GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLETİŞİM ARAÇLARI:
POSTA GÜVERCİNİ |
DUMAN |
TELGRAF |
TELEFON |
RADYO |
TELEVİZYON |
BİLGİSAYAR |
CEP TELEFONU |
AKILLI TELEFON |
İNTERNET |
UYARI: Ülkemizde 1927 yılında radyo ,1968 yılında televizyon faaliyete başlamıştır.
Basın: Gazete, dergi ve kitap gibi yazılı ve basılı iletişim araçlarına basın denir.
Medya: Televizyon, radyo ve internet gibi görsel ve işitsel iletişim araçlarına medya denir.
DİKKAT: Medyanın sosyal iletişim ve etkileşim gücü arttığı için “sosyal medya” ve “dijital medya” kavramları ortaya çıkmıştır.
NOT:Her türlü bilginin insanlar hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayan basın ve medya doğru, dürüst, hızlı ve tarafsız (objektif) olmalıdır. Basın ve medya özgür olmalıdır. Görevlerini yerine getirirken hiçbir kişi grup ya da kurumun etkisi altında kalmamalıdır. Ancak bu özgürlük, kişilerin özel yaşamlarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde sınırsız olmamalıdır.
Kitle İletişim Araçları: Yazılı, sesli ya da görsel yapıtların dağıtımını ya da yayımını sağlayan her türlü teknik iletişim araçlarına kitle iletişim araçları denir.
Kitle iletişim araçlarının zamanla gelişmesi ve yaygınlaşması, insanlar arasındaki bilgi alışverişini artırmakta ve hızlandırmaktadır. Kitle iletişim araçları farklı insanların, toplumların ve kültürlerin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlamakta ve insanlar arasındaki etkileşimi artırmaktadır. Genel ağ üzerinden e-eğitim, e-ticaret, e-market, e-devlet, e-bilet, bankacılık ve sağlık hizmetlerinde iletişim kurulmaktadır.
- Bilgiye ve habere ulaşmada kolaylık sağlamaktadır.
- Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlamıştır.(EBA)
- Ticari hayatta kolaylıklar sağlamaktadır.(e-ticaret)
- Devlet hizmetlerinin internet ortamına taşınması zamandan ve enerjiden tasarruf etmemizi sağlamıştır.( örnek: www.turkiye.gov.tr)
- Farklı kültürler arası etkileşim artmıştır.(örnek:filmler,belgeseller)
- Bireyler arasındaki iletişim artmıştır.
- Sosyal medya kullanımı yaygınlaşmış bunun sonucunda kullanılan kelimeler de değişmiştir.(örnek: bye,slm,okey…) Bu durum dilimizin niteliklerine zarar vermektedir.
- Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması akıllı telefon kullanımını yaygınlaştırmış bu durum aile içi ,toplum içi iletişimi zayıflatmıştır.
- Yazışmalarda kullanılan semboller yeni bir iletişim şeklinin ortaya çıkmasına neden olmuştur.(örnek: emojiler)
- Bayram ziyaretlerinin yanında mesaj yazmak yaygınlaştı.
UYARI:Ülkemizde RTÜK ,radyo,tv ve genel ağ faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemekle görevlendirilmiştir.Bu kurum akıllı işaretler gibi projeler geliştirerek başta çocuklar olmak üzere aileleri bilinçlendirmeye çalışmaktadır.(Önerim: www.rtuk.gov.tr)
MEB ve RTÜK işbirliğiyle medya okuryazarlığı dersi getirilerek öğrencilerin bilinçli bir medya kullanıcısı olması amaçlanmıştır.Ayrıca ekranda izlediklerini GERÇEKLİK ve KURGU bakımından ayırt etme becerisi kazandırılması amaçlanmıştır.(Önerim: www.medyaokuyazarligi.gov.tr)