Adalet Bölümü Uyap 2 Dersi 1-4 Üniteler Ders Özeti

Cevapla
notcu
Mesajlar: 332
Kayıt: 10 Nis 2018 11:33
İletişim:

14 May 2018 15:29

UYAP II
1. Ünite - Ceza ve Tutukevleri İşlemleri-I
Genel işlemler, dosya işlemleri ve mahkeme kararları modüllerini açıklayabilmek.
Genel işlemler, kullanıcının bağlı bulunduğu alt sistemde mevcut olan tüm modül, alt modül ve bunlara bağlı ekranlarda sürekli olarak kullanılan ekranlar listesindeki işlemlerdir. Bu işlemler ekranlar temelinde incelenecektir.
• “Dosya İşlemleri” alt sistemine giriş yapıldığında, dosya açma ve açılan dosyanın üzerinde işlem yapmak için kullanılan dosya arama ve sorgulama modülüdür. Ayrıca bu modülde cezaevinde bulunan misafir tutuklu/hükümlülerin dosyalarının kapatılma işlemleri de gerçekleştirilir.
• Mahkeme kararları modülü, cezaevinde bulunan tutuklu/hükümlülerin mahkemelerce alınmış olan tutuklama kararları, dava sonucuna ilişkin mahkûmiyet, beraat gibi nihai kararlar, içtima kararları ve tahliye kararları sonucunda tutuklu/hükümlülerin cezaevindeki infaz durumlarının kaydı ve takibi işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
Giriş işlemleri, çıkış işlemleri ve emanet işlemleri modüllerinde yer alan bilgileri uygulayabilmek.
• Giriş işlemleri modülü, tutuklanarak yada hüküm giyerek bir ceza infaz kurumuna alınan yada başka bir ceza infaz kurumundan nakledilen tutuklu/ hükümlülerin kuruma girişi ile ilgili işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
• Çıkış işlemleri modülü, ceza infaz kurumundan nakil, firar ya da tahliye nedeni ile tutuklu/hükümlülerin kurumdan ayrılışı ile ilgili işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
• Emanet işlemleri modülü, tutuklanarak ya da hüküm giyerek bir ceza infaz kurumuna alınan yada başka bir ceza infaz kurumundan nakledilen tutuklu/hükümlülerin kuruma girişi sırasında üzerinde bulunan emanet para ve değerli eşya işlemlerini kapsamaktadır. Ayrıca cezaevinde tutuklu/hükümlülere ait paraların bulunduğu kasa bilgilerinin ve kurumun çalıştığı ilgili bankalardaki hesapların takibi ve kaydı işlemlerinin yapıldığı ekrandır.
Nakil, süreli çıkış ve süreli dönüş işlemleri modülündeki ekran uygulamalarını açıklayabilmek
• Nakil işlemleri modülü, cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin nakil işlemleri için gerekli olan tüm talep ve bu taleplerin onay işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
• Süreli çıkış işlemleri modülü, sevk, dış görev ve izin işlemleri için gereken talep bilgileri ve bu talep için yapılan işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.
• Süreli dönüş işlemleri modülü, süreli çıkış yapan tutuklu/hükümlülerin dönüş bilgilerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.


Cezaevi takip işlemleri ve vardiya işlemleri modüllerini açıklayabilmek
Cezaevi takip işlemleri modülü, cezaevine özgü bilgilerin tanımlanması ve cezaevinde gerçekleştirilen sayım, nöbet, vukuat gibi işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesi işlemini kapsamaktadır.
• Vardiya işlemleri modülü, vardiya ve vardiyada görev alacak personelin tanımlanması, vardiya yerlerinin belirlenmesi ve vardiya programının hazırlanıp görevlendirme işlemlerini kapsamaktadır.

2. Ünite - Ceza ve Tutukevleri İşlemleri-II
Muayene işlemleri ve kurul kararları modüllerinde yer alan bilgileri uygulayabilmek.
Muayene işlemleri modülü, hükümlünün kendisi ya da kurum tabibinin isteği üzerine muayene edilmesi ve muayene sonrası rapor verilmesi, reçete yazılması, kurum revirine yatırılması, hastaneye sevk edilmesi ve hastane dönüşü gibi işlemlerini kapsamaktadır. Kurul kararları modülü, cezaevinde bulunan bir tutuklu/hükümlü ile ilgili olarak açık cezaevine geçiş, kapalı cezaevine iade, meşruten tahliye, izin kullanımı, disiplin cezası verilmesi, verilen disiplin cezasının kaldırılması gibi nedenlerle idare ya da disiplin kurulu kararı alınmasını gerektiren durumlarda, kurul üyeleri, kurul toplantısı ve kurulda alınan kararlara ilişkin bilgiler izleme kurulu karar ve ziyaretlerine ilişkin bilgilerin kaydı ve takibi işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır. Kurul kararları modülü, disiplin kurulu kararları, ceza kararı ile ilgili işlemler, idare kurul kararları, seçici kurul kararları, cezaevi yönetim kurulu kararları ve eğitim ve terbiye kurulu kararları olmak üzere altı alt modülden oluşmaktadır.
Psiko-sosyal işlemleri modülündeki ekran uygulamalarını açıklayabilecek.
Ceza infaz kurumlarında hükümlü/tutuklulara bireysel danışmanlık hizmeti vermek, aileleri ile görüşmek, onları ilgi ve yeteneklerine ve kişilik özelliklerine göre iş ve meslek kurslarına ve grup çalışmalarına yönlendirmek, öge kontrol eğitimi vermek, çocuklara yönelik farkındalıklarını artırmak amaçlı çalışmalar yapmak, bayan hükümlü ve tutuklulara yönelik anne-çocuk eğitimi gibi programlar uygulamak, kurum personelini eğitmek ve bireysel danışmanlık hizmeti vermek gibi önemli görevleri yerine getiren Psiko Sosyal Servis Bürosu, bu görevleri yaparken bir taraftan da çalışmalarını UYAP sistemine aktarır. Psiko sosyal servis işlemleri modülü, tutuklu/hükümlünün psiko sosyal hizmet bürolarından aldıkları hizmetleri otomasyon ortamında gerçekleştirilmesi işlemlerini kapsamaktadır.
Yayın takip işlemleri ve mektup işlemleri modüllerini sıralayabilmek.
Yayın takip işlemleri modülü, tutuklu/hükümlülere gelen/giden yayınların takibi ve denetlenmesi ile ilgili işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır. Mektup işlemleri modülü, tutuklu/hükümlülerin gelen ve giden mektupların kaydedildiği ve takibinin yapıldığı ekranları kapsamaktadır.

Ziyaret işlemleri, telefonla görüşme işlemleri ve evrak işlemleri modüllerinde yer alan bilgileri uygulayabilmek.
Ziyaret işlemleri modülü, tutuklu/hükümlülerin çeşitli kişi ve heyetler tarafından ziyaret edilmesi sırasında yapılan işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.
Telefonla görüşme işlemleri modülü, tutuklu/hükümlülerin telefonla görüşmeleri için yapılan işlemlerin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesi işlemlerini kapsamaktadır.
Tanımlamalar modülü, cezaevleri alt sisteminde bulunan kullanıcı ara yüzlerindeki kodlu alanların tanımlanması işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır.
Evrak işlemleri modülü, ilgili adli makamlardan gelen evrakların kaydedilme işlemlerini kapsamaktadır.
İş listesinden başlatılan ekranlar ve gelen/giden evrak menüden açılan ekranların uygulamalarını açıklayabilecek.
İş listesinden başlatılan ekranlar, menüde olmayan, işin akışına göre, sistem tarafından kullanıcının iş listesine otomatik olarak düşen ve “Başlat” düğmesine tıklanarak açılan ekranları kapsamaktadır.
Gelen/giden evrak menüden açılan ekranlar, gelen/ giden evrak memuru tarafından, kuruma savcılık aracılığı ile gelen mahkeme kararlarının tarama cihazını kullanarak veya otomatik olarak sisteme kaydetme işlemlerini kapsamaktadır.
3. Ünite - Hukuk Mahkemeleri İşlemleri-I
Tevzi ve dosya modüllerini ifade edebilmek.
• Taraflardan biri veya vekili tarafından verilen dava açma dilekçesi, sistemde tevzi işlemini başlatmaktadır.
• Tevzi işlemleri kapsamında kullanıcı, dava harçlandırma ve dava tevzi işlemlerini yapmaktadır. Burada tevzi biriminde evrak ile ilgili bilgiler girilmekte ve hangi tür iş olduğu belirlenerek ilgili birimlere tevzisi gerçekleştirilmektedir. Kullanıcı- ya gelen dava dilekçesinde belirtilen bilgileri içerecek şekilde ilk açılış harç/masraflarının hesaplanma işlemi yapılmaktadır. Dava harçlandırma işinin tamamlanması ile İlk açılış harç/masrafları yatırılmış dava başvurularının tevzi işlemi ilgili kullanıcı tarafından yapılmakta; tevzi işleminin hangi birime yapıldığı belli olmaktadır.
• Dosya modülü, genel dosya sorgulama işlemlerinin yapılması, dosya bilgilerinin ayrıntılı olarak incelenmesini ve çalışılacak dosya seçimini kapsamaktadır. Dosya modülü şu ekranlardan oluşmaktadır: Dosya arama ekranı, Talimat arama ekranı, Dosyanın geçici gönderilmesi, Dosyanın kapatılarak gönderilmesi, Gönderilen dosyayı geri isteme, Başka birimden dosya isteme, Başka birimden gelen dosya görüntüleme/iade, Başka birimler tarafından incelenen dosyaların listelenmesi, Dosya ayrıntı bilgileri, Hâkimin not deferi, Derdest dosyanın girilmesi, Genel dava sorgulama, Dosya silme ekranı, Karar no günleme, Evrak silme, Hâkime dosya atama, Dosya no güncelleme, İstenen dosyaların listelenmesi, Seri dava uygulamaları.
Dava açılış ve tebligat modüllerinde yer alan bilgileri uygulayabilmek.
• Dava açılış modülü, dava açılış yapılması, dosya bilgilerinin sisteme girilmesi girilen bilgilerin güncellenmesi, avukat bilgilerinin girilmesi ve güncellenmesi işlemlerini kapsamaktadır. Dava açılış modülü şu ekranlardan oluşmaktadır: Dava açılış işlemleri, Bozma üzerine gelen dosyanın yeniden açılması, Dava tensip zaptının hazırlanması, Taraf ve tanık bilgilerinin güncellenmesi, Avukat kayıt/güncelleme işlemleri, Vekil adres bilgisi ekleme güncelleme, Hatalı kaydedilen vekilin silinmesi, Dava miktarının arttırılması, Tevzi dağılım çizelgesi.
• Tebligat modülü, dava öncesinde (tensip zaptı gereğince), davanın görülmesi sırasında veya dava sonunda, ilgililerin duruşmaya veya mahkeme kalemine çağrılması ya da alınan kararların bildirilmesi için yapılması gereken tebliğ işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
Tebligat modülü şu ekranlardan oluşmaktadır: Tebligat zarf/davetiye hazırlanması, Tebligat sonucunun kaydedilmesi, Posta birimine uyarı yazısı hazırlanması, Yurt dışı tebligat için bakanlığa üst yazı hazırlanması, Yurt dışındaki yabancılara tebligat hazırlanması, Tebligat zarf / davetiye hazırlanması, İlanen tebligat kaydının yapılması, İlan tarihinin kaydedilmesi, Tebligat posta tevdi–yeni liste oluşturma, Tebligat arama, Posta işlemleri alt modülü, Posta gönderilme bilgi girişi, Posta alınması işlemi, Tebligat posta tevdi–genel liste işlemleri, Rapor parametreleri, Gelen postaların sorgulanması.
Duruşma işlemleri modülünde yer alan ekranların uygulamalarını açıklayabilmek.
• Duruşma işlemleri modülü, davanın görülmesi sırasındaki duruşma zaptının hazırlanması, duruşması yapılacak davalar listesinin hazırlanması, keşif işlemleri, bilirkişi işlemleri, gün verilmesi işlemleri gibi faaliyetlerin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır. Duruşma işlemleri modülü pek çok alt modül ve ekrandan oluşmaktadır. Bu modülde en çok kullanılan ekranlar şunlardır: Dava listesinin hazırlanması, Duruşma zaptının hazırlanması, Reddi hâkim/katip dilekçesinin kaydedilmesi, Reddi hâkim talep sonucunun kaydedilmesi ve istinkaf işlemi, Keşif heyetinin belirlenmesi, Keşif sonucunun kaydedilmesi, Keşif erteleme tutanağının hazırlanması, Bilirkişi görevlendirmesi, Bilirkişi teslim tutanağının hazırlanması, Sisteme bilirkişi ekleme, Bilirkişi arama, Bilirkişi incelemesinden vazgeçilmesi, Bilirkişi görevlendirmesine bilirkişi eklenmesi, Bilirkişi grubu oluşturma, Bilirkişi listesi oluşturma, Davanın yeniden işleme konulması işlemi, Duruşma zaptında belirtilen işlemlerin görev olarak belirlenmesi, Ara kararların listelenmesi, Ara karar listeleme ve güncelleme
Müzekkere ve talimat modülünde yer alan ekranları açıklayabilmek.
• Müzekkere modülü, ilgili dava dosyası ile müzekkere işlemlerinin yapıldığı modüldür ve şu alt modül ve ekranlardan oluşmaktadır: Genel müzekkere yazılması, Trafik bilgileri ile ilgili müzekkereler için giden evrak bilgilerinin girilmesi, Taşınır mal bilgileri ile ilgili müzekkereler için giden evrak bilgilerinin girilmesi, Taşınmaz mal ile ilgili müzekkereler için giden evrak bilgilerinin girilmesi, Kadastro davaları ile ilgili müzekkereler için giden evrak bilgilerinin girilmesi, İş bilgileri ile ilgili müzekkereler için giden evrak bilgilerinin girilmesi.
• Talimat modülü, gelen ve giden talimat işlemlerinin yapılabildiği modüldür. Bu modül pek çok alt modül ve ekrandan oluşmaktadır.

4. Ünite - Hukuk Mahkemeleri İşlemleri-II
Karar modülünü açıklayabilmek.
Karar modülü, duruşma sonunda nihai karar verilmesi ile nihai karar gereklerinin gerçekleştirilmesi faaliyetlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır. Karar modülü şu alt modül ve ekranlardan oluşmaktadır: Nihai karar bilgilerinin kaydedilmesi, Gerekçeli karar evrakının hazırlanması, Ek karar evrakının hazırlanması, Vakıf kararlarının görüntülenmesi ve tescil edilmesi, Kesinleşme şerhinin kaydedilmesi, Karar talep bilgilerinin kaydedilmesi, Ara kararının yazılması, Dosya birleştirme alt modülü, Dosya tefrik alt modülü ve ekranları.
Temyiz işlemleri, değişik iş işlemleri ve tereke işlemleri modüllerinde yer alan bilgileri uygulayabilmek.
Temyiz işlemleri modülü, davada nihai karar verildikten sonra taraardan birinin verdiği temyiz dilekçesi ile kararın temyizi işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır. Değişik iş işlemleri modülü, davanın görülmesi sırasında kararı alınan veya farklı adli yargı çevresinden gelen esasa ilişkin olmayan işlerde gerçekleştirilen faaliyetlerin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır. Tereke işlemleri modülü, tereke davaları işlemleri faaliyetlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
Vezne işlemleri ve genel işlemler modüllerinde yer alan ekranların uygulamalarını açıklayabilmek.
Vezne işlemleri modülü, davaya ait tüm harç, masraf tahsilâtı ve reddiyat işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirilmesini kapsamaktadır. Genel işlemler modülü, hukuk mahkemeleri faaliyetleri kapsamında, tek bir modüle bağlı olmayıp birden fazla modül kapsamında kullanılan işlemlerin faaliyetlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini kapsamaktadır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir