Ticaret hukuku önemli süreler

Cevapla
aysuaysuays
Mesajlar: 1
Kayıt: 07 May 2019 15:00
İletişim:

07 May 2019 15:05

TİCARET HUKUKUNDA ÖNEMLİ SÜRELER
1- Ticari işletmenin devrinde eski borçlardan dolayı devralan ve devir edenin müteselsil sorumluluk süresi 2 yıldır.
2- Ticari işletmenin rehininde sicile tescil süresi 10 gündür.
Ticari işlemlerde taşınır rehininde, rehne konu mallara ilişkin değer biçme süresi 3 gün içinde yapılır ve itiraz halinde mahkemece 3 gün içinde ekspertiz tarafından tekrar değer biçilir. İtiraz halinde yapılan tespit kesindir. Karardan sonra 2 yıl geçmeden yeniden tespit yapılamaz.
3- Ticareti terk eden tacirin iflas yolu ile takip edilmesinde süre 1 yıldır.
4-Bir fatura veya teyit mektubunu alan kişi aldığı tarihten itibaren 8 gün içinde içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
5- Her iki tarafın tacir olduğu durumlarda malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı 2 gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir. Açıkça belli değilse alıcı malı teslim aldıktan sonra 8 gün içinde incelemek veya inceletmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa haklarını kurmak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.
6- Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça tescili isteme süresi kural olarak 15 gündür.
7- İlgililer, tescil, değişiklik veya silinme istemleri ile ilgili olarak sicil müdürlüğünce verilecek kararlara karşı tebliğlerinden itibaren 8 gün içinde sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine dilekçe ile itiraz edilebilir.
8- Her tacir ticari işletmenin açıldığı günden itibaren 15 gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.
9- Haksız rekabet davalarında davaya hakkı olan tarafın bu hakların doğumunu öğrendiği günden itibaren 1 yıl ve her halde bunların doğumundan itibaren 3 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.
10- Ticari defterleri saklama süresi ticari defterlere son kaydın yapıldığı takvim yılının bitişinden itibaren 10 yıldır. (VUK‘na göre bu süre 5 yıldır)
11- Cari hesap sözleşmesinde hesap devresi hakkında sözleşme veya ticari teamül yoksa her takvim yılının son günü taraflarca hesabın kapatılması günü olarak kabul edilmiş sayılır. Saptanan artan tutarı gösteren cetveli alan taraf aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde
a) Noter aracılığı ile
b) Taahhütlü mektupla
c) Telgrafla veya
d) Güvenli elektronik imza içeren bir yazı ile itirazda bulunmamışsa bakiyeyi kabul etmiş sayılır.
12- Cari hesap sözleşmesi süreli olup ta taraflardan birisi bu süre içinde ölür veya kısıtlanırsa her iki taraf ve kanuni temsilcileri ile halefleri 10 gün önceden haber vermek şartı ile cari hesap sözleşmesini fesih edebilir.
13- Cari hesap sözleşmelerinde taraflardan birinin alacaklısının ona ait artan tutarı haciz ettirdiği gün hesap kapatılarak artan tutar saptanır. Bu halde borcundan dolayı haciz tebliğ edilen taraf 15 gün içinde haczi kaldırtmazsa diğer taraf sözleşmeyi feshedebilir.
Serdar IŞIK
14- Acentenin hak kazandığı ücretin doğumu tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ve her halde sözleşmenin sona erdiği tarihte ödenmesi gerekir.
15- Belirsiz bir süre için yapılmış olan acentelik sözleşmesini taraflardan her biri 3 ay önceden bulunmak şartı ile fesih edebilir.
16- Acente denkleştirme istemini sözleşme ilişkisinin sona ermesinden itibaren 1 yıl içinde ileri sürülmesi gerekir.
17-Tacir ile acente arasında yapılan rekabet yasağı sözleşmesi en çok ilişkinin bitiminden itibaren 2 yıllık süre için yapılabilir.
18- Vekâlet komisyon acentelik simsarlık sözleşmesinden doğan alacaklarda zaman aşımı süresi 5 yıldır
19- Taşıma işleri komisyonculuğundan doğan davalarda zaman aşımı süresi 1 yıldır.
KIYMETLİ EVRAKLAR HUKUKU SÜRELER
1- Ödeme gününü takip eden 2 iş gününden sonra yapılan ciro gecikmiş cirodur. Alacağın temliki hükümlerini doğurur. Senet kendiliğinden nama yazılı hale dönüşür
2- Görüldükten belirli bir süre sonra ödenmesi şart kılınan poliçelerin düzenlenme gününden itibaren 1 yıl içinde kabule arz edilmesi gerekir.
3- Görüldüğünde ödenmek üzere düzenlenen poliçe ibrazında ödenir. Böyle bir poliçenin düzenlenme gününden itibaren 1 yıl içinde ödenmesi için ibrazı gerekir. Düzenleyen bu süreyi kısaltabileceği gibi daha uzun bir süre de belirleyebilir.
4- Belirli bir günde veya düzenleme gününden ya da görüldükten belirli bir süre sonra ödenmesi şartını içeren bir poliçeden dolayı çekilecek ödememe protestosunun ödeme gününü izleyen 2 iş günü içinde çekilmesi zorunludur.
5- Poliçeyi kabul eden bonoda keşideciye karşı ileri sürülecek istemler vadenin geldiği tarihten itibaren 3 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.
6- Hamilin cirantalarla ve düzenleyene karşı ileri sürebileceği istemler süresinde çekilen protesto tarihinden veya senette gidersiz iade olunacaktır kaydı varsa vadenin dolduğu tarihten itibaren 1 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.
7- Bir cirantanın başka cirantalarla düzenleyen aleyhine ileri süreceği istemler cirantanın poliçeyi ödediği veya poliçenin dava yolu ile kendisine karşı ileri sürüldüğü tarihten itibaren 6 ay geçmekle zaman aşımına uğrar.
8- Bir çek düzenlendiği yerde ödenecekse 10 gün, düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse 1 ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.
9- Ödeneceği ülkeden başka bir ülkede düzenlenen çek düzenleme yeri ile ödeme yeri aynı kıtada ise 1 ay, ayrı kıtalarda ise 3 ay içinde muhataba ibraz edilmelidir. Bu bakımdan bir Avrupa ülkesinde düzenlenip te Akdeniz’e sahili bulunan bir ülkede ödenecek olan ve aynı şekilde Akdeniz’e sahili olan bir ülkede düzenlenip bir Avrupa ülkesinde ödenmesi gereken çeklerde ibraz süresi 1 aydır.
10- Çeklerde hamilin cirantalarla düzenleyene ve diğer çek borçlularına karşı sahip olduğu başvurma hakları ibraz sürelerinin bitiminden itibaren 3 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 16 misafir