Ceza hukuku olay sorusu ve pratikleri

Cevapla
Ayşem kaya
Mesajlar: 21
Kayıt: 12 Eki 2016 00:17
İletişim:

12 Eki 2016 22:08

CEZA HUKUKU II A-B GRUBU PRATİK ÇALIŞMASI
OLAY:
A, sıcak bir günde azami hız sınırına uygun biçimde arabasıyla seyahat etmektedir. Ancak sıcaklığın verdiği etkiyle bir an mayışan ve arabanın kontrolünü kaybeden A, kaldırımda yaya halde yürüyen B’ye doğru arabayı sürmüş, B’nın son anda kendisini can havliyle kenara atması ve A’nın ani bir hareketle direksiyonu diğer tarafa kırması sonucu B kazadan yara almadan kurtulmuştur. Ancak bu sefer de diğer istikamete savrulan araba, karşı kaldırımda değil ama kaldırımın hemen yanında yürükmekte olan C’ye çarpmış ve C basit tıbbi müdahale ile iyileşecek biçimde yaralanmıştır. Ancak C olaya oldukça sinirlenerek A’ye, öyle dümdük “o nasıl araba sürmek lan dümbük!” diye bağırmıştır. Bu sırada yoldan geçmekte olan ve bir kavga olacağını hisseden vatandaş D olaya dahil olmuş, “vur abi vur!” diyerek C’nin içindeki kavga isteğini güçlendirmiştir. C sinirli biçimde A’nın üzerine yürümüş ve A’ya tokat atmıştır. Çevredekiler tarafları ayırmış, ancak iki dakika sonra bir boşluk bulan C, A’ya bir tokat daha atmıştır. Olayların ardından A ve C, karşılıklı olarak birbirlerinden şikayetçi olmuştur. Aynı gün başlatılan soruşturmada ayrıca A’nın D’nin kardeşi olduğu tespit edilmiştir. D ise ifadesinde, A’yı dayak yemesini çok istediği diğer kardeşi F sandığını beyan etmiştir.

Olayın sinirini üzerinden bir türlü atamayan C, olaydan iki gün sonra yarım kalan işini tamamlamak için 14 yaşında ve olayların hukuki anlam ve sonucu anlayabilecek olan E ile A’nın evinin gitmiştir. C ile E, A’yı dövmek konusunda anlaşmışlardır. Yaptıkları işbölümü çerçevesinde E, apartman girişinde nöbet tutacak ve biri gelirse C’yi uyaracaktır. Ancak eve giderlerken yolda C’nin kafasında “eğer evde değerli bir şey varsa onu da çalarım” düşüncesi belirmiş ancak bu düşünceyi E ile paylaşmamıştır. Apartman dairesinin kapısını A açmış, C, A’ya bir tokat daha atmış ve yine söz konusu tokat neticesinde A’nın gözlüğü kırılmıştır. Kapının açık ve A’nın etkisiz hale gelmiş olmasına rağmen C hırsızlık yapmaktan vazgeçmiş ve olay yerinden ayrılmıştır.

Yapılan yargılama sonucunda taraflar hakkkında çeşitli cezalar öngörülmüştür. Ancak yargılama sırasında A, C’nin kendisine gerçekleştirdiği hakaret fiili bakımından şikayetinden vazgeçtiğini belirtmiştir.

Aldığı 3 yıllık hapis cezası infaz edildikten iki yıl sonra C, A’yı iran Hava Yolları’na bağlı İstanbul-Tahran seferini yapan bir uçakta görmüş ve uçak İran hava sahasına henüz girmişken A’yı yeniden tokatlamıştır.
SORULAR:
1) A’nın B’ye karşı gerçekleştirdiği fiil bakımından cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
2) A’nın C’ye karşı gerçekleştiği fiil bakımından cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
3) C’nin A’ya karşı kazanın hemen sonrasında gerçekleştirdiği fiiller bakımından cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
4) D’nin cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
5) Kazadan iki gün sonra geçekleşen olaylar bakımından C’nin cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
6) Kazadan iki gün sonra gerçekleşen olaylar bakımından E’nin cezai sorumluluğunu değerlendiriniz.
7) A, C’nin kendisine gerçekleştirdiği hakaret fiili bakımından şikayetinden vazgeçtiğini resmi makamlara beyan etmesinin hukuki sonuçlarını değerlendiriniz.
8) Yargılama neticesinde hakkında hapis cezasına hükmedilen C ve E için hangi güvenlik tedbirlerine hükmedilebilecektir.
9) C’nin infazının sona ermesinden iki yıl sonra gerçekleşen fiilini kanunların yer yönünden uygulanması ve tekerrür hükümleri kapsamında değerlendiriniz.
BİLGİN
Mesajlar: 6
Kayıt: 11 Eki 2016 17:03
İletişim:

13 Eki 2016 17:20

Tam aradığım gibi örnekti arkadaşım teşekkürler. süpersin.
Hukukbeya

17 Kas 2016 21:48

Cevapları nereden bulacaz acaba? Paylaşır mısınız?


En son Anonymous tarafından 17 Kas 2016 21:48 tarihinde darbelendi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 8 misafir