Bölgesel coğrafya

Cevapla
Murathocam
Mesajlar: 1
Kayıt: 27 Ara 2018 01:27
İletişim:

27 Ara 2018 01:30

A.Bölgesel Coğrafya

Bölgesel coğrafya, coğrafyanın araştırma konularını belli bir alanda incelendiği çalışma yöntemidir. Sistematik coğrafyada olay veya konunun mekâna dağılışı incelenirken, bölgesel coğrafyada bölgeye özelliklerini veren olaylar ve ilişkiler incelenir. Sistematik coğrafyada esas olan konu iken, bölgesel coğrafyada mekandır.

Bölgesel ve genel coğrafyalar aslında birbirini tamamlayıcıdır ve coğrafyanın bu iki kısmı arasındaki dengeyi korumak önemlidir. Bölgesel coğrafya çeşitli alanları ayrıntılı olarak inceleyip, örnek olayları ele alırken çok sayıda konu arasında da bağıntılar kurmak zorundadır fakat genel kurallar geliştiremez. Genel (sistematik) coğrafya ise belirli bir zamanda bir özelliği daha geniş bir bakış açısıyla inceler ve belirli bir zamanda bir konuyu etkileyen faktörler üzerinde durur, böylece de genel kurallar geliştirebilir.

Bölgesel Coğrafya ülkemizde pek anlaşılamamış, hatta yanlış anlaşılmış bir bilim dalıdır. Bölgesel Coğrafya’yı Fiziki ve Beşeri Coğrafya konularının belirli bir sahada topluca incelenmesi olarak algılarız. Nitekim;

ARDEL Bölgesel Coğrafya’yı; Umumi Coğrafya prensiplerinin bütünü yahut bir kısmının mahdut bir sahaya tatbik edilmesidir şeklinde tanımlamıştır.

TANOĞLU ise; yeryüzü olayları aralarındaki kozal bağlantılar dahilinde yeryününün tamamında yineleniyorsa, bu taktirde bunlar Genel Coğrafya’nın, yeryüzünün bir kısmında tetkik ediliyorsa bu taktirde bu olaylar Mevzii Coğrafya’nın objesini teşkil ederler demiştir. Aynı şekilde

ELİBÜYÜK’te; Yeryüzünde her hangi bir alanın (gerek coğrafi, gerek doğal, gerekse idari) Bölgesel Coğrafya yönünden araştırılması veya seçilen o alanda Coğrafya’nın bütün konularının belli bir plan dahilinde araştırılması veya aynı sahanın Coğrafya’nın bir konusu yönünden araştırılmasıdır. Yani Bölgesel Coğrafya (Mevzii, Ülkeler veya Yerel), genel olarak monografik bir çalışma özelliği taşır ) demektir.

Tüm bu tanımlara baktığımızda Bölgesel Coğrafya’nın Genel Coğrafya’dan pek farklı olmadığını, sadece konuları ele alış şeklinde farklılık olduğunu düşünebiliriz. Ancak Bölgesel Coğrafya’nın yöntem ve konuları ele alış şekli Genel Coğrafya’dan tamamen farklıdır. Her şeyden önce Genel Coğrafya analitik bir yöntemle konuları ele alır, Bölgesel Coğrafya ise bir sentez bilimidir. Bölgesel Coğrafya’nın bu farklılığını

ERİNÇ şöyle ifade etmektedir; “Bölgesel Coğrafya‘da esas gaye mekânın özelliklerinin terkip yoluyla ortaya konması ve izahıdır. Bölgesel Coğrafya’da yerden yere değişen coğrafi ortam şartlarının heyeti umumiyesinin müşterek tesiri altında mekanın iktisap ettiği manzara ve durum, bir sentez dahilinde ortaya konur, muhtelif amiller arasında münasebetler ve uzvi bağlar açıklanır ). Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi Bölgesel Coğrafya çalışmalarının asıl amacı incelenen sahadaki coğrafi olaylarının bir kataloğunu çıkartmak değil, bilakis o sahayı diğer yerlerden farklı kılan asil unsurun araştırılıp ortaya çıkarılmasıdır.Bu durumu

ERER şöyle özetlemiştir : Bölgesel Coğrafya Sistematik Coğrafya bilgileri işığında, belli bir mekan için topluca bir sentez yapmak ve bu mekana ait renk ve karekterleri tayin edebilmekten ibarettir ). Öyleyse, Bölgesel Coğrafya, Sistematik Coğrafya konularının belli bir sahada ele alınması değil. çalışma alanında coğrafi görünümün oluşmasında en etkili faktörün belirlenmesi ve bunun nedenlerinin açıklanmasıdır. Bu nedenle, birçok coğrafyacı, coğrafi çalışmalarda son hedefin bölgesel inceleme olduğu kanısındadır ve Bölgesel Coğrafya’yı coğrafi araştırmanın zirvesi olarak görmektedirler. Gerçekten modern coğrafi anlayışa göre; Coğrafya, farklı yerlerin kendine özgü farklı özelliklerinin ortaya konulmasıyla, başka bir deyişle, bölgeyi meydana getiren unsurların bölge yapısındaki rollerini araştırmakla uğraşır.

O halde Bölgesel Coğrafya’yı Sistematik Coğrafya’nın bir sahaya yüzeysel olarak uygulanması gibi görmek, bir monoğrafya çalışmasından ibaret sanmak, coğrafyanın aslı olan bu bilim dalını tanıyamamış olmaktan kaynaklanmaktadır.

Bölgesel Coğrafyası üçe ayrılır bunlar şöyledir;

1.Kıtalar Coğrafyası

2.Ülkeler Coğrafyası

3.Bölgeler Coğrafyası

A.1.Kıtalar Coğrafyası

Kıta Nedir?

Kıta veya anakara, yeryüzünü oluşturan büyük kara parçaları.

Kıta’yı tanımlayan tek bir standart yoktur ve bu yüzden farklı kültürler ve bilimler neyin kıta olarak yorumlanacağına ilişkin farklı listelere sahiptirler. Genelde, bir kıta geniş alanlı olmalı, sualtında olmayan topraklardan meydana gelmeli ve önemli jeolojik sınırları olmalıdır. Bazıları en fazla dört ya da altı kıta olduğunu düşünürken, en yaygın kullanımda yedi kıta sayılır. Ama genelde yedi kıta olarak bilinir.

Bazıları Afrika, Avrupa ve Asya’nın birleştiği yeri Avrasya kıtası olarak görür, ancak burası sanıldığı gibi ayrı bir kıta değil sadece o bölgenin takma adıdır.

Dünyanın yedi kıtası şunlardır:



Avrupa
Afrika
Antarktika
Asya
Kuzey Amerika
Güney Amerika
Avustralya(Okyanusya)


Ayrı olduğu savunulan (ara) kıtalar:

Avustralya
Okyanusya
Takım kıtalar:

Avrasya
Afrika-Avrasya
Kuzey Amerika – Güney Amerika
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir