Çağdaş mali yaklaşımlar nelerdir?



Çağdaş mali yaklaşımlar:

  1. Hukuki yaklaşımlar:Devletin mali faaliyetlerinde hukuki faktör ağırlık taşımaktadır.kamu harcamalarının finansman kaynaklarının ve yönetimleri mali yükleri topluma adil biçimde dağıtılması konularında hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.Tangorra ya göre maliye ancak mali hukuka ve vergi hukuku ile birleşerek tatmin edici sonuçlara ulaşabilir.
  2. İktisadi yaklaşım:Devlet faaliyetlerinin kamu hukuku ile olan ilişkisinin bir tara bırakarak sadece ekonomik yönünü ele almaktadır.devletin vergi e benzeri nitelikteki kamusal mali yük uygulamaları ve borçlanma aracılığıyla yarattığı ekonomik etkileri ön planda tutmaktadır.söz konusu uygulamaların satın alma gücü tüketim tasarruf yatırım gelir ve servet dağılımı makro ekonomi istikrar ve büyüme üzerindeki etkileri incelemektedir.Eksik yanı maliyenin hukuki ve siyasi yönünü ihmal etmesidir.
  3. Siyasal yaklaşım:Maliye ekonomi ve siyaset arasına sınır oluşturmakta olduğundan yalnızca iktisadi görüşle maliyenin yeterince kavranması söz konusu olamaz.Maliyenin iktisadi ve siyasi olarak ele alınması gerekir. Kamı kesiminde üretim ve dağıtım kararı siyasal süreçte alınır.
  4. Psikolojik ve sosyolojik yaklaşım:Maliye sosyal bir bilim dalıdır mali olaylar bireyleri hem ekonomik olarak hem de psikolojik ve davranışsal olarak etkilemektedir.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir