8.Sınıf Noktalama İşaretleri Testleri ve Cevapları





NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTA ( . )

1.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta gelmez?

A) Bu soruyu nasıl yapamadım,anlamadım

B) Güneş doğdu mu yola çıkarız.

C) Ellerinde papatyalar,sarı güller

D) Akşam izlediğim film çok güzeldi

2.SORU

Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine nokta gelmez?

A) 11( )30`da çarşıda buluşuruz.

B) Kimi gün bizi ziyaret ederdi ( )

C) İng( )den düşük not almışım.

D) 19 ( ) Mayıs ( ) 1919`da Samsun`a çıktı.

3.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanılması gereksizdir?

A) Tüm gün bahçede çalıştık.

B) Ne kadar kaldığını bilmiyordu.

C) Yarışmada 5.`inci olmuş.

D) Sınav saat 13.00`te başlayacak.

4.SORU

I. Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.

II. Sayılara sıra anlamı katmak için kullanılır.

III. Bazı kısaltmaların sonuna konur.

Yukarıdaki açıklamalara örnek cümleler ile eşleştirdiğimizde hangi seçenek dışta kalır?

A) Yazar eserinde sade bir dil kullanmış.

B) Madde 3. Kurum kurallarına uyulacak.

C) Yapılan resim yarışmasında 1. oldu.

D) İng.ye karşı özel bir ilgisi vardı.

5.SORU

I 10.10.2010 tarihinde nikahı varmış.

II Sizi saat 15.30`da evden alırım.

III 5. bölümde içerikten bahsedilmiş.

IV. Bilgi için www.tdk.gov.tr adresine baktı.

Yukarıdaki cümlelerde nokta kaç farklı görevde kullanılmıştır?

A) 2 B) 3

C) 4 D) 5

6.SORU

Aşağıdaki seçeneklerde yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine nokta gelmelidir?

A) Ben sizi bekler ( ) sizi özlerim.

B) Her pazar bir etkinlik yapar mıyız ( )

C) Kermesten 3( )500 lira gelir elde edildi.

D) Genç ( ) yaşlı kim varsa davet ettik.

7.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Ömer Seyfettin,Kaşağı,Can Yayınları, Ankara,1998.

B) 4.5 =20

C) 10.11.2016 tarihinde Ankara`ya gittik.

D) İnsan hiç annesini üzer mi.

8.SORU

Akşama kadar tarlada çalıştı ( 1 ) annesine yardım etti ( 2 ) Babası da onunla gurur duyuyor muydu acaba( 3 ) Yoksa ona ( 4 )

Yukarıdaki numaralı yerlerden hangisine nokta gelmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

9.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Ankara`da güzel günlerim oldu. derdi.

B) 16.45`te törene başlanacak.

C) 17.09.2016`da öğrenim hayatı başladı.

D) Ne diye beni üzüyorsun anlamıyorum.

10.SORU

“Soğuk,rüzgarın buz kestiği bir akşam Kedi miyavlaması geliyor kulaklarıma Hemen o sese doğru yöneliyorum onu bulmaya çalışıyorum

Yukarıdaki paragrafta kaç yerde nokta kullanılması gerekir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

NOKTALAMA İŞARETLERİ VİRGÜL ( , )

1.SORU

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi virgüle ait bir kullanım değildir?

A) Eş görevli sözcükleri arasına konur.

B) Sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.

C) Tırnak içinde olan alıntı cümlelerden sonra konur.

D) Yükleme uzak düşmüş özneden sonra konur.

2.SORU

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde virgül farklı görevde kullanılmıştır?

A) Bahçede beyaz güller,mor papatyalar…

B) Ablam,kardeşim ve ben çok iyi anlaşırız.

C) Ahmet,tüm gün çalışıp akşam da bize yardım ederdi.

D) Çocuklar tüm caddeleri,sokakları karış karış biliyordu.

3.SORU

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde virgül farklı görevde kullanılmıştır?

A) Evimiz,şehirden uzak bir kır köyündeydi.

B) Salih,damı aktarmama yardım et.

C) Hayat,telaşın bitmediği bir koşturmadır.

D) Bilgisayar,amaca uygun kullanılmazsa çok zararlıdır.

4.SORU

Yastık`ı ,köpeğimi, epeydir görmüyorum.

Yukarıdaki cümlede virgülün görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eş görevli kelimeleri ayırmak

B) Yükleme uzak düşmüş ögeyi belirtmek

C) Ara sözü belirtmek

D) Sıralı cümleleri ayırmak

5.SORU

Aşağıda yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine virgül gelmez?

A) Evet ( ) ben de sizin gibi düşünüyorum.

B) “Bugün bize gelir misin ( ) “ dedi.

C) Kapıları açtı ( ) insanları içeri çağırdı.

D) Beyler ( ) söylediklerimi iyi dinleyiniz.

6.SORU

I. Kitap okumak,müzik dinlemek en büyük zevkimdir.

II. Kar taneleri usul usul yeri ıslatıyor,kışın gelişini haber veriyordu.

III. Sakın ağlama, diye kendi kendine söylendi.

IV. O,her konuda bizim destekçimizdir.

Yukarıdaki cümlelerde virgül kaç farklı görevde kullanılmıştır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

7.SORU

I. Onay,ret,kabul bildiren sözcüklerden sonra konur.

II.Anlam karışıklığını önlemek için kullanılır.

III. Yükleme uzak düşmüş özneden sonra konur.

IV. Bibliyografik künyelerde sıralanan maddelerin arasına konur.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi yukarıdaki virgüle ait açıklamalara ait bir örnek cümle değildir?

A) Orhan Pamuk, Kar, OP Basımevi, Antalya, 2010.

B) Tevfik,cephede azimle ve kararlı biçimde mücadele ediyordu.

C) Hasta,ameliyat yeri acımış olacak, sızla-

narak doktoru bekliyordu.

D) Peki,söylediklerinize titizlikle uyacağım.

8.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki virgülün kullanımı doğrudur?

A) Ne doğan güne hükmüm geçer,ne halden anlayan bulunur.

B) Derslerinize çalışırsanız,çok başarılı olursunuz.

C) Kitabın,sayfalarını özenle çeviriyordu.

D) Ne diye kalbimi kırıyorsun,dedi.

9.SORU

Aşağıda yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine virgül gelmez?

A) Yavaş ( ) yavaş işe gitmeye hazırlanıyor.

B) Akşam,yine akşam ( ) yine akşam

C) Yaşlı ( ) ağaca yaslanıp öylece kaldı.

D) Sakin ( ) huzur dolu bir gün geçirdik.

10.SORU

“ Evimizin direği ,babam, gurbet ellerde bizim için çalışıyor.”

Yukarıdaki cümledeki virgüllerin yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) Kısa Çizgi B) Tırnak işareti

C) Uzun Çizgi D) Noktalı Virgül

11.SORU

Dere kenarında oturduk ( 1 ) bir süre dinlendik.Çantamızdan çıkardığımız ekmeği ( 2 ) peyniri yedik (3 ) güneşin tadını çıkardık.Papatyaları ( 4 ) menekşeleri sevdik.

Numaralı yerlerden hangisine virgül gelmez?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

12.SORU

Tüm yolcular perona geldi ( ) otobüse binmek için hareket etti( ) Bir kadın ( ) çantasını ( ) valizini aldı ( )

Yukarıda yay ayraçla belirtilen yerlerden kaç tanesine virgül getirilmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

13.SORU

Televizyon, çocukların ruh sağlığı gelişiminde onarılmaz izler bırakabilir.

Yukarıdaki cümlede virgül hangi görevde kullanılmıştır?

A) Eş görevli sözcükleri arasına konur.

B) Sıralı cümleleri ayırmak için kullanılır.

C) Tırnak içinde olan alıntı cümlelerden sonra konur.

D) Yükleme uzak düşmüş özneden sonra konur.

14.SORU

İhtiyar,insanlara belirsiz bir ifade ile bakıyordu.

Aşağıdaki cümlelerdeki virgüllerden hangisi yukarıdaki ile aynı görevde kullanılmıştır?

A) Köylü,kışı dinlenerek geçirir.

B) Hastalar,hasta olmayan insanları dünyanın en mutlu insanı sanırmış.

C) Perdesi,eski bir eve güzellik katıyordu.

D) O,bütün mahalle tarafından sevilirdi.

15.SORU

Virgül aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır?

A) Pul toplamak,kitap okumak onu mutlu ediyordu.

B) Arabasını kaygan yolda yavaş sürüyor,

güvenlikten taviz vermiyordu.

C) İnsanoğlu;hayvanlar,bitkiler ve diğer canlılar için dünyayı yaşanmaz hale getirmiştir.

D) Elbette,size her konuda yardımcı olacağız.

16.SORU ***

  • Metin içinde ve, veya, yahut, ya … ya bağlaçlarından önce de sonra da virgül konmaz.
  • Şart ekinden sonra virgül konmaz.
  •  Metin içinde zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül konmaz.

Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda aşağıdaki cümlelerin hangisindeki virgülün kullanımı doğrudur?

A) Cumaları bahçede buluştukça, kıza kendisinin adi bir mektep talebesi olmadığını anlatmaya çalışıyordu.

B) Ya şevk içinde harap ol, ya aşk içinde gönül

C) Tenha köşelerde ağız ağıza konuşurken yanlarına biri gelecek olursa, hemen susuyorlardı.

D) Köyde kim çaresiz kalırsa, kimin işi bozulursa İstanbul yolunu tutar.

NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALI VİRGÜL ( ; )

1.SORU

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi noktalı virgüle ait bir kullanım değildir?

A) Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.

B) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.

C) İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.

D) Sıralı cümlelerin arasına konur.

2.SORU

“Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.”

Noktalı virgül aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki göreviyle kullanılmıştır?

A) Pazardan aldığı elmayı,armudu poşete koydu;evin yolunu tuttu.

B) Kediler;sobayı,sıcağı çok sever.

C) Ahırda inek,koyun;kümeste tavuk,ördek vardı.

D) Soğuk havada yediği dondurma boğazını şişirdi;gözleri,burnu kıpkırmızı oldu.

3.SORU

Kapıyı açan adam ( 1 ) karşısında uzun yıllardır hasret kaldığı oğlunu görmüş ( 2 ) o anın heyecanı ile elindeki sürahiyi ( 3 ) bardağı yere düşürmüştü ( 4 )

Yukarıda yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine noktalı virgül getirilmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

4.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgülün kullanımı yanlıştır?

A) Masada iki şey vardı;lamba,saat.

B) Türkiye,İngiltere;Ankara,Londra

C) Ali;Elif,Ayşe ve Esra`ya toka aldı.

D) Kitabı,defteri bana;kolyeyi,çantayı Ezgi`ye verdi.

5.SORU

Seyit Onbaşı 276 kiloluk bir mermiyi vinci bozuk olan topçu bataryasına tek başına sırtlayarak yerleştirir gemiyi dümen sisteminden vurmayı başarır

Yukarıdaki cümlede kaç yere noktalı virgül konmalıdır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

6.SORU

Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.”

Noktalı virgül aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki göreviyle kullanılmıştır?

A) Köydeki kış gecelerinin sohbetleri doyumsuzdu;insana huzur,mutluluk verirdi.

B) Öğretmenimiz;kızları,erkekleri ayrı ayrı toplayıp görüşlerini aldı.

C) Karpuz,kiraz,vişne yaz meyvesi;portakal, mandalina,elma kış meyvesidir.

D) Annem;ağabeyime,ablama ve bana hediye aldı.

7.SORU

“İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.”

Noktalı virgül aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki göreviyle kullanılmıştır?

A) Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir.

B) At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. 

C) Yeni usul şiirimiz; zevksiz, köksüz, acemice görünüyordu.

D) Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.

NOKTALAMA İŞARETLERİ İKİ NOKTA ( : )

1.SORU

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi iki noktaya ait bir kullanım değildir?

A) Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur.

B) Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonuna konur.

C) Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra konur.

D) Hitap için kullanılan kelimelerden sonra konur.

2.SORU

Her insan mutlu olmak ister (1) Hayatı boyunca da mutluğun peşinde koşar (2)Ona ulaşmak için de tek bir şeye ihtiyacı

vardır (3) Kendinin farkında olmak (4)

Yukarıda yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine iki nokta getirilmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

3.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Kendimi tanıtayım: Bu okulda memurum.

B) Gece gündüz çalıştı : istediklerine ulaştı.

C) 8:4 = 2

D) Toplantıya iki kişi katıldı : Mert ve Can.

4.SORU

*Konuşma çizgisinden önce konur.

*Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.

*Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi yukarıdaki iki noktanın kullanım yerlerine ait bir örnek değildir?

A) Yanıma yaklaştı ve şöyle dedi:

— Sınavdan kaç puan aldın?

B) Cebinden şunlar çıktı:para,saat,kolye.

C) Bilge Kağan : Türklerim işitin!

D) Şöyle söyleyeyim: Ben insanları kırmam.

5.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın kullanımı yanlıştır?

A) Her pazar saat 08:30`da yürüyüş yapardı.

B) Çocuk merakla sordu: Neredeydin?

C) Bekir Çavuş: Göreve gidiyoruz.

D) Kazanmanın tek şartı vardır:Çalışmak.

6.SORU

“Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.”

İki nokta aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki açıklamaya örnek olarak kullanılmıştır?

A) Tek şartım var:Vaktinde işe geleceksin.

B) Hemen http://tdk.gov.tr adresine göz attım.

C) Edebiyatımıza can veren birçok şair yetişmiştir:Orhan Veli,Yahya Kemal,Cahit Sıtkı…

D) Bizi hep aynı cümle ile çağırırdı:

— Kuzucuklarım yanıma gelir misiniz?

7.SORU

Aşağıdaki seçeneklerde yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine iki nokta gelmelidir?

A) Tecrübeli avcı( ) av sezonu açılınca acemi avcılardan üçünü yanına alıp ormana gitmiş.

B) Onlara avcılığın sırlarını( ) inceliklerini anlatacakmış.

C) Küçük ( )bir deliğin yanına gelmişler.

D) Tecrübeli avcı şöyle demiş ( )
– Böyle yerlerde tavşanlar bulunur.

8.SORU

Kınalı Gelin Sobayı yakayım hava soğudu

Masum Ahmet İyi olur çay da demler misin

Kınalı Gelin Peki sobayı yakayım da

Masum Ahmet Çok yoruldum bugün

Yukarıdaki metinde kaç yere iki nokta getirilmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

NOKTALAMA İŞARETLERİ ÜÇ NOKTA ( … )

1.SORU

Aşağıdaki seçeneklerdeki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta gelmelidir?

A) O kadar yoruldum ki ayaklarımı oynatamıyorum

B) Her sabah uğrardı o kır kahvesine

C) Bugün hava çok güzel

D) Ilık bir hava ve sessiz sokaklar

2.SORU

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde üç nokta yanlış kullanılmıştır?

A) Güneş batarken duyduğumuz rüzgâr sesi…

B) Kafasında hep iki şeyi vardı: Bitmeyen iş ve ilgilenemediği ailesi…

C) Polis şu an A…`yı sorguluyor.

D) … derken dışarıdan tuhaf sesler gelmeye başladı.

3.SORU

Arabacı: Nereden geliyorsun?

Yolcu : Çorum`dan…

Arabacı:Nereye gidiyorsun?

Yolcu: … *

Arabacı : Çorum`un neresindensin?

Yukarıda * işareti ile belirtilen yerde üç nokta niçin kullanılmıştır?

A) Cümle tamamlanmadığı için

B) Seslenmede anlatımı pekiştirmek için

C) Yeterli olmayan,eksik bırakılan cevap için

D) Alınmayan bölümü göstermek için

4.SORU

Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için üç nokta kullanılır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde açıklamaya uygun kullanım vardır?

A) Ey masum bakışına kurban olduğum evladım!..

B) Olay K… yolunda meydana gelmiş.

C) Sana uğurlar olsun…

D) Ona ne güzel hediyeler geldi: kitap, kalem, gömlek, kazak…

5.SORU

Karşımızda uçsuz bucaksız bir ova (1) Üstümüzde bizi selamlayan masmavi bir gökyüzü (2)Her daim yoldaşımızdır kuş cıvıltıları (3)Huzur dolu durgun küçük bir göl(4)

Numaralı yerlerden hangisine üç nokta gelmez?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

6.SORU

  • Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
  • Başta,ortada veya sonda alınmayan bölümleri göstermek için konur.
  • Argo olduğu için yazılmak istenmeyen sözcüklerde kullanılır.

Yukarıdaki üç noktanın kullanım maddelerini örneklediğimizde hangi cümle dışta kalır?

A) Yine akım derken b…um, dedi.

B) …Hasan kapının önünden gelen gidenlere bakıyordu.

C) Şu çektiklerimi düşünüyorum da…

D) Ah oğul,vah oğul,vah!..

7.SORU

Aşağıdaki seçeneklerdeki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta gelmelidir?

A) Küçük,solmuş ve kırışık bir beniz

B) Sakladın mı kış için hazırladıklarımızı

C) Vitrinde gördüğü ayakkabılara bayıldı

D) Nereye gitsem,nerede arasam bilemedim

8.SORU

doğa clipart ile ilgili görsel sonucu

Ne doğan güne hükmüm geçer

Ne halden anlayan bulunur

Ah aklımdan ölümüm geçer

Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur

Şiirin dizelerinden hangisinin sonuna üç nokta gelmelidir?

A) 1.dize B) 2.dize

C) 3.dize D) 4.dize

NOKTALAMA İŞARETLERİ / SORU İŞARETİ (?)

1.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır?

A) Nerede olduğunu ben de bilmiyorum

B) Güneş doğdu mu tarlada telaş başlar

C) Hangi yana baksam onu görüyorum

D) Aldığım hediyeleri beğenmedin mi

2.SORU

Memur seslendi (1)

—Adınız (2)

Adam cevap verdi( 3)

— Tekin (4)

Yukarıdaki konuşmada numaralı yerlerden hangisine soru işareti gelmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

3.SORU

1240 (?) yılında doğan Yunus Emre şiirlerinde sade bir dil kullanmıştır.

Yukarıdaki cümlede soru işaretinin kullanım gerekçesi hangi seçenekte verilmiştir?

A) Söze soru anlamı katmak için

B) Kesin olmayan bilgi olduğunu belirtmek için

C) Yılı özellikle vurgulamak için

D) Söyleyiş ile soru anlamı katmak için

4.SORU

Bahar geldi mi doğada güzel bir telaş başlamıştı (1) Kuşların sesini mi (2) suyun sesini mi anlatayım (3) Çimlerin üzerine boylu boyuna uzanayım(4)

Yukarıdaki paragrafta numaralı yerlerden hangisine soru işareti gelmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

5.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan soru işareti yanlıştır?

A) Neredesiniz ? dedi.

B) Konya`ya iki saatte (?) gittiğini söyledi.

C) Fuzuli(Doğum Yeri: ? ) divan şairidir.

D) Kitap mı okuyor odasında kardeşin?

6.SORU

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti gelmez?

A) İnsan hiç en sevdiği arkadaşının kalbini kırar mı

B) Geçmiş yıllardan aklınızda kalan bir hatıranızı paylaşır mısınız

C) İnsan sağlığını kaybetti mi elinde hiçbir şeyi kalmaz gibi geliyor

D) Televizyonda izlenen programlara dikkat edilmemesinin zararları nelerdir

7.SORU

Sema, soru işareti ile ilgili olarak tabloda her doğrusu için 25 puan alacaktır.

Doğru Yanlış
1 Sanki karşı yolda

kimi gördün?

*
2 O kadar pasta kime

yeter?

*
3 Ali, uzaylı gördüğünü(?)

söyledi.

 

 

*
4 Acaba akşam bize de

uğrar mı?

*

Sema işaretlemeleri doğrultusunda toplam kaç puan almıştır?

A) 25 B) 50 C) 75 D) 100

8.SORU

Aşağıdaki kullanım yerlerinden hangisi soru işaretine ait değildir?

A) Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur.

B) Soru bildiren ancak soru eki veya sözü içermeyen cümlelerin sonuna konur

C)  Bilinmeyen, kesin olmayan veya şüpheyle karşılanan yer, tarih vb. durumlar için kullanılır

D) Bir söze alay veya küçümseme anlamı katmak için kullanılır.

NOKTALAMA İŞARETLERİ – ÜNLEM İŞARETİ

1.SORU

Aşağıdakilerin hangisi ünlem işaretinin kullanıldığı yerlerden değildir?

A) Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur.

B) Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur.

C)  Bir sözü veya söz grubunu özellikle vurgulamak için kullanılır.

D) Alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırılmak istenen sözden hemen sonra yay ayraç içinde ünlem işareti kullanılır.

2.SORU

Eyvah ( 1 ) misafirler beklenenden önce geldi( 2 ) Hazırlıklar da bitmedi ( 3 ) şimdi ne yapacağız ( 4 )

Yukarıdaki paragrafta ünlem işareti numaralı yerlerden hangisine gelmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

3.SORU

Aşağıdaki cümlelerden hangisi noktalama işaretleri bakımından doğrudur?

A) Tüh! yine sınavı kazanamadım.

B) Tüh, yine sınavı kazanamadım.

C) Tüh, yine sınavı kazanamadım?

D) Tüh, yine sınavı kazanamadım!

4.SORU

İsteseymiş bir günde bitirirmiş (!) ama ne yazık ki vakti yokmuş (!).

Yukarıdaki cümledeki ünlem işareti niçin kullanılmıştır?

A) Bir durumdan duyulan üzüntüyü belirtmek için

B) Söze alay veya küçümseme anlamı katmak için

C) Söylenen bilginin kesinliğinden duyulan şüpheyi belirtmek için

D) Sözü vurgulamak için

 

5.SORU

Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine ünlem işareti gelmelidir?

A) Bu bahar, bu bahçe, bu çiçek ( )

B) Ne güzel bir gündür bugün ( )

C) 1240 ( ) yılında doğan şair çok güzel şiirler yazmıştır.

D) Of ( ) bugün de istediğim gibi olmadı!

6.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işaretinin kullanımı yanlıştır?

A) Arkadaşlar! Bugün burada önemli bir konuyu görüşmek için toplandık.

B) Elbisen pek yakışmış(!).

C) O kadarcık para ile ne alacaksın!

D) Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!

7.SORU

Kanepenin kenarında bir şey fark etti Ürkek bakışlarla o tarafa yöneldi İyice yaklaştı Eyvah diye çığlığı kopardı Annesi sesi duyunca telaşla içeri koştu

Yukarıdaki metinde kaç yere ünlem işareti gelmelidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

8.SORU

tabela clipart ile ilgili görsel sonucu

Araba o kadar hızlı ki

kaplumbağaları bile geçti

Yukarıdaki cümleye alay anlamı katmak için aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 

A) ! B) ( ! ) C) !!! D) ( ? )

NOKTALAMA İŞARETLERİ – KISA ÇİZGİ

SORU 1

Çocukluğumun geçtiği şehri ,Çorum`u, her yıl en az bir kez ziyaret ederim.

 

Yukarıdaki cümlede virgüllerin yerine aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) Kısa Çizgi B) Uzun Çizgi

C) Eğik Çizgi D) Yay Ayraç

SORU 2

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kısa çizgi yanlış kullanılmıştır?

A) Türkçe-İngilizce Sözlük üzerinden tercümesini kontrol etti.

B) Akşam üç-beş kişi ile toplanıp güzel bir tasarım yaptık.

C) –lar/-ler ekleri sözcüğe çoğul anlamı katar.

D) Doldur- fiilini cümlede kullanalım.

SORU 3

  • Kelimelerin kökleri, gövdeleri ve eklerini birbirinden ayırmak için kullanılır
  • Fiil kök ve gövdelerini göstermek için kullanılır.
  •  Sıfırdan küçük değerleri göstermek için kullanılır.

Yukarıdaki açıklamalar ile seçeneklerde- ki örnekler eşleştirilirse hangisi dışta kalır?

A) Gör- fiiline bir tane çekim eki getirelim.

B) “As-la-nağ-zı” biçiminde doğru bir heceleme yaptı.

C) “Baş-la-dı-k” sözcüğündeki hangi ek yapım ekidir?

D) Bugün Ankara`da sıcaklık -2 ° olacakmış.

SORU 4

Aydın-İzmir yolunda ilerlerken aniden önü-

müze bir köpek çıktı.O an –korkudan olacak- ne yapacağımı şaşırdım.

Yukarıdaki paragrafta kısa çizgi kaç farklı görevde kullanılmıştır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

5.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizginin kullanımı yanlıştır?

A) Mavi gözlü devi -Atatürk`ü – çok özledik.

B) 12-10-2010 tarihinde bir kez görüştük.

C) Türkiye-Fransa ilişkileri son yıllarda olumlu yönde seyretmektedir.

D) 12.30-13.30 arası küçük bir toplantı yapalım.

6.SORU

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kısa çizgi doğru kullanılmıştır?

A) On – on beş kişi meydanda toplandı.

B) Hasta bakıcıya seslendi:

– Yardım eder misiniz?

C) Derse giderken yanına hazırladığın ödev-

leri de almayı unutmamalıyım.

D) Beşiktaş-Fenerbahçe maçı saat 19-OO`da başlayacakmış.

7.SORU

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısa çizginin kullanımı gereksizdir?

A) Evimizin neşesi –küçük kızım- iki gündür hastaydı.

B) Dün konferansa katılmak üzere Ankara-`

ya gitti.

C) 20-10 =10

D) Çorum-Ankara yolunda bir çalışma varmış.

8.SORU

Büyük yıkımın olduğu olayı İstanbul depremini unutursak daha çok felaket yaşarız.

Yukarıdaki cümlede hangi söz grubu kısa çizgi ile ayrılmalıdır?

A) büyük yıkımın olduğu yılları

B) daha çok felaket

C) İstanbul depremini

D) unutursak

NOKTALAMA İŞARETLERİ-UZUN ÇİZGİ

SORU 1

Uzun çizginin kullanıldığı yer aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

A) Sözcükleri hecelerine ayırmak için kullanılır.

B) Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır.

C) Satır sonuna sığmayan kelimeleri bölmek için kullanılır.

D) Ara sözleri ayırmak için kullanılır.

SORU 2

Aşağıdaki yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine konuşma çizgisi getirilmelidir?

A) Hüzünle bakarken karlı yollara,

( ) Kim bilir nerelerdedir şimdi,dedi.

B) Her lafının başında şöyle derdi:

( ) “ Eğri oturup doğru konuşalım.”

C) Sakin duruşunun altında yanan bü( )

yük bir yüreği vardı.

D) 11.00( )12.30 arası yemeğe gideceğiz.

SORU 3

Uzun çizgi tiyatro metinlerinde konuşan kişinin adından sonra konabilir.

Bu doğrultuda aşağıdaki metinde kaç yerde kullanılır?

Aziz Bey Evrakları hazırlar mısın?

Memur Hemen hazırlıyorum.

Aziz Bey Bugün başka işimiz var mı?

Memur Kontrol ediyorum, efendim.

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

NOKTALAMA İŞARETLERİ –EĞİK ÇİZGİ

SORU 1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eğik çizginin kullanımı doğrudur?

A) Sakla samanı / gelir zamanı.

B) –ma/-me ekleri fiilleri olumsuz yapar.

C) 18/Mayıs/2017`de taşınıyoruz.

D) 16/45`te önemli bir görüşmem var.

SORU 2

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eğik çizginin kullanımı yanlıştır?

A) Ağlasam sesimi duyar mısınız/ Mısralarımda / Dokunabilir misiniz/
Gözyaşlarıma, ellerinizle?

B) 13/10/2010 tarihinde evlenmişler.

C) Sınav sonuçlarını http://meb.gov.tr adresinden öğrendik.

D) Haftada bir gün huzurevine gider/ oradaki yaşlıların gönlünü alırdı.

SORU 3

Aşağıdaki verilen kullanım yerlerinden hangisi eğik çizgiye ait değildir?

A) Bilişim uygulamalarında art arda gelen dizinleri birbirinden ayırt etmek için kullanılır.

B) Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına konur.

C) Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur.

D) Dizeler yan yana yazıldığında aralarına konur.

SORU 4

Aşağıdaki seçeneklerde eğik çizgi ile örnekleri verilmiştir.Hangi örnek açıklamaya uygun değildir?

A) Matematikte bölme işareti olarak kullanılır: 70/2=35

B) Fizik, matematik vb. alanlarda birimler arası orantıları gösterirken eğik çizgi araya boşluk konulmadan kullanılır: g/sn (gram/saniye)

C) Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur: 18/11/1969, 15/IX/1994 vb.

D) Dizeler yan yana yazıldığında aralarına konur: Tohumlar fidana /

Fidanlar ağaca /

Ağaçlar yurduma /

Dönmeli yurduma.

NOKTALAMA İŞARETLERİ-TIRNAK İŞARETİ

SORU 1

Aşağıdaki yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine tırnak işareti gelmelidir?

A) M.Kemal Atatürk`ün ( ) Ne mutlu Türk`üm diyene! ( ) sözü herkesi duygulandırır.

B) Montaigne ( ) Monteyn ( ) Fransız bir yazardır.

C) Yahya Kemal ( ) 1884-1958 ( ) büyük bir Türk şairidir.

D) Alışverişte fiyat ( ) kadar ( ) kaliteye de önem verirdi.

SORU 2

Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki açıklamanın örneği değildir?

A) Seneca: “ Kitapsız yaşamak;kör,sağır ve dilsiz yaşamak gibidir.” demiştir.

B) “Gün Olur Asra Bedel “ diye bir kitap okumuştum.

C) “ Senden bir halt olmaz!” diye öfkeyle bağırdı çocuğa.

D) Hz.Ali : “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” demiştir.

SORU 3

Aşağıdaki yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine tırnak işareti gelmez?

A) Atatürk’ün ( )Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.( ) sözünü çok beğenirim.

B) Karanlıkları ( )eğitim( ) ortadan kaldırır.

C) ( ) Köşkün anahtarını kim aldı ( ) dedi.

D) En çok ( ) Ah Şu Çılgın Türkler( ) adlı kitabı sevmiştim.

SORU 4

Cümle içerisinde özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır:
Sözcüklerin anlamlı en küçük parçasına kök denir.

Yukarıdaki açıklamaya göre örnek cümlede hangi sözcük tırnak içine alınmalıdır?

A) anlamlı B) küçük C) kök D) denir

SORU 5

Aşağıdaki cümlelerin hangisi noktalama bakımından doğrudur?

A) Çiçero:” PayIaşıIan bir sevinç iki kat oIur, payIaşıIan bir acı yarıya iner.” Demiştir.
B) Çiçero:” PayIaşıIan bir sevinç iki kat oIur, payIaşıIan bir acı yarıya iner.” demiştir.

C) Çiçero:” PayIaşıIan bir sevinç iki kat oIur, payIaşıIan bir acı yarıya iner ” demiştir.

D) Çiçero:” PayIaşıIan bir sevinç iki kat oIur, payIaşıIan bir acı yarıya iner ”, demiştir.

SORU 6

Aşağıdaki cümlelerden hangisi noktalama bakımından yanlıştır?

A) “Bir Genç Kızın Gizli Defteri”ni lise yıllarında okumuştu.

B) “Çalıkuşu” romanını okuyup da sevmeyen yoktur.

C) Her Türk evladı “Nutuk”u okumalıdır.

D) Nazan Bekiroğlu`nun “Nar Ağacı”`nı çok beğenerek okumuştum.

NOKTALAMA İŞARETLERİ – TEK TIRNAK

SORU 1

Tırnak içinde verilen cümlenin içinde yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü, ibareyi belirtmek için tek tırnak kullanılır.

Açıklamadan hareketle aşağıda yay ayraçla belirtilen yerlerden hangisine tek tırnak getirilir?

A)  Edebiyat öğretmeni “Şiirler içinde

( )Han Duvarları ( )gibisi var mı?” dedi ve Faruk Nafiz’in bu güzel şiirini okumaya başladı.

B) Geçen hafta “Açlık Oyunları”nı okudum,

bu hafta ( ) Satranç ( ) adlı kitabı okuyaca- ğım.

C) Hep ( ) Okuyun büyük adam olun. ( ) derdi.

D) Yazar son kitabında ( ) vicdan ( ) kavramı üzerinde durmuştur.

NOKTALAMA İŞARETLERİ – YAY AYRAÇ

SORU 1

Aşağıdaki açıklamalardan hangisi yay ayraca ait değildir?

A) Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgili olmayan açıklamalar için kullanılır.

B) Tiyatro eserlerinde konuşanın hareketlerini, durumunu açıklamak ve göstermek için kullanılır.

C) Bir söze alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırmak için kullanılan ünlem işareti yay ayraç içine alınır.

D) Özel olarak vurgulanmak istenen sözler yay ayraç içine alınır.

SORU 2

Aşağıdaki cümlelerdeki yay ayraçlardan hangisinin kullanımı yanlıştır?

A) Hikaye( öykü) denince akla ilk gelen yazar Ömer Seyfettin`dir.

B) Çok meşgulmüş(!) yoksa yardım edermiş(!).

C) Mustafa Kemal (1938)`de hayata gözlerini yummuştur.

D) Ev ile iş yeri arasının yürüme mesafesinde (?) olduğunu söylüyor.

 

SORU 3

Yay ayraç aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?

A) Bir kişiyi tenkit (eleştiri) etmeden önce insan kendisine bakmalıdır.

B) Köşe yazısında subjektif (öznel) bir değerlendirme göze çarpıyor.

C) İlk görevimiz memleketimizi muhafaza (koruma) etmektir.

D) Sözcük türleri(isim,sıfat vs.) ile ilgili etkinlik yaptık.

SORU 4

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yay ayraç kullanılmalıdır?

A) I.Dünya Savaşı 1914-1918 büyük yıkımlara neden olmuştur.

B) Küçük şeylere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir.
C) Kendini beğenmişlik, aslında gizli kendini beğenmemişliğin açık isyanıdır.
D) Bir ülkenin gelişmişliği “eğitim” ile ölçülür.

SORU 5

Aşağıdaki cümlelerdeki yay ayraçlardan hangisinin kullanımı yanlıştır?

A) Nehir (Kısık sesle) Çok üşüdüm.

B) (…) Sonra ormanın derinliklerinde kendilerine bir sığınma yeri yaptılar.

C) İncelediğimiz metin (yalınlık) ilkesine aykırıdır.

D)  Başkalarının bilgisi ile bilgin olsak

bile ancak kendi aklımızla akıllı olabiliriz.(Montaigne)

KÖŞELİ AYRAÇ

1.Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken durumlarda yay ayraçtan önce köşeli ayraç kullanılır: Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)] en güzel eserlerini Bodrum’da yazmıştır.

2. Metin aktarmalarında, çevirilerde, alıntılarda çalışmayı yapanın eklediği sözler için kullanılır: “Eldem, Osmanlıda en önemli fark[ın], mezar taşının şeklinde ortaya çık[tığını] söyledikten sonra…” (Hilmi Yavuz)

3. Kaynak olarak verilen kitap veya makalelerin künyelerine ilişkin bazı ayrıntıları göstermek için kullanılır: Reşat Nuri [Güntekin], Çalıkuşu, Dersaadet, 1922. Server Bedi [Peyami Safa]

(Kaynak: www.tdk.gov.tr )

NOKTALAMA İŞARETLERİ – KESME İŞARETİ

SORU 1

Aşağıda seçeneklerde verilenlerden hangisine gelen ek kesme işareti ile ayrılır?

A) Türk Dil Kurumu

B) Türkçe

C) Gül Baba

D)Ahmetler

SORU 2

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Osmanlı Devleti`nin sınırları parlak döneminde çok genişlemiştir.

B) Köşem Bakkaliyesi`nden alışverişini yaptı.

C) Ankara Kalesi`nde bol bol fotoğraf çektik.

D) Hürriyet`te o haberi okuyunca çok üzüldü.

SORU 3

Aşağıdaki seçeneklerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi yazım ve noktalama bakımından doğrudur?

A) Bu yılın Mart`ında Adana`ya taşınıyoruz.

B) Boğaz Köprü`müzün güzelliği dillere destandır.

C) Avrupa Birliği`ne üye ülkeler Brüksel`de

toplandı.

D) Dünya`m başıma yıkıldı o kötü haberi alınca.

SORU 4

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işaretinin kullanımı yanlıştır?

A) Düştü m’ola sevdiğimin yurduna

B) Alm.`dan aldığı not yüzünden ortalaması düşmüştü.

C) Evin tüm eşyaları a`dan z`ye tamamlanmıştı.

D) 8`inci madde üzerinde görüş birliğine varıldı.

5.SORU

  • Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
  • Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti konur.
  • Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti konur.
  • Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti konur.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıdaki açıklamalardan farklı bir kullanım vardır?

A) Kanun Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

B) Ahmet Bey`in TEMA`ya yaptığı ziyaret çok ses getirdi.

C) 1`den 10`a kadar saymayı öğrenince çok mutlu oldu.

D) Başvurular 17 Aralık’a kadar sürecektir.

6.SORU

  • Güneş`in doğuşuyla Efeler`le tepeye tırmanmaya başladık.
  • Perşembe`den sonra Mahmut Dayı`yla köye gideceğiz.
  • Türklerin Batı`nın kültür yapısına katkısı yadsınamaz.

Yukarıdaki cümlelerde kesme işareti ile ilgili olarak kaç yanlış yapılmıştır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

7.SORU

Hemen adresimi vereyim: Çorum İli`nin Bahçelievler Mahallesi`nde, M.Akif Ersoy Caddesi`nde,Sakinler Sokağı`nda oturuyo-

rum.

Yukarıdaki sözcüklerden hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?

A) İli`nin B) Mahallesi`nde

C) Caddesi`nde D) Sokağı`nda

 

NOKTALAMA İŞARETLERİ- KARMA

SORU 1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın kullanımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

A) 18.09.1985 tarihinde dünyaya gelmişti.

B) Saat 15.00`te bizim evin önünde buluşuruz.

C) Okulumuzda 1.200 öğrenci var.

D) Üzerindeki gömleğe 17.5 lira vermiş

SORU 2

Bin bir zorluğa katlanan adam,bunca yıldan sonra rahata kavuşmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyordu.

Yukarıdaki cümlede virgülün görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük gruplarının arasına konmuştur.

B) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konmuştur.

C) Yüklemden uzak düşmüş özneyi belirtmek için konmuştur.

D) Hitap için kullanılan sözcükten sonra konmuştur.

SORU 3

İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül bu görevi ile kullanılmıştır?

A) Türkçe dersi;okuma,dinleme,anlama ve anlatma kazanımları üzerine kuruludur.

B) Soğuk,hırçın rüzgarların estiği bir iklimden çıktık;ılık bir yere geldik.

C) Yazı Çorum,Tokat ve Amasya`da;kışı Antalya,Mersin ve İzmir`de geçirdik.

D) Eşek ölür,kalır semeri;insan ölür,kalır eseri.

4.SORU

Yamalı ve eski pantolonla gezdiğim o yerlerde ,mahallemde, şimdi büyük binalar yükseliyordu.

Yukarıdaki cümlede virgüllerin yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?

A) Nokta ﴾.﴿

B) Tırnak işareti ﴾” “﴿

C) İki nokta ﴾:﴿

D) Kısa çizgi (-)

5.SORU

Karadeniz`in güzelliklerini görmeyi, orada

1

birkaç gün geçirmeyi isteyen insanlar,vakti

2

gelince valizini hazırlamalıdır.Çünkü doğası,

3

havası, insanların sıcaklığı çok iyi gelecektir.

4

Bu parçada numaralanmış virgüllerden hangisi farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

SORU 6

Çocukken tek dileği vardı : Büyüyüp astronot olmak ve uzaya çıkmak.

Bu cümlede iki noktanın kullanımıyla ilgili aşağıdakilerden doğrudur?

A) Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra konmuştur.

B) Kendisiyle ilgili açıklama yapılacak cümlenin sonuna konmuştur.

C) Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konmuştur.

D) Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konmuştur.

SORU 7

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna farklı bir noktalama işareti gelmelidir?

A) Islak mendilini cebine koyuverdi ben içeri girince

B) Kapalı kapılar arkasında ne konuşuldu-

ğunu tahmin edebilirsin

C) Arkadan korkmuş ve ürkek bir ses geldi:

— Yardım edin

D) Mağazadaki kilimlerde Anadolu`nun tüm

motiflerini görmek mümkün

SORU 8

 

Aile( 1 ) kişiliğimizin oluştuğu en önemli kurumdur ( 2) bunun farkında olarak davranışlarımıza(3)sözlerimize dikkat etmemiz gerekir( 4 )

Bu cümlede numaralı yerlerden hangi-

sine farklı bir noktalama işareti gelme-

lidir?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

SORU 9

Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna üç nokta gelmelidir?

A) Kapıyı açıp içeri girdiğimde dağınık dolaplar,karıştırılmış odalar

B) Çözebilirim en zor denilen ve gözde büyütülmüş problemleri

C) Ne zaman,nerede ve nasıl davranacağını bilen bir insandı

D) İnsanın içini kıpırdatan güzel bir hava vardı dışarıda

SORU 10

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır?

A) Yavruturna Ortaokulu`nda okuyorum.

B) Pazardaki yaşlı satıcı Kırgız`mış.

C) 18 Mart`ta bir etkinlik yapacağız

D) Ege Denizi`nde bir petrol gemisi vardı.

SORU 11

Aşağıdaki altı çizili olarak verilen nokta-

lama işaretlerinden hangisinin kullanımı yanlıştır?

A) Seyfi,kitabın sayfalarını karıştırıyordu.

B) Öyle büyük bir derdim var ki…

C) Bilmez misin ne kötü günler geçirdiğimi?

D) Kapının önünde beş-on kişi toplanmıştı.

SORU 12

Ayağı kırılmış küçük bir köpek( ) kulübenin yanına geldi ( ) orada oturan yaşlı adama baktı.Yaşlı adam,

( ) Ne istiyorsun ( ) dedi.

Bu parçada numaralanmış yerlere sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde veri- len noktalama işaretleri getirilmelidir?

A) ( , ) ( ; ) ( ̶ ) ( ? )

B) ( , ) ( . ) ( ̶ ) ( , )

C) ( ; ) ( , ) ( ̶ ) ( ? )

D) ( , ) ( ; ) ( ̶ ) ( , )

SORU 13

İcra memuruydum. Bir eve girdik; içeride

1 2

evin çocuğu çizgi film izliyordu. Biz de

3

televizyonu haczedecektik, çocukla göz göze

4

geldik. O bakışların ardından istifa ettim.

Bu parçada numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanıl-

mıştır?

A) 1 B) 2

C) 3 D) 4

 

CEVAPLAR :

NOKTA: 1.C 2.D 3.C 4.B 5.D 6.C 7.D 8.B 9.A 10.B

VİRGÜL: 1.C 2.C 3.B 4.C 5.B 6.D 7.C 8.D 9.A 10.A 11.C 12.B 13.D 14.C 15.B 16.D

NOKTALI VİRGÜL: 1.D 2.C 3.B 4.A 5.A 6.A 7.C

İKİ NOKTA: 1.D 2.C 3.B 4.C 5.A 6.C 7.D 8.D

ÜÇ NOKTA: 1.D 2.B 3.C. 4.A 5.C 6.D 7.A 8.D

SORU İŞARETİ:1.D 2.B 3.B 4.C 5.A 6.C 7.B 8.D

ÜNLEM İŞARETİ: 1.C 2.B 3.D 4.B 5.B 6.C 7.A 8.B

KISA ÇİZGİ: 1.D 2.B 3.B 4.C 5.B 6.D 7.B 8.C

UZUN ÇİZGİ: 1.B 2.A 3.D

EĞİK ÇİZGİ:1.B 2.D 3.A 4.D

TIRNAK İŞARETİ: 1.A 2.B 3.C 4.C 5.B 6.D

TEK TIRNAK 1.A

YAY AYRAÇ: 1.D 2.C 3.D 4.A 5.C

KÖŞELİ PARANTEZ: Sadece bilgi paylaşılmıştır.

KESME İŞARETİ: 1.C 2.B 3.C 4.B 5.D 6.D 7.A

NOKTALAMA İŞARETLERİ KARMA : 1.D 2.C 3.A 4.D 5.C 6.B 7.C 8.B 9.A 10A 11.D 12.D 13.B

 

Benzer Yazılar:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

blank