Matematik Tarihi Dersi Konu Özetleri



ÜÇÜNCÜ DÖNEM

(M.S.500 – 1700 )

ÇİN-HİNT_İSLAM VE RÖNESANS MATEMATİĞİ DÖNEMİ

 

ÇİN MATEMATİĞİ

Bir Çin efsanesine göre; yaklaşık üç bin yıl önce, Çin’de büyük bir sel meydana geldi. Nehir tanrısını sakinleştirmek için halk Lo Nehri’ne bazı tekliflerde bulundu, ancak işe yaramadı. Ne zaman yeni bir teklifte bulunsalar, nehirden bir kaplumbağa çıkardı. Bir gün bir çocuk, 1’den 9’a kadar olan sayıları temsil edermiş gibi görünen kaplumbağın arkasındaki izleri fark etti. Rakamlar, her bir hatta toplamı 15 olacak şekilde düzenlenmişti. Böylece insanlar, tekliflerinin doğru miktarda olmadığını anladı.

Sihirli kare, her kutusunda farklı bir sayı olan ve her satır, sütun ve köşegenin  aynı toplamı verdiği kare matristir. 3×3’lük bir sihirli kare, 1’den 9’a kadar olan tüm rakamları, 4×4’lük bir kare ise 1’den 16’ya kadar olan sayıları içerir.3×3 sihirli karelerin tek çözümü vardır. Karemiz 4×4 olursa 880, 5×5 olursa da 2.202.441.792  tane farklı biçimde oluşturulabilir. Kimse, 6×6’lık bir karenin kaç farklı sihir karesi olduğunu bilmemektedir, ancak bir milyon milyon milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir!

HİNT MATEMATİĞİ

SORU: 6292 ile 435 in çapımını galesia yöntemi ile bulunuz.

İSLAM MATEMATİĞİ

Ebu’l Vefa

Ebu’l Vefa, Matematik ve astronomideki hizmetleriyle ilim tarihinde unutulmazlar arasında yerini almıştır .Onu, gerek klasik ve gerekse modern matematik konularında gördüğümüz birçok trigonometrik kavram, tarif, teorem ve formülleri ilk defa ortaya koyan bir Müslüman bilgin olarak tanıyoruz. Trigonometrinin altrigonometrik ilişkileri ilk defa ortaya koymuştur. Bu oranlar günümüzde aynen kullanılmaktadır. Batlamyus‘un ve Diophantus‘un eserlerini inceleyip açıklamış, astronomi sahasında ise Ay’ın hareketleri üzerine çalışmalar yapmıştır.

 

İlgili Kategoriler

10.Sınıf Ders Notları 10.Sınıf Matematik Ders Notları 11.Sınıf Ders Notları 11.Sınıf Matematik Ders Notları 12.Sınıf Ders Notları 12.Sınıf Matematik Ders Notları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir