Risk Analizi Nedir?
İş yerleri ve diğer alanlarda sıkça duyduğunuz kavramlar arasında risk analizi olabilir. Güvenliğiniz için yapılması gereken analizler arasındadır.
Yasal olarak zorunlulukların olması, değerlendirmenin mutlaka güvenli bir şekilde gerçekleşmesi gibi pek çok husus yer almaktadır. Risk analizi tanımı; iş yerinde güvenliğin kontrol altında olmasının değişkenler üzerinden değerlendirilmesi olarak açıklanabilir. Güvenliğiniz için gerekli koşulların oluşturulması açısından gereken işlemler yapılacak ve en iyi şeklide analizlerin tamamlanması ile risklerin ortaya konması önemlidir.
Yasal Zorunluluk
Bakıldığında iş güvenliği konusunda yasal zorunluluğun olduğunu göreceksiniz. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 2013 yılından itibaren tüm işverenler – iş yerleri için İSG değerlendirilmesinin gerçekleşmesi zorunlu hale getirilmiştir. Risk analizi yapılması, yetkili varsa bunun üzerinden gereken koşulların oluşturulması gibi yükümlülükler verilmiştir. İş veren tarafından koşulların oluşturulması ve gereken özenin gösterilerek analizin yapılması önemlidir.
Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Sıkça sorulan risk analizi nasıl yapılır sorusunun yanıtı veriliyor. İlk olarak risk analizinin gerçekleşmesi için tüm koşulların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Buna dikkat edilerek, risk analizinin bu alanda uzman olan kişi tarafından gerçekleşmesi gerekiyor. Çalışan için olumuz bir duruma neden olabilecek her türlü husus göz önünde bulunduruluyor. Risklerin belirlenmesi, kaynakların sınıflandırılması, risklere sebep olabilecek durumların ortadan kalkması gibi pek çok husus direkt olarak ortaya konacaktır. Değerlendirmenin yapılmasından sonra analiz sonucuna göre sonuca varılması sağlanacaktır. Bu konuda ciddi bir çalışma olan aşağıdaki makaleyi inceleyiniz : https://www.bizimosgb.com/risk-analizi-nedir-ve-nasil-yapilmalidir/ bu makale sektörde çok okunan makalelerden biridir.
İSGK Risk Analizi Yönetmeliği
Elbette yapılacak olan risk analizi için belirlenmiş olan yönetmelikler var. Bu yönetmelikler kapsamında hareket edilerek ve hukuki olarak herhangi bir sorun yaşanmadan hareket edilmesine özen gösterilecektir. Çalışanlar arasında iş güvenli uzmanı bulunmuyorsa, direkt olarak yükümlülük ortak sağlık ve güvenlik birimleri tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından gerçekleşecektir. Çalışma ortamının iş imkanının sağlandığı personellerin sağlığının korunması açısından bu kişiler tarafından gereken işlemlerin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Her türlü analiz üzerinden önlemlerin gerçekleşmesi ve ona göre hareket edilmesi sağlanacaktır. Bunlara dikkat ederek, yönetmelik üzerinden gerekenler yapılacaktır.
Risk analizi ne zaman ve en sıklıkta yapılabilir?
Merak edilenler arasında analizin ne kadar sıklıkta ve ne zaman yapılması gerektiği yönünde sorular soruluyor. Kuruluş aşamasından sonra risk analizinin yapılamamış olması durumunda işlem risk analizinin iş yerlerinde öncelikli olarak yapılması gerekiyor. Bu durumda risk analizi anında gerçekleşecektir. Uzman tarafından ya da OSGB firmaları aracılığı ile işlemin gerçekleşmesini anında sağlayabilirsiniz. Seçim sizin. Bir diğer konumuz olan isg katip atamaları konusunda son yayınlanan makalemizi buradan incelebilirsiniz: https://www.bizimosgb.com/isg-katip-atamasi-nasil-yapilir/ dilerseniz sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilir ve osgb hizmetimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hoşçakalın