Ekoturizm Ders Notu

Cevapla
proserpia
Mesajlar: 1
Kayıt: 25 Mar 2019 20:29
İletişim:

25 Mar 2019 20:34

Sürdürülebilir Kültür Turizmi :Efes Örneği Makale İncelemesi
1.1. Makalenin Biyografisi
Üç yazarlı bir makale olup; Seçkin Eser(Mustafa Kemal Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu), Taner Dalgın (Muğla Üniversitesi Muğla Meslek Yüksekokulu) ve Hüseyin Çeken (Muğla Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu) tarafından yazılmıştır.
Makale, Ege Coğrafya Dergisi, 19/2(2010), 27-34, İzmir Aegean Geographical Journal, 19/2 (2010), 27-34, Izmir—TURKEY 2012’de yayımlanmıştır. (Published in 2012)
1.2. Özet İncelemesi

 “Turizmin olumsuz etkileri daha çok tüketime dayalı kitlesel kullanımın sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kitle turizmi olarak nitelendirilen bu geniş kapsamlı kullanım, plansız yapılanma ve aşırı kapasite kullanımıyla birleşerek telafisi zor olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bu olumsuzluklara tepki olarak 1970’li yıllardan sonra Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar önderliğinde çeşitli toplantılar düzenlenmiş ve bu toplantılar sonucu sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir turizm turizme kaynak olan bölgesel ve yerel çekiciliklerin korunup geliştirilerek devamlılığını sağlamak olarak ifade edilebilir. Kültür turizmi uzun dönemde kitle turizmine oranla,sürdürülebilir turizm amacına çok daha fazla hizmet etmektedir. Efes ören yerinin sahip olduğu kültürel varlıklar, dünya tarih mirasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu sebeple, Efes ören yerini gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak kullanımını ve atıl bırakmaksızın turistik bir değer olarak ortaya çıkarılmasını sağlayacak dengeli bir yaklaşımın ortaya konulması gereklidir. Bu noktada bu araştırmanın amacı böyle bir yaklaşımı destekleyecek unsurları vurgulamak ve Efes ve yakın çevresinin bir turizm bölgesi olarak gelişimine katkı sağlayacak teorik bir çerçeve oluşturmaktır. Çalışmanın ana sahası olarak seçilen Efes ören yeri sahip olduğu kültürel değerlerle kapasitesinin çok altında turizm hizmeti veren bir destinasyondur. Bunun genel sebepleri arasında sürekli bir turizm pazarının yaratılamaması, yanlış stratejik yaklaşımlar ve yeterli planlamanın yapılmaması gösterilebilir.”
 “Sürdürülebilirlik” kavramının ne zaman ortaya çıktığına değinilmiştir.
 BM ve Dünya Bankası gibi kuruluşların bu konuda çalışmalar yapılması için çeşitli toplantıların yapıldığı eklenmiştir.
 Kavramsal çerçeve ele alınmış olup bunların açıklamasının yapıldığı söylenmiştir.
 Örnek olarak alınan , Efes antik kentinin sürdürülebilirliği ile ilgili teorik bir çalışma yapıldığı bildirilmiş ancak yöntem açıkça ifade edilmemiştir.
 Çalışmanın amacı ve öneriler kısmı da açıklanarak özet sona erdirilmiştir.
 Ayrıca İngilizce özet ve anahtar sözcükler kısmı da araştırmaya ulaşılabilirliği artırmak amacıyla eklenmiştir.
1.3. Kavramsal Çerçeve

Giriş kısmında “Dünyada artarak devam eden turizm faaliyetleri,turizmin temel değerleri niteliğindeki doğal ve sosyo-kültürel kaynaklar üzerinde düzeltilmesi mümkün olmayan ya da uzun zaman gerektiren zararlara yol açmaktadır. “ denilerek çalışmanın neden bu yönde yapılması gerektiğine işaret edilmiştir.
Sürdürülebilirlik , Sürdürülebilir Turizm kavramları alt başlık açılarak tanımlanmıştır.
Middleton ve Hawkins(1998) sürdürülebilirliği “İnsan nüfusunun faaliyetleri ile doğal, sosyal ve kültürel çevreleri arasında uyumun bulunduğu bir denge durumu”olarak tanımlamıştır.
BM’nin “Our Future” adlı Brundtland Raporu’na değinilmiştir.
1.4. Makalenin Düğüm Noktası
Bu bölümde “destinasyonun” önemi vurgulanmıştır.
Efes’in “Hıristiyanlar için kutsal nitelik taşıyan eserlere sahip olmasıyla birlikte, Osmanlı Dönemi’ne ait İslam eserlerini de bünyesinde barındırması nedeniyle inanç turizmi açısından önemli bir bölge” olduğu anlatılmıştır.
Makale’de“Ülkemizin en büyük antik tiyatrosu Efes ören yerinde bulunmaktadır. Avusturyalı ve Türk arkeologlar tarafından restorasyonu tamamlanan olarak kabul edilen “Artemis Tapınağı” Efes’in simgesi haline gelmiş kültürel yapıtlardır. Ayrıca,Hıristiyanlar için kutsal nitelik taşıyan Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evi de Bülbül Dağı’nda yer almaktadır. Celsus Kütüphanesi,Eğitim Binası, Stadyum, Agoralar, Belediye Sarayı(Prytenion), Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi,Efes Müzesi, St. John Kilisesi, Yedi Uyurlar Mağarası, İsa Bey Camii, Efes ve çevresinde yer alan diğer kültür varlıklarıdır.” kentin içinde bulunan yapılardan bahsedilmiş olup önemi vurgulanmıştır.
1.5. Makalenin Amaç ve Yöntemi
“Bu çalışma ile Efes ören yeri ile ilgili yapılan çalışmalara güncel bir katkı sağlamak,alternatif bir turizm türü olarak kültür turizminin önemini vurgulamak amaçlanmaktadır.” Cümlesiyle , çalışmanın amacı açıklanmıştır.
“Güçlü yönler ile fırsatlar en iyi şekilde değerlendirilerek zayıf yönler geliştirilmeye ve tehditler bertaraf edilmeye çalışılır.” Burada da makalenin yöntemi belirtilmiştir.
1.6. Bulgular ve Sonuç Bölümü
Efes ören yerinin güçlü ve zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditleri tablo halinde verilmiştir.
Sonuç olarak “Destinasyon kimliği ve Destinasyon yönetim organizasyonun” oluşturulması gerektiği bildirilmiştir.
1.7. Uygun Başlık Kullanımı
Başlıkta belirtilen “Sürdürülebilirlik” kavramı makale içerisinde açıklanmıştır.
“Kültür Turizmi” ifadesi yine makale içinde yerini bulmuştur.
“Efes Örneği” ifadesi zaten bu lokasyon incelendiğinden dolayı yerli yerinde kullanılmıştır.
Öneri olarak anahtar kelimedeki “taşıma kapasitesi” yerine “Swot Analizi” veya “destinasyon” kavramları kullanılabilirdi.
1.8. Makale’nin Kaynakçası
26 farklı kaynaktan yararlanılmış olup bu kaynaklar içerisinde yerli ve yabancı literatürden isimler yer almaktadır.
Makale’de coğrafyacı isimlerden de faydalanılmıştır.
BM kaynakları da kullanılmıştır.
Kitap olarak Nazmiye Özgüç ve Erol Tümertekin’in Turizm Coğrafyası kitabından da yararlanılabilirdi.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj
  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir