AÖF 101 soruda iş ve sosyal güvenlik hukuku

Cevapla
mustafac
Mesajlar: 20
Kayıt: 27 Kas 2017 22:12
İletişim:

29 Kas 2017 12:16

1- Yürürlükteki 4857 Sayılı İş Kanunu 22.05.2003 tarihinde kabul edilmiş ve 06.2003 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
2- Cumhuriyet tarihinin ilk İş Kanunu olan; 3008 Sayılı İş Kanunu 1936 yılında kabul edilmiş 1937’de yürürlüğe konulmuştur. 3008 Sayılı İş Kanunu takiben 1967 yılında 931 Sayılı İş Kanunu ve 1971 yılında ise 1475 Sayılı İş Kanunları sırasıyla yürürlüğe girmiştir.
3- 1930 yılında yürürlüğe giren Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile yetişkin işçilerin yanısı sıra, ilk kez kadın, genç ve çocuk işçileri çalışma yaşı, süreleri, işin nitelik ve koşulları açısından koruyan düzenlemeler yapılmıştır.
4- 1945 yılında çalışma Bakanlığı kurulmuştur.
5- İş Hukuku alanına hakim olan temel ilkeler; İşçinin Korunması, İşçinin Yararına Yorum, İşçinin kişiliğinin tanınması, İşçilerin yönetime katılmaları, Bireysel hukukun toplu hukuka dönüşmesi ve Toplu iş hukukunda tarafların özerkliği
6- yasama kaynakları; Anayasa ve kanunlar
İş hukukunun yürütme kaynakları; Kanun hükmünde kararname, tüzük ve yönetmelik
İş hukukunun yargı kaynakları; Anayasa mahkemesi kararları, Yargıtay kararları ve Danıştay kararları
Arasında yer alır
7- İş Hukukun Uluslar Arası Kaynakları; Uluslar arası anlaşmalar, Uluslar arası Çalışma Örügütü Sözleşmeleridir. Uluslar arası çalışma örgütüne üye devletler, sözleşme kararlarını olağan dönemlerde 1 yıl içinde, olağanüstü durumlarda ise 18 ay içinde yasama organlarına sevk ederek onaylamakla yükümlüdür.
8- İş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi, işyeri iç yönetmeliği ve çalışma şartı haline gelen işyeri uygulamaları iş hukukunun özel kaynaklarını oluşturur.
9- Ev hizmetleri işlerinde çalışan hizmetçi, kahya, mürebbiye gibi kişiler tarafından sürdürülen işlere İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
10- Hava taşımacılık işleri İş Kanunu hükümleri uygulanmaz. Ancak havacılığın bütün yer tesislerinde yürütülen işlere İş Kanunu hükümleri uygulanır. Hava taşımacılık işinde çalışan pilot, hostes vb. uçakta görevli personel Borçlar Kanunu hükümlerine tabidirler.
11- Deniz taşımacılık işlerine İş Kanunu hükümleri uygulanmaz, bu işler Deniz İş Kanunu hükümlerine tabidir. Ancak kıyılarda veya liman ve iskelelerde gemilerden karaya ve karadan gemilere yapılan yükleme ve boşaltma işleri ile Deniz İş Kanunu kapsamına girmeyen ve tarım işlerinden sayılmayan, denizlerde çalışan su ürünleri üreticileri ile ilgili işleri İş Kanunu hükümleri uygulanır.
12- Deniz taşımacılık işinde çalışan gemi adamları Deniz İş Kanunu hükümlerine tabidir.
13- Çıraklara İş Kanunu hükümleri kısmen uygulanır. Çıraklar İş sağlığı ve iş güvenliği hükümleri bakımından İş Kanunu’na diğer hükümler bakımından ise Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu’na tabi çalışırlar.
14- İş Kanunu’na göre alt işveren, kendi işçilerine karşı asıl işverenle birlikte “müteselsil (ortak ve zincirleme” bir sorumluluk altındadır.
15- 50 (elli) ve daha az işçi çalıştırılan tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veye işletmelerinde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz. Ancak tarım sanatları ile tarım aletleri, makine ve parçalarının yapıldığı atölye ve fabrikalarda görülen işler ile halkın faydalanmasına açık veya işyerinin eklentisi durumunda olan park ve bahçe işlerine İş Kanunu hükümleri uygulanır.
16- Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3’üncü derece dahil) hısımları arasında dışarıdan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
17- İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir. İşyeri Bağlı yerler (şube, depo) Eklentiler (Avlu, garaj, yemekhane, dinlenme yeri, kreş, spor salonu vb.) ve Araçlardan (kamyon, servis otobüsü, İş makinesi vb.) oluşur.
18- İşyerini devreden işveren işçilerin devir tarihinden önce doğmuş olan haklarından devralan işverenle birlikte 2 yıl süre ile müteselsil sorumludur.
19- İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değitiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitma gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekil veya vekilerinin adı, soyadı ve adreslerini bir ay içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
20- İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştıramaz. İş ilişkisinde veya sona ermesinde eşit davranma borcuna aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındakiuygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir.
21- Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere “Süreksiz iş”, 30 işgününden fazla süren işlere ise “sürekli iş”adı verilir. Süreksiz işlere Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanır.
22- İş sözleşmesinin “iş görme”, “ücret” ve “bağımlılık” olmak olmak üzere üç önemli unsuru bulunur. Bağımlılık unsuruiş sözleşmesini diğer iş görme sözleşmelerinden ayıran temel unsurdur.
23- Belirli süreli iş sözleşmeleri en fazla bir defa uzatılabilir Belirli süresi 1 yıl ve daha fazla olanlar en fazla 1 yıl, belirli süresi 1 yıldan az olanlar ise en fazla kendi süresi kadar uzatılabilir.
24- Belirli süreli bir iş sözleşmesinin birden fazla defa uzatılması halinde “zincirleme iş sözleşmesi” söz konusu olur, Zincirleme iş sözleşmesi belirsiz süreli iş sözleşmesi hükümlerine tabidir.
25- Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmesi kısmi süreli çalışmayı öngören bir iş sözleşmesidir.
26- Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmelerinde; çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren bu çağrıyı aksi kararlaştırılmadıkça işçinin çalışacağı zamandan en az 4 gün önce yapmak zorundadır. Ayrıca sözleşmede günlük çalışma süresi karariaştırılmadığında işveren her çağırmada işçiyi en az 4 saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
27- Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun bir işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen belirsiz süreli İş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi dikkate alınır.
28- İş sözleşmelerinde, deneme süresi an fazla 2 aydır. Toplu ış sözleşmelerinde deneme süresi 4 aya kadar uzatılabilir. Deneme suresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sûresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
29- Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle İlgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir. Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmelerinde haftalık çalışma süresi kural olarak 20 saattir.
30- Geçici (ödünç) İş İlişkisi 6 aylık bir dönem için yapılır ve en fazla 2 dafa yenilenebilir. Toplu işçi çıkarmaya giden işyerlerinde, çıkarma tarihinden itibaren 6 ay içinde çıkarmanın konusu olan işlerde geçici iş ilişkisi kurulamaz*
31- Birden çok işçinin meydana getirdiği bir takımı temsilen bu işçilerden birinin, takım kılavuzu sıfatıyla işverenle yaptığı sözleşmeye takım sözleşmesi denir. Takım sözleşmesinin, oluşturulacak iş sözleşmeleri için hangi süre kararlaştırılmış olursa olsun, yazılı yapılması gerekir. Sözleşmede her işçinin kimliği ve alacağı ücret ayrı ayrı gösterilir.
32- Bir işçinin haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Haftalık çalışma süresi tarafların anlaşması veya toplu iş sözleşmesiyle azaltılabilir, ancak 45 saatten fazla kararlaştırılamaz.
33- Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak ifade edilir. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına % 50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. İşçi bir haftada en fazla 66 saat; bir günde ise en fazla 11 saat çalıştırılabilir.
34- Genel sebeplerle fazla çalışma süresi 1 yılda 270 saatten fazla olamaz.
35- Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği hallerde uygulanan haftalık çalışmayı aşan ve 45 saate kadar olan çalışmalar “fazla sürelerle çalışma” olarak kabul edilir. Fazla sürelerle çalışma ücreti, her bir saat fazla süreli çalışma için verilecek normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının % 25 yükseltilmesiyle ödenir.
36- İşçi fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma karşılığı hak ettiği serbest zamanı 6 ay içinde çalışma süreleri içinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanabilir. (muhasebehatti.com)
37- Süreli fesih, Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir. İş sözleşmeleri; İşi 6 aydan az sürmüş olan İşçi için, bildirimin diğer tarafta yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra, İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra, İşi 1,5 yıldan ûç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra, işi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 8 hafta sonra, feshedilmiş sayılır.
38- Otuz veya daha fazla İşçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
39- İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Dava seri muhakeme usulüne göre 2 ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay 1 ay içinde kesin olarak karar verir.
40- İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi 1 ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az 4 aylık ve en çok 6 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.
41- Bildirimli fesihe ilişkin düzenlemelere göre mahkeme kararı kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir. İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.
42- Bildirimli fesih ilişkin düzenlemelere göre işçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçlan ile sorumlu olur.
43- İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya englli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına 3 iş günü veya bir ayda 5 iş gününden fazla sürmesi halinde işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
44- İşçinin kendi kastı veya kusuru dışındaki hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini 6 hafta aşmasından sonra doğar.
45- İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 işgünü veya 1 ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut 1 ayda 3 işgünü işine devam etmemesi halinde işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
46- İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri 30 günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması halinde işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
47- Sağlık, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra kullanılamaz.
48- Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur, iş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
49- İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
50- işyerinde çalışan işçi sayısı; 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin, 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin, 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin, işine süreli fesih yoluyla ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.
56- Ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenie kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toptu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
57- İşveren toplu sözleşme veya ış sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolla yapılacak kesintiler bir ayda 2 gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin İki günlük kazancından fazla olamaz.
58- İşçilerin ücretinden yapılan ceza kesintileri, işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına Bakanlıkça belirtilecek Türkiye’de Kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren 1 ay içinde yatırılır,
59- Asgari ücret, Asgari ücret tespit komisyonu tarafından en geç 2 yılda bir belirlenir. Asgari ücret tespit komisyonu 15 üyeden oluşur. En az 10 üyenin hazır bulunmasıyla toplanır. Kararlarını salt çoğunlukla alır. Komisyonun kararları kesindir.
60- İşçi ücretleri için zamanaşımı süresi 5 yıldır. Tazminatlarda zamanaşımı süresi 10 yıldır.
61- İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde Üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. İşçilerin en ez yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”
62- Yer altında maden işlerinde çalışan işçilere, zorunlu ve olağanüstü nedenlerle çalıştırılmaları durumunda haftalık otuz yedi buçuk saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzden az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.
63- Kural olarak 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır.
64- 18 yaşını tamamlamamış çalışanlar ile 50 yaşından büyük çalışanlar bakımından yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
65- 18 yaşını tamamlamamış olan çocuk ve genç işçilerin sanayiye ait gece işlerinde çalıştırılmaları yasaktır.
66- 18 yaşını tamamlamamış olan çalışanları işveren tarafından en geç 6 ayda bir sağlık kantrolünden geçirilmeleri gerekir.
67- Kadın işçiler, doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta. olmak üzere toplam 16 hafta süresince çalıştırılamazlar. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki 8 haftaya 2 haftalık süre eklenir.
68- İş sözleşmesini sona erdiren genel sebepler Borçlar Kanununda düzenlenmiştir.
69- Kadın ve çocuk işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaları yasaktır.
70- Denkleştirme süresi, 2 ay için uygulanır. Uygulama süresi toplu iş sözleşmesi İle 4 aya kadar uzatılabilir. Dönemsel çalışmalarda denkleştirme süresi 6 aydır. (bkz: Denkleştirme Çalışması)
71- Telafi çalışması günde 3 saatten fazla olamaz. Kadın işçilere doğumdan tarihinden itibaren 1 yıla kadar günde bir buçuk saat emzirme izni verilir. _
72- Gece çalıştırılan işçilerin, en geç 2 yılda bir İşveren tarafından periyodik sağlık kontrolünden geçirilmeleri gerekir.
73- Ara dinlenme süresi; 4 saat ve daha kısa süreli işlerde 15 dakika, dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dâhil) süreli işlerde 30 dakika, yedi buçuk saatten fazla sureli işlerde ise 60 dakikadır.
74- İş Kanunu na göre çalışma hayatında, gece en geç saat 20.00 de başlayarak en erken sabah saat 06.00 ya kadar geçen ve herhalde en fazla 11 saat süren gün dönemidir.
75- Gece dönemlerinde fazla çalışma yapılması yasaktır. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.
76- Ayrıca yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
77- Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin 7,5 katıdır.
78- İşçinin, yıllık ücretli izin hakkından yararlanabilmesi için işyerinde deneme süreside için olmak üzere ilk çalışmaya başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalışmış olması gereklidir.
79- Kadın çalışanın evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde İş sözleşmesini kendi isteği ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanır.
80- Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerindeki engelleri nedeniyle çalışma gücünün en az % 40’ından yoksun olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenenler engelli sayılır.
81- İsteği halinde; doğum yapan kadın işçiye çalıştırılamayacağı 16 haftalık sürenin tamamlanmasından sonra, 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Doğum veya gebelik hallerinde bildirimsiz fesih hakkı bildirim sürelerinin 6 hafta aşılmasından sonra doğar.
82- işverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları engelli ve eski hükümlü işçileri Türkiye İş Kurumundan temin ederler.
83- Zorlayıcı sebeplerden dolayı işyerinde çalışamayan işçiye, işveren çalışmadığı sürenin ancak bir haftası için yarım gündelik ücret öder.
84- Yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar olanlarda (beş yıl dâhil) 14 günden; beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 günden; on beş yıl ve daha fazla olanlarda ise 26 gönden az olamaz. Ayrıca Yer altı iş¬lerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.
85- Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve Örgün eğitime devam etmeyen çocuklann çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuz beş saatten; sanat, küttür ve reklam faali¬yetlerinde çalışanların ise günde beş ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on beş yaşını tamamlamış ço¬cuklar için günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırtırılabilîr.
86- Okul öncesi çocuklar İle okula devam eden çocuklann eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saattleri dışında olmak üzere, en fazla günde iki saat ve haftada on saat olabilir.
87- 18 yaşını doldurmamış erkek çocukların maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yeraltı ve sualtı işlerinde çalıştırılmaları yasaktır Bunun yarın¬da, 18 yaşını doldurmamış çocuklann sanayiye ait işleride gece çalıştırılmaları da yasaktır.
88- İşçinin, işyerinde 7 günden fazla hapisle cezalandırılan veya cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi halinde işveren işçinin iş sözleşmesinin derhal feshedebilir. İşçinin her yıllık çalışması için en az 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
89- 5510 Sayılı SSGSS,( Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu) Kanunu ile 5502 Sayılı SGK Kanunu 2006 yılında kabul edilmiş. 1 Ekim 2008 de yürüdüğe gir miştir.
90- Sosyal Güvenlik Kurumu genel kurulu 3 yılda bir toplanır. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu; kurumun en yüksek karar yetki ve sorumluluğunu taşır.
91- Sosyal Güvenlik Kurumu başkanı; kurumu adli ve idari makamlara, gerçek ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu yılda bir kez en geç Mart ayı sonuna kadar toplanır.
92- Vazife malulleri, çıraklar, kursiyerler, zorunlu staja tabî öğrenciler ile ceza infaz kurumlan bünyesindeki atölye ve te sislerde çalışan tutuklu ve hükümlüler kısmi sigortalıdır.
93- İsteğe bağlı sigortalılar % 12 oranında genel sağlık sigortası primi; %20 onanında yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalan pirimi olmak üzere toplamda prime esas kazançlarının % 32’si oranında prim öderler.
94- SSGSSK gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı asgari ücretin otuzda biri; üst sınırı ise alt sınırın 6,5 katıdır.
95- Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yaralanırlar.
96- İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortalan kısa vadeli sigortalardır. Kısa vadeli sigorta kollarına ait primler işveren tarafından ödenir.
97- İş kazası işveren tarafından kolluk kuvvetlerine derhal; kuruma ise en geç 3 işgünü içerinde bildirilir. İş Kazası ve meslek hastalığı sonucu oluşan engelliler nedeniyle, kurum sağlık kurulunca meslekte kazanma günü en az % 10 oranında azaltmış bulunduğu tespit edilen sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. İş kazası ve melek hastalığı sigortası kapsamında verilen yardımlarda prim şartı aranmaz
98- Sürekli tam iş göremezlikte, sigortalıya kazancının % 70 oranında gelir bağlanılır. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu oluşan engeller nedeniyle başkasının bakım ve yardımına muhtaç hale gelen sigortalıya kazancının % 100’ü oranında gelir bağlanılır. Geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavide günlük kazancın ½’i ayakta tedavim günlük kazancın 2/3’üdür.
99- Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularınca düzenlenecek raporlara istinaden meslekte kazanma en az % 60 oranında kaybettiği tespit edilen sigortalı malul sayılır. Malullük sigortasından yararlanabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı olup toplam 1800 veya daha fazla gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekir.
100- 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre son 3 yıl içinde 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay süre ile işsizlik ödeneği verilir. Devletin finansmanına dâhil olduğu ilk sigorta, İşsizlik sigortasıdır.
101- Genel Sağlık Sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler; eşi ve çocukları ile anne ve babasıdır. Genel Sağlık Sigortasından sağlanan başlıca hizmetler; sağlık hizmetleri, yol giderleri, gündelik ve refakatçi giderleri ile yurt dışında tedavidir. Sigortalının ödemesi gereken Genel Sağlık Sigortası Primi oranı sigortalının prime esas kazancının %5‘idir
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir