Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Süreç Yönetimi

Cevapla
Mert Ali
Mesajlar: 130
Kayıt: 09 Eki 2016 15:09
İletişim:

11 Eki 2016 16:00

YMM SINAV SÜREÇ YÖNETİMİ

Mesleki kariyerine YMM' liği yazmak isteyen değerli aday arkadaşlarımıza, bu yolda edindiğimiz tecrübeleri başlıklar haline getirdiğimizde ki önerilerim;

I. BÔLÜM

1- HAZIRLIK EVRESİ:

YMM sınavlarına girme kararı öncesindeki dönem olarak açıklayabileceğimiz bu dönemde,

a) Mevcut iş düzeninizde sizin iş yükünüzü hafifletecek iyi bir partneriniz var mı?

Yoğun ve stresli sınav maratonu süresince olmazsa olmazlardan olup, cevabınız yok ise. Öncelikle bu sorunuza çözüm yolları üretin ya da bu yolculuğa çıkma niyetinizden yol yakınken vazgeçin.

b- Okuma alışkanlığınız nasıl ?
(Okumayı severmisiniz)

Okurken benim uykum gelir, ben okumayı sevmem, ben iyi bir dinleyiciyim diyorsanız bu yolculuktan vazgeçin.

Çünkü sınav maratonu süresince yaklaşık 15.000 sayfa yazılı eser okuyacaksınız.

c- Beden ve ruh sağlınız ile iradeniz sağlam mı?

Sınav takvimi 10 gün olup, her gün üst üste farklı bir dersten klasik usulde sınava gireceksiniz ve sınav saatlerinde sınav salonundan ihtiyaç molası gibi sebeplerle de olsa çıkarsanız sınavınız bitmiş kabul edilir..
Örneğin; Revizyon ders sınavı 4.30 saat olup, akşam 18.00'da başlayıp 22.30'da bitiyor. Bu sure içinde kalem elinde oturduğun yerden kalkmayarak devamlı soruyu çözmek zorundasın ve ertesi gün başka bir dersten sınava gireceksin. Bu süreç 10 gün devam edecek. İnsanın insana yaptığı bir zulme kendi rızanla talip oluyorsun.
Prostatın, bel fıtığın vs. Sağlık problemin varsa yol yakınken bu sevda sana göre değil bilesin arkadaş.

d- Ekonomik bütçenizde sınav dönemi süresince ayırabileceğiniz fon var mı?

Bu konu başlığı en az diğer konu başlıkları kadar belki onlardan daha önemli. Nedenleri ise;

Sınavlar sadece Ankara'da yapılıyor. Ankara dışında gelen adaylar yol parası, sınav harçları, sınav süresince (En az 10 gün) otel, konaklama giderleri, kurs ücretleri, kitaplar, sınav itiraz ücretleri, dava harçları, bilirkişi ücretleri, ruhsat harçları vs. vs.
Bu sınav maratonu süresince ( 2 yıl ) ciddi bir ekonomik bütçe ile karşı karşıya kalacaksınız.

e- Bu zorlu sınav yolculuğunda kendiniz, aileniz, işiniz ve sevdiklerinizden fedakarlık yapmaya hazır mısınız?

Eşiniz ve çocuklarınız bu maratonda en büyük destekçileriniz olup, sizin İçin en büyük fedakarlığı onlar gerçekleştireceklerdir. Öyle ki sizin ders çalışmanıza anlayış ve saygı gösterip, beraber zaman geçiremeyeceksiniz.

Sosyal hayatiniz olumsuz etkilenecek. Çevrenizdeki kimseler sizin psikolojinizi anlamayacak, Psikololojik yapınız bozulacak. O yüzden bu yolculuğa yanlız başlamayın. Sizinle benzer sıkıntıları yaşıyan ve sizi bu süreçte anlayacak birbirinize destek olacağınız her şeyden önemlisi beraber ders çalışabileceğiniz partner arkadaş bulun, (Bu arkadaşınız sizin psikoloğunuz olacaktır. Yanlız değilim duygusunu size yaşatacaktır.)

f- Yukarıdaki fıkralardaki şartlara sağlıyor iseniz son evre YMM sınavlarına yönelik hazırlık kursuna katılın ve muhatap olacağınız derslerin alanını görün ve kendi kararınızı tekrar gözden geçirin,

g- Kararınız tamam ben adayim diyorsanız savaşa girmiş oluyorsunuz. ALLAH (c.c) gazanızı mübarek kılsın. ( YMM Sınav sürecini bir savaş gibi kurgulamıştım. Her bir derside feth edilmesi gereken bir kale olarak görüp süreci böyle yönetmiştim. Bu benim oyun stratejimdi. Bu oyun stratejimde Nasr suresinin "İzâ câe nasrullâhi vel feth" (Allah’ın yardımı ve fethi geldiği zaman) ayetini bolca okudum ve benim için büyük bir manevi destek ayeti olduğunu gördüm ve yaşadım. Şiddetle tavsiye ederim. )

2- SINAV DOSYASI AÇTIRMADAN ÖNCEKİ DÖNEM

a) Meslekte 10 yılını doldurmayan meslek mensupları için;

YMM olmak isteyen arkadaşlarımız meslekte 8 yılını doldurduklarında hazırlık çalışmalarına başlamalarını tavsiye ederim. Bireysel çalışmalarını açılacak YMM kurslarına katılarak motivasyonlarını diri tutmalarını öneririm.

b) Meslekte 10 yılını dolduran adaylar. İse;

Ders çalışma programı hazırlayıp, bu programa sağdık kalarak çakışmalarını tavsiye ederim.

c) Tüm adaylar için ortak öneriler

Genel kanaat kendimi hazır hissedince sınav dosyasını açtırayım düşüncesi tüm adayların ortak düşüncesi. Lakin bu süreçte gördüğüm ne kadar hazırlanırsanız hazırlanın kendinizi hiç bir zaman tam hazır hissetmeyeceksiniz. O yüzden bu süreci hızlı atlatıp dosyanızı açtırın. Öyle ki süreçte tanıştığım bir üstad Asmmmo'nın düzenlediği YMM kurs programına 7 (yedi) dönem katıldığı halde kendisini sınava hazır hissetmediği için dosyayı açtıramamıştı. Bu eşiği geçmenin en güzel yolu dosyayı açtırmaktır.

2. BÖLÜM

SÜREÇE YÖNELİK İP UCU NİTELİĞİNDEKİ ANEKTOTLAR

Bu yolculuğa çıkmaya karar verdiğimde benim için düşüncelerine değer verdiğim bir üstadıma bu fikrimi açtığımda ne önerirsiniz diye sorduğumda söylediği söz halen aklımda ve tüm süreci özetler şeklinde idi ve bu süreçteki klavuzun olacaktır diye üstadımın sözünü sizle paylaşmak istiyorum.

"ÇALIŞ, ÇALIŞ, ÇALIŞ"

Onca yıl Mali Müşavirlik mesleğimin icrası sonrasında bu sınav maratonu sonucunda ulaştığım bir yargıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Bu yargıya katılan meslek mensubu arkadaşlarımın olacağı gibi katılmayıp tepki gösteren meslektaşlarımda olsa da bu yargıyı sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü talip olduğunuz mesleğin inceliği bu tespitimde olduğuna inandığım için çalışmalarınızda bu tespiti gözden kaçırmayın lütfen. Tespite yönelik yönelttiğim sorunun cevabını okumadan önce lütfen önce kendiniz cevabını verin, sonra benim tespitimi okuyun ve tüm maraton sonunda bu soru aklınıza gelirse bana hak verirsiniz.

SORU;

"Mali Müşavirle YMM arasındaki fark nedir?"

El Cevap;

"Mali müşavir kanun metnini okur,
YMM ise madde metnindeki kelimeleri okur."

Mali müşavirler
"VUK 3. Maddesindeki kanunlar lafzı ile hüküm ifade eder, lafzın açık olmadığı halde kanunların kanundaki yeri konuluşundaki amaç ve gerekçesine bakılır. "
Hükmüne gereken önemi vermez iken,

YMM' lerin ise kanundaki kelimeleri analiz ederken yukarıdaki kanun metnini özümseyerek konuyu yaklaşmaları aralarındaki en büyük farktır.

Bu farka talip olduğunuz bilinci ile okumanızı ve çalışmanızı öneririm. O zaman çalışmalarınız inanın çok daha verimli olacaktır.

Katılmayı düşündüğünüz YMM kurslarına paket olarak katılmayın. Ders hocası seçerek kurslara katılmanızı öneririm. Yoksa paranız ve zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Önerdiğim ders ve hocalar ise;

Gelir üzerinden alınan vergiler ve Vergi Tekniği dersinizi İrfan Vural üstad tan ders alın derim.

Yönetim muhasebesi dersini Haydar Ede üstad tan, Finansal Yönetim dersini Güven Sayılgan hocadan alın ve katılacağınız kursu düzenleyenlerden bu hocaları talep edin derim. Eğitim isteği körelmemiş hocalardan ders almanızı tavsiye ederim.

Kitap kaynaklarınızı yazarı hesap uzmanı olan üstadlardan oluşturmanızı tavsiye ederim. Öyle ki; hesap uzmanı olan üstadların yazdıkları eserlerde mali müşavir ile YMM arasındaki farktaki tespitimi göreceksiniz. Genelde hesap uzmanlarının dışında kaleme alınan eserler ise copy yapıştır şekilinde kanun, tebliğ, özelge ile kitap haline getirilmiş olup ticari nitelikli kitaplar grubu olarak gördüğüm kitapları oluşturmakta olup, paranızı ve vaktinizi boşu boşuna harcamayın derim. Önereceğim kitap listesini ileri ki bölümlerde açıklayacağım.

"BİLGİ GÜÇTÜR"

Bilgi 5 (beş ) harfli bir kelimedir. Başındaki (B) harfini kaldırırsanız geriye "İLGİ" kalır. İlgi olmadan Bilgi olmuyor.

III. BÖLÜM

1- DERS ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLIK AŞAMASI

Bu dönem tüm adayların ortak çelişki yaşadığı bir dönemdir. Tüm adayların ortak sorusu öncelik vergi grubu derslerinden mi başlamalıyım, yoksa diğer derslerden çalışmaya başlamalıyım ?

Adayların bu dönemde verecekleri karara yardımcı olmak ve bu yolculuğa hazırlanmak isteyen aday adayı arkadaşlarımıza yardımcı olmak üzere bu bölümde bu sorunun cevabı değerlendirilecektir.

Öyle ki; Bu yolculuğumun İlk başlarında kendime bu YMM sınav konularının içeriği nedir diye sorup, cevabını aradığımda derli toplu bir bilgiye ulaşamamış olup, bu nedenle alanı görmek üzere ilk defa kursa katılarak konuya vakıf olma içgüdüsü ile hareket etmiştim. Bu grubun amacına uygun olarak aynı sorunun cevabını arayan aday adayı arkadaşlarımıza yardımcı olması için,

Öncelikle bu iki grubun detaylarına baktığımızda;

VERGİ GRUBU DERSLER

1- GELİR ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLER DERSİNİN İÇERİĞİ

a) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

b) 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

2- VERGİ TEKNİĞİ DERSİNİN İÇERİĞİ

a) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Tebliğleri

b) 6183 Sayılı AATUHK ve Tebliğleri

3- HARCAMA ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLER DERSİNİN İÇERİĞİ

a) Katma Değer Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

c) Damga Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

d) Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

e) 492 Sayılı Harçlar Kanunu ve Tebliğleri

f) Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

g) Gider Vergisi Kanunu (BSMV)

h) Emlak Vergisi Kanunu ve Tebliğleri

ı) Özel İletişim Vergisi Kanunu

i) 210 Sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu

4- REVİZYON DERSİNİN İÇERİĞi

GVK, KVK, VUK, KDVK. DVK hep birlikte uygulanması

5- DENETİM RAPORLAMA ve MESLEK MEVZUATI DERSİNİN İÇERİĞİ

Dersin adındaki denetim raporlama sizi aldatmasın sınav konusu sadece 3568 sayılı meslek kanununu ve yönetmeliklerinden oluşmakta olup, bu dersin sınav komisyon üyesininde Maliye Bakanlığı personeli olması nedeni ile vergi grubu dersleri arasında sayıyorum. Böylece yukarıda sayılan 5 dersin sınav komisyon üyeleri Maliye Bakanlığınca atanmakta olup, bu grubun ilk 4 dersten ilk hedef 50 alıp dersi geçmek ana hedef olup, sonraki sınav haklarında bu derslerin notunu yükseltmek ikincil amaç olmasını öneriyorum.

DİĞER DERSLER GRUBU

1- DIŞ TİCARET VE KAMBİYO MEVZUATI DERSİNİN İÇERİĞİ

İhracatı Destekleme Mekanizmaları

a) Dahilde İşleme Rejimi

2005/8391 Sayılı Dahilde İşleme Rejim Kararı ve Tebliği

b) 2007/11864 BKK Hariçte işleme Rejimi kararı ve 2007/5 Tebliği

2- İhracat Rejimi Kararı, Yönetmeliği, İhracat Tebliğleri

3- 1995-7606 İthalat Rejim Kararı, İthalat Tebliğleri, İşlenmiş İthalat Yönetmeliği

4- İhracatta Kota ve Tarife Kontenjanı Belirlenmesi ve İdaresine İlişkin Karar 95:7616 karar sayısı/25.12.1995

5- Bedelsiz ihracat Tebliğ 2008/12

6- Has Elmas Dış Ticaretinin Düzenlenmesine ve Denetlenmesi Hakkındaki mevzuata Dair Karar ve Karara İlişkin Tebliğ

7- Kıymetli Madenler TPKKH 32 Sayılı Karara ilişkin Tebliğ

8- Yetkili Müesseseler

9- 4458 Sayılı Gümrük Kanunu

KAMBİYO MEVZUATI BÖLÜMÜ

1- Ana Mevzuat

a) 1567 Sayılı TPKKKHK

b) TPKKKH 32 Sayılı Karar ve Karara İlişkin 2008/32-34 Tebliğ

2- Diğer Mevzuat

a) 32/32 Tebliğ

b) Kıymetli Madenler Tebliğ

c) Ham Elmas Dış Ticareti

d) 2008/32-35 Tebliğ

e) İM Merkez Bankası Tebliğ

7- SERMAYE PİYASASI MEVZUATI DERSİNİN İÇERİĞİ

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Tebliğleri
(Başlı Başına ayrı bir külliyattır.)

8- İLERİ DÜZEYDE FİNANSAL MUHASEBE DERSİNİN İÇERİĞİ

Dersin adı sizleri yanıltmasın. Dersin içeri Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarından ( UFRS-UMS ) oluşmaktadır.

9- YÖNETİM MUHASEBESİ DERSİNİN İÇERİĞİ

a) Karar Alma Seçenekleri

b) Başabaş noktası, Güvenlik Payı vs

c) Bütçeler ve Sapmaları

d) Katkı Paylı Gelir Tablosu

e) Maliyet Muhasebesi (Standart, Fiili vs)

f) Maliyet-Hacim-Kar İlişkileri

10- FİNANSAL YÖNETİM DERSİNİN İÇERİĞİ

a) Finansal amaç ve Finans fonksiyonu

b) Finansal Analiz ve Finans Kontrolü

c) Finansal Planlama

d) İşletme ( Çalışma ) Sermayesi Yönetimi

e) Para ve Serbest Menkul Değerlet Yönetimi

f) Alacak Yönetimi

g) Stok Yönetimi

h) Yatırım Bütçelemesi ve Yatırım Kararları

ı) Riskli Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi

i) Duran Varlık Yönetimi

j) Sermaye ( Kaynak ) Maliyeti

k) Sermaye Yapısı ve Yapının Oluşumu ile İlgili Kararlar

l) Kısa süreli Finansman Kaynaklar

m) Orta süreli Finansman Kaynakları

n) Uzun süreli Yabancı Kaynaklar

o) Borç Yönetimi

ö) Öz Sermaye ile Finansman

p) Sermaye Piyasalarından uzun süreli Fon Sağlanması

r) Hisse (Pay) Değerlemesi

s) İşletmelerde Büyüme, Fizyon ve Holdingleşme

ş) Finansal Yapıyı Güçlendirici Önlemler

Ders içeriklerine baktıktan sonra ilk sorumuz olan hangi ders grubundan çalışmaya başlamalıyım sorusunun cevaplamaya geçebiliriz.

Bu sorunun cevabı ile ilgili olarak stratejimi belirlerken, ben zaten Mali Müşavirlik mesleğimi şu an icra ediyorum. Ola ki sınav maratonu sonucunda başarısız olursam dahi mesleğimde bana lazım olacak grup vergi grubu dersleri dedim ve ben önceliğimi bu gruba vererek çalışmaya başladım.
Bu tercih zor yolu seçmek olduğunu belirteyim.

Süreçte gördüğüm diğer ders grubundan çalışmaya başlayan adaylar sınavlarında bu derslerden yüksek not almaları ve motivasyonları yüksek olarak vergi grubu derslerinden sınava başlamalarına rağmen, vergi grubu ders notları sonrasında demoralize olmakta ve bu vergi grubu derslerinden dosya yakan arkadaşlarımıza şahit oldum.

Bu tecrübemi aktardıktan sonra her aday arkadaşım hangi ders grubundan başlayacağını kendisinin karar vermesi gerektiğini düşünüyorum.

Unutulmaması gereken hangi ders grubundan başlarsanız başlayın 10 dersten de başarılı olmak zorundasınız.

Sadece tavsiyem, işletme fakültesi dışında benim gibi İktisat fakültesinden mezun olan arkadaşlarım Yönetim Muhasebesi dersindeki Maliyet Muhasebesine çalışmadan Revizyon dersi sınavına girmeyin. Çünkü Revizyon dersindeki Randıman sorusunu çözebilmeniz için literatürdeki maliyet muhasebesini çok iyi bilmeniz gerekmekte olup, bunun içinde en iyi kaynak AÖF İşletme 3. sınıf Maliyet Muhasebesi kitabı olduğunu belirtmek isterim.

2- DERS ÇALIŞMAK İÇİN KAYNAK TEMİNİ AŞAMASI ve ÖNERİLEN KAYNAKLAR

A- VERGİ GRUBU DERSLERİ İÇİN

1- Tüm adaylara ortak önerim, bu grup için yazılı eser kaynaklarınızı Oluştururken portföyünüzü Yazarı Hesap Uzmanı olan üstatların eserlerinden oluşturun, kursa katıldığınızda ise ders hocasının Gelirler Kontrolörü kökenli olan üstatlardan ders almanızı öneririm. Çünkü Hesap Uzmanı Üstadların yazılı eserleri gerçekten bilgilendirici, doyurucu ve kanun metnindeki kelimeleri açıklayıcı tarzda eserlerini kaleme almakta ve mesleki vizyon aşılamakta aynı başarıyı maalesef kurs eğitmenliği kısmında yakalayamıyoruz, çünkü mesleki anlamda bu üstadlar üst perdeden konuyu anlatıyor ve aday olarak bilgi seviyemiz bu üstadlarımızın düzeyinde olmadığından konuyu kavramamız kursta zor oluyor. Oysaki Gelir Kontrolörü kökenli üstadlar ise adayın anlayacağı tarzda kursta konuya yaklaşıyorlar.

2- Dosyaları indirebilmeniz için BURADAN kayıt olmanız gerekiyor. adresindeki Kanunlar, Yönetmelikler, Tebliğlet, Ders Kurs, Seminer Notları, Slaytlar bölümündeki slayt-ve-ses-dosyaları bölümündeki kanunları telefonunuza, Cd'ye ve bilgisayarınıza indirin.

Cep tefonunuza kulaklıkları takıp, spor yaparken sesli vergi kanunlarını dinleyin, arabanızla yolculuk esnasında radyo yerine CD'yi açıp sesli vergi kanunlarını dinleyin, işyerinizde çalışırken bilgisayarımızın aporlerini açın bırakın sesli vergi kanunlarını okusun, yatarken cep telefonunuzun sesini açın siz uyurken cep telefonunuzdan sesli vergi kanunları okunsun, unutmayın ki insan beyni uyku halindeyken dahi dışarıdaki sesleri algılayıp kayıt altına alıyor. Bu çalışma metodu tarafımdan uygulanmış olup şiddetle tavsiye ederim. Aynı çalışma metodunu diğer ders grubu olarak nitelendirdiğimiz ezber dersleri içinde de uygulayabilirsiniz.

3- Sınav Komisyon üyelerini araştırın ve öğrenin. Daha sonra Sınav komisyon üyelerinin makalelerini araştırp onları okuyun. Böylece sınav komisyon üyesinin ilgi alanını ve sevdiği konu başlığını yakalamış olursunuz. Bilin ki sınavda bu konulardan size soru soracaktır. Bu insan doğadında vardır. İnsan başkasına kendisinin en iyi bildiği konuyu sınavda sorar. Komisyon üyesinin kitap olarak eseri varsa muhakkak temin edin ve bu kitabı okuyun. Böylece sınav hocasının bakış açısını yakalayıp, sınavda soruya vereceğiniz cevabınıza bu bakış açısını da yazmayı unutmayın.

4- ÖNERDİĞİM BAŞ UCU KAYNAKLAR

ANA KAYNAKLAR

Tüm Vergi Kanunları, Yönetmelikler, Tebliğler ve Özelgeler ( GİB sayfasından ulaşabilirsiniz)

YARDIMCI KAYNAKLAR

a) Olmaz sa olmazlardan, Son Yasal Değişiklikleride içeren şekliyle "Tüm Vergi Kanunları"

b) Maliye Hesap Uzmanları Derneğinden "Beyanname Düzenleme Klavuzu"

c) Maliye Hesap Uzmanları Derneğinden "Denetim İlke ve Esasları"

d) Maliye Hesap Uzmanları Derneğinden " Açıklama ve Örneklerle Vergi Usul Kanunu Uygulaması" Dr. Mehmet Ali Özyer"

e) Maliye Hesap Uzmanları Derneğinden " Teori ve Pratik Yönleriyle Vergi ve Vergi Ceza Hukuku" Bekir Baykara

f) Oluş Yayıncılıktan "Damga Vergisi Kanunu Yorum ve Açıklamaları"

g) Zihni Kartal "Vergi Revizyonu"

h) Yaklaşım Yayıcılıktan " Vergi ve Muhasebe Uygulamaları" Mehmet Emin Akyol - Muzaffer Küçük

ı) Çanta Yayıncılık " Vergi Revizyonu Soru ve Çözümleri " Fevzi Bulut


3- DERS ÇALIŞMA PROGRAMI VE ORTAMI
“STRATEJİ BAŞARIYA GİDEN YOLUN ADIDIR” sloganını hayata geçirmek için ders programı hazırlayın ve bu programa sağdık kalın.
Unutmayın ki BAŞARI;
a- Planlama
b- Disiplin
c- Çalışmak
d- Geri Kontrol
Aşamalarından sonra gelecektir. İyi bir ders programı ve bu plana uyma disiplininiz ise yolun başında olmazsa olmaz gerçeğini kabul edin. Çünkü; mükemmel bir program hazırlamış olsanız dahi disiplin ile plana uymazsanız bu planın size bir faydası olmayacaktır.
Ders çalışma ortamı kesinlikle günlük işlerinizi yaptığınız ofis ortamı değildir. Çünkü gün içerisinde gelen telefonlar ve misafirleriniz çalışmanızı hep bölecektir. Öyle ki, tam kitabı açıp okumaya başladığınızda gelen telefon sizin konsantrasyonunuzu bozacak ve tekrar okumaya başlamanız için motivasyon sağlayamayacak ve yaptığınız programı hep öteleyeceksiniz. O halde ofis ortamında ders çalışmak yerine evinizin müsait bir ortamını kendinize hazırlayın ve ya akşam 22.00’den sonra çalışın ya da erken yatmayı alışkanlık edinip gece 04.00’de kalkın ve ders çalışınki tavsiyem bu yöndedir. Çünkü; Günün erken saatleri zihnin en açık olduğu vakittir.
Okumaya başladığınızda kendinize ilk başta 5 sayfa hedef koyun ve her ders oturumunda bu hedef sayfa sayısını arttırın böylece her bir oturumunuzda okuma alışkanlığınız hem artacak hem de konu bütünlüğünü sağlamış olacaksınız.
Sınavlara 2 ay kala kesinlikle ev ortamından uzaklaşarak bulunduğunuz ilde milli kütüphane varsa oranın okuma salonunda derslerinize çalışın. Böylece okuma salonlarındaki sinerji sizi de kapsayacaktır. Ben buna sürü psikolojisi diyorum. Öyle ki; okumaktan sıkıldığınızda kafanızı kaldırıp, salondaki diğer kişilerin halen okuduğunu gördüğünüzde sizde tekrar okumaya başlıyorsunuz.
Ders çalışmaları tamamladıktan sonra açılan kurslara katılın. Ders çalışmaları sonrasında katılacağız kurslar size fayda sağlayacaktır.
Ders çalışarak fiili duanızı tamamladınız, artık tevekkül zamanı ve sınavlar başladı.
4- SINAV ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Sınavlara girerken yanınıza muhakkak farklı renklerde fosforlu kalemler alın. Çünkü; soru kağıdı üzerine önemli gördüğünüz bölümleri bu kalemlerle çizin tekrar soruyu okurken bu çizimleriniz sizin odaklanmanızı sağlayacaktır.
Bolca kurşun kalem yanınıza alın, çünkü; kalemlerin ucunu açmak için zaman harcamayın.
Revizyon sınavı öncesi küçük kendinden yapışkanlı etiket kağıtlarına önemli kanun madde numaralarını bu etiketlere yazın ve revizyon sınavı öncesinde size dağıtılan tüm kanunlar kitapçığına daha önce hazırladığınız etiketleri sınav başlamadan yapıştırın, böylece sınav süresince kanun maddelerini arama zamanını boşa geçirmemiş olacaksınız.
Revizyon dersinde kanun maddesini cevap kağıdına aynen geçirmek yerine kanun madde numarasını ve önemli detayları yazın ve zamanı böylece iyi değerlendirmiş olacaksınız.
Revizyon sınavında sorudaki KV Beyannamesi üzerindeki tespitleri cevap kağıdına hemen yazın. Sonraya bırakmayın.
Revizyon sınavında cevap kağıdı kitapçığının son sayfasına Olması gereken Kurumlar Vergi Beyannamesi tablosunu hazırlayın ve yaptığınız tespit sonuçlarını hemen bu tabloya geçirin. Yoksa sınav süresi sonunda bu tabloyu hazırlama imkanı bulamayacak ve ciddi bir puan kaybı yaşayacaksınız.
Revizyon sınavında randıman sorusunda soruyu okurken üretim şemasını hemen hazırlayın ve her bir üretim safhasındaki fire oranlarını bu üretim şeması üzerinde belirtin ve soruyu çözerken bu üretim şemasını dikkate alın.
Tüm sınavlarda sorulan sorulara cevap verirken, soru kağıdındaki sorunun giriş cümlesini cavap kağıdınıza geçirerek başlayın böylece komisyon üyesi cevap kağıdınızı okurken konu bütünlüğünü ve cümle yapısını korumuş olduğunuz izlenimini vermiş olursunuz.
Hiçbir soruyu cevapsız bırakmayın. Soru hakkında bilginiz yoksa bile yukarıdaki paragrafı hayata geçirirseniz puan alma şansınızı yükseltmiş olursunuz.
Cevap kağıdınızda birer satır atlayarak cevaplarınızı yazınız. Unutmayın sizin kağıdınızı okuyan komisyon üyesi bu kağıdı okuyacak ve puan verecek satır atlamadan yazı yazarak onun işini zora sokmayın.
Gelir üzerinden alınan vergiler dersinin sınavında soruları cevaplamaya başlamadan önce not baremine bakın ve en yüksek puan olan sorulardan cevaplamaya başlayın. Genelde ilk soru monografi olup, düşük puan iken, zamanı bu soruda tüketip, asıl puan olan son sorulara zaman yetersizliğinden cevap verememe riskinizi göz önünde bulundurun.
Sınav süreniz yeterse soru kağıdınız üzerine verdiğiniz cevapları özet olarak yazın. Böylece sınav sonrasında cevaplarınızı kendinizin kontrol ederken elinizde parametreniz olacaktır. Soru kağıtları sizde kaldığını unutmayın.
4- SINAV SONRASI SÜREÇ YÖNETİMİ
Sınavlar bittikten sonra cevaplarınızın doğruluğunu kendiniz test edin ve kendinize puan verirken objektif olun. Vergi Grubu derslerinde kendinize verdiğiniz puanın yarısını alacağınızı hesaplayın. Eğer 50’nin altında ise yeniden ders planını hayata geçirin ve sınav sonuçları açıklanınca ders çalışırım diyerek zaman kaybetmeyin.
Sınav sonuçları açıklandığında yüksek not beklerken düşük aldığınız not varsa kuru kuruya sadece itiraz dilekçesi vererek itiraz etmeyin. Çünkü bu şekilde itirazınız sonucu değiştirmeyecektir. Oysaki;
BÖLÜM II DİĞER TESPİTLER
BAŞLIKLI CEVAP ANAHTARI İLE ADAYIN CEVAPLARININ KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ
Soru Konusu Cevap Anahtarı Adayın Cevabı Barem Olması Gereken Puan

Yukarıdaki tabloda Cevap anahtarını Tesmer’in Sayfasından Copy-Yapıştır ile Adayın Cevap bölümünü ise Tesmer’den temin ettiğiniz kendi cevap kağıdınızın aynısını yazarak, ikiside de aynı olan kısımları koyu renkle boyayın ve Tesmer’den temin ettiğiniz Not Baremi ile kendi almanız gereken notu tabloda göstererek hazırlayıp itiraz dilekçeniz ekinde Tesmer’e verin. Böylece komisyon üyesine haklılığınızı ispatlayacaksınız. Bilin ki sınav itirazınız çıkış öncesi son durak ve sonrası ise haklılığınız mahkemede ispatlanacaktır. Böylece aslında dava dilekçesi hazırlığını da yapmış oluyorsunuz.
İtiraz sonucu olumsuz ise; size tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde İdari Mahkemede dava açma hakkınız var. İdari Mahkeme sizin dosyanızı 3 kişiden
(1 Akademisyen + 1 YMM + 1 Vergi Müfettişinden) oluşan Bilirkişi heyetine gönderecek ve onların tespiti doğrultusunda Mahkemenin kararı oluşacaktır.
ERKAN
Mesajlar: 1
Kayıt: 17 Eyl 2018 09:52
İletişim:

18 Eyl 2018 09:51

Merhaba,
yazınızda belirttiğiniz kaynaklarda güncelleme oldu mu?
veya farklı bir kaynak tavsiye ediyor musunuz malum yaklaşık 2 yıl geçmiş.
smmmsema79
Mesajlar: 1
Kayıt: 28 Eyl 2018 17:28
İletişim:

28 Eyl 2018 17:38

Bende bu sınava hazırlanmayı düşünen zamanını fazlasıyla doldurmuş bir smmm.yim. Bu yazıyı yeni okudum çok faydalı bir yazı teşekkür ederiz ama Erkan beyinde dediği gibi üstünden 2 yıl geçmiş. Yardımcı kaynaklarda değişiklik var mı ve kursa gideceğimiz zaman için tavsiye edilen hocalarda farklılık var mı bu bilgiler güncellenebilirse çok memnun oluruz.
Ali Taylan
Mesajlar: 1
Kayıt: 07 Oca 2019 18:30
İletişim:

07 Oca 2019 18:34

sürece nereden başlayacağımızı inanın bende bilmiyorum. kaynak konusunda güncel bilgileriniz varsa eğer, paylaşırsanız sevinirim.
Kullanıcı avatarı
kpssci
Mesajlar: 238
Kayıt: 18 Mar 2017 17:52
İletişim:

07 Oca 2019 23:01

Burada epey döküman var YMM sınavları için. Baktınız mı?

[Local Link Removed for Guests]
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“SMMM,YMM,SPK ve Bağımsız Denetçilik” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir