ANTREPO İŞLEMLERİNDE MALİYET TÜRLERİ

Cevapla
kubi
Mesajlar: 24
Kayıt: 22 Mar 2017 16:51
İletişim:

25 Mar 2017 20:32

Geniş anlamda antrepo maliyetleri, gümrükleme, sigorta, antrepo içi taşıma maliyetleri, elleçleme, hasar, geciken teslimat maliyetleri, ceza hata maliyeti, bilgi işlem maliyetleri, en idealden uzak siparişin miktarı maliyeti, stoğu tutma ve antrepo içerisinde taşıma araçlarında atıl kapasite maliyetleri olarak sıralanabilir
(Arlı, 2009: 44-45).
İşletmelerin yönetim bilimine göre antrepo maliyetlemeyle ilişkili olan lojistik, hammaddelerin teminin sürecinin üretim ortamlarına, nihai ürünün tamamlanmasından dağıtım kanallarına ve müşterilere ulaşmasına değin süren tedarik zinciri içerisindeki bitin yönetim ve sevk eylemlerini yönetmekte olup, modern anlamdaysa lojistik kavramı “akış”, “pazar” ve “zaman yönelimli” anlamlara gelmektedir
(Çancı ve Erdal, 2003: 35-37).
Bunun yanında lojistik hedef pazarları, tedarik sürecini, imalat işlemlerini ve dağıtım kanallarım rekabet üstünlüğü sağlayan ve sürdürecek biçimde bağlantılı hale getirmek amaçlarını taşımaktadır. Lojistik çalışmaları satışların artması, hizmet kalitesinin yükselmesi ve verimliliğin yükselmesine yardım ederek, çok çeşitli alanlardan oluşan sistematik eylemlerdir. Lojistikte aşağıdaki süreçler ve stratejiler bulunur (Çancı ve Erdal, 2003: 35-37):
• Planlama ve Pazarlama Stratejisi: Ürün ya da hizmetlerin planlandığı ve pazarlama stratejilerinin oluştuğu süreçtir.
• Pazar Stratejisi ve Ürün Tasarımı: Pazarda işletmelerin ürün ya da hizmetler için hangi stratejileri takınacaklarına ve ne şekilde davranacaklarına karar verilen aşamadır.
• Üretim Planlama: Üretimin doğru planlanması, üretim işletmelerinin her alanında olduğu gibi, lojistik alanında da temel konudur. Bu aşamada üretimin lojistik bağlamında planlaması gerçekleştirilmektedir.
• Malzeme Yönetimi: Bu aşamada, gerek üretim, gerekse hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, üretimde ya da hizmet sunumunda kullanacakları malzemeleri yönetirler. Bu aşamada lojistik, malzemenin kullanımına göre önem arz eden ve maliyetleri etkileyen önemli bir unsurdur.
• Envanter Yönetimi: Üretim işletmelerinde üretimin bir parçası gibi görünen envanter yönetimi, lojistik ve antrepo yönetiminde de önem arz eden bir konudur.
• Depolama ve Malzeme Elleçlenmesi: Lojistiğin en önemli konularından birisi de depolama ve elleçleme süreçlerinin belirlenmesi olup, bu aşamada hem maliyet, hem de üretim ya da sunum faaliyetleri düzenlenmektedir.
• Dağıtım: Tedarik zincirinin de bir parçası olan dağıtım, lojistik faaliyetleri ile yakından ilişkilidir. Burada, ürün tedarik ve dağıtım zincirlerinin bir arada değerlendirilmesi söz konusudur.
• Depo ve Antrepolar: Depo ve antrepolar bir anlamda, lojistiğin işyeri şubeleri ya da acenteleri gibi görülebilir. Özellikle uluslararası ithalat ya da ihracat faaliyetleri olan firmalarda, antrepolar depolar kadar önemli maliyet bileşenidir.
• Taşımacılık: Taşımacılık bir diğer maliyet yönetim türü olup, hangi ürün ya da teknik ekpimanın hangi yollarla taşınacağı, ne maliyetle bu işlemlerin gerçekleştirileceği bu aşamada önem arz eden.
• Sigorta: Malların depolanması kadar, sigortası da önem arz etmektedir. Sigorta sayesinde ürün ya da ekipmanların taşıma kanallarında meydana gelebilecek olan zararlarının önlenmesi mümkündür.
• Gümrükleme Hizmetleri: Lojistik hizmetlerinin bir diğer bileşeni olan gümrük hizmetleri, ithalat ya da ihracat yapan işletmeler için önem arz etmektedir. Günümüzde artan küreselleşme ve çok uluslu şirketler sayesinde, gümrük hizmetleri geçmişe göre çok daha fazla önemli bir şekilde lojistik içerisinde yerini almıştır. s
• Satın alma: Lojistik hizmetlerinin bir diğer bileşeni olan satın alma, işletme için gerekli olan ürün, hammadde ya da ekipmanın tedarik zinciri içerisinde yer alan bir aşamadır.
• Müşteri Hizmetleri: İşletmelerin tüm faaliyetlerinde olduğu gibi, lojistik faaliyetlerinde de müşteri hizmetleri önemli bir yere sahip olup, maliyetlendirme üzerinde de önemli etkilere sahiptir.
Antrepo maliyetleme sürecinde, depolama süreci maliyetleme, geleneksel yöntemlerle maliyetleme ya da bunların dışında, antreponun özelliğine göre maliyetleme süreçleri takip edilebilir. Devam eden bölümde ilk olarak depolama sürecinde maliyetleme konusu incelenmiş, ardından antrepo muhasebesine ilişkin genel kurallara yer verilmiştir.
Depolama Faaliyetleri Sürecinde Maliyetleme
Basit şekilde firmalarda bütün taşıma, depolama ve üretim eylemlerinin sistemli bir şekilde koordinasyonun sağlanarak adapte edilmesi, taşıma, depolama ve üretim maliyet toplamının minimize edilmesi işlemlerini kararlılıkla yürütmek şeklinde tanımlanan lojistik, bu maliyetleri de kapsayan bir terimdir (Ceren ve Alagöz, 2007: 157).
Genel anlamda maliyet muhasebesi, maliyetlerin raporlanması üzerinde durmakta olup, maliyet yönetimiyse, maliyet planlanma, maliyet yönetimi ve maliyetlerin en aza indirilmesinde önem arz ettiği için, maliyet muhasebesine göre daha geniş yelpazede değerlendirilmektedir. Maliyet yönetiminin esas hedefiyse, küresel anlamda kalite, maliyet, zaman, ve işlevsellik bakımından rekabet edilebilir mal ve hizmet üretimidir. Bunun için kaynakların etkili ve verimli kullanılmasının yollarım arar (Çancı ve Erdal, 2003: 35-37).
Dolayısıyla maliyet yönetimi, maliyet ölçütlerine dayalı olarak firmaların program, potansiyel ve süreçlerinin düzenlenmesine ve ürün ve üretim programını farklılaştırma ve çeşitlendirme derecesiyle, üretim derinliğinin artmasına odaklanır. Aynı zamanda maliyet muhasebesi, alternatif üretim yöntemleri ve lojistik süreçlerle ilgili ve hem de işletme kapasitesinin adaptasyonu, malzemelerin kullanım dereceleri, ayrıca hammaddenin transferiyle ilgili maliyetleri düşürerek karlılığı arttırır (Ceren ve Alagöz, 2007: 162).
Geleneksel Yöntemlerle Maliyetleme
Bir maliyetin üstlenen birim içerisinde ya da ürün birimi, ürün türü, sipariş, maliyet yerleri, tüketici gibi herhangi bir maliyetleme işleminde doğrudan hesaba katılan maliyetler geleneksel maliyet yönetim ve muhasebesinin lojistik maliyetleridir. Bunun yanında maliyet yüklenen birim içerisinde bir tedarik işleminde veya maliyetleme işleminde doğrudan eklenemeyen, tersine pek çok işlemde ortaklaşa görülen lojistik maliyetler ise dolaylı maliyetler olup bu maliyetler, gerçek ve gerçek olmayan lojistik endirekt maliyetler şeklinde sınıflandırılmaktadır (Ceren ve Alagöz, 2007: 158).
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi