ANTREPO ÇEŞİTLERİ

Cevapla
kubi
Mesajlar: 24
Kayıt: 22 Mar 2017 16:51
İletişim:

25 Mar 2017 20:03

Bir antrepo tasarımı sürecinde birbirini izleyen aşamalar şunlardır; veri toplama, Gümrük Kanunu ve Antrepo Rejimi’nin incelenmesi, yerleşim planı hazırlanması, araçların ve ekipmanın seçimi, otomasyona ilişkin kararlar olarak sıralanabilir. Araç ve ekipmanların seçimi ve otomasyona ilişkin kararlar teknik kararlardır. Teknik kararlar hem kendi antreposunu kullanan işletmelerin, hem de genel antrepo hizmeti veren işletmelerin malların güvenliği, muhafazası, planlanan zamanda malın müşteriye teslim edilmesi açısından üzerinde durulması gereken kararlardır (Arlı, 2009: 49).
Antrepo çeşitlerini özel ve genel antrepolar olmak üzere iki grupta incelemek mümkündür. Genel antrepolarda A, B ve F tipi olup, özel antrepolardaysa C, D ve E tipi mevcuttur. Bunun yanında serbest ve fiktif antrepoları da saymak mümkündür.

1-Genel Antrepo
Eşyaların konulması amacıyla herkesin kullanılabildiği gümrük antrepoları olup, A, B, F tipi şeklinde üç tipi vardır (MEB, 2011: 4).
2-A Tipi Antrepo
Antrepoyu işletenlerin stok kaydını tuttuğu antrepolar olup, antrepoya konulan mallarda eksiklik çıkması durumunda gümrük vergileri ödenmesi sorumluluğu kalkmamaktadır (MEB, 2011: 4; Arlı, 2009: 47).
3-B Tipi Antrepo
Bu antrepolara konulan mallardan G.K. doksan yedinci madde ilk fıkrasında belirlenen kullanıcıların sorumlu olduğu antrepolardır. Bu antrepolarda, antrepo beyannamesini kullanıcılar verir ve bunların işletmecisinin sorumluluğu sınırlıdır.
Antrepo işletmecisi antrepoları kiralayanlar olup, antrepo stok kayıtları tutulmaz ve beyanname ile belgeler gümrüğün kontrolüne sunulur (MEB, 2011: 4; Arlı, 2009: 47).
4-F Tipi Antrepo
Gümrük idareleri tarafından işletilen antrepolar olup, (MEB, 2011: 4), geçici süreli depolama yerleri, aynı zamanda A, B, C, ve D tipi antrepo şeklinde Gümrük Müsteşarlığı tarafından onaylanabilirler. Ya da bu tip antrepolar F tipi antrepo şeklinde çalıştırılabilirler (Arlı, 2009: 48).
5-Özel Antrepo
Yalnızca antreponun işletmecisi tarafından malların konduğu gümrük antrepoları olup; C, D, E tipi şeklinde üç tipi vardır (MEB, 2011: 4).
6-C Tipi Antrepolar
İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir (MEB, 2011: 4; Arlı, 2009: 47).
7-D Tipi Antrepo
Bu antrepoların işletici ve kullanıcısı aynı kişidir. G.K. 104. madde 3. fıkrası bu antrepolar için uygulanmakta olup, malların antrepoya alınma dönemindeki değerlerine göre vergiler hesaplanmakta ve buralara konulan eşya, basitleştirilmiş usul ile serbest dolaşıma sokulmaktadır (MEB, 2011: 4; Arlı, 2009: 47).
8-E Tipi Antrepo
Bu antrepoların da işletici ve kullanıcısı aynı kişidir. G.K. 93. madde 3. fıkrası antrepoları düzenlemekte olup, malları koyma izni hak sahibinin depolama yeri antrepo olarak bilinmektedir. Hak sahibi depolama yeri olmasa bile, mallara antrepo rejimi hükümleri uygulanmaktadır (MEB, 2011: 4; Arlı, 2009: 48).
9-Fiktif Antrepolar
Fiktif Antrepo açmak için bu düşüncesi olan kişiler resmi ya da özel gerçek ve tüzel kişiler olabilir. Bu kişiler, gümrük idaresiyle Bakanlığa yazı ya da dilekçeyle başvurur. Ayrıca iş alanlarıyla ilgili açmak istedikleri antrepoların yerleri ve buralara konulacak mallar ile ilişkili bilgiler vermelidirler. Bunun yanında yazılar ve dilekçeye, antrepo yapısının eklentisinin yer alanı ve istiap hacmi bilgilerini içeren plan ve krokiler aracılığıyla mülkiye, tasarruf ve intifa senetlerini ya da kira sözleşmelerinin aslı ya da noterce onaylanmış olan örneğini eklerler (Yılmazer, 1996: 61).
Buna uygun olarak yapılan başvurularda başvurulan yer, gümrük idaresi tarafından incelenir. Daha sonra antrepo yapısı gerekli olan şartları taşımaktaysa bakanlığa bildirilir. Bu incelemelerin ardından, fiktif eşya incelemelerine geçilmektedir. Eşya incelemeleri de tamamsa, fiktif antrepolar açılmaktadır (Yılmazer, 1996: 61).
Cevapla
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir