Temel Bilgi Teknolojileri 2 Ders Notu

Cevapla
notcu
Mesajlar: 332
Kayıt: 10 Nis 2018 11:33
İletişim:

14 May 2018 21:14

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ -II
İŞLETİM SİSTEMLERİ (ÜNİTE-1)
Bilgisayar Sistemlerinin Bileşenleri ve İşletim Sistemleri: Bilgisayar sistemi genel olarak dört birimden oluşur:
1. Donanım: Bilgisayar donanımı merkezi işlem birimi, bellek ve Giriş/Çıkış birimleri (klavye, fare, tarayıcı, mikrofon, kamera, yazıcı, vb.) gibi bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
2. Sistem Yazılımları:
a. İşletim sistemi: . İşletim sistemi en önemli sistem yazılımıdır ve bilgisayar sisteminin genel işlerini kontrol eden ve düzenleyen bir dizi programdır.
b. Yardımcı (Hizmet ) yazılımlar: Dosya kopyalama, disk formatlama, modemle haberleşme ve veri iletişim etkinlikleri yardımcı yazılımlar sayesinde gerçekleşir
3. Uygulama Programları: Bunlar metin işleme yazılımları (Word, Notepad vb.), medya oynatma programları (Windows media player, QuickTime Player, RealPlayer, vb.) internet tarayıcıları (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari vb.), çizim programları (Paint, Photoshop), iletişim programları (Outlook, Skype vb.), veri tabanı sistemleri gibi herhangi bir görevi gerçekleştirmek üzere özel olarak geliştirilmiş uygulama programlarıdır.
4. Kullanıcılar :
İşletim Sistemlerinin Temel Bileşenleri: Kullanıcı arabirimi işletim sisteminin görünen yüzüdür. Çekirdek ise işletim sisteminin görünmeyen yüzü ve kalbidir. Dosya yönetim sistemi ise bilgisayar sistemindeki dosyaları düzenleme ve yönetmeden sorumlu bölümdür.
İşletim Sistemlerinin Temel Görevleri:
I. İşlem ve Süreç Yönetimi
II. Bellek (Hafıza) Yönetimi
III. Giriş-Çıkış İşlemleri Yönetimi
IV. Dosya ve Klasör Yönetimi
V. Hata Bildirimi ve Güvenlik Fonksiyonu

İŞLETİM SİSTEMİNİN TÜRLERİ:İşletim sistemi türlerini üç açıdan ele alacağız. Bunlardan ilki bilgisayarın tarihsel gelişimine göre, ikincisi kullanım amacına göre ve üçüncüsü de ürün ailesine göre yapılan sınıflandırmaları esas alır.
1-)Tarihsel Gelişimine Göre İşletim Sistemleri @I. Nesil: (1624-1940) Basit hesap makinesi, analog bilgisayarlar (Mekanik ve elektromekanik bilgisayar.)
@II.Nesil: (1940-1955) ENIAC 1943’ te geliştirmeye başlamıştır. (Vakum tüplü bilgisayarlar.)
@III.Nesil: (1955-1965) Transistörlü Bilgisayarlar .İlk işletim sistemlerinin ortaya çıkışı da bu döneme rastlar.
@IV. Nesil:(1965-1980) Entegre Devreli Bilgisayarlar İlk merkezi işlem birimi bu dönemde yapıldı.
@V. Nesil: (1980-1990) Mikroçiplerin kullanıldığı ilk modern bilgisayar.Mikroişlemcili Bilgisayarlar-Kişisel Bilgisayarlar
@VI. Nesil: (1990-......) Yapay Zekalı Bilgisayarlar

2-)Kullanım Amacına Göre İşletim Sistemleri A)Sunucu İşletim Sistemleri: Güçlü donanım özelliklerine sahip olan sunucular bir bilgisayar ağına bağlı olarak hizmet verirler.Örnek:Windows NT , Windows 2000 Server , Windows 2003 Server , Windows 2008 Server
B)Masaüstü İşletim Sistemleri: Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda kişisel amaçlar için kullanılmak üzere geliştirilmiş işletim sistemleridir. Windows ve Mac OS örnek olarak verilebilir.
C)Mobil İşletim Sistemleri: Akıllı telefon, tablet bilgisayar, kişisel dijital yardımcılar (Personal Digital Assistant-PDA) gibi taşınabilir cihazlar için geliştirilmiş işletim sistemleri, mobil işletim sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Örnek :Google - Android ,Apple - İOS ,RIM - BlackBerry OS ,Symbian - Symbian ,Palm - Web Os , Microsoft - Windows Mobil örnek olarak verilebilir.
D)Diğer İşletim Sistemleri: Günlük hayatımızda kullandığımız örneğin; fotokopi makinesi, hesap makineleri, klima, çamaşır makinesi, televizyon, mikro dalga fırınlar ve DVD oynatıcı/kaydedici, dijital uydu alıcılar gibi birçok elektronik cihazda işletim sistemi yerine gömülü sistem adı verilen özel amaçları yerine getirmek üzere tasarlanmış entegre sistemler bulunur.

3-)Ürün Ailesine Göre İşletim Sistemleri:
 Ticari (Kapalı Kaynak Kodlu) İşletim Sistemleri :Değiştirilmeye izin vermeyen ve para ile satılan işletim sistemidir.
 Windows
 Mac OS
 Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri:Değiştirmesine izin veren ve para ile satılmaz
 Linux
 Pardus (TÜBİTAK)

BİLİŞİM GÜVENLİĞİ VE TEMEL İLKELERİ (ÜNİTE-2)
 Bilişim güvenliği:Bilişim Teknolojilerinin ve bu teknolojilerle üretilen ,işlenen ve saklanan bilgi ve verilerin gizliliğinin ,bütünlüğünün ve sürekliliğinin korunmasını ilke edinen bir alan olarak tanımlanabilir.

 Bilişim konusu, genel olarak üç temel ilkeden oluşmaktadır. Bunlar; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik olarak sıralanabilir. Eğer bu üç ilkeden biri zarar görürse, güvenlik zarar görmüştür denilebilir.
 Bazı kaynaklar, bu temel ilkeleri biraz daha geliştirmişlerdir. Bunlar da Aşağıdaki Gibi :
1. Gizlilik: Sistem ve veriler yetkili kişinin (kullanıcının) kontrolünde mi?
Gizlilik ilkesi iki başlık altında incelenebilir: A)Veri gizliliği; B) Kullanıcı gizliliği
2. Bütünlük: Sistem ve veriler orijinal haliyle saklanabiliyormu?
Bütünlük ilkesi; A)Veri bütünlüğü B)Sistem bütünlüğü diye ikiye ayrılır.
3. Erişilebilirlik: Sistem ve verilere istenilen anda ulaşılabiliyor mu?
4. İzlenebilirlik: Sistemde gelişen her olay daha sonra ulaşılıp , incelenebiliyor mu?
5. Kimlik Sınaması: Sistemi kullanan ve veriyi paylaşan taraflar , olması gereken kişiler mi?
6. Güvenilirlik: Sistem kendisinden beklendiği gibi çalışıyor mu? Tutarlı mı?
7. İnkar Edememe: Bilgi ve veriyi paylaşanlar kimliklerini doğrulayabiliyorlar mı?
Bu güvenlik durumu, özellikle internet üzerinden ticaret ve bankacılık işlemlerinde oldukça önemli bir konudur.

 BİLGİSAYAR SİSTEM VE AĞ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR
Kötü Amaçlı Yazılımlar (Malware)
1. Virüsler: Kötü amaçlı yazılımların en sık rastlanılan ve bilinen türü olan virüsler, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın sistemin işleyişini değiştiren ve kendisini diğer program veya dosyaların içinde gizleyen programlardır. Virüslerin temelde, iki işlevi bulunur: Kendilerini çoğaltmak ve belirli bir zamanda kendilerini çalıştırmak
A) Dosya Sistemi Virüsleri: Win32/Sality , MrKlunky, Randex, Meve
B)Ön Yükleme (Boot Sector) Virüsleri: Polyboot.B ve AntiEXE
C)Makro Yazılım Virüsleri: Relax, Melissa. A ve Bablas
D)Web Komut Dosyası Virüsleri: Script.Redlof
E)Ağ Virüsleri:
F)Yazılım Bombaları: Friday the 13th” virüsü verilebilir.
2. Solucanlar: Solucanlar, daha çok e-posta ile gönderilen ekler, çeşitli web siteleri ve ağ üzerinden paylaşılan dosyalar aracılığıyla yayılırlar. Solucanlar için en büyük sistem zafiyeti, işletim sistemlerinin hata veya açıklarıdır. Bunu önlemenin en güvenli yolu, işletim sistemlerinin en güncel sürümlerini kurmak ve güncelleştirmeleri sürekli takip etmek , sisteme kişisel bir güvenlik duvarı (firewall) kurmak
3. Truva Atları: Truva atları, virüs veya solucanlardan farklı olarak doğrudan kişisel ve önemli belgelere erişmek, çalmak veya silmek amaçlı olduğundan biraz daha tehlikeli olarak değerlendirilebilir.
4. Casus Yazılımlar (Spyware)Çoğu zaman “adware” olarak da isimlendirilen , Casus yazılımlar, sistemde bulunan şifre, kullanıcı belge ve dosyaları, banka ve kredi kart numaraları, e-posta adresleri, diğer kişilerle paylaşılan belgeler, web gezinti geçmişi gibi pek çok kişisel bilginin çalınmasına ve istenmeyen kimselerle paylaşılmasına neden olabilirler.
5. Çöp e-Posta (Spam): Spam veya yığın mesaj olarak da adlandırılan çöp e-postalar, kullanıcıların isteği olmadan kendilerine gönderilen ve genellikle reklam içerikli olan elektronik postalardır. Çöp e-postaların bir diğer yayılma türü de virüslerdir.

 KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLARA KARŞI KORUNMA
Antivirüs ve Casus Önleyici (Antispyware) Yazılımlar
• Bilgisayar sistemlerini virüslere karşı koruyan programlara antivirüs,
• Casus yazılımlara karşı koruyan programlara da casus önleyici (antispyware) yazılımlar denir.

Kişisel Güvenlik Duvarı (Firewall): Kişisel güvenlik duvarı, İnternet üzerinden gelen verileri denetleyerek, kullanıcının oluşturduğu ayarlar çerçevesinde ağ yoluyla bilgisayar sistemlerine sızıp yayılmaya çalışan kötü amaçlı yazılımları engelleyen, kullanıcının izin verdiği verilerin de geçmesine olanak tanıyan yazılımlar sistemleridir.
E-Ticaret (Elektronik Ticaret) Güvenliğini Sağlama: E-ticaret yapan kurumlar, kredi kartı bilgilerinin ve kişisel bilgilerin güvenliği ve gizliliğini sağlamak için yaygın olarak SSL ve SET gibi güvenlik standartlarını kullanmaktadırla
 SSL (Secure Sockets Layer) teknolojisi, hem istemci (bilgi alan) hem de sunucu (bilgi gönderen) bilgisayarda bir kimlik sınama/doğrulama (authentication) sürecini olanaklı kılar.
 SET (Secure Electronic Transaction) teknolojisi ise, özellikle çevrimiçi (online) kredi kartı bilgilerinin paylaşımı için geliştirilmiş bir standarttır.
BİLGİSAYAR ETİĞİ (ÜNİTE-3)
 TEMEL KAVRAMLAR
Bilişim: Bilişim kavramı, iletişim çağı ve bilgi toplumunda teknoloji ve enformasyonun birlikte kullanılarak üretilen düzenli sonuçlar olarak tanımlanabilir. Bilişim bilgi olgusunu , bilgi saklama , erişim dizgileri , bilginin işlenmesi ,aktarılması ve kullannılması yöntemlerini , toplum ve insanlık yararı gözeterek inceleyen uygulamalı bilim dalıdır.
Etik: Etik, ahlak öğretisi ve bilgisidir. Etik ahlak ile eş anlamlı değildir. Etik ahlak üzerine düşünebilme etkimliği olarak da tanımlanabilir.En temel ifadeyle etik;ahlaki eylemlerin yapısını sorgulayan ve doğruyla yanlışı , iyiyle kötüyü ayırt etmek için adil olduğuna inandığımız şeyleri düşünmeye ve gerçekleştirmeye yardımcı olur.
Ahlak: “Belli bir dönemde belli insan topluluklarınca benimsenmiş olan, bireylerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen törel davranış kurallarının, yasalarının, ilkelerinin toplamı” olarak ifade edilmiştir.Etiğin bir alt kümesi denebilir.
Hukuk: İnsan ve kurum eylemlerini yasalara uygunluk açısından inceler. Hukuk düzeni; hak, özgürlük, adalet ve eşitlik gibi ahlaki normlara dayanmaktadır.

 ETİK YAKLAŞIMLARI: Felsefi açıdan etik üç kategoriye ayrılır: Meta-etik, Normatif etik ve Uygulamalı etik.
Meta-etik:
 Meta-etik, genelde eleştirel etik olarak da adlandırılmaktadır.
 Bu yaklaşım , etik söylemlerde kullanılan dilin ve ifadelerin analiz edilmesine ve anlamlandırılmasına odaklanır ve bunları inceler.
 Meta-etik, etiğin doğasını ve etiğe neden ihtiyaç duyduğumuzu araştırır. Meta-etik alanında tipik sorular şöyledir: “Etik açıdan doğru nedir?”, “Etiğin doğasında doğru veya yanlış olmak mı vardır?
Normatif Etik:
 Bir diğer ismiyle kuralcı etiktir.
 Pratik ahlak kuralları ve ahlaklı bir hayatın nasıl yaşanacağıyla ilgilenir.
 “Doğru olması gereken şeyler nelerdir?” gibi temel bir soru araştırma alanına girmektedir.
Uygulamalı Etik:
 Diğer ismi ise betimleyici etiktir.
 Uygulamalı etikte normatif etiğin uygulanmasıdır.
 “Neyin doğru olduğuna inanılır?” veya “Bir eylem gerçekleştirirken doğru yol nedir?”

 ETİK İLE İLGİLİ KURAMLAR: Etik kuramlar teolojik (sonuçsalcı) ve deontolojik (sonuçsalcı olmayan) olarak ikiye ayrılmıştır. 1-Teolojik Kuramlar: 2-Deontolojik Kuramlar:

 BİLİŞİM ETİĞİ: Bilgisayar Etik Enstitüsü (Computer Ethics Institute) tarafından geliştirilen ve bilgisayar kullanım konusunda etik ilkelerinin temelini oluşturan 10 ilke aşağıda verilmiştir.
1. Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz. 2. Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. 3. Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz. 4. Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz. 5. Bilgisayar yalan bilgiyi yaymak için kullanılamaz. 6. Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanamaz ve kullanılamaz. 7. Başka insanların bilgisayar kaynakları izin almadan kullanılamaz. 8. Başka insanların entelektüel bilgileri başkasına mal edilemez. 9. Kişi yazdığı programın sosyal hayata etkilerini dikkate almalıdır. 10. Kişi, bilgisayarı, diğer insanları dikkate alarak ve saygı göstererek kullanmalıdır.
 BİLİŞİM SUÇLARI: Teknolojinin yardımıyla genellikle sanal bir ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi zarar verilmesine bilişim suçu denir. Türk Ceza Kanunu, 1 Haziran 2005 tarihi itibari ile yürürlüğe girmişti.

 İNTERNET ETİĞİ: İnternet etiği olarak bilinen ve sanal ortamlarda ve sosyal ağlarda davranış ve öğretileri tanımlayan teknik kelime ise ‘Netiket’ tir.

 İNTERNETTE İNTİHAL İntihal (aşırma, çalıntı) başkalarının ürünlerini (yazı, resim, video vb.) kaynak göstermeden kendisininmiş gibi göstermektir.
 Kaynak göstermeden yapılan intihaller şunlardır: Hayalet Yazar, Mevcut Yazı, Yetersiz Gizleme, Kendinden Aşırma, Fotokopi, Emek Tembelliği:
 Kaynak göstererek yapılan intihaller ise şunlardır: Unutulan Dipnot , Yanlış Bilgilendirme, Fazla Mükemmel Alıntı, Becerikli Atıf Yapma , Mükemmel Suç
 İnternet Üzerinden İntihal Denetleme Yazılımları *Anti-plagiarism*****Copy Scape*****Dupli checker*****Glatt Plagiarism*****Viper Sevices*****İthenticate*****Plag Scan*****Plagiarisma*****Plagium*****TurnItIn

 AÇIK EĞİTSEL KAYNAKLAR Açık eğitsel kaynak alanındaki çalışmalar ilk olarak 2000 yılında Massachusetts Insti- tute of Technology’de (MlT) Açık Ders Malzemeleri Projesi adı altında başlatılmıştır. Ülkemizde, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Açık Ders Malzemeleri Projesi’nin Türkiye’de de uygulanması için 2007 yılında harekete geçmiştir. Ulusal Açık Ders Malzemeleri (UADM) adıyla başlatılan projede birçok üniversite ders malzemeleri üretmiş ve 100’e yakın ders kullanıcılara açılmıştır. Bu site altında yer alan tüm açık ders malzemeleri “Creative Commons” (CC) lisansı kapsamında kullanıma açıktır. Bu lisans koşulları altında TÜBA Açık Ders Malzemeleri ticari amaçla kullanılamaz.

 Creative Commons (CC) Lisansı ABD merkezli kar amacı gütmeyen Creative Commons (CC) kuruluşu 2001 yılında kurulmuştur. Creative Commons lisansı, telif hakkı bulunan bir eserin veya çalışmanın ücretsiz olarak dağıtılmasını sağlayan bir çeşit kamu lisansıdır. 2013 yılı Kasım ayı itibariyle yayımlanan 4.0 lisans sürümü uygulamadadır. *Günümüzde, Google, Wikipedia, Flickr gibi sitelerde CC ile etiketlenerek dağıtılan milyonlarca resim, yayın, video ve eğitsel içerik bulunmaktadır.

 Telif Hakkı: Telif hakkı, herhangi bir bilginin veya ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere ait olduğunu bildirir. Sembolü çember içinde bir “©” harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu ürünü yapanın telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce “copyright” kelimesini ifade eder.
 Telif Serbestisi: Telif serbestisi, telif hakkı alınmış tüm ürünlerin (yazı, resim, video vb.) üzerindeki hakların ve sınırlamaların kaldırıldığını ifade eder. Sembolü çember içinde bir “F” harfidir ve İngilizce “copyfree” kelimesini ifade eder.
 Özgür Telif: Telif hakkı teriminin zıt anlamlısıdır. Telif haklarının belirli bölümlerinden yazarı tarafından belirtilen koşullar altında feragat edilmiş çalışmadır. Sembolü çember içinde bir “ters c” harfidir.

EŞ ZAMANLI İLETİŞİM ARAÇLARI (ÜNİTE-4)
 İletişimin Tanımları:
 Duygu ,düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması (tek yönlü tanım)
 Anlamlarda ortaklaşma süreci .
 İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olarak karşılıklı etkileşime dayalı , çift yönlü bir süreçtir.
 Uzaktan İletişim: Elektronik cihazlar yardımıyla karşılıklı bilgi alış-verişinde bulunmamızı sağlayan ileşim türüne uzaktan iletişim (telecommunication) adı verilmektedir.

 İLETİŞİM SÜRECİ: Bu sürecin temel unsurları, kaynak, mesaj ya da ileti, alıcı, kanal, geribildirim ve iletişim engelleridir. İletişim süreci alıcının tepkisinin kaynağa iletilmesiyle son bulmaz, aslında döngüsel bir süreçtir.
*Kaynak Bir kişi ,kitap, gazete, dergi radyo gibi araçlar da olabilir. Kaynağın temel işlevi karşıya aktarılmak istenen iletilerin kolayca alınmasını ve anlaşılmasını sağlayacak biçimde kodlanarak kanal aracılığıyla gönderilmesidir.
*Kanal genel olarak iletim yöntem ve ortamını (medya) içerir.
*Mesaj ya da ileti kaynaktan belirli bir kanal üzerinden gelen ve karşıya iletilmesi amaçlanan fikri anlatan yazı, ses, obje, resim ya da çizim olabilir.
*Geribildirim ise kaynaktan alıcıya ulaşan mesaja alıcı tarafından verilen tepkidir.
*İletişim engelleri, iletişim sürecinin sağlıklı biçimde işlemesini güçleştiren her tür engeldir.Fiziksel veya psikolojik


 EŞZAMANLI İLETİŞİM: Eşzamanlı iletişim, kaynak ve alıcının aynı zaman diliminde iletişim sürecinde yer aldığı bir süreçtir. Bu tür iletişime en güzel örnek yüz yüze konuşmadır.
• Uzaktan eşzamanlı iletişime senkron iletişim olarak da adlandırılmaktadır.
örnek olarak cep telefonları, Skype, Google Hangout, Messanger gibi Web konferans sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen iletişim süreçleri verilebilir.
 EŞ ZAMANSIZ İLETİŞİM:Eşzamansız iletişimde ise kaynak ve alıcı aynı zaman diliminde iletişim süreci içinde yer almazlar. Eşzamansız iletişime en güzel örnek mektupla mesajlaşmaktır.
• Uzaktan eşzamansız iletişime asenkron iletişim olarak da adlandırılmaktadır. örnek olarak e-posta (e-mail) ve Web günlükleri (Blog) araçlarını kullanarak gerçekleştirilen iletişim
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
EŞZAMANLI ÜSTÜNLÜKLER *Alıcının aynı zamanda kaynakla bir arada olması gerçek, yüz yüze iletişim ortamı hissiyatı yaratır. *Anlaşılmayan mesajlar anlık olarak kaynağa geribildirimle iletilebilir. *Alıcı davranışlarına göre içeriğe müdahale edilebilir ve anlık olarak düzenlenebilir. *Etkileşimli anlık grup tartışmaları yapılabilir
EŞZAMANLI SINIRLILIKLAR *Alıcının tartışmalara tekrar katılma fırsatı yoktur. *Bireysel farklılıklara göre kişiye özel yaklaşımın sergilenmesi oldukça güçtür. *Alıcıda yalnızlık hissiyatı oluşturabilir. *Alıcı sayısının artması eşzamanlı iletişim yönetimini güçleştirir. *Alıcının gelen mesajı anlamlandırmada yaşadığı eksikliklerinin anlık olarak fark edilmesi gerekir. *Hızlı şekilde iletişim kurmakta zorlanan alıcılar iletişim sürecinde sorunlar yaşayabilir.
EŞZAMANSIZ ÜSTÜNLÜKLER *Alıcı mesajla aynı ortamda olmak zorunda değildir. Herhangi bir zaman diliminde teknoloji aracılığıyla iletişim sürecine dahil olabilirler. *Alıcının kaynaktan gelen mesajı algılaması ve geribildirimde bulunması için geniş bir zamanı vardır. *Uzun süreli uğraşlar ve kapsamlı içeriklerin sunulması için kullanılabilir. *Kaynaktan gelen mesaj istenildiği kadar incelenebilir. *Alıcı sayısı eşzamansız iletişim sürecinde engel oluşturmaz.
EŞZAMANSIZ SINIRLILIKLAR *Anlık geribildirim ihtiyacı karşılanamaz. İçeriğin işlenmesi sürecinde alıcıda oluşan yanlış algılar anlık olarak düzeltilemez. *Mesajı işleme süreci alıcının elinde olduğundan, alıcı öz yönelimi ve denetimi yüksek bir birey olmak durumundadır. Aksi durumda gönderilmesi amaçlanan mesaj işlevini tam olarak yerine getiremeyebilir.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 EŞZAMANLI İLETİŞİM ARAÇLARI
Telefon: Telefon bireylerin anında sözlü, yazılı ya da görsel-işitsel iletişim kurmasını sağlayan bir cihazdır. Geleneksel telefon, basit anlamda mikrofon (verici), kulaklık (alıcı) ve üreteçten oluşur.
*Ticari anlamda ilk cep telefonu, 1973 yılında MOTOROLA firmasında mühendis olarak çalışan Martin Cooper tarafından geliştirilmiştir.
*Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri kullanılmaktadır. Bu işletim sistemleri arasında Android, IOS ve Windows en sık kullanılanlardır.İlk olarak 2000’li yılların sonunda ortaya çıkan mobil uygulamalar bugün akıllı telefonlardan tabletlere en sık kullanılan yazılımlar haline gelmiştir.
Anlık Sohbet: Anlık sohbet (Instant Messaging, IM) ve sohbet odaları (chat rooms) sık karıştırılan iletişim araçlarıdır. *MSN Messenger, Yahoo Messenger ve AIM bir dönem yoğun biçimde kullanılan anlık sohbet araçlarıydı. Günümüzde, özellikle Türkiye’de en yaygın kullanılan anlık sohbet araçları arasında ‘Facebook Messenger’, ‘Skype’ ve ‘Google Hangout’ sıralanabilir. Skype, anlık görsel-işitsel ya da metin tabanlı iletişim kurmamıza izin veren bir eşzamanlı iletişim aracıdır. Türkiye’de Mayıs 2013 tarihinde Skype kullanıcıların sayısı 8 milyondu.
Web Konferans Sistemleri: Web konferans sistemleri sohbet, toplantı, eğitim ve sunum gibi amaçlar için kullanılmaktadır. İnternet tarayıcılar üzerinden çalıştırılan web konferans sistemleri genellikle Adobe Flash veya Java eklentileri üzerinden çalışır. e-seminer’ler aslında Web konferans sistemlerinin kullanımına güzel bir örnektir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir