Girişimcilik ve İş Kurma Ders Özeti 1-4. Üniteler

Cevapla
sweetybell53
Mesajlar: 2
Kayıt: 13 Ara 2018 11:25

13 Ara 2018 11:48

İş fikri; girişimcilerin hedefledikleri amaçlarına ulaşabilmek için uygulamaya karar verdikleri fikir ya da fikirler bütünüdür. Bir girişimcinin iş yaşamında uygulamaya koyacağı çok sayıda alternatif iş fikirleri vardır. Bu alternatifler arasında fırsat içerenlerin belirlenip elenmesi ve en cazip fırsatın tespit edilmesi gerekir. Yaratılan fırsata bağlı olarak belirlenen iş fikri ne denli iyi, açık, net ve kapsamlı tarif edilirse, bu iş fikri üzerine yapılacak olan çalışmalar da o denli net bir şekilde ortaya konularak ve planlamalar yapılarak çalışmalar yürütülebilir.
Girişimciliğin iyi bir deneyim olduğunu düşünenlerin atacağı ilk adım, yeni iş için uygun ve geçerli bir fikir sahibi olmak ve bu fikir çerçevesinde bir iş planı hazırlamaktır. Ancak herkes için uygun olan ideal bir iş fikri yoktur. Çünkü her insanın farklı kapasitesi ve yetenekleri vardır. Bir insan mükemmel bilgisayar bilgisine sahipken bir diğerinin güçlü bir pazarlama yeteneği olabilir. Dolayısıyla seçilen iş ne olursa olsun, kişinin kendisine, ilgilerine ve yeteneklerine uygun olmalıdır.
İyi bir iş fikri bulabilmek için yapılması gerekenler şunlardır:

1. Her zaman yeni bir buluşa gerek yoktur
2. Başarılı iş fikirlerinden yararlanmak gerekir
3. Pazar boşlukları mutlaka kontrol edilmelidir
4. Eski iş fikirleri yapılan yeniliklerle daha cazip hâle getirilebilir
5. İş yaşamındaki yeni eğilimler takip edilmelidir
6. Girişimci yeni iş fikirleri bulacağına inanmalıdır
7. Açık fikirli olmalıdır
8. Her zaman aklına geleni yazmalı, not tutmalıdır
9. Her gün yeni bir şey öğrenmeye gayret etmelidir
10. Fikirleri hakkında konuşmalıdır
11. Sorular sormalı ve dinlemelidir
12. Araştırma yapmalıdır
13. Fikir haritası oluşturmalıdır
14. Fikirleri sentezlemelidir
15. Fikirlerine zaman zaman ara vermelidir
Proje, kurumları orta ve uzun vadede başarıya ulaştırmayı hedefleyen stratejik planlardır.

Bir faaliyetin proje sayılabilmesi için;
* Bir ihtiyaçtan ya da problemden doğmalı, bu ihtiyacı karşılamayı veya problemi çözmeyi hedeflemelidir. Problemler hedeflere, hedefler faaliyetlere dönüştürülür.
* Belirli bir zaman diliminde gerçekleşmelidir.
* Hedeflere ulaşmak için yapılması gerekli her faaliyet ve bu faaliyetlerin nasıl bir sıralama ile gerçekleştirileceğinin ayrıntılarının belirlenmiş olmalıdır.
* Unsurları anlamında özgün ve tek olmalıdır.
* Belirli kaynakları tüketmeli ve sonucunda belirli çıktıları sağlamalıdır.
* Proje mekânı belirli olmalıdır.

Projelerde mutlaka kaynak kullanır. Bu kaynaklar hem insani, hem de maddi kaynaklardır. Her proje bir veya daha çok uygulama birimi tarafından yürütülür ve bir bütçeye sahiptir.

Bir yatırım projesinin doğuşuna yol açacak ihtiyacı belirlemek için aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmek gerekir:
1. Mevcut sanayilerin durumunu incelemek
2. Mevcut sanayilerin girdi ihtiyaçlarını ve çıktılarını incelemek
3. Nüfusun gelişme eğilimlerini ve demografik verileri incelemek
4. Kalkınma planlarını ve ekonomik değişme eğilimlerini incelemek
5. Toplumsal değişme eğilimlerini incelemek
6. Yeni yasaların (çevre kontrolü, halk sağlığını koruma yasaları gibi) etkilerini ve zorunluluklarını incelemek,
İngilizce’deki “feasibility” kelimesinden dilimize geçmiş şekli olan bu kavram “yapılabilirlik” anlamına gelir. Yatırım kararının alınmasında bir ön aşamadır.

Fizibilite çalışması, düşünülen yatırımın ekonomik, teknik, finansal ve hukuki yönlerden etkinliğini belirlemek için yapılan bir araştırmadır. Böylece yatırım projesini çeşitli yönlerden tartışmak ve yatırımı gerçekleştirip gerçekleştirmemek konusunda kesin karar verme olanağı sağlanmış olur. Fizibilite çalışmaları, aynı zamanda çeşitli projeler arasında seçim yapma olanağı verir.

1. Fizibilite Etüdünün Yapılış Amacı
Girişimciler yatırımlarını gelecekteki getirileri düşünülerek yapar. Girişimci eğer yatırımlarında kâr-zarar hesabı iyi yapmazsa sermaye, iş gücü ve zaman kaybıyla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle yapılacak yatırımların ve projelerin önceden yapılacak fizibilite etütleri büyük önem taşımaktadır.

Yapılabilirlik etüdünde aşağıda genel hatlarıyla verilen sorulara cevap aranmalıdır:
• Üretilecek ürün veya hizmet için pazar var mıdır?
• Pazarın büyüklüğü nedir?
• Bu pazarın ne kadarına gerçekçi olarak satış yapılabilir?
• Üretimde yeterli kalite düzeyini tutturabilmek mümkün müdür?
• Ne kadar yatırım yapmak gereklidir?
• Ne kadar öz kaynak gereklidir?
• Bu iş girişimciye ne kazandıracaktır?
Bu sorulara verilen cevaplar girişimcinin yatırım yapıp yapmamasında etken rol oynayacaktır. Bunu sağlayan da şüphesiz yapılabilirlik etüdüdür.

Yapılabilirlik etüdünün faydaları şu şekilde özetlenebilir:
* Optimum kaynak kullanımına olanak sağlamaktadır.
* Özel sektöre verilen devlet destekli kredilerin doğru ve etkin kullanılmasına olanak tanımaktadır.
* Finansman kuruluşlarının verdiği kredilerin doğru ve etkin kullanılmasına olanak tanımaktadır.

2. Fizibilite Etüdünün Aşamaları

Fizibilite etüdünde, çeşitli araştırmalar yapılarak projenin bütünlüğüne kavuşması sağlanır.Fizibiliteetüdününaşamalarıanlamınadagelenbuaraştırmalarşunlardır:

Yapılabilirlik etüdünün aşamaları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

a. Ekonomik araştırmalar: Kurulacak işletmenin ekonomik açıdan verimli ve akılcı olup olmadığının araştırılmasıdır. Üretilmesi planlanan mal veya hizmete ilişkin talep ve pazar payının tahmini yapılır ve kuruluş yeri belirlenir.

b. Teknik araştırmalar: İşletmelerin seçeceği teknolojinin belirlenmesinde temel olur. Üretim süreci aşamalarının tanımlanması, üretim teknolojisinin seçimi, varsa makinelerinin seçimi ve fabrika içindeki yerleşimi, bakım onarım olanaklarının araştırılması bu çalışmalar kapsamındadır.

c. Finansal araştırmalar: Kurulacak işletmenin yatırım tutarının tespit edilmesi, sermaye ihtiyacının belirlenmesi, gelir ve gider kestirimlerinin yapılması, finansman kaynaklarının ve işletme karlılığının saptanmasıyla bununla ilgili değerlendirmelerin yapılmasını içerir.

ç.Yasal araştırmalar: Sermaye gereksinimi, mali sorumluluğu sınırlama, vergilendirmedeki farklılık, kredi sağlama olanakları, kuruluş giderleri, işletme yapısından gelen zorunluluk gibi etkenlerin değerlendirilmesini kapsar

d. Örgütsel araştırmalar: İş analizi, iş bölümü ve uzmanlaşma, yetki ve sorumluluk dağılımı, iletişim kanalları, çalışacak kişilerin belirlenmesi, örgüt şemasının çıkarılması çalışmalarıdır.

3. Fizibilite Raporunun Hazırlanması
Araştırmalar tamamlandıktan sonra sonuçlar bir rapor hâline getirilir. Hazırlanacak rapora ilişkin çeşitli formatlar vardır. Araştırma sonuçları, fizibilite etüdünün kullanılacağı ve sunulacağı kurum ve kuruluşun formatına uygun olarak bir araya getirilir.

4. Raporun Değerlendirilmesi
Ayrıntılı olarak projeye ilişkin tüm bilgileri içeren yapılabilirlik raporu, yatırımın değerlendirilmesine ilişkin önemli bir göstergedir. Özel bir girişimcinin yapacağı yatırıma temel oluşturacak ön projelerin değerlendirilmesinde ana ölçüt, girişimin sağlayacağı kârdır. Kârlılığın hesabı, yalnızca ilk çalışma yılı için yapılmaz. Kârlılık, işletmenin tüm ömrünce elde edeceği net gelir ve amortismanların, işletmenin kurulması için yapılan değişmez giderlerinden fazla olmasıdır. Bu nedenle işletmeci, işletmeyi kurma kararı verirken kârlılık (rantabilite) oranları üzerinde durur. Bu kâr, ticari kâr olabileceği gibi sosyal kâr da olabilir.

5. Yatırıma Karar Verilmesi
Bu bilgilerin ışığında yapılacak değerlendirme sonucunda, yatırım kararı verilecek ya da yatırımdan vazgeçilecektir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 11 misafir