Yatak Islatmanın Nedenleri Nelerdir?



Yatak Islatmanın Nedenleri

Çocuklar ruhsal ve sosyal sağlıklarına kavuşabilmek için çeşitli zorluklar yaşarlar. Bunlara buhran dönemleri denir. İşte çocuğun altını ıslatması bu buhran dönemlerinde olur. Bundan başka çocuğun tırnağını yemesi, parmağını emmesi, saçını koparması, hayvanlara eziyet etmesi gibi çeşitli belirtiler de görülebilir.

Aslında çocuk bu belirtilerle ailesine, çevresine mesaj vermekte, yardım istemektedir. Çocuk: “Ben bir buhran yaşıyorum; beni anlamıyorsunuz; halbuki benim, sizin yardımınıza, ilginize ihtiyacım var; lütfen beni anlayın ve yardım edin.” demektedir.

Çocuklar buhran dönemlerinde kolayca acizlik kompleksine yakalanabilirler. Bu durum yetişkinlerde de görülebilir; ödemesi gereken bir senedi vaktinde ödeyememe sıkıntısına düşen bir yetişkinin mesela bıyıklarını farkında olmadan yolduğunu veya bir tik edindiğini görebilirsiniz.

İşte gelişmenin, çocukluktan gençliğe geçmenin, büyümenin de bir bedeli, zorluğu, zahmeti varır. Bu zorluğu çocuğun tek başına üstlenmesi, yardım görmeden bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatması pek mümkün değildir.

Yardım görmeyen çocuk, bunu dile getiremez ve yukarıda saydığımız belirtileri gösterir. Ayrıca kekemelik, konuşmada tutukluk, çekingenlik, hırsızlık gibi haller de bu me yanda sayılabilir. Altını ıslatan çocuk, bunu genellikle ruhsal nedenlerden ötürü yapar, fakat bu bazen bedensel bir sebep de olabilir. Çok az bir ihtimal dahilinde bu gerçeği de gözardı etmemek lazımdır.

Heyecan, korku, panik hallerinde bağırsakların çalışmasının hızlandığı bilinmektedir. Bağırsakların çok çalışması ise dışkılama eylemini hızlandırır. Gece uyurken irade zayıfladığı için çocuk kendini tutamaz ve yatağını ıslatabilir.

 

İlgili Kategoriler

Editörün Seçimi



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir