreme karşı alınması gereken önlemleri bilmeli ve bu doğrultuda tedbirimizi almalıyız.

Öncelikle insanımızın deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Okulda, evde, işyerinde kısacası her yerde mutlaka bir deprem çantası bulundurulmalıdır. Bu çantanın içindeki malzemeler belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve tarihi geçen malzemelerin yerine yenilerinin konması sağlanmalıdır. Yaşadığımız ortamlarda bulunan eşyalar duvara veya zemine sabitlenmelidir. Böylece olası bir deprem esnasında üzerimize düşme tehlikesini ortadan kaldırmış oluruz. Yaşadığımız alanlara, deprem esnasında neler yapılması gerektiği ile alakalı bilgilendirici afişler asmalıyız. Belirli aralıklarla deprem tatbikatları yapmalı ve bu tatbikatları ciddiye almalıyız. Yapılan yapıların depreme dayanıklı malzemeler ile yapılmasına dikkat etmeliyiz. Bu şekilde duyarlı olursak yaşanabilecek deprem felaketlerinde olası can ve mal kayıplarını en asgari düzeye indirmiş oluruz.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir