Hayal kurma nedir? İnsanlar neden hayal kurarlar?



Hayal Kurma

İçinde yaşanılan dünya ve hayat şartlarının zorluğu, gerçeğin olduğu gibi kabul edilmesini güçleştirmektedir. Hayat, sadece iyi ve güzel olaylardan ibaret değildir. Her insan zaman zaman çok istediği halde bir türlü elde edemediği şeylerin hayalini kurar. Hayal kurarken alınan zevk, çok kere nesnenin elde edilmesinden duyulan zevkten daha fazladır. Bir kısım genç/çocuk ancak hayal dünyasında rahat ederler. Böylelikle gerçek dünyada elde edemediklerine kavuşurlar; zayıfsa güçlü, korkaksa cesur, fakirse zengin, başarısızsa başarılı olmanın tek yolu onlar için hayal kurmaktır.

Bir kısım gençlerin/çocukların bu konuda çok ileri gittiği görülebilir. Gerçek dünya ile ilginin kesildiği, tüm zamanın hayallere harcandığı, hayal kurarken rahatsız edilmeye tahammül edilmediği, ancak bu şekilde doyum sağlandığı günümüzde sıkça görülmektedir.

Bireyi hayal kurmaya sürükleyen sebepler çok çeşitlidir. Aslında hayal kurmak, doyurulmamış bir isteğin varlığını haber verir. İstediğini elde edemeyen birey, dış dünya ile ilgisini keser; kabuğuna çekilir. Hayalcilik, yalnızlık, tembellik, acizlik kompleksi, anne babanın sert ve baskıcı muamelesi gibi etkenlerden doğar.

Baskılamak, insanı ruh hastası olmaya iter. Çocuğu/genci doğrudan müdahalelerle hayal kurmaktan uzak tutmak hem zor, hem de yanlıştır. Bu konuda baskı yapmak, sert tedbirler almak bir işe yaramayacaktır. Zaten içe dönük olan birey, bu tür tedbirlerle ancak daha çok içine kapanır. Üstelik öfkelenebilir.

Çocuğun/gencin ne istediğini; neyin üstesinden gelmek istediğini, hayal ettiği şeyin ne olduğunu öğrenmenin yolları araştırılmalıdır. Hayal kurma sebebi bir acizlik kompleksi ise, bu öğrenilmelidir. Daha uzun boylu, daha kuvvetli, başarılı, zengin olmanın hayalleri kuruluyorsa ki bunların hepsi acizlik kompleksidir ona güç verecek, samimi söz ve davranışlarla yaklaşılmaya çalışılmalıdır. Ona, değişmesi mümkün olmayan gerçekleri olduğu gibi kabul ettirmenin yolu aranmalıdır. Değişebilecek ortamları da aşmasına mümkün olduğunca yardımcı olunmalıdır. Sevdiği, ilgi duyduğu meşgaleler tespit edilip, çocuk bunlara yönlendirilmeli; bu şekilde hayal kurmasına elverişli zeminden uzaklaşması sağlanmalıdır. Aile bireyleri çocuğu/genci yüreklendirecek, onun güçlü bir kişilik geliştirmesine yararlı olacak söz ve davranışları fırsat kollayarak sarfetmelidir. Ancak güçlü kişilik sahibi bireyler gerçeklerle yüzyüze gelmekten çekinmez.

Normal ölçüler içerisinde hayal kurmak yararlı olur. Kurulan hayal, bireye çalışmalarında güç, hız veriyorsa, isteklerini gerçekleştirmesinde ona meşru, ama orjinal istikametler gösteriyorsa zararlı değil, bilakis yararlıdır.

İlgili Kategoriler

Editörün Seçimi



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir