Havaya Uçan At Kitabı Soruları ve Cevapları

5.SINIFLAR

KİTAP OKUMA SINAVI

HAVAYA UÇAN AT

1. Okuduğunuz “Havaya Uçan At” adlı kitabın yazarı kimdir?

A)Ömer Seyfettin

B)Peyami Safa

C)Ziya Gökalp

D)Mustafa Kutlu

2. Okuduğunuz “Havaya Uçan At” adlı kitapta kaç tane hikaye vardır?

A) 7      B) 8       C)9      D)10

3. Okuduğunuz “Havaya Uçan At” adlı kitabın yayımlandığı yayınevi hangisidir?

A) Ötüken              B)Damla Yayınevi

C)İletişim Yayınevi   D)Can Yayınları

4. Okuduğunuz “Havaya Uçan At” adlı kitabın ön kapağında ne resmi vardır?

A)Bir at ve üstüne binmiş bir adam

B)Alaaddin’in sihirli lambası

C)Padişah sarayı ve bahçesi

D)Bir falcı

5.”İnsan mı Yılan mı” öyküsünde Hatice Sultan’ın üvey annesi hangi hayvana dönüşmüştür?

A)Yılan             B) Akrep         C) Kurbağa         D) Fare

6. ”İnsan mı Yılan mı” öyküsünde yılana dönüşen padişahın kızı Hatice Sultan’ı kurtarmak için bilge kişiyle görüşmeye giden kimdir?

 A) Ahmet          B) Mehmet          

  C) Hasan           D) Mahmut

7. ”İnsan mı Yılan mı” öyküsünde üvey annesi tarafından yılana dönüştürülen Hatice Sultan’ın eski haline dönebilmesi için kardeşi Hasan tarafından kaç defa kucaklanması gerekiyordu?

A)1            B)2              C)3            D)4

8. ”İnsan mı Yılan mı” öyküsünde Hatice Sultan’ın üvey annesinin ismi nedir?

A)Hatice         B) Halime          C)Hasibe          D) Hacer

9.”Hasan’ın Rüyası” adlı öyküde Hasan’ın köprüde selamlayıp evine davet ettiği kişi aslında kimdir?

A)Halife Harun Reşit      B) Halife Ebubekir       C) Halife Osman    D) Halife Baybars

10. ”Hasan’ın Rüyası” adlı öyküde Ebu Hasan arkadaşlarından niçin ayrılmıştır?

A)Kendisini kıskandıklarından                             B) Parasını çaldıklarından

C) Parasının biteceğini anladığından                 D) Parası bittiğinden

11.”Hasan’ın Rüyası” adlı öyküde annesine göre  Ebu Hasan’ı saraya götüren  kimdir?

A) Harun Paşa           B) Harun Reşit           C) Hızır Aleyhisselam  D) Zümrüt-ü Anka

12.”Hasan’ın Rüyası” adlı öyküde olay hangi şehirde geçiyor?

A) Halep        B) Bağdat           C) Şam          D)Musul

13.“Ayıların Evi” hikayesindeki Nazan isimli kız kimdir?

A)Komşu kadın       B)Anne         C)Ayı             D)Evin kızı

14. “Ayıların Evi” hikayesindeki Nazan nasıl bir kızmış?

A)Çalışkan      B)Titiz      C)Tembel         D)Duygusal

15. “Ayıların Evi” hikayesindeki Nazan Ayıların evinde ne yapmış?

A)Oyun oynamış     B)Temizlik yapmış       C)Televizyon seyretmiş       D)Çorba içmiş ve uyumuş

16.”Ayıların Evi” hikayesinden nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?

A)Yemek yapmanın güzelliği

B)Ayıları sevmenin önemi

C)Temiz ve titiz olmak

D)Kendi işimizi kendimiz görmeli kimseye muhtaç olmadan yaşamalıyız.

17.”Havaya Uçan At” hikayesinde Hint padişahının düzenlediği eğlencede Japon adamın atının özelliği nedir?

A)At konuşuyor

B)At canlanıp uçuyor

C)Şarkı söylüyor

D)İnsan taklidi yapıyor

18.”Havaya Uçan At” hikayesinde tahta atın sahibi Japon, atın marifetini padişaha öğretmeyi hangi şartla kabul ediyor?

A)Yüklü miktarda altın istiyor

B)Sarayda yaşamak istiyor

C)Padişahın kızı ile evlenmek istiyor

D)Vezir olmak istiyor

19.”Havaya Uçan At” hikayesinde Hint padişahı Japon’u serbest bırakınca Japon ne yapmış?

A)Bengal Sultanı’nı kandırıp kaçırmış

B)Ülkeyi terk etmiş   

C)Dürüst bir biçimde çalışmaya başlamış

D)Büyücülük yapmış

20)”Havaya Uçan At” hikayesinde şehzade, padişahla evlenmemek için deli taklidi yapan Sultanı nasıl iyileştireceğini söylüyor?

A)İlaç hazırlayarak

B)Konuşup terapi yaparak

C)Büyü yaparak                    

D)Tahta atı yaktırarak

21.”Cesur Gemici” hikayesinde Sendabat ve kaptanının dinlenmek üzere çıktıkları adada başlarına ne geliyor?

      A)Deprem oluyor

      B)Dev dalgalar üstlerine geliyor

      C)Yıldırım düşüyor

D)Ada diye çıktıkları şey aslında bir balinadır ve çok sallanıp onları kaçırtıyor

22.”Cesur Gemici” hikayesinde Sendabat elmaslarla dolu adadan nasıl diğer adaya geçmiştir?

 A)Yüzerek

 B)Gemiyle

 C)Kendini büyük bir kuşa bağlayarak

 D)Tekne yaparak

23.”Cesur Gemici” hikayesinde Sendabat ve arkadaşlarının geceyi geçirmek üzere buldukları kulübe neredeydi?

A)Kayalıklarda

B)Denizin kıyısında              

C)Ormanın ortasında

D)Dağın bir köşesinde

24. “Cesur Gemici” hikayesinde Sendabat’ ın arkadaşlarının bindiği gemiyi kuşlar neden parçaladılar?

A)Sendabat’ın arkadaşları kuşların yumurtalarını yediği için

B)Adalarına gelip yerleştikleri için C)Yuvalarını dağıttıkları için

D)Yiyeceklerini aldıkları için

25.“İhtiyarın Esrarı” adlı hikayeye göre Ahmet Efendi ve Emine’nin çocuklarına ne olmuştur?

A)Kötü bir hastalığa yakalanıp ölmüştür.

B)Evlatlık olarak verilmişlerdir.

C)Bir büyücü tarafından kaçırılmışlardır.

D)Bir kurbağaya dönüşmüşlerdir.

26. “İhtiyarın Esrarı” adlı hikayede Ahmet Efendi İhsan’ı eve getirdiğinde Emine nasıl bir tepki vermiştir?

A)Kabul edip bağrına basıyor.

B)Kızının yerine kimseyi koyamayacağını söylüyor.

C)Ahmet Efendi evde yokken onu kovuyor.

D)Çok sinirleniyor.

27.“İhtiyarın Esrarı” adlı hikayede Lamia’yı kaçıran büyücü ona ne yapmıştır?

A)Onu bir kurbağaya dönüştürüyor.

B)Onu bir yılana çeviriyor.

C)Lamia’yı oğluyla evlendiriyor.

D)Onu bir saraya hapsediyor.

28.“İhtiyarın Esrarı” adlı masal aşağıdakilerden hangisi ile son bulmuştur?

A)Büyücü İhsan ile Lamia’yı sonsuza kadar zindana kapatır.

B)Lamia’nın ailesi ölür.

C)İhsan ile Lamia büyük bir kavga edip ayrılırlar.

D) İhsan ile Lamia evlenirler ve mutlu olurlar.

29.”Falcının Lambası” adlı hikayede Falcı, Alaaddin’i mahzene niçin sokmuştur?

A)Mahzendeki altınları alması için.

B)Mahzendeki eski lambayı alması için.

C)Hastalığına şifa bulması için.

D)Sevdiği kızı kurtarmak için.

30.”Falcının Lambası” adlı hikayede Alaaddin’in babasının mesleği nedir?

A)Doktor                    B)Marangoz

C)Terzi                       D)Hakim

31.”Falcının Lambası” adlı hikayedeki Alaaddin nasıl bir çocuktur?

A)Çalışmayı sevmeyen tembel bir çocuktur.

B)Çok çalışkan ve zeki bir çocuktur.

C)Yaramaz bir çocuktur.

D)Annesinin sözünü hiç dinlemeyen bir çocuktur.

32.”Falcının Lambası” adlı hikayede

falcı, Alaaddin’den lambayı aldıktan sonra Alaaddin falcıyı nasıl bulmuştur?

A)Lamba yardımı ile             

B)Askerlerini göndererek

C)Parmağındaki yüzük sayesinde

D)Rüyasında yerini görerek

33.“İki Öksüz Arkadaş” hikayesindeki Sabiha hakkında aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A)Dokuz yaşındadır.

B)Hem annesi hem babası ölmüştür.

C)Ona, yaşlı bir kadın bakmaktadır.

D)Çaresiz kalınca çiçek satmaya başlıyor.

34. “İki Öksüz Arkadaş” hikayesindeki Sabiha ile Ali ilk nerede karşılaşıyorlar?

A)Sabiha, kendi mahallesindeki bir sokakta çiçek satarken

B)Kütüphanede

C)Ali’nin babasının dükkanında

D)Tramvay durağında

35. “İki Öksüz Arkadaş” hikayesindeki Ali’nin kardeşi hangi hastalığıa yakalanmıştır?

A)Verem

B)Kuşpalazı

C)Tifo

D)Kanser

36. “İki Öksüz Arkadaş” hikayesindeki Sabiha ile Ali tamamen kimsesiz ve çaresiz kalınca Padişah’a yazdıkları mektupta hangi semtte oturduklarını söylemişlerdi?

A)Sultanahmet

B)Fatih

C)Üsküdar

D)Beyazıt

37. “Paşa Kızı ile Köylü Çocuğu” adlı masalda Mahmut çocukken rüyasında sürekli olarak ne görüyormuş?

A)Ülkeye padişah olduğunu

B)Çok zengin olduğunu

C)Annesini kaybettiğini

D)Padişahı öldürüp kızıyla evlendiğini

38. “Paşa Kızı ile Köylü Çocuğu” adlı masalda köylü çocuğu Mahmut neden hapsedildi?

A)Paşanın kızını sevdiği için

B)Padişahın kızını sevdiği için

C)Rüyasını padişaha anlatmadığı için

D)Rüyasını paşaya anlatmadığı için

39. “Paşa Kızı ile Köylü Çocuğu” adlı masalda köylü çocuğu Mahmut, padişahın topuzunu havaya fırlatmak için hangi yemeği yedi?

A)Et yemeği

B)Sebze yemeği

C) Çorba

D) Bulgur pilavı

40. “Paşa Kızı ile Köylü Çocuğu” adlı masalda köylü çocuğu Mahmut neden hapsedildi?

A)Paşanın kızını sevdiği için

B)Padişahın kızını sevdiği için

C)Rüyasını padişaha anlatmadığı için

D)Rüyasını paşaya anlatmadığı için

1B

2C

3B

4A

5C

6D

7C

8D

9A

10C

11C

12B

13D

14C

15D

16D

17B

18C

19A

20D

21D

22C

23D

24A

25C

26A

27D

28D

29B

30C

31A

32C

33A

34D

35C

36B

37D

38A

39C

40A

Benzer Yazılar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir