Ceza Hukukunda Tefrik/Birleştirme nedir?



(Tefrik) veya Birleştirme
Kovuşturma aşamasında, dosyaların birleştirilmesi veya ayrılması ile ilgili düzenlemeye yer verilmesine karşın, soruşturma evresi ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak usul ekonomisi ve bazı yasal zorunluluklar nedeniyle soruşturma aşamasında da ayırma veya birleştirme kararı verilmesi gerekmektedir. Bu durumda kovuşturmaya kıyasen uygulama yapılmaktadır.

Ayırma (Tefrik)
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 17/1’inci maddesi gereğince, suç tarihinde l8 yaşını doldurmamış suça sürüklenen çocukların büyüklerle birlikte işledikleri suçlarda, soruşturma evrakı tefrik edilmesi zorunludur.

Soruşturma dosyasında birden fazla şüpheli varsa ve bunlardan bir kısmı ile ilgili tüm deliler toplanmasına karşın, bir kısmı hakkında yoklama kararı bulunduğu halde ifadesi dahi alınamamışsa suçun dava zamanaşımına uğramaması ve delileri toplananlar yönünden dosyanın daha fazla sürüncemede kalmaması için şüpheliler yönünden evrak tefrik edilerek yeni bir soruşturma kaydı yapılarak soruşturma numarası verilir. Tefrik edilen suçlar ve şüpheliler ile ilgili tüm belge ve deliler yeni soruşturma dosyasına aktarılır, önceki soruşturma dosyasında onaylı birer sureti bırakılır. Tefrik edilen soruşturma hakkında edinilen kanaate göre karar verilerek (KYOK, iddianame, vb.) soruşturma dosyası kapatılır. Diğer şüpheliler yönünden mevcut soruşturma numarası üzerinden soruşturmaya kaldığı yerden devam olunur.
Aynı şekilde; soruşturmaya konu olayda, birden fazla suç var ve bir kısmı takibi şikayete bağlı iken mağdur veya şikayetçi şikayetinden vazgeçerse, bir kısım suç uzlaşmaya tabi olduğu halde taraflar uzlaşırsa, bir kısım suç yönünden dava zamanaşımı dolmuşsa, bir kısım suç önödemelik olup ödeme şartı yerine getirilirse, bir kısım suçlarla ilgili kanun değişikliği yapılarak suç olmaktan çıkartılırsa veya af kapsamında suç tarihi itibariyle ceza şartı ortadan kalkarsa ya da şüphelilerden biri ölür ya da akıl hastalığı vb. nedenlerle hacir altına (vesayet altına alınma) alınırsa yine tefrik kararı verilmesi mecburidir.

Birleştirme
Görülmekte olan iki soruşturma arasında fiili ve hukuki benzerlik varsa (Suça konu olayın aynı olması, şüphelinin aynı olması gibi) usul ekonomisi bakımından soruşturma dosyalarının birleştirilmesine karar verilerek, birleştirme kararı verilen dosyanın soruşturma numarası kapatılarak, evrak birleşen dosya içerisine alınarak soruşturmaya birleştirilen dosyanın soruşturma numarası üzerinden devam edilir.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir