2018-2019 eğitim öğretim yılı örnek 1.dönem sene başı öğretmenler kurulu toplantı tutanağı



……….. İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ

2018-2019 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI

I.DÖNEM SENE BAŞI ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

 

GÜNDEM MADDELERİ

Açılış ve yoklama

Saygı duruşu ve istiklal marşı

Gündem maddelerinin ve başlıkların okunması

Toplantı yazmanlarının seçimi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silâh arkadaşları ve aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşu  ve İstiklâl Marşı’nın tamamlanmasıyla birlikte toplantı başladı.

Açılış konuşması Okul Müdür V.    tarafından yapıldı: “Eğitim – öğretim faaliyetlerinin başarılı bir şekilde yürütülmesinin olmazsa olmazı öğretmen unsurudur. Bunun içindir ki bireysel çabalardan çok, katılımcı çabaların başarılı olma şansı büyüktür. Öğretmenler Kurulu toplantıları ve bu toplantılardan alınan kararlar biz öğretmenlerin ufuklarını açan, öğretmenler arası ilişkileri perçinleyen, eğitim – öğretimde birlik ve beraberliği artırıp gerekli koordinasyonu sağlayan yol haritamızdır. Bu toplantımızda yıl içerisinde aksak gördüğümüz yanları ve bunlara karşı almış aldığınız önlemleri, sonuç aldığınız iyi örnekleri paylaşırsanız çalışmalarımızın daha verimli olacağı kanaatindeyim” dedi. 2018 / 2019 Eğitim – Öğretim yılının okulumuza ve eğitim camiasına hayırlara vesile olmasını dileyip, öğretmen arkadaşlara başarılar diledi. Yapılan yoklamada idareci ve öğretmenleri hazır bulunduğu görüldü.

Okul Müdür V.    tarafından gündem maddeleri okundu, öğretmen arkadaşlara başka bir gündem maddesi eklemek isteyip istemedikleri soruldu. Bütün öğretmen arkadaşlar başka bir gündem maddesi eklemeye gerek olmadığını belirttiler.

Toplantı yazmanlığına Sınıf Öğretmeni ………. ; yedek yazmanlığa ……………. seçilmesine karar verilmiştir.

(KARAR) : Yapılan yoklamada idareci ve öğretmenlerin hazır bulunduğu görülerek toplantının başlamasına,gündem maddelerinin yeterli olduğuna,başka gündem maddesi eklenmesine gerek olmadığına, yazmanlığa Sınıf Öğretmeni ……….’in ; yedek yazmanlığa ……………. ‘in seçilmesine karar verilmiştir.

Öğretmenlerle ilgili hususların görüşülmesi

Mevzuat değişiklikleri ile Tebliğler dergisi ve resmi yazıların incelenmesi

Yürürlükte olan ilgili mevzuatlar hakkında bilgi verildi. Okulda her türlü iş ve işlemlerin bu mevzuatlara göre yürütüleceği Okul Müdür V.    tarafından belirtildi. Mevzuat içeriklerinin incelenmesini, yapılan değişikliklerin takip edilmesinin, güncel mevzuatlara göre hareket edilmesinin yararlı olacağını belirtti.

Okul Müdür V.   ; güncel mevzuatlara www.meb.gov.tr sitesinden ulaşabileceğini söyledi.

Okul Müdür V.    yönetici ve öğretmenlerin resmi gazete, tebliğler dergisi, genelge ve duyurulardan elektronik ortamda yayınlananları bakanlığın web sayfasından takip edilebileceğini, elektronik ortamda yayımlanmayanların ise okunup imzalanacağını ve bu anlamda tüm okul personelinin yazılı emirleri okumakla yükümlü olduklarını belirtti. Ayrıca resmi yazıların öğretmenler odasında masa üstüne bırakılan dosyanın içine konulduğu ve bu dosyada bulunan yazıların öğretmenler tarafından günlük olarak incelenerek imzalanması gerektiğini söyledi.

Okul Müdür V.   “Sayısal ortamdaki bilgi, belge ve dokümanların öğretmenlere elektronik ortamda duyurulacağını, sistemin aktif olmasından sonra fiziksel ortamda imza atmaya gerek kalmayacağını ifade etti.

(KARAR) : Resmi gazete, tebliğler dergisi, genelge ve duyuruların takip edilmesine, resmi yazıların günlük olarak incelenmesine karar verildi.

Rapor, izin, ayakta tedavi işlemleri

Okul Müdür V.    tarafından +Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmeliğin “Hastalık İzni Verilmesi” başlıklı maddesi üzerinden gerekli açıklamalarda bulundu.

 

MADDE 7- (1) Memurlara hastalık raporlarında gösterilen süreler kadar hastalık izni verilir.

(2) Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurum veya kuruluşun izin vermeye yetkili kıldığı birim amirlerince verilir. Yurt dışında verilecek hastalık izinlerinde misyon şefinin onayı zorunludur.

(3) Kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usûl ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneği gönderilmiş ise, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur. Yıllık iznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilir.

 

Okul Müdür V.    Bünyan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 17.01.2017 tarih ve 610962 sayılı yazısı gereği zorunlu mazeret izinlerinin (evlilik, doğum, ölüm) Okul Müdür V.  tarafından; 1 (bir) gün olan mazeret izinlerinin İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından, 1 (bir) günden fazla olan mazeret izinlerinin kaymakam tarafından onaylanacağı belirtti.

 

(KARAR) : , Hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla okul müdürlüğüne teslim edilmesine karar verildi.

 

Nöbet görevlerinin görüşülmesi

Okul Müdür V.    tarafından İKY’nin “Okul Müdür V.   ve öğretmenlerin nöbet görevi” başlıklı maddesi okunarak gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 44 –

(1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.

(2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.

(4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü,

normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

(10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

 

Okul Müdür V.    en geç 14 Eylül 2018 Cuma gününe kadar nöbet çizelgesinin hazırlanmış olacağını, nöbet görev talimatnamesi ile tebellüğlerin yapılacağını belirtti.

 

(KARAR):Nöbet görevinin ilk ders başlamadan 15 dakika önce başlamasına, son ders bitiminden 15 dakika sonra sona ermesine, nöbet talimatnamesine göre görevlerin yerine getirilmesine karar verildi.

 

Ders defterlerinin işlenmesi

Okul Müdür V.   : Ders defterlerinin kullanımı ile ilgili olarak; idarece temin edilecek olan sınıf defterlerinin her sayfasına numara verileceğini ve her sayfanın iki sayfayı ortalayacak şekilde okul mührüyle mühürlenip müdürlüğe onaylattırılarak resmi nitelik kazandırılacağını ve ders saatleri içerisinde bu defterlerin derse giren öğretmenlere zimmetli olacağını, bu nedenle iyi muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Okul Müdür V.   : Derse giren tüm öğretmenlerin ders esnasında ve biriktirme yapmadan MEB Eğitim ve Öğretim Çalışmamalarının Planlı Yürütülmesine İlişkin Yönergesi doğrultusunda ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanımın yazılacağını belirtti. Ders defterlerinin doldurulmaması durumunda öğretmenin derse girilmemiş sayılacağını ve ek-ders ödemelerinde bu hususa göre hareket edileceği belirtildi.

 

(KARAR): Sınıf defterlerinin her sayfasına numara verilmek suretiyle mühürlenip müdürlüğe onaylattırılarak resmi nitelik kazandırılmasına, ders defterlerinin biriktirme yapılmadan günübirlik doldurulmasına karar verildi.

 

Atama ve hizmet içi eğitim başvuruları ile onayları

Okul Müdür V.    İKY 43 (7) maddesi hakkında açıklamalarda bulundu.

İKY 43 (7) Öğretmenler, komisyon üyesi ve gözcü olarak görevlendirildikleri sınav komisyonlarında, okulda yapılan her türlü resmî toplantılar ve mahallî kurtuluş günleri ile millî bayramlarda bulunmak zorundadırlar.

Okul Müdür V.    Öğretmenlerin ve personelin kendilerine tebliğ edilen toplantılara zamanında katılmaları gerektiğini ve katılmak istenen hizmet içi eğitim faaliyetleri ile sistem üzerinden yapılacak her türlü başvurularla ilgili okul idaresine zamanında bilgi verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

(KARAR) : Katılmak istenen hizmet içi eğitim faaliyetleri ile sistem üzerinden yapılacak her türlü başvurularla ilgili okul idaresine zamanında bilgi verilmesine karar verildi.

 

Mebbis bilgileri ve özlük hakları (derece-kademe, ek ders, maaş )

Okul Müdür V.    maaş, ücret, ek ders, kademe ve derece ilerleme durumlarının okul idaresi tarafından sürekli takibinin yapıldığını, gözden kaçabilme ihtimaline karşı Mebbis bilgileri ile maaş ve ek ders ödemelerinin kontrol edilerek yanlışlık olması halinde okul idaresine bildirmeleri gerektiğini belirtti.

(KARAR) : Mebbis bilgileri ile özlük haklarının periyodik olarak takip edilmesine, yanlışlık olması halinde okul idaresine bildirilmesine karar verildi.

 

İdarenin verdiği görevleri

Okul Müdür V.    İKY’nin “Öğretmen” başlıklı maddesini okuyarak gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 43 (4) İlkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, alan öğretmenlerince okutulduğunda sınıf öğretmenleri bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim ve öğretim görevlerini yapar.

 

Okul Müdür V.    2010/28 Sayılı Genelgeyi hatırlatarak ilkokulda branş öğretmenlerinin derse girmesi halinde Okul Müdür V. nün eğitim öğretim ile ilgili yazılı olarak görevlendireceği diğer çalışmalarda görev verilebileceğinin uygun olduğunu belirtti.

 

(KARAR) : Branş öğretmenlerinin derse girdiği saatlerin planlamasının ilgili öğretmen/öğretmenler ile işbirliği içerisinde yapılarak eğitim öğretim uygulamalarının etkinliğinin artırılmasına karar verildi.

 

Denetim ve rehberlik çalışmaları

Okul Müdür V.    İKY’nin “Okul Müdür V. nün görev, yetki ve sorumluluğu” başlıklı maddesi üzerinden gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 39 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda diğer çalışanlarla birlikte müdür tarafından yönetilir. Müdür; okulun öğrenci, her türlü eğitim ve öğretim, yönetim, personel, tahakkuk, taşınır mal, yazışma, eğitici ve sosyal etkinlikler, yatılılık, bursluluk, taşımalı eğitim, güvenlik, beslenme, bakım, koruma, temizlik, düzen, nöbet, halkla ilişkiler ve benzeri görevler ile Bakanlık ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince verilen görevler ile görev tanımında belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesini sağlar.

Okul Müdür V.    ,öğretme-öğrenme sürecinde hedeflere ulaşılması, planlanan çalışmalar ile gerçekleştirilen faaliyetlerin birbirleriyle uyumluluğunu ve sapmalarını tespit edilip eksikliklerin giderilmesine ışık tutulması, öğretmenlerin karşılaştıkları mesleki problemlerde yardım ve rehberlikte bulunulması amacıyla üst yönetime görüş sunmak denetimin asıl görevi olup, bu görevin yerine getirilmesinde en önemli sorumluluk da Okul Müdür V. ne düşmektedir. Bu nedenle dönem içerisinde ders denetimlerinin yapılacağını belirtti.

 

(KARAR) : Eğitim-öğretim ile diğer çalışma ve uygulamalarda, kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak, verimliliği artırmak, mevzuata uygunluğu sağlamak, eğitim-öğretim düzeyini yükseltmek amacıyla denetim ve rehberlik çalışmaları yapılmasına karar verildi.

 

Bayrak törenleri başta olmak üzere her türlü anma ve kutlama törenlerinde uyulacak esasların görüşülmesi

Okul Müdür V.    MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği “Bayrak Töreni” başlıklı maddesini üzerinde açıklamalarda bulundu.

Bayrak töreni (Madde 19 )

(1) Bayrak töreni, Türk Bayrağı ve İstiklâl Marşı’nın anlam ve önemine yaraşır şekilde düzenlenir. Törende Türk Bayrağı ve İstiklâl Marşı’na olan sevgi ve saygıyı güçlendirmek amaçlanır ve gerekli her türlü önlem alınır.

(2) Bayrak töreni; hafta başında ve sonunda, resmî tatil, millî bayram, genel tatil başlangıcında ve sonunda yapılır.

(3) Eğitim kurumunda bayrak direği bulunur. Bayrak, törenden önce indirilir ve törenle göndere çekilir.

(4) Bayrak töreninde yapılan konuşmalar, İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden önce bitirilir.

(5) İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtası, törene katılanlar tarafından birlikte, bestesine uygun olarak yüksek sesle söylenir.

 

(KARAR) : Müzik derslerinde İstiklal Marşı’nı anlam ve önemine yaraşır şekilde söylenmesi konusuna ağırlık verilmesine, törenden önce bayrağın indirilip göndere çekilmesinde yardımcı olacak öğrenci görevlendirilmesine, tören zamanında öğretmenlerin sınıfların başında bulunmak suretiyle İstiklâl Marşı’nın anlam ve önemine yaraşır şekilde okunması konusunda öğrencilere rehberlik etmesine karar verildi.

 

Personel kılık-kıyafet yönetmeliğinin incelenmesi

Okul Müdür V.    ; 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik üzerinden çeşitli açıklamalarda bulunmak suretiyle kılık kıyafet konusunda ilgili yönetmelik hükümlerine uyulması gerektiğini belirtti.

 

Madde 4 – Kurum ve kuruluşlarda görevli memur, sözleşmeli personel, geçici personel

ile hizmetliler ve işçilerin giyimlerinde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastır.

Madde 5 – 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:

a.Kadınlar;

Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar

giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı

giyilmez.

b.Erkekler;

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir.

Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak içimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

 

Okul Müdür V.   : Okul personelinin kılık kıyafet kanunu ile ilgili usül ve esaslara uyması gerektiğini, 15 Eylül 2018 tarihi itibariyle yaz uygulamasının sona erdiğinden kanunda ve yönergede belirtilen hususlara göre davranılması gerektiğini bildirdi.

Okul Müdür V.    ilgili sendikalar tarafından bu konu hakkında sivil itaatsizlik kararının uygulanmaya çalışıldığını belirtti.

(KARAR) : Personelin yönetmeliğe uygun şekilde giyinmesine, sivil itaatsizlik uygulamasına dikkat edilmesine karar verildi.

 

Mesleki çalışma esaslarının görüşülmesi

Okul Müdür V.    İKY’nin “Öğretmenlerin mesleki çalışmaları” başlıklı maddesini üzerinden çeşitli açıklamalarda bulundu.

MADDE 38 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır.

(4) (Ek:RG-25/6/2015-29397) Yönetici ve öğretmenler, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen süre içerisinde okul müdürlüklerince hazırlanan program dâhilinde kendi okullarında mesleki çalışmayı yaparlar.

(5) (Ek:RG-25/6/2015-29397) Okulların bağlı bulundukları genel müdürlüklerce hazırlanan plana göre farklı mesleki çalışma programları da uygulanabilir.

; Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün 16.08.2018 tarih ve 14762866 sayılı yazısı gereği öğretmenlerimizin 2018 Eylül dönemi mesleki çalışmaların ekte yer alan program doğrultusunda gerçekleştirileceğini ,il/ilçe mili eğitim müdürlüklerince mahalli ihtiyaçlar doğrultusunda planlanacak programlara, katılım sağlanması gerektiği belirtti.

(KARAR) : 2018 Eylül dönemi mesleki çalışmaların Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan programı doğrultusunda gerçekleştirilmesine karar verildi.

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı için oluşturulacak kurul/komisyonlara üye seçimleri

Okul Müdür V.   , okul imkânları ve çevre şartları doğrultusunda oluşturulacak kurullar ile kurul üyelerinin seçimlerinin öğretmen görüşleri alınarak şöyle oluşturulduğunu belirtti:

 

 

Okul Öğrenci Meclisi

 

Okul-Aile Birliği Denetleme Kurulu

 

 

Taşınır Sayım Kurulu

 

İş Sağlığı ve Güvenliği

Okul Müdür V.    6331 sayılı kanunun 20. Maddesi gereğince Çalışan Temsilcisi belirleneceği belirtti.

 

Çalışan temsilcisi

MADDE 20 – (1) İşveren; işyerinin değişik bölümlerindeki riskler ve çalışan sayılarını göz önünde bulundurarak dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla, çalışanlar arasında yapılacak seçim veya seçimle belirlenemediği durumda atama yoluyla, aşağıda belirtilen sayılarda çalışan temsilcisini görevlendirir:

a) İki ile elli arasında çalışanı bulunan işyerlerinde bir.

b) Ellibir ile yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde iki.

c) Yüzbir ile beşyüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde üç.

(2) Birden fazla çalışan temsilcisinin bulunması durumunda baş temsilci, çalışan temsilcileri arasında yapılacak seçimle belirlenir.

(3) Çalışan temsilcileri, tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için, işverene öneride bulunma ve işverenden gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkına sahiptir.

(4) Görevlerini yürütmeleri nedeniyle, çalışan temsilcileri ve destek elemanlarının hakları kısıtlanamaz ve görevlerini yerine getirebilmeleri için işveren tarafından gerekli imkânlar sağlanır.

(5) İşyerinde yetkili sendika bulunması hâlinde, işyeri sendika temsilcileri çalışan temsilcisi olarak da görev yapar.

 

Ayrıca Risk Değerlendirme Ekibi ile Acil Durum Ekiplerinin oluşturulacağı, çizelgenin ilgililere ayrıca tebellüğ edileceğini belirtti.

 

(KARAR): …………….. isimli personelimizin çalışan temsilcisi olarak seçilmesine , Risk Değerlendirme Ekibi ile Acil Durum Ekipleri çizelgelerinin hazırlanarak tebellüğ edilmesine karar verildi.

2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının değerlendirilmesi

Akademik başarı yönünden

Sosyal faaliyetler yönünden

Rehberlik faaliyetleri yönünden

Kurum Standartları yönünden

Okul Politikalarının Değerlendirilmesi ve Geliştirilmesi Formu

 

2017-2018 Eğitim Öğretim yılının değerlendirilmesi yapıldı. genel olarak başarılı geçtiğini, öğrencilerin temizlik, ders başarısı ve diğer benzeri konularda eksikliklerin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini   söyledi.

 

(KARAR): Öğrencilerin temizlik, ders başarısı ve diğer benzeri konularda eksikliklerin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.

 

Ders işlemleri ile ilgili esasların görüşülmesi

Zümre Öğretmenler Kurulu toplantılarının planlanması

Okul Müdür V.    Zümre Öğretmenler Kuruluyla ilgili Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Zümre Öğretmenler Kurulu” başlıklı maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesi “Eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri” başlıklı maddeleri üzerinden gerekli açıklamalarda bulunmuştur.

 

Zümre Öğretmenler Kurulu

MADDE 35 – (1) Zümre öğretmenler kurulu; okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi eğitimi öğretmenlerinden, ilkokullarda aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenleri ve varsa alan öğretmenlerinden, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise aynı alanın öğretmenlerinden oluşur.

(2) Aynı sınıfı okutan bir sınıf öğretmeni veya aynı dersi okutan yalnızca bir alan öğretmeni olması durumunda zümre öğretmenler kurulu toplantısı yapılmaz. Ancak bu öğretmenler kurul kapsamında yapacakları çalışmalara yıllık çalışma programında yer verirler.

(3) Zümre öğretmenler kurulu, öğretmenler kurulunda yapılacak çalışma planına uygun olarak eğitim ve öğretim yılı başında, ortasında, sonunda ve ihtiyaç duyuldukça toplanır. Toplantılar, zümre öğretmenleri arasından seçimle belirlenen öğretmenin başkanlığında yapılır.

(4) Zümre öğretmenler kurulunda; öğretim programı, ders planlarının düzenlenmesi, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme araçları, öğrenci başarı düzeyi, okulun fiziki mekânlarının ve ders araç gereçlerinin kullanımı gibi hususlar görüşülerek okulun çevre imkânları analiz edilir ve iş birliği oluşturulur.

(5) Ders yılı sonunda yapılan zümre öğretmenler kurulunda; daha önce yapılan zümre öğretmenler kurulu kararlarının izleme-değerlendirme raporu hazırlanır ve okul müdürlüğüne sunulur.

Okul Müdür V.    25/08/2017 tarihli ve 83203306/10.04-E.12827610 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesi“ne dikkat çekti. Bu yönergeye göre İl Milli Eğitim Müdürleri Kurulu, İlçe Milli Eğitim Müdürleri Kurulu, Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu, Kademe ve türlerine göre Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu, Öğretmenler Kurulu, Şube Öğretmenler Kurulu ve Sanat ve Spor Kurulu gibi kurulların; Okul öncesi eğitim kurumları zümreleri, İlkokullar zümresi, Ortaokullar zümresi, Ortaöğretim kurumları zümreleri gibi zümrelerin olduğunu belirtti.

 

Eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri

MADDE 12 – (1) Eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri; eğitim kurumunda aynı sınıfı okutan veya alanı aynı olan öğretmenlerden oluşur. Ancak ilkokullarda zümreler; aynı sınıfı okutan öğretmenler ile varsa o sınıfta/sınıflarda derse giren alan öğretmenlerinden oluşur. Ayrıca ilkokullarda aynı sınıfı okutan sınıf öğretmenlerinden her sınıf seviyesinde sınıf zümre başkanı ve varsa aynı alan öğretmenlerinin her birinin alan zümre başkanı seçilir. İlkokullarda alan öğretmenleri, kendi alanlarındaki ilçe ve il zümre toplantılarına katılır. Meslekî ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarında gerektiğinde uzman, usta öğretici, eğitici personel ve teknisyenler de uygun olan alanlarla birlikte zümre öğretmenler kuruluna katılır. Alanında bir öğretmen olması durumunda zümre toplantısı, eğitim kurumu müdürü veya müdürün görevlendireceği Okul Müdür V.   ile yapılır. Kurul, haziran ayında yapılacak toplantıda, eylül ayından itibaren geçerli olmak üzere 2 yıl süreyle kendi aralarından birini başkan seçer. Aynı şekilde yedek başkan belirlenir. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ise alan/bölüm şefleri alanının zümre başkanı olup bu göreve devam ettiği sürece zümre başkanlığı devam eder. Seçilen başkan eğitim kurumu yönetimine bildirilir ve e-Kurul ve Zümre Modülüne kurul/zümre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır. Yıl içerisinde zorunlu bir sebeple zümre başkanı değiştiği takdirde yedek başkan zümrenin başkanı olur. Katılımcılardan yeni bir yedek başkan seçilir. Bir önceki zümre başkanı toplantı yaparak mevcut durumu, yapılacak ve yapılmış çalışmaları, gündemleri ve kararları yeni başkana ve katılımcılara aktarır. Seçilen başkan eğitim kurumu yönetimine bildirilir ve e-Kurul ve Zümre Modülüne kurul/zümre başkanı yetkilisi olarak işlenmesi sağlanır.

(2) Zorunlu bir durum olmadığı sürece eğitim ve öğretim yılı içerisinde zümre başkanı değiştirilemez.

(3) Eğitim kurumunda alanında bir öğretmen olanlar, alanları ile ilgili bir üst zümre toplantısına katılırlar.

(4) Zümre toplantıları; ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında ve ders yılı sonunda yapılır. İhtiyaç duyulması hâlinde eğitim kurumu müdürü/zümre başkanının çağrısı veya üyelerin salt çoğunluğunun yazılı talebi üzerine eğitim kurumu zümre toplantılarında alınan kararların ve varsa yeni gündem maddelerinin görüşülmesi amacıyla aynı esas ve usulle ara zümre toplantıları yapılır. Sene içerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamadan önce yapılan ilk toplantıda görüşülen gündem ve alınan kararlar dışında yeni gündemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zümre Modülünde sadece onlar için yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gündem oluşmamış ise alınan kararların oluşma düzeyi değerlendirilerek sonuçları e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve öğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonuçları değerlendirilerek e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz.

(5) Zümre toplantıları ders saatleri dışında yapılır.

(6) Zümreler; Millî Eğitim Bakanlığı Zümrelerin Toplantı Takvimi’nde (EK-2) belirtilen zaman dilimleri içinde konuyla ilgili hazırlanacak ve kurul üyelerine toplantı öncesi e-Kurul ve Zümre Modülü üzerinden duyurulacak gündem ile toplanır. Zorunlu durumlar dışında toplantıların tarihi, yeri ve gündemi en az 5 gün önceden ilgililere yazılı olarak gerektiğinde e-posta ve/veya bilişim araçlarıyla da duyurulur.

(7) Ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında, ders yılı sonunda ve eğitim kurumu müdürü/zümre başkanının gerekli gördüğü zamanlar ile kurul üyelerinin salt çoğunluğunun yazılı isteği doğrultusunda yapılacak olan eğitim kurumu sınıf/alan zümre toplantılarında aşağıda yer verilen maddelerden ilgili görülenler ile zümre başkanının gerekli gördüğü konular, kurul üyelerinin salt çoğunluğunun kararıyla gündeme alınması kararlaştırılan konular eğitim kurumlarının kademe ve türüne göre gündeme alınır, görüşülerek karara bağlanır. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Eşitlik hâlinde zümre başkanının katıldığı görüş kabul edilir. Gündem ve alınan kararlar e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir ve kararlar müdürün onayından sonra uygulamaya konulur. Ayrıca, kurul tutanağı, toplantıya katılmayanlar da dâhil ilgili tüm zümre kurulu üyeleri tarafından imzalanır ve eğitim kurumu yönetimince saklanır.

(KARAR) : Toplantılarla ilgili iş ve işlemlerin yönetmelik ve yönerge hükümlerine göre yapılmasına, gündem maddelerinin ve alınan kararların e-müfredat sistemine zamanında işlenmesi gerektiğine, bu hususta gerekli çalışmaların branş öğretmenleri ve okul idaresiyle işbirliği içinde titizlikle yürütülmesine karar verildi.

Okul zümre başkanlarının belirlenmesi.

 

Okul Müdür V.    Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesi “Eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu” başlıklı maddeleri üzerinden gerekli açıklamalarda bulunmuştur

MADDE 13 – (1) Eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu, sınıf/alan zümre başkanlarından oluşur. Kurul ilk toplantısında o eğitim öğretim yılı için kendi aralarından birini başkan seçer. Zorunlu bir durum olmadığı sürece eğitim ve öğretim yılı içerisinde sınıf/alan zümre başkanları kurulu başkanı değiştirilemez.

(2) Eğitim Kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu toplantıları; ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında ve ders yılı sonunda yapılır. İhtiyaç duyulması hâlinde eğitim kurumu müdürü/kurul başkanının çağrısı veya üyelerin salt çoğunluğunun yazılı talebi üzerine eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu toplantılarında alınan kararların ve varsa yeni gündem maddelerinin görüşülmesi amacıyla aynı esas ve usulle ara toplantılar yapılır. Sene içerisinde yapılan toplantılarda, ders yılı başlamada önce yapılan ilk toplantıda görüşülen gündem ve alınan kararlar dışında yeni gündemler oluşmuş ise e-Kurul ve Zümre Modülünde sadece onlar için yeni bir toplantı kaydı oluşturulur. Yeni gündem oluşmamış ise alınan kararların oluşma düzeyi değerlendirilerek sonuçları e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir. Ders yılı sonunda yapılan toplantıda ise eğitim ve öğretim yılı boyunca alınan kararlar ve sonuçları değerlendirilerek e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir ve sonucu işlenmemiş karar bırakılmaz.

(3) Eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu; Eğitim Kurullarının Toplantı Takvimi’nde (EK-1) belirtilen zaman dilimleri içinde konuyla ilgili hazırlanacak ve kurul üyelerine toplantı öncesi e-Kurul ve Zümre Modülü üzerinden duyurulacak gündem ile toplanır. Zorunlu durumlar dışında toplantıların tarihi, yeri ve gündemi en az 5 gün önceden ilgililere yazılı olarak gerektiğinde e-posta ve/veya bilişim araçlarıyla da duyurulur.

(4) Kurul toplantıları ders saatleri dışında yapılır.

(5) Eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu toplantılarında alınan kararlar sınıf/alan zümrelerinde yeniden değerlendirilerek gerekli önlemler alınır.

(6) Ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında, ders yılı sonunda ve eğitim kurumu müdürü/kurul başkanının gerekli gördüğü zamanlar ile kurul üyelerinin salt çoğunluğunun yazılı isteği doğrultusunda yapılacak olan eğitim kurumu sınıf/alan zümre başkanları kurulu toplantılarında aşağıda yer verilen maddelerden ilgili görülenler ile kurul başkanının gerekli gördüğü konular, kurul üyelerinin salt çoğunluğunun kararıyla gündeme alınması kararlaştırılan konular eğitim kurumlarının kademe ve türüne göre gündeme alınır, görüşülerek karara bağlanır. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Eşitlik hâlinde kurul başkanının katıldığı görüş kabul edilir. Gündem ve alınan kararlar e-Kurul ve Zümre Modülüne işlenir ve kararlar müdürün onayından sonra uygulamaya konulur. Ayrıca, kurul tutanağı, toplantıya katılmayanlar da dâhil kurul üyeleri tarafından imzalanır ve eğitim kurumu yönetimince saklanır.

 

(KARAR): Sınıf/alan zümre başkanlarının kendi aralarından birini başkan seçmek suretiyle toplantının yapılmasına, kararların ve sonuçlarının belirtilen zaman dilimleri içinde modüle işlenmesine karar verildi.

 

Ders yılı, ders süresi ve zaman çizelgesinin açıklanması

 

Okul Müdür V.    2018/12 sayılı genelge üzerinde açıklamalarda bulunarak ders yılını açıkladı. 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayacak ve 18 Ocak 2019 Cuma günü sona erecektir. Yarı yıl tatili, 21 Ocak 2019 ile 01 Şubat 2019 tarihleri arasında yapılacak olup 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı ikinci kanaat dönemi 04 Şubat 2019 Pazartesi başlayıp 14 Haziran 2019 Cuma günü sona erecektir.

Müdür Yardımcı : “İlgili genelgeye göre Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunulması amacıyla 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında uyum eğitimi yapılacaktır” dedi.

 

(KARAR) : Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak olan uyum eğitimi programının en geç 07.09.2018 tarihine kadar okul idaresine teslim edilmesine karar verildi.

 

Okul Müdür V.    İKY’nin “ Etkinlik, Ders, Etüt Ve Dinlenme Süreleri” başlıklı maddesi üzerinde gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 6 – (1) Okul öncesi eğitim kurumlarında;

a) Günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile ikili eğitim yapılır. Ancak, ana sınıflarında kayıt alanındaki tüm çocukların kayıtlarının yapılmasına rağmen, ikili eğitim için grup oluşturacak sayıda çocuk bulunamadığı takdirde normal eğitim de yapılabilir.

 

2) İlköğretim kurumlarında;

a) Bir ders saati süresi 40 dakikadır. Okul yönetimince teneffüsler için en az 10 dakika ayrılır.

b) Normal öğretim yapılan okullarda yemek ve dinlenme için en az 40, en çok 90 dakika süre verilir. Bu süre okul yönetimince okul çevresinin şartlarına göre düzenlenir, il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne bilgi verilir.

 

Okul Müdür V.    İKY’nin “Resmî tatil günleri” başlıklı maddesi ile bu maddede işaret edilen kanun ve yönetmeliğin ilgili maddeleri üzerinde çeşitli açıklamalarda bulundu.

MADDE 8 – (1) Okulların hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili dışındaki resmî tatil günleri 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 16/4/2012 tarihli ve 2012/3073 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmî Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir ve yıllık çalışma takviminde belirtilir.

 

Resmi tatil günlerinin Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim öğleden sonra başlar, 29 Ekim günü tören yapılır ve akşamı sona erer.), Yılbaşı Tatili (1 Ocak günü), Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz) , Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan günü saat 08.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. ) Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur.), Zafer Bayramı (30 Ağustos günü 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur.),Ramazan Bayramı (Arefe günü 13.00’de başlar, 3.5 gündür.), Kurban Bayramı (Arife günü saat 13.00’de başlar, 4.5 gündür.) olduğunu belirtti.

 

Okul Müdür V.    ders giriş-çıkış saatleri ve ders sürelerini gösterir çizelgenin okul idaresi tarafından yukarıdaki bilgiler ışığında en geç 15.09.2017 tarihine kadar hazırlanacağını, zaman çizelgesi adı altında öğretmenlere bildirmek amacıyla öğretmenler odasındaki panoya asılacağını belirtti.

(KARAR) : Ders giriş-çıkış saatleri ve ders sürelerini gösterir çizelgenin okul idaresi tarafından yukarıdaki bilgiler ışığında en geç 14.09.2018 tarihine kadar hazırlanmasına, zaman çizelgesi adı altında öğretmenlere bildirmek amacıyla öğretmenler odasındaki panoda sergilenmesine karar verildi.

 

Ders dağılımı ve haftalık ders programı hususlarının görüşülmesi

 

Okul Müdür V.    “Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre haftalık ders programının öğretmenlerin mazeretlerinin de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılacaktır.” dedi.

(KARAR) : Haftalık Ders programlarının en geç 14.09.2018 tarihine kadar hazırlamasına, öğretmenlere tebellüğ edilmesine, okul web sitesinden ilgililere duyurulmasına karar verildi.

 

Sınıf rehber öğretmen dağılımı ve görevlerinin görüşülmesi

 

Okul Müdür V.    tarafından Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin “Sınıf rehber öğretmeninin görevleri” başlıklı maddesini okudu.

 

 

MADDE 35 – (1) Sınıf rehber öğretmeni aşağıdaki görevleri yapar:

a) Eğitim kurumunun yıllık rehberlik planı çerçevesinde sınıfının yıllık çalışmalarını planlar. Bu planlamanın

bir örneğini ders yılının ilk ayı içinde rehberlik servisine iletir; plan dâhilinde uygulamalarını gerçekleştirir.

b) Bireyi tanıma tekniklerinden uzmanlık bilgisi gerektirmeyenleri sınıfında uygulayarak sonuçlarını rehberlik

öğretmeni ile paylaşır.

c) e-Okul sistemindeki öğrenci gelişim dosyalarının sınıf rehberlik hizmetleri ile ilgili bölümlerini doldurur,

gerektiğinde rehberlik servisiyle iş birliği yapar.

ç) Sınıfa yeni gelen öğrencilerin uyum sürecinde rehberlik öğretmeni ile iş birliği içerisinde çalışır.

d) Rehberlik öğretmeni ile iş birliği yaparak öğrencilerin ilgi, yetenek, değer, akademik başarı ve kişilik

özelliklerine göre öğrenci meclisine, öğrenci kulüplerine, seçmeli derslere ve sosyal etkinliklere yönlendirme işlemlerini yürütür.

e) Sınıfındaki öğrencilerin risk altında olduğuna ilişkin veri elde ettiğinde gerekli desteği sağlamak üzere

rehberlik servisine bilgi verir.

f) Öğrencinin, öğrenme stilini fark etmesine, öğrenme becerilerini geliştirmesine, akademik performansını

artırmasına yönelik çalışmalarında rehberlik servisiyle iş birliği yapar.

g) Sınıfıyla ilgili yürüttüğü rehberlik çalışmalarını, rehberlik hizmetleri ile ilgili ihtiyaç ve önerilerini belirten

raporu ders yılı sonunda rehberlik servisine iletir.

ğ) Öğrenci hakkındaki özel ve gizlilik içeren bilgileri korur.

h) Bireyselleştirilmiş eğitim planının hazırlanmasında görev alır.

ı) Eğitim kurumu müdürünün rehberlik hizmetleri ile ilgili vereceği diğer görevleri yapar.

Diğer öğretmenler

MADDE 36 – (1) Sınıf rehber öğretmenliği görevi olmayan öğretmenler, gerektiğinde rehberlik servisinin

planlaması doğrultusunda rehberlik çalışmalarına destek sağlar.

(2) Eğitim kurumu müdürünün vereceği rehberlik hizmetleri ile ilgili görevleri yapar.

 

(KARAR) :

Sınıf/Şube Rehber Öğretmen dağılımlarını şöyle belirlenmiştir.

İLKOKUL
ŞUBE ÖĞRETMEN ADI
Ana Sınıfı A Nurcan ŞEN
1/A Betül AKSOY 1/B
2/A Şule YÜKSEL 2/B
3/A Erkan GÖKLÜ
4/A Berna KUŞCU

 

 

 

Yıllık ve günlük planlar ile Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarının görüşülmesi

 

Okul Müdür V.   ; Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergenin “Plânın Önemi, Gerekliliği, Yararları ve İlkeleri” bölümü üzerinden açıklamalarda bulundu. Eğitim-öğretimin etkin, verimli olabilmesinin plânlamaya gereken önemin verilmesi ve öğretmenlerin sınıflarına hazırlıklı girmeleri ile olanaklı olduğunu, Eğitim-öğretimin verimli olabilmesinin plânlamaya gereken önemin verilmesi ve öğretmenlerin sınıflarına hazırlıklı girmeleri ile olanaklı olduğunu, plan yapmanın eğitim etkinliklerine ve derslere hazırlıklı girmek yasal yönden zorunlu, eğitsel yönden gerekli olduğunu belirtti. Yıllık Ders Planlarının E-MÜFREDAT PROJESİ kapsamında dijital ortamda yapılacağını belirtti. Yıllık planlar hazırlanırken çevre ve okulun şartlarına dikkat edilmesi, kullanılacak araç ve gereçlerin dikkatli belirlenmesine gezi, gözlem gibi faaliyetlerin çevre koşularına uygun olması gerektiğini belirtti.

 

Okul Müdür V.    2018/2019 eğitim öğretim yılından itibaren yenilenen öğretim programlarının her sınıf düzeyinde uygulanacağını, planlar hazırlanırken yeni programın dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

 

(KARAR): Yıllık planların E-MÜFREDAT PROJESİ kapsamında dijital ortamda yapılmasına, yıllık planların hazırlanmasında sınıf düzeyinin, öğrenci ihtiyaçlarının ve bölgesel özelliklerinin dikkate alınmasına karar verildi.

 

Atatürkçülükle ilgili konuların işlenişi ile öğretim programlarının uygulanmasına

yönelik hususların görüşülmesi

 

Okul Müdür V.    2504 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan Atatürkçülük konularının özellikle Hayat Bilgisi ve Türkçe derslerinde etkin bir şekilde ele alınmasını ve amacına uygun olarak işlenmesinin önemini dile getirdi. Atatürkçülükle ilgili konuların derslere yansıtılmasıyla ilgili 2504 sayılı tebliğler dergisi incelendi ve Atatürkçülük konuları yıllık planda gösterilerek özenle işlenmesi gerektiği hatırlatıldı.

Okul Müdür V.    2018/2019 eğitim öğretim yılından itibaren yenilenen öğretim programlarının her sınıf düzeyinde uygulanacağını, planlar hazırlanırken yeni programın dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

 

(KARAR): 2504 sayılı tebliğler dergisi açıklamalarına göre derslerde Atatürkçülük konularına yer verilmesine karar verildi.

Ders kitapları, eğitim aracı ve bireysel öğrenme materyallerinin görüşülmesi

 

Okul Müdür V.    ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz dağıtılacağını, dağıtılan bu kitapların geri dönüşüm için toplanacağını, bu konuda öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Eğitim aracı olarak Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 09.08.20l6 tarih ve 8494194 sayılı yazılan gereği kapatılan yayınevlerine ait her türlü baskının kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguladı. Ders kitaplarının yanında kullanılacak yardımcı materyallerin buyurgan ve ahlaki sınırları zorlayacak şekilde alınmasının teşvik edilmemesi gerektiğini, isteğe bağlı olmak şartıyla öğretmenlerimizin, öğrencilere uygun gördüğü yayınları gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğini belirtti.

Okul Müdür V.    eğitim aracı olarak kullanılacak materyallerin okul idaresi ile işbirliği yoluna gidilerek varsa eksikliklerin temin yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti.

 

(KARAR): Dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının geri dönüşüm için yılsonunda teslim edilmesini gerektiği ile ilgili öğrenci ve velilerin bilgilendirilmesine, ders araç gereçleri ile ilgili isteklerin okul yönetimine bildirilerek temin yoluna gidilmesine, kapatılan yayınevlerine ait yayınların kesinlikle kullanılmamasına karar verildi.

 

Konuların işlenişinde uygulanacak öğretim yöntem ve tekniklerinin görüşülmesi

 

: Genel olarak öğrencilerin bilgi düzeylerinin normal olduğunu, fakat sahip olunan bilgilerin ifade edilmesi konusunda yetersiz kalınan bu problemin çözümü için iyileştirici çalışmaların yapılmasını, derslerde sürekli öğrencilerin aktif olması gerektiğini, öğretmenin sadece rehberlik yapması gerektiğini, ders işlenirken özellikle görsel materyallere ağırlık verilmesi, bilgisayar ve projeksiyon cihazlarının amaca uygun bir şekilde kullanılması için işbirliği içerisinde olunması gerektiğini belirtti.

Okul Müdür V.    Derslerde bilgisayar ve projeksiyonun kullanılmasının öğrenmeyi daha etkili ve kalıcı hâle getireceğini vurgulayarak, sınıflarda bu uygulamanın sık sık yapılmasını önerdi ve “eba.gov.tr” de derslerle ilgili çeşitli etkinliklerin bulunduğunu ve bunların kullanılabileceğini belirtti.

Sınıf Öğretmeni Şule YÜKSEL: Dersler işlenirken özellikle görsel materyallere ağırlık verilmesi, projeksiyon, bilgisayar vb cihazların amaca uygun bir şekilde kullanılması için işbirliği içinde olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca gazete, dergi vb. basılı araçların da uygun konularda kullanılabileceğini,. Yeni müfredatın öğrenci merkezli bir yaklaşıma sahip olduğunu, bu nedenle ders işlenirken öğrencilerin derse katılımı ve aktif bir rol almalarının sağlanması gerektiği anlattı.

Fen Bilimleri Öğretmeni Dilek KOCAKAYA Öğrencileri ne kadar araştırma, inceleme, gezi-gözlem vb. çalışmalarla tanıştırırsak o kadar başarının artmasına katkıda bulunmuş oluruz, dedi.Öğretmenin sınıfta sürekli konuşan ve anlatan bir kişi olmaktan çıkıp öğrencinin aktif olduğu, drama, yaparak ve yaşayarak öğrenme vb. yöntem ve tekniklerin kullanıldığı bir sınıf ortamının sağlanması gerekliğinin önemi üzerinde durdu.

Sınıf Öğretmeni Erkan GÖKLÜ: Türkçe derslerinde sesli ve sessiz okumalara ağırlık verilmesine, sözlük ve atasözleri kullanımına daha geniş yer verilerek uygulanmasına, yazılı ifade becerilerinin geliştirilmesine, Türkçe ve diğer derslerde konuların işlenişinde yazılı ve sözlü ifadenin ötesinde yorum yapabilme becerilerinin artırılması çalışmalarının yapılmasına, özellikle matematik dersinde soru-cevap ve problem çözme metotlarının yanında her soruya ait şekil ve grafiklerin çizimin yapılarak derslerin daha akılda kalıcı olmasına çalışılmasına, ayrıca tüm derslerde beyin fırtınası, altı şapka, problem çözme, gösteri, soru-cevap, rol yapma, drama, yaratıcı drama, benzetim, gözlemleme, betimleme, eğitsel oyunlar yöntemlerinin değişik şekillerde sıklıkla uygulanmasının önemini belirtti.

 

(KARAR): Derslerin işlenmesinde özellikle görsel materyallere ağırlık verilmesine, derslern bilişim araçları ile desteklenmesine, öğrencilerin derse katılımı ve aktif bir rol almalarının sağlanmasına karar verildi.

 

Öğrencileri ilgilendiren hususların görüşülmesi

Ölçme değerlendirme ve sınavlar hakkında genel bilgilerin verilmesi

Okul Müdür V.    İKY’nin” Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları” ile “Ölçme ve değerlendirmenin niteliği ve sayısı” maddeleri ile ilgili açıklamalarda bulunarak önemli noktalara dikkat çekti.

MADDE 20 – (1) İlköğretim kurumlarında öğrenci başarısının ölçme ve değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar gözetilir;

a) Ders yılı, ölçme ve değerlendirme bakımından birbirini tamamlayan iki dönemden oluşur.

b) Başarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde öğretim programlarında belirtilen amaçlar ile kazanımlar esas alınır. Ölçülecek kazanımın özelliğine göre ilgili dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esaslarına uyulur.

c) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için; Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanır ve bu öğrencilerin başarıları, bu programda yer alan amaçlara göre değerlendirilir.

(2) İlkokul 1, 2 ve 3 üncü sınıflarda öğrencilerin başarısı; gelişim düzeyleri dikkate alınarak öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımları ile öğretim programlarında belirtilen ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre tespit edilir. Karnede “çok iyi”, “iyi” ve “geliştirilmeli” şeklinde gösterilir.

(3) İlkokul 4 üncü sınıfta öğrenci başarısı; sınavlar ile ders etkinliklerine katılım çalışmalarından alınan puanlara göre değerlendirilir.

(4) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilerin başarısı; sınavlar, ders etkinliklerine katılım ve varsa proje çalışmalarından alınan puanlara göre değerlendirilir.

MADDE 22 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere;

a) (Değişik:RG-31/1/2018-30318) 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur. Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi, her bir sınav süresi ise bir ders saatini geçemez. Ortak değerlendirme yapılmasına imkân vermek üzere; sınavlar ilgili zümre kararı doğrultusunda okul müdürlüğünce ortak olarak da yapılabilir. Ortak sınavların soruları ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince hazırlanır.

b) Öğretmenlerce yapılan sınavlarda farklı soru tiplerine yer verilir. Soruların konulara göre dağılımı yapılırken ağırlığın bir önceki sınavdan sonra işlenen konulardan olmak kaydıyla geriye doğru azalan bir oranda ve dönem başından beri işlenen konulardan seçilir.

c) Sınavlardan önce, sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanır ve sınav kâğıtları ile birlikte saklanır. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir. Sınav soruları, imkânlar ölçüsünde çoğaltılarak öğrencilere dağıtılır.

ç) Kopya çeken öğrencinin sınavı geçersiz sayılır ve puanla değerlendirilmez. Ancak, dönem puanının hesaplanmasında aritmetik ortalama alınırken sınav sayısına dâhil edilir. Ayrıca bu durum, ders öğretmenince okul yönetimine bildirilir.

d) (Ek:RG-31/1/2018-30318) İl veya ilçe bazında ilgili zümre kararıyla ortak sınavlar yapılabilir.

e) (Ek:RG-31/1/2018-30318) Gerektiğinde Bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar yapılabilir.

f) (Ek:RG-31/1/2018-30318) Ortak sınavların uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Yönerge ile belirlenir.

(2) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlatılır. Projeler verildikleri dönemde değerlendirilir. Proje vermeyen öğrencinin proje notu sıfır olarak değerlendirilir.

(3) (Değişik:RG-16/6/2016-29744)(2) Öğrencilere her dönemde her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2 den fazla olanlara ise 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilir.

(4) Rehberlik ve sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez.

(KARAR) : Ölçülecek kazanımın özelliğine göre dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esaslarına uyulmasına, sınavlarda farklı soru tiplerine yer verilmesine karar verildi.

 

E-okul uygulamaları (sınav tarihleri, not ve devamsızlık girişleri, öğrenci dosyalarının tutulması)

Okul Müdür V.    İKY’nin “Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının duyurulması” başlıklı maddesini üzerinden gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 25 – (1) (Değişik:RG-31/1/2018-30318) Sınav sonuçları sınavların yapıldığı, projelerin değerlendirilmesi ise teslim edildiği tarihten başlayarak en geç 10 iş günü içinde e-Okul sistemine işlenir ve öğrencilere bildirilir. Sınav kâğıtları, incelenmek üzere öğrencilere dağıtılır ve varsa yapılan ortak hatalar sınıfta açıklandıktan sonra geri alınarak bir eğitim ve öğretim yılı saklanır. Projeler öğretmen tarafından değerlendirildikten sonra öğrenciye iade edilir ve öğrenci tarafından ders yılı sonuna kadar saklanır. Ders etkinliklerine katılım, sınav ve projeye verilen puanlar, e-Okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir.

 

Okul Müdür V.    Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Devam, devamsızlığın izlenmesi ve izin verme” başlıklı ilgili bendini okuyarak gerekli açıklamalarda bulundu.

MADDE 18

Çocukların devamsızlıkları, okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen, ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ise okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine işlenir ve yöneticiler tarafından takip edilir.

(KARAR) Devamsız öğrencilerin sisteme girilmesinden ilkokulda sınıf öğretmenleri tarafından sisteme günübirlik işlenmesi gerektiğine karar verildi.

 

Öğretmenlerin sorumlu oldukları sınıflarla ilgili olarak e-okul işlemlerinin zamanında ve düzenli bir şekilde kullanımına dikkat etmelerini, öncelikli olarak öğrencilerin adres, iletişim, veli bilgileri, boy, kilo… gibi e-okul ekranlarında istenen bilgileri öğrenciye verilecek formlarla doldurulup gelişim dosyalarına konulmasını ve e-okula kayıtlarının yapılmasını, ilerleyen dönemlerde e-okulda bilgileri eksik olan öğrenciler ekranına ulaşılacağını ve eksik hususların giderilmesi yönünde çalışmalar yapılacağını, sınav tarihlerinin mevzuatta belirtildiği şekliyle öğrencilere de duyurunun yapılmasıyla birlikte e-okula girilmesini ve yine mevzuatta belirtilen süreyi aşmadan sınav sonuçlarının kaydının yapılmasını, öğrencilerin okuduğu kitapların zamanında e-okula işlenmesi gerektiğini söyledi.

Okul Müdür V.    Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Öğrenci Dosyası başlıklı maddesini okudu.

MADDE 16 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında e-Okul sisteminde her öğrenci için öğrenci dosyası tutulur.

(2) Okul yönetimi ve ilgili öğretmenler, dosya bilgilerinin sisteme zamanında işlenmesinden ve güncellenmesinden sorumludur.

Sene başında ve gerektiği zamanlarda öğrenci bilgilerinin güncellenmesine dikkat etmek öğrenci ve öğretmen açısından iyi olacağını ve buna göre e-okul sisteminde öğrenci işlemlerinin zamanında ve eksiksiz yapılması gerektiğini söyledi.

 

(KARAR) : Sınav tarihlerinin mevzuatta belirtildiği şekliyle öğrencilere duyurunun yapılmasıyla birlikte e-okula girilmesine ve yine mevzuatta belirtilen süreyi aşmadan sınav sonuçlarının sisteme işlenmesine, öğrencilerin okuduğu kitapların zamanında e-okula işlenmesine, öğrenci bilgi girişlerinin sınıf/şube rehber öğretmenler tarafından ivedilikle yapılmasına karar verildi.

 

Öğrenci devam-devamsızlık, izin, faaliyet, sevk ve rapor durumları

: Sürekli devamsız öğrencilerin olması durumunda bu öğrencilerin devamının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği, belli sürelerde devamsızlık yapan öğrenciler için velileriyle iletişime geçilmesi gerektiği, e-okulda bulunan devamsızlık iş ve işlemlerinin zamanında yapılması gerektiğini belirtti.

Öğrenci devamsızlıkları konusunda özellikle sınıf öğretmenlerinin okul idaresine bilgi vermesini, geçerli mazeretleri olmadan öğrencilerin devamsızlık yapmamaları konusunda uyarılması gerektiği, okula geç kalmayı alışkanlık haline getiren öğrencilerin uyarılması ve gerekli önlemlerin en kısa sürede alınması gerektiği Okul Müdür V.    tarafından söylendi.

İngilizce Öğretmeni Eyyüp NARİN: “Öğrenci devamsızlıkları eğitim-öğretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Bir derse gelmeyen öğrenci, diğer dersleri ve konuları anlamada zorluk çekmektedir. Çünkü konuların belirli zamanlarda ve sürelerde işlenmesi gerekmektedir. Zaman kısıtlı, konular yüklüdür. Aynı zamanda devamsızlık yapan öğrenci okul ve sınıf kurallarına uymada, derse adepte olmada güçlükler yaşamaktadır.” dedi.

 

(KARAR) : Sürekli devamsız öğrencilerin olması durumunda bu öğrencilerin devamının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmasına, belli sürelerde devamsızlık yapan öğrenciler için velileriyle iletişime geçilmesine, okul devamın sağlanması konusunda öğrencilerin teşvik edilmesine karar verildi.

 

Başarıyı artırmak için yapılacak çalışmaların görüşülmesi

 

Okul Aile Birliği oluşumu ve veli toplantılarının planlanması

Okul Müdür V.    Millî Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nin “Genel Kurul” başlıklı 9. Maddesi üzerinden açıklamalarda bulundu.

MADDE 9

(1) Genel kurul, birliğin üyelerinden meydana gelir. Genel kurul, birlik yönetim kurulunun davetiyle her yıl en geç Ekim ayının sonuna kadar; yeni açılan okullarda ise Okul Müdür V. nün daveti üzerine okulun açıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içinde okulda toplanır.

 

Okul Müdür V.    Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çalışma takviminde Okul-Aile Birliği Genel Kurulu Toplantısı’nın 01-31 Ekim 2017 tarihleri arasında olduğunu belirtti.

 

Okul Müdür V.    öğrencilerimizin kişisel-gelişimsel özellikleri, akademik başarıları, tutum-davranışları, öğretmen ve arkadaş ilişkileri ve aile içi ilişkileri gibi konularda bireysel görüşmeler yapılmasının faydalı olacağını belirtti.

Okul Müdür V.   , öğrencilerimizin gelişimsel süreçlerine uygun olarak; velilerimizi bilgilendirmek amacıyla ders başarısı, iletişim, ahlaki gelişim, davranış kalıpları ve eğitim sistemi içinde yer alan konularla bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasının faydalı olacağını söyledi. Yapılacak olan veli toplantıları için gündem maddelerini içeren bir dilekçe ile okul idaresine en az 3 gün önceden haber verilmesi gerektiğini, toplantının gerçekleşmesinden sonra toplantıya ait evrakların bir örneğinin okul idaresine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

 

(KARAR): Okul-aile ve öğretmenler arasında iş birliğini gerçekleştirmek, velileri öğrencilerin gelişim dönemleri ve akademik durumları hakkında bilgilendirmek, okula sahip çıkmalarını sağlamak ve etkin bir şekilde eğitim hizmetlerine katmak üzere her dönem en az bir kez olmak üzere veli toplantılarının yapılmasına, toplantıya ait evrakların bir örneğinin okul idaresine teslim edilmesine karar verildi.

Öğrenci kıyafetleriyle ilgili uygulanacak ortak esasların tespit edilmesi

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Kılık-kıyafet” başlıklı maddesi ile bu madde de işaret edilen 26/11/2012 tarihli ve 2012/3959 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan 27 Kasım 2012 tarih ve 28480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin “Temel ilkeler” ve “  Kılık ve kıyafet sınırlamaları” başlıklı maddeler üzerinde açıklamalarda bulundu.

Temel ilkeler

MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.

(2) (Değişik: 25/07/2013 tarihli ve 28718 sayılı R.G.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına dair usûl ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge ile belirlenir.

(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.

(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.

(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.

(6) (Mülga: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.)

(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.

(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.

 

Kılık ve kıyafet sınırlamaları

MADDE 4 – (1) Öğrenciler;

a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,

b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,

c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,

ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,

d) (Değişik: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz,

e) (Değişik: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.) Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur.

 

(KARAR): Kılık kıyafet konusunda ilgili yönetmelik hükümlerine uyulmasına, öğrencilerin kılık kıyafet temizliğinin öneminin veli toplantılarında anlatılmasına, Okul Aile Birliğinin koordinatörlüğünde velilerin muvafakati ile belirlenen kıyafetle öğrencilerin okula devamının sağlanmasına karar verildi.

 

Okul demirbaşları ve ortak kullanım alanları ile okul, sınıf ve çevrenin korunması, bakımı, temiz tutulması ve tasarruf tedbirlerinin görüşülmesi

Okul Müdür V.   : Öğretmenlerin sınıf/şube rehber öğretmeni olarak görevlendirildikleri sınıfların tertip ve düzeninden sorumlu olduklarını, sınıfları öğrenci seviye ve yaşlarına göre ve her öğrenciye eşit olmak suretiyle düzeni sağlamaktan sorumlu olduklarını, sınıflarda Atatürk Köşesinin, sınıf demirbaş listesinin, öğrenci etkinlikleri için sınıf panolarının, öğrenci nöbet listelerinin, sınıf oturma planının, sınıf kulüp listesinin bulunması gerektiğini, yönetmelikte belirlenen diğer hususların da temini için bir eksiklik olması durumunda idareye bildirilmesini, sınıflara verilen çöp kutusu, sınıf kitaplığı ve diğer malzemelerin korunması gerektiğini belirtti.

Sınıf Öğretmeni Berna KUŞÇU: Okulumuzdaki tüm araç-gereç ve eşyaların titizlikle korunması ve okulumuzdaki tüm öğretmenlerin ve personelin okulun tertip ve düzeninin sağlanmasında aktif rol alması gerektiğini belirtti.

Okul Müdür V.   : Öğrencilerin okul eşyalarına; sıra, masa, vb. eşyalara; zarar vermemesi hususunda öğretmenler tarafından görüldüğü anda uyarılması, sınıf duvarlarına kâğıt yapıştırılmaması, fotokopi çekerken israftan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Sınıf Öğretmeni : Sınıfların tertip ve düzeni ile ilgili mevzuata göre, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda oluşturulabileceğini ifade etmiştir. Sınıfın göze hoş gelecek şekilde görsel açıdan düzenli olmasına özen gösterileceği de tarafından ifade edilmiştir.

Sınıf Öğretmeni Betül GÜLER: Öğrencilerimizin sorumluluk sahibi olabilmesi ve bulunduğu alanı sahiplenmesi açısından sınıf nöbetlerine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

(KARAR) : Tüm öğretmenlerin ve personelin okulun tertip ve düzeninin sağlanması ile tüm araç-gereç ve eşyaların titizlikle korunmasında aktif rol almasına, tasarruf tedbirleri ile öğrencilere yönelik farkındalık oluşturma çalışmalarının yapılmasına karar verildi.

Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi

Okul Müdür V.    İKY’nin “Okul Öğrenci Meclisi “başlıklı 37.maddesi okudu.

MADDE 37

(1) Okul öğrenci meclisi, okul öncesi eğitim kurumları ile birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokulların dışındaki ilkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında kurulur. Kuruluş ve işleyişle ilgili iş ve işlemlerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Okul Müdür V.    Okul Meclisi oluşturma iş ve işlemlerin ekim ayı içerisinde oluşturulacak sandık ve seçim kurulları tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

 

(KARAR) : Demokrasi kültürünün oluşturulmasına ve hoşgörü bilincinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek seçim çalışmaları konusunda öğrencilerin teşvik edilmesine karar verildi.

 

Öğrenci sağlığı ve okul güvenliği hususlarının görüşülmesi

Okul Müdür V.    Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğrenci sağlığı ve okul güvenliği” başlıklı maddesini okuyarak gerekli açıklamalarda bulunmuştur.     

MADDE 78 – (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında öğrenci sağlığı, beslenme ve güvenlik hizmetleri, aşağıdaki esaslara göre yürütülür:

a) Öğrencilere okul ve çevresinde sağlıklı, güvenli bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanması esastır.

b) Okulun temizlik ve düzeninin sağlanması, derslik, laboratuvar, işlik, yemekhane, yatakhane gibi yerlerde ısı, ışık ve havalandırmanın sağlık şartlarına uygun olması için gerekli önlemler alınır.

c) Beslenme programının uygulanması ve öğle yemeklerini okulda yemek zorunda kalan öğrenciler için, imkânlar ölçüsünde bir mutfak ve yemek odası ayrılır.

ç) Öğrencilerin sağlıklı beslenebilmeleri için kullanılacak masalar ve diğer araçlar sağlık şartlarına uygun olarak bulundurulur. Mutfak veya yemek odası bulunmayan okullarda sınıflar, temizlik ve bakımı yapılmak şartıyla bu amaç için kullanılabilir.

d) Okulda, ilk yardım dolabı ile ilk yardım çantası ve bunlara ait araç ve malzeme bulundurulur. İlk yardım dolabında doktor reçetesi ile alınmayan ve doktor tavsiyesine göre kullanılması gereken ilâçlar bulundurulamaz ve öğrencilere kullandırılamaz.

(2) Güvenli okul ortamının sağlanması için her türlü eğitim ve rehberlik faaliyetlerine önem verilir. Çalışanların ve öğrencilerin fiziki ve psikolojik şiddetten korunması için iletişim araçları ile kamera ve alarm sistemlerinden yararlanılarak gerekli tedbirler alınır.

(3) Okullarda kantin, yemekhane ve benzeri yerlerde, 5.2.2013 tarihli ve 28550 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerine uyulur.

(4) Sivil savunma ekiplerinin kuruluş ve işleyişi, 9.6.1958 tarihli ve 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu hükümlerine göre yürütülür.

(5) Okul yönetimince, 27/11/2007 tarihli ve 2007/12937 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre okul binalarının korunmasına ilişkin tedbirler alınır.

 

Okul Müdür V.   , öğrenci, öğretmen ve çalışanların kendilerini fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan özgür, barışçıl ve iyi hissettiği bir okul iklimi oluşturulma yolunda çalışmalar yapılmaktadır. Öğrenci ve öğretmenlerin sevinç ve mutlulukla sınıfına girdiği, kaygı ve endişenin olmadığı ve özgürce eğitimlerini gerçekleştirdikleri bir okul yaşamı oluşturmak birincil gayemizdir.

Okulun fiziki donatıları sürekli gözden geçirilmek suretiyle öğrencilerin kaza ve yaralanma tehlikesine karşı önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Okul yönetimi olarak üzerinde en hassas olduğumuz konulardan biridir. Okul ve çevresinde risk analizi yapılmış, riskli yerlere yönelik önlemler alınmış, üst makamlara gereğinin yapılması için talepte bulunulmuştur.

 

Okul Müdür V.    ortamda bulunduğu takdirde kaza/yaralanmalara sebebiyet verecek kesici, delici ve yanıcı maddelerin ortalıklarda bulunmaması gerektiğini, bu konuda tüm personelin bilgilendirilerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca öğretmen/öğrencilerin yetkili olmadığı (arşiv, depo, çatı, kazan dairesi ) yerlere girmemeleri, yetkisiz olduğu alanlara müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Okul duvar/panolarında asılı bulunan tahliye planı, acil durum numaraları, toplanma merkezi, yangın/deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili bilgilerin yeri ve zamanı geldikçe sınıflarda anlatılması ve bu konulara dikkat çekilmesini sözlerine ekledi.

 

(KARAR) : Tüm öğretmen ve personelin tarafından öğrencilere okul ve çevresinde sağlıklı, güvenli bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanması hususunda rehberlik edilmesine karar verildi.

 

Okul Sütü Programının uygulanması

Okul Müdür V.    12 Ağustos 2017 Tarih Ve 30152 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Okul Sütü Programı Uygulama Tebliği (Tebliğ No: 2017/28) üzerinde açıklamalarda bulundu. Okul Sütü Komisyonun   başkanlığında , Okul Müdür V.   , ……………… , ……………………… katılımı ile kurulmasına kararlaştırıldı.

(KARAR) : Öğrencileri ve velilerin program hakkında bilgilendirilmesine, süt hassasiyeti tespit edilen öğrencilerin okul idaresine bildirilmesine ve dağıtım programının dışında tutulmasına, dağıtım öncesi okul sütlerinin kullanım tarihinin kontrol edilmesine, ambalajların fiziksel kontrolünün yapılmasına, ambalajı zarar gören ürünün dağıtılmamasına, öğrencilerin dağıtılan sütleri süt içim zamanı içinde tamamını içmelerinin sağlanmasına, süt içilmesi sonrası oluşan şikâyet formunu doldurulmasına ve her türlü iş/işlemlerde okul idaresi ile işbirliği içerisinde olunmasına karar verildi.

 

Taşımalı Eğitim ve uygulamalar hakkında görüşülmesi

Okul Müdür V.    11.09.2014 tarih ve 29116 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin “Taşıma Merkezi Okul/Kurum Müdürünün Görevleri” başlıklı 13. Maddesinin (d) , (e) ve (g) okudu.

 

MADDE 13 – (1) Taşıma kapsamında öğrencisi bulunan okul/kurum müdürünün öğrenci taşıma uygulamasına ilişkin görevleri şunlardır:

d) Okul/kurumların fiziki imkânları ölçüsünde geliş ve gidiş saatlerinde oluşan boşluklarda öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile kitaplık ve kütüphanelerden yararlandırılmasını sağlamak,

e) Taşınan ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumu öğrencilerinin öğle yemeklerini düzenli şekilde yiyebilmeleri için gerekli tedbirleri almak, yüklenicinin sözleşme hükümlerine uyup uymadığını günlük olarak kontrol etmek ve giderilemeyen aksaklıkları rapor hâlinde millî eğitim müdürlüğüne bildirmek,

g) Servis araçları ile taşınan öğrencilerin, isim listelerine göre kontrol edilmesini sağlamak,

 

Okul Müdür V.   : Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim kapsamında nöbetçi öğretmenlerin görevleri olacağını, bu kapsamdaki görevlerinin nöbet talimatnamesinde yer alacağını belirtti.

 

(KARAR): Taşımalı okul servis araçları ile okula gelen çocukların iniş ve biniş sırasında isim listelerine göre yoklamalarının alınmasına, öğrencilerin imza karşılığında teslim alınıp edilmesine, taşıma araçlarının ve şoförlerin araç takip çizelgesine uygun olup olmadığına dikkat edilmesine, öğrencilerinin öğle yemeklerini düzenli şekilde yiyebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.

 

İYEP iş ve işlemlerinin görüşülmesi

Okul Müdür V.    “İlkokulların 3. ve 4.sınıflarına devam eden, eğitim ve öğretim yılı içinde çeşitli nedenlerle okuma, okuduğunu anlama, yazma ve temel matematik becerilerinde yetersizliği görülen öğrencilerin bu alanlardaki öğrenme eksikliklerinin giderilmesinin sağlanması amacıyla uygulanacak olan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP)  hakkında bilgi verdi.

Okul Müdür V.    “Öğretmenler tarafından “e-Okul Yönetim Bilgi Sistem”inde ‘İlkokul Ortaokul Kurum İşlemleri ’ne giriş yapılarak açılacak ekran­dan ‘İYEP İşlemleri’ başlığı altında bulunan ‘İYEP Öğrenci Belirleme Aracı’ butonu ile veri girişlerinin yapılacağı pencereye ulaşır. Ardından işlem yapı­lacak öğrenci ve ders seçilerek veri giriş işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca öğrencilerin İYEP’e devam­sızlık durumları İYEP Modülüne zamanında işlenir.” dedi.

(KARAR) :İYEP ile ilgili iş ve işlemlerin uygulama kılavuzuna göre yapılmasına karar verildi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal. Etkinlikler Yönetmenliğine göre yapılacak çalışma esaslarının görüşülmesi

Sosyal Etkinlik Modülü hakkında bilgi verilmesi

 

Okul Müdür V.    :  “Sosyal Etkinlik Modülü, Sosyal etkinlikler kapsamında öğrencilerin yaptığı sosyal etkinlik ve toplum hizmeti çalışmalarının,  seçtiği/seçildiği öğrenci kulübünün,  bunlara ilişkin verilen belgelerin işlendiği e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi içerisinde bulunan modüldür.“İlkokul-Ortaokul Kurum İşlemleri”/ “Sosyal Etkinlikler” sekmeleri altında yer alan modülde beş ana başlık bulunmaktadır.

Sosyal Etkinlikler sekmesi: Sosyal etkinlik çalışmalarının tamamladı/tamamlamadı şeklinde girişlerinin yapıldığı sekmedir.

Okul Kulüp Tanımlama Sekmesi: Sosyal Etkinlik Kurulu Başkanı tarafından sene başı öğretmenler kurulunda öğrenci kulüpleri içerisinden belirlenen kulüplerin işleneceği sekmedir.

Öğrenci Kulüp Tanımlama Sekmesi: Sınıf veya şube rehber öğretmeni tarafından sene başı öğretmenler kurulunda belirlenen kulüplere, öğrencilerin tanımlanacağı sekmedir.

Sosyal Etkinlik Girişi sekmesi: Okul Etkinlikleri için kulüp danışman öğretmeni, Merkezî Etkinlikler için ilgili ders öğretmeni, Okul Dışı Bireysel Etkinlikler için ise sınıf veya şube rehber öğretmeni tarafından veri girişlerinin yapılacağı sekmedir.

Sosyal Etkinlik Tamamlama Sekmesi: Öğretmenler tarafından girilen sosyal etkinlik bilgilerinin sosyal etkinlik kurulu başkanı (Okul Müdür V.  ya da görevlendiren Okul Müdür V.  ) tarafından doğrulandığı ekrandır.

 

(KARAR) : Sınıf rehber öğretmenleri tarafından okulumuzda açılacak olan kulüplere, öğrencilerin seçtiği/seçildiği kulüplerin tanımlanmasına, öğrencilerin yaptığı sosyal etkinlik ve toplum hizmeti çalışmalarının süresi içerisinde modüle işlenmesine karar verildi.

 

2018-2019 Eğitim Öğretim döneminde okulumuzda açılacak kulüplerin belirlenmesi ve danışman öğretmenlerin seçimi ile görevleri

Okul Müdür V.    Sosyal. Etkinlikler Yönetmenliğinin Sınıf veya şube rehber öğretmenin görevleri” ve “Danışman öğretmenin görevleri “ başlıklı maddeler üzerinden açıklama yaptı.

Sınıf veya şube rehber öğretmenin görevleri

MADDE 15 – (1) Sınıf veya şube rehber öğretmenin görevleri şunlardır:

a) Öğretmenler kurulunca belirlenen öğrenci kulüplerinin amaçları ve çalışmaları hakkında öğrencileri bilgilendirmek.

b) Öğrenci kulüplerine katılacak öğrencileri ilgi ve isteklerine göre belirlemek.

c) Belirlenen öğrencileri e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modülüne işlemek.

ç) Öğrencilerin listesini danışman öğretmenlere teslim etmek.

Danışman öğretmenin görevleri

MADDE 16 – (1) Danışman öğretmenin görevleri şunlardır:

a) Kulüp ve toplum hizmetine katılan öğrenci listesini, sosyal etkinlikler kuruluna vermek.

b) Kulübe seçilen öğrencileri kulübün amaçları ve çalışmaları hakkında bilgilendirmek.

c) Çalışmalarda öğrencileri yenilikçi ve özgün fikirler üretmeye teşvik etmek.

ç) Çalışmaların yürütülmesini, gözetim ve rehberliğini sağlamak.

d) Eğitim Kurumu dışından sağlanacak desteklerle ilgili olarak sosyal etkinlikler kurulunu bilgilendirmek ve buna ilişkin bilgi ve belgeleri eğitim kurumu müdürünün onayına sunmak.

e) Öğrenci sosyal etkinliklerini ve buna ilişkin öğrencilere verilen belgeleri, e-Okul sisteminde yer alan Sosyal Etkinlik Modülüne işlemek.

f) Kulüp çalışmaları ile ilgili yazışmaları koordine etmek.

g) Öğrencilerle birlikte sosyal etkinlikler kurulunca yapılan planlamaları ve alınan kararları da dikkate alarak Öğrenci Kulübü Sosyal Etkinlik Yıllık Çalışma Planının (EK-7/b) hazırlanmasını sağlamak ve bu planı eğitim kurumu müdürünün onayına sunmak.

ğ) Öğrencilerin sosyal etkinliklere katılmaları için Veli İzin Belgesinin alınmasını sağlamak.

Okul Müdür V.   Selçuk Sosyal. Etkinlikler Yönetmenliğinin EK-4 ‘te yer alan Öğrenci Kulüpleri Çizelgesini okudu. 2018/2019 Eğitim öğretim yılında okulumuzda açılacak kulüplere karar verildi.

1 BETÜL AKSOY KIZILAY VE KAN BAĞIŞI
2 ŞULE YÜKSEL HALK OYUNLARI KULÜBÜ
3 ERKAN GÖKLÜ SPOR KULUBÜ
4 BERNA KUŞÇU SAĞLIK , TEMİZLİK ve BESLENME KULÜBÜ
5 SİBEL DOĞAN KÜTÜPHANECİLİK KULÜBÜ
6 EYYÜP NARİN SİVİL SAVUNMA KULUBÜ
7 SALİH DEMİR-SULTAN ACI DEĞERLER KULUBÜ
8 EKREM AĞILLI SATRANÇ KULÜBÜ
9 DİLEK KOCAKAYA YEŞİLAY KULÜBÜ
10 HİLAL CAN BİLİM VE FEN TEKNOLOJİ KULÜBÜ

 

Sosyal Etkinlikler Kurulunun oluşturulması ve görev esaslarının belirlenmesi (Sos. Etk.Yön.mad:6), (1 Okul Müdür V. , 3 öğretmen , 2 öğrenci ve  1  veli)

 

Okul Müdür V.    Sosyal. Etkinlikler Yönetmenliğinin “Sosyal etkinlikler kurulu ve görevleri” başlıklı maddesini okudu.

 

MADDE 6 – (1) Sosyal etkinlikler kurulu, eğitim kurumu müdürünün veya görevlendireceği bir Okul Müdür V.  nın başkanlığında, öğretmenler kurulunda danışman öğretmen olarak belirlenen öğretmenler arasından eğitim kurumu müdürünün belirlediği üç öğretmen, öğrenci kulübü temsilcilerinin kendi aralarından seçecekleri iki öğrenci ile okul-aile birliğince belirlenen bir veliden oluşur. Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan eğitim kurumlarında, bu etkinlikler mevcut öğretmen/öğretmenlerle eğitim kurumunun imkânları dâhilinde yürütülür.

(2) Kurul, eğitim kurumunda bir eğitim ve öğretim yılı içerisinde yapılacak sosyal etkinliklerle ilgili iş ve işlemleri eylül ayında planlar, ekim ayından itibaren yürütür.

(3) Kurul, eylül ayında yapılmış olan planlamaya ek olarak eğitim ve öğretim yılı içerisinde değişen ve gelişen şartlara, oluşan istek ve ihtiyaçlara göre sosyal etkinliklerle ilgili yeni planlamalar yapabilir ve kararlar alabilir.

(4) Sosyal etkinlikler kurulunun etkinliklerle ilgili planlama ve kararları, eğitim kurumu müdürünün onayından sonra yürürlüğe girer.

(5) Kurul, sene başı öğretmenler kurulunda belirlenen anılacak ya da kutlanacak belirli gün ve haftaların öğrenci kulüplerine dağılımını, hangilerinin sınıf içi, sınıflar arası, eğitim kurumu düzeyinde ya da eğitim kurumu dışında gerçekleştirileceğine yönelik planlanmayı yapar ve eğitim kurumu müdürünün onayına sunar.

(6) Kurul, sosyal etkinliklerin verimli bir şekilde yürütülmesi için danışman öğretmenler, öğretmenler, öğrenciler, gönüllü veliler ve diğer ilgililerle iş birliği yapar.

(7) Kurulun sekretarya işleri eğitim kurumu müdürlüğünce yürütülür.

(8) Kurul tarafından yapılan iş ve işlemler, öğretmenler kurulu toplantılarında değerlendirilir.

(9) Kurul, sosyal etkinlik başarı belgesi verilecek öğrencileri belirler, buna ilişkin listeyi eğitim kurumu müdürünün onayına sunar.

(KARAR) : Sosyal Etkinlikler Kurul üyeliğine, ……………….. ………. …………. ……. seçilmesine karar verildi.

 

Belirli gün ve haftaların belirlenmesi

Okul Müdür V.    Sosyal. Etkinlikler Yönetmenliği EK-8’de yer alan belirli gün ve haftalar okudu.

(KARAR) : 2018/2019 Eğitim öğretim yılında anılacak ya da kutlanacak belirli gün ve haftalara karar verildi.

1. İlköğretim Haftası (Eylül ayının 3. haftası)
2. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü
3. Kızılay Haftası (29 Ekim-4 Kasım)
4. Atatürk Haftası (10-16 Kasım)
5. Afet Eğitimi Hazırlık Günü (12 Kasım)
6 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası (21-27 Kasım)
7. Öğretmenler Günü (24 Kasım)
8. İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası (10 Aralık gününü içine alan hafta)
9. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası (12-18 Aralık)
10. Enerji Tasarrufu Haftası (Ocak ayının 2. haftası)
11. Sivil Savunma Günü (28 Şubat)
12. Yeşilay Haftası (1 Mart gününü içine alan hafta)
13. Bilim ve Teknoloji Haftası (8-14 Mart)
14. İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü (12 Mart)
15. Şehitler Günü (18 Mart)
16. Orman Haftası (21-26 Mart)
17. Kütüphaneler Haftası (Mart ayının son pazartesi gününü içine alan hafta)
18. Kutlu Doğum Haftası (14-20 Nisan)
19. Kût’ül Amâre Zaferi (29 Nisan)
20. Trafik ve İlkyardım Haftası (Mayıs ayının ilk haftası)
21. Anneler Günü (Mayıs ayının 2 inci Pazarı)
22. Vergi Haftası (Şubat Ayının Son Haftası)
23. Engelliler Haftası (10-16 Mayıs)
24. Müzeler Haftası (18-24 Mayıs)
25. İstanbul’un Fethi (29 Mayıs)

 

Okul Müdür V.    : “Görevli öğretmenlerin Belirli Gün ve Haftalarla ilgili çalışmalarını en az bir hafta önceden idarenin bilgisi dâhilinde başlatmaları ve okulun ilgili panolarını çeşitli dokümanlarla işlevsel duruma getirmek gerekir. Belirli Gün ve Haftalarla ilgili çalışmalar yazım denetim kurulu tarafından incelenip imzanmalıdır. Etkinliklerden üç gün önce dokümanlar bir dosya içinde okul idaresine teslim edilecektir.” dedi.

 

(KARAR) : Belirli Gün ve Haftalarla ilgili çalışmalarının en az bir hafta önceden başlamasına, okulun ilgili panolarının çeşitli dokümanlarla işlevsel hale getirilmesine, ilgili çalışmaların yazım denetim kurulu tarafından incelenmesine, program gününden en az üç gün önce dokümanların bir dosya içinde okul idaresine teslim edilmesine karar verildi.

 

Yıl içinde yapılacak bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler ile gezi ve yarışmaların planlanması

 

Okul Müdür V.   : Yapılması planlanan geziye ait veli izin belgesinin sorumlu öğretmen tarafından gezi öncesi alınması gerektiğini, öğretim programlara ait gezilerin ders saatleri içerisinde, diğer gezilerin hafta sonu veya resmi tatillerde yapılması gerektiğini, gezinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmasına ilişkin her türlü tedbirin alınması gerektiğini belirtti.

Okul Müdür V.   : Sosyal etkinlikler ve diğer ders faaliyetleri kapsamında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirmelerine, millî ve manevî değerleri benimsemelerine, mesleğe ve geleceğe hazırlanmalarına, kendilerine güven duyabilmelerine, dili etkili kullanma becerilerinin gelişmesine, bilimsel düşünce ve inceleme alışkanlığı kazanabilmelerine imkân sağlamak, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olma bilinci geliştirmek amacıyla çeşitli müsabaka ve yarışmalar düzenlenebileceğini söyledi.

(KARAR) : Sosyal etkinlikler ve diğer ders faaliyetleri kapsamında öğrencilerin ilgi ve yetenekleri ile okul şartlarına göre gezi, müsabaka ve yarışmalar düzenlenmesine, öğrencilerin sosyal ilişkilerini geliştirme konusunda teşvik edilmesine karar verildi.

 

Öğrenci rehberlik hizmetleri yapılacak çalışma esaslarının görüşülmesi

Rehberlik çerçeve planının hazırlanması

Okul Müdür V.   :”Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren kullanılmak üzere söz konusu yeni düzenleme ve uygulamaları içeren “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Plan Hazırlama Kitapçığı” hazırlamıştır. Hedef belirleme ve plan hazırlama çalışmalarının “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Plan Hazırlama Kitapçığı” doğrultusunda yürütülmesi gerekmektedir. Rehberlik araştırma merkezlerinin görevi planların hazırlanmasında müşavirlik etmek olacak ve RAM’lar tarafından örnek plan hazırlanmayacaktır. Her eğitim öğretim yılı için Bakanlık tarafından genel düzeyde hedef,  Rehberlik Hizmetleri İl Danışma Komisyonu tarafından yerel düzeyde hedef ve Okul/kurumlar tarafından özel düzeyde hedef belirlenmektedir.” Dedi.

Okul Müdür V.    Genel ve yerel düzeyde hedeflere ilişkin çalışmalar, okul ya da kurumun bağlı bulunduğu RAM’ların koordinatörlüğünde yürütülür. Özel düzeyde hedefler sınıf rehberlik hizmetleri planında yer alan kazanımlar doğrultusunda yerine getirilir. Rehberlik hizmetlerinin kavramsal ve bütüncül bir çerçevesini oluşturmak ve yapılan çalışmaları sınıflandırmak ve somutlaştırmak adına kod sistemine geçilmiştir.” Dedi.

 

(KARAR) :Sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul rehberlik çerçeve planı doğrultusunda çevrenin ihtiyaç ve imkânları göz önünde bulundurularak  kendi sınıflarına uygun rehberlik yıllık planlarını hazırlanmasına, rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi sırasında hizmetlere ilişkin çalışmaların ve ortaya çıkan sorunların belirtildiği raporun dönem sonu raporlarının teslim edilmesine karar verildi.

 

Rehberlik hizmetleri yürütme komisyonunun oluşturulması

Okul Müdür V.    tarafından Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinin “Rehberlik hizmetleri yürütme komisyonu” başlıklı maddesini okudu.

MADDE 29 – (1) Eğitim kurumlarında rehberlik hizmetlerinin planlanması ve kurum içindeki iş birliğinin sağlanması amacıyla rehberlik hizmetleri yürütme komisyonu oluşturulur.

(2) Rehberlik hizmetleri yürütme komisyonu eğitim kurumu müdürünün başkanlığında aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Müdür başyardımcısı, sınıf ve şubelerden sorumlu müdür yardımcıları ve pansiyondan sorumlu müdür yardımcıları ile rehberlik hizmetlerinden sorumlu Okul Müdür V. .

b) Rehberlik öğretmenleri.

c) Sınıf rehber öğretmenlerinden her sınıf düzeyinden seçilecek en az birer temsilci.

ç) Ortaöğretim kurumlarında Disiplin Kurulu ve Onur Kurulundan; ilköğretim kurumlarında ise Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulundan birer temsilci.

d) Okul-aile birliğinden bir temsilci.

e) Okul öncesi eğitim kurumları hariç okul öğrenci temsilcisi.

 

(KARAR) :Okul şartları göz önünde bulundurularak  Rehberlik hizmetleri yürütme komisyonunun  Okul Müdür V.  ………….. başkanlığında , sınıf ve şubelerden sorumlu Okul Müdür V.   …………………. ,  her sınıf düzeyinden seçilen  ………,…………,…,…………..,,,,,,,,,,,,,, sınıf rehber öğretmenlerinden oluşmasına karar verildi.

 

Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla Eğitim uygulamaları

Okul Müdür V.    İKY’nin “Destek eğitim odası açılması” başlıklı maddesi ile Özel eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Bireyselleştirilmiş egitim programı geliştirme birimi” , “Bireyselleştirilmiş egitim programı geliştirme biriminin görevleri” ve “Ögretmenlerin görev ve sorumlulukları” başlıklı maddeleri üzerinden açıklamalarda bulundu.

MADDE 84(1) Kaynaştırma öğrencileri ile özel yetenekli öğrenciler için okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında özel eğitim desteği verilmesi amacıyla okulun fiziki imkânları doğrultusunda destek eğitim odası açılabilir.

 

MADDE 47 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan ögrenciler için okulda BEP hazırlamak amacıyla BEP geliştirme birimi oluşturulur.

(2)        BEP geliştirme birimi Okul Müdür V.  veya görevlendirecegi bir Okul Müdür V.  nın başkanlıgında;

a) Rehberlik ögretmeni,

b) Ögrencinin sınıf ögretmeni,

c) Ögrencinin dersini okutan alan ögretmenleri, ç) Ögrencinin velisi,

d) Ögrenciden oluşur.

(3)        Gerektiginde görüşlerine başvurulmak üzere, özel egitim degerlendirme kurulundan bir üyenin BEP geliştirme birimine katılımı saglanır.

(4)        Mesleki egitim veren özel egitim okullarında egitim ve ögretim hizmetlerini planlamak, izlemek ve degerlendirmek amacıyla BEP geliştirme birimine meslek derslerini okutan bir alan ögretmeni katılır.

(5)        Bu birimin çalışma usul ve esasları okul yönetimince belirlenir. Bireyselleştirilmiş egitim programı geliştirme biriminin görevleri

MADDE 48 – (1) BEP geliştirme biriminin görevleri şunlardır:

a) BEP’in hazırlanması, uygulanması, izlenmesi ve degerlendirilmesi ile ilgili çalışmalarda koordinasyonu saglamak.

b) Ögrencinin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile egitim ihtiyaçları dogrultusunda BEP’inde degişiklik ve düzenlemeler yapmak.

c) Egitim ortamlarının düzenlenmesi, materyal geliştirilmesi ve temini konusunda okul yönetimine ve ögretmenlere önerilerde bulunmak.

ç)        Okuldaki diger birim ve kurullarla iş birligi yapmak.

d) Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla egitimlerine devam eden ögrencilerden destek egitim odasında egitim alacak ögrencileri, egitim hizmeti sunulacak dersleri ve haftalık ders saati sayısını belirlemek.

e) Ilkögretim ya da mesleki ve teknik ortaögretim programlarının uygulandıgı özel egitim okullarında ya da bu programların uygulandıgı özel egitim sınıflarında egitimlerini sürdüren ögrencilerden tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla egitime uygun olanları belirlemek ve okul yönetimine bildirmek.

f) Ögretim ve degerlendirmede kullanılacak yöntem ve teknikler ile ögretim materyallerini belirlemek.

g) Özel egitim sınıflarına kayıtlı ögrencilerden yetersizligi olmayan akranlarıyla bir arada egitim alacak ögrencileri belirlemek ve katılacakları dersler ile saatlerini planlamak.

g) Özel egitim ihtiyacı olan ögrencilerden sınavlarda refakat edilmesi gerekenleri belirlemek.

h) Özel egitim programı uygulayan okullardaki ögrencilerden grup egitimine uyum saglayamayanların grup egitimine hazırlanması amacıyla bire bir egitime başlamasına ve bire bir egitimin sona erdirilmesine karar vermek.

ı) Velinin yazılı talebi üzerine, ilkokulda ögrencilerin bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yapmasına karar vermek.

 

Ögretmenlerin görev ve sorumlulukları

MADDE 57 – (1) Ögretmenler; kendilerine verilen şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre planlamak, okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun egitim, ögretim ve sosyal etkinliklerine katılmak ve bu konularda ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.

(2)        Ögretmenler bu görevlerinin yanında aşagıdaki görevleri de yürütürler:

a) BEP’in hazırlanmasında BEP geliştirme birimi ile iş birligi yapar.

b) BEP’i uygular ve degerlendirir.

c) Okuldaki aile egitim çalışmalarına katılır, sınıfındaki ögrencilerinin ailelerine yönelik aile egitim çalışmalarını planlar ve yürütür.

ç) Ögrencilerin egitim performansları dogrultusunda başka bir okula yönlendirilmesinde BEP geliştirme birimiyle iş birligi yapar.

d) Ögrencilerin özel gereksinimlerinden dolayı kullandıgı kişisel cihaz ve aletlerin bakımı ve kontrolüne ilişkin tedbirleri alır.

e) Özel egitim okulları ile özel egitim sınıflarında grup egitimi esastır. Ancak ögrencilerin egitim performansları ve ihtiyaçları dogrultusunda bire bir egitim de yapar.

f) Sınıf ögretmenliginin esas oldugu okullarda, alan ögretmenleri tarafından okutulan teorik ve uygulamalı derslerin işlenişine destek vermek üzere derslere katılır.

g) Bireysel gelişim raporu, egitsel degerlendirme istek formunun düzenlenmesinde diger ögretmenler ile iş birligi yapar.

g) Özel yetenekli ögrencilerin danışman rehber ögretmeni veya ögretmenleriyle iş birligi içinde gelişimini takip eder.

(3)        Görev alanı ile ilgili müdürün verecegi diger görevleri yapar.

 

Okul Müdür V.    7 Temmuz 2018 tarih ve 30471 sayı ile yürürlüğe giren Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile yapılan değişiklikleri açıkladı.

: “Destek eğitim BEP geliştirme biriminin planlaması doğrultusunda okulun ders saatleri içinde veya dışında ihtiyaç halinde haftasonu da planlanabilir.Evde eğitim hizmeti hafta içi verilebileceği gibi hafta sonları da verilebilir.Eğitim ve öğretim etkinlikleri BİLSEM’lerde öğrencinin örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda hafta içi veya hafta sonu planlanabilir.İlkokul ve ortaokullardaki destek eğitim odalarında özel yetenekli öğrencilere eğitim vermek üzere üst kademelerde görev yapan alan öğretmenleri de görevlendirilebilir.Okul Müdür V.  ve müdür yardımcıları destek eğitim odalarında görevlendirilmez.Özel eğitim anaokulları, özel eğitim anasınıfları ile özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenleri nöbet görevlerini teneffüs ve yemek saatlerinde sınıflarına kayıtlı öğrencilerin gözetimine devam ederek yerine getirirler.” Dedi.

 

 

 

 

(KARAR): Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanmasına, programlarının bireyselleştirilerek uygulanmasına ve bu öğrencilerin başarılarının bu programda yer alan amaçlara göre değerlendirilmesine, özel egitim ihtiyacı olan bireylerin ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri dogrultusunda özel egitim hizmetlerinden yararlandırılmasına, BEP geliştirme birimi tarafından destek eğitim odasında eğitim alacak öğrencilerin, derslerin ve haftalık ders saati sayısının belirlenmesine karar verildi.

 

Ders dışı eğitim ve öğretim faaliyetlerinin görüşülmesi

Egzersiz&kurs çalışmaları

Okul Müdür V.    “Ders Dışı Eğitim Çalışmalarına Dair Esaslar” konulu 2010/49 konulu genelge üzerinden açıklamalar bulundu.

: “Ders dışı eğitim çalışmalarını yürüten öğretmenlere bu çalışmaları karşılığında ödenecek ek ders ücreti, haftada 6 saati ve ilgili okulda bir ders yılında okutulacak toplam ders saati sayısının %6 ‘ini geçemeyeceğinden, hazırlanacak eğitim programlarının bu sınırlılıkta olmasına dikkat edilecektir. Öğrenci sayısının grup oluşturmak için öngörülen asgari sayının altına düşmesi, etkinliklerin amacı dışına çıktığının veya etkinlikten beklenen amaçlara ulaşılmasının mümkün olamayacağının saptanması durumlarında etkinlik derhal durdurulacak ve durdurulduğu tarihten itibaren o etkinlik kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir.” Dedi.

 

(KARAR) : Ders Dışı Eğitim Çalışmalarında görev almak isteyenlerin ilgili evraklar ile okul idresine başvuru yapmasına karar verildi.

 

Proje çalışmaları (Beyaz bayrak, beslenme dostu okul, yerel projeler)

; Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen  “Akıllı Adımlar” “Akıllı Sınıflar” “Değerlerimizle Varız (DEVA)” “Milli Üretelim Bilinçli Tüketelim” “Steam Maker” “Yeni Bir Kitap Yeni Bir Dost” ve “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var “ yerel projelerine ait görev dağılımlarının en geç 14.09.2018 tarihine kadar yapılarak öğretmenler odasındaki panoya asılarak duyurulacağını ifade etti.

Okul Müdür V.    Beslenme Dostu Okul projesinin yürütüleceğini, bu çalışmalarla eş zamanlı olarak da projenin çalışacak ekibin, bu ekip içinde birlikte çalışacak alt grupların ve bu gruplardaki çalışanların görev ve sorumluluklarının belirlenmesi gerektiği ifade etti. Proje ekibi şu şekilde belirlenmiştir.

BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ

1 Okul Müdür V. 
2 Öğretmen
3 Öğretmen
4 Öğretmen
5 Rehber Öğretmen
6 Veli
7 Veli
8 Veli
9 Meclis Başkanı

 

Ayrıca kitap okuma saati uygulamasının bu yıl da devam etmesine, uygulama ile ilgili takviminin okul/sınıf panolarında ilan edileceğini ifade etmiştir.

(KARAR) : Çocukların akademik başarısı yanı sıra karakter gelişimlerini de destekleyecek projeler yapılmasına, proje ekipleri ve görev dağılımları doğrultusunda iş ve işlemlerin titizlikle yapılmasına karar verildi.

Kapanış.

Okul Müdür V.   , yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek toplantıyı son verdi.

(KARAR) : Toplantının sonlandırılmasına karar verildi.

Uygundur

…/…/….

 

Okul Müdür V

İlgili Kategoriler

Öğretmen Dosyaları



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir