Vergi hukuku kurumlar vergisi

Cevapla
gülşen osman
Mesajlar: 1
Kayıt: 21 May 2019 19:32
İletişim:

21 May 2019 19:39

KURUMLAR VERGİSİ
GVK Md. 83: Hilafına hüküm olmadıkça, Gelir Vergisi mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur.
GVK Md.84: Gelir Vergisi beyanları: 1. Yıllık; 2. Muhtasar; 3. Münferit; Beyanname ile yapılır.
Şimdi mükellef ya da sorumlu 7 gelir türünün tamamını safi tutar üzerinden beyan eder, yasa koyucu bize 3 tür beyanname vermiştir. Asıl olan ve genellikle uygulanan yıllık beyannamedir, yıllık beyanname gerçek ya da tüzel kişinin gelirleri yıllık olarak 7 gelir türü üzerinden toplanarak bir beyanname ile beyan edilmesidir. Gerçek kişiler açısından her yıl bir önceki yılın 1 Mart – 25 Mart tarihleri arasında beyanname verilir, kurumlar vergisinde 1 Nisan- 25 Nisan arasında verilir. Bir diğeri muhtasar beyannamedir, muhtasar beyanname gelir vergisi kanunu md 94 uyarınca kaynakta vergiyi kesmek zorunda olan bir grup öznenin her ay bir önceki ay topladığı ve kaynakta kestiği vergiyi yine ilgili vergi idaresine bildirmesi demektir kural olarak en tipik örneği işverenlerdir. Bir diğeri münferit beyannamedir sadece dar mükellefler açısından söz konusu bunların yıllık beyanname verme zorunluluğu olmayan ancak tevkifat suretiyle de vergilendirmemiş gelirlerini beyan ettikleri beyanname biçimidir.
Yıllık beyanname, muhtelif kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu suretle hesaplanan gelirin vergi dairesine bildirilmesine mahsustur. Gelirin takvim yılının belli bir dönemine taallük etmesi, beyannamenin yıllık vasfını değiştirmez. Örneğin 7 gelir türünün yedisini elde etmediniz birini elde ettiniz örneğin şubat ayında elde ettiniz ertesi yıl o bir aylık dahi olsa yıllık beyanname ile ödeyeceksiniz.
Muhtasar beyanname, iş verenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur.
Münferit beyanname, dar mükellefiyete tabi olanların yıllık beyanname ile bildirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan, vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanların bildirilmesine mahsustur.
Şimdi demek ki 3 tür beyannamemiz var uygulamada asıl olan yıllık beyannemedir.
Gelir toplamdır demiştik, 7 gelir türünden gelir elde ettikleriniz hangisiyse beyannamede tek tek yazarsınız.
Md 85: Mükellefler 2 nci maddede yazılı kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça yıllık beyanname verirler. Bu Kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur.
Şimdi bu bir ana kuraldır ardından toplama yapılmayacak halleri yasa koyucu bize söyler 86. Maddede var.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 14 misafir