Bütçe hazırlama takvimi nasıl uygulanır?



BÜTÇE HAZIRLAMA TAKVİMİ

  1. EYLÜL 15:Orta vadeli program ile uyumlu olmak üzere gelecekte 3 yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve borçlanma durumu ile kamu iradelerinin ödenecek teklif tavanlarını içeren ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan orta vadeli mali plan Eylül ayının 15 ine kadar Yüksek planlama kurulu tarafından karara bağlanır ve Resmi gazetede yayımlanır.
  2. EYLÜL15:Kamu idarelerinin bütçe tekliflerini be yatırım programını hazırlama süreci yönlendirmek üzere Bütçe çağrısı ve eki bütçe hazırlama rehberi maliye bakanlığınca yatırım genelgesi ve eki yatırım programı hazırlama rehberi ise kalkınma bakanlığınca hazırlanarak Eylül ayının 15’ine kadar Resmi gazetede yayımlanır.
  3. EYLÜL SONU: Kamu idareleri stratejik planları ile bütçe hazırlama rehberinde yer alan esaslar çerçevesinde bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlar ve yetkilileri tarafından imzalanmış olarak Eylül ayının sonuna kadar Maliye Bakanlığına gönderilir.Kamu idarelerinin  yatırım teklifleri değerlendirilmek üzere aynı süre içinde kalkınma Bakanlığına verilir.
  4. EYLÜL SONU:Düzenleyici ve denetleyici kurumlar Sayıştay ve TBMM bütçelerini 3 yıllık bütçeleme anlayışı stratejik planlar ve performans defleri ile kurumsal işleyiş ve ekonomik sınıflandırma sistemine göre hazırlayarak doğrudan TBMM’ne sunar Bir örneğini de Maliye Bakanlığına gönderir.
  5. EKİMİN İLK HAFTASI: makro ekonomik göstergeler ve bütçe büyüklüklerinin en geç ekim ayının ilk haftası içinde Yüksek Planlama Kurulunda görüşülür.
  6. 17 EKİM:Maliye Bakanlığınca hazırlanan merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı ile milli bütçe tahmin raporu Mali yılbaşından en az 25 gün önce Bakanlar kurulu tarafından TBMM sunulur.

İlgili Kategoriler

Mülakat Kavramları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir