Okullarda öğrencilerin bedensel/kinestetik zekâları nasıl geliştirilebilir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

28 Şub 2018 16:33

Okullarda öğrencilerin bedensel/kinestetik zekâları nasıl geliştirilebilir?

Öğrencilere bedensel zekâlarının gelişimi için onlarla hareketli oyun etkinlikleri düzenlerim. İlk olarak programda vücut hareketleri sağlayan etkinliklere yer veririm. Gezi gözlem faaliyeti olarak alan gezileri düzenlerim. Hem çocuklara bölge hakkında bilgi verir hem de onların yürüyüş yapmalarını hareket etmelerini sağlayarak bedensel açıdan gelişmelerini sağlarım.

Bedensel zekâ problem çözme veya bir şeyi üretmek için organları veya kasları kullanma yeteneğidir. Bedensel zekâyı geliştirmek için futbol basketbol gibi aktivitelere yönlendirilebilir. Dans kurslarına ya da el becerilerini geliştirebileceğimiz kurslara yönlendirilebilir. Ayrıca derste drama ve oyun etkinlikleri ile bu zekâ alanlarını geliştirebiliriz.

Bedensel zekânın gelişimi için şu etkinlikler yapılabilir. Kavramlar sözle değil hareketlerle betimlenebilir. Sessiz sinema oyunu oynanabilir. Duygular hareketlerle anlatılır. Bir rol canlandırılabilir. Pandomim yapılabilir. Sırada otururken egzersiz yapılabilir. Halk oyunu oynanabilir.

Drama dersleri konabilir veya drama okul sonrası kurs şeklinde verilebilir. Öğrencilerden dersin içeriğine göre oyun yazıp canlandırması istenebilir. Oyunlar ile ders canlandırılır.

Bedensel zekânın geliştirilmesi için yapılacak çalışmalar okul öncesi eğitim ile başlaması gerekir. İlkokullarda da ihmal edilmemelidir. Gerek beden eğitimi derslerinin verimi gerek folklorik çalışmalar ve dinamik etkinlikler ile kas gelişimini destekleyici çalışmalardan uzak durulmamalıdır. Sportif faaliyetleri özendirici videolar izletilebilir. Milli sporcuların hayatı araştırılabilir. Öğrencileri motive edecektir. Denge oyunları ile dersler eğlenceli hale getirilebilir. Sağlıklı yaşam için hareketli yaşamın önemi vurgulanabilir.
Öğrencilerin bedensel zekâlarını geliştirmek için birden çok yöntem kullanarak geliştirilebilir. Örneğin kendi branşımda öğrencilere drama etkinlikleri, tiyatro oyunları şiir okuma yarışmaları yapabiliriz.

Bedensel\kinestetik zekâları gelişmiş öğrenciler duygu ve düşüncelerini ifade ederlerken ve problem çözerken beden dilini etkili şekilde kullanırlar. Bu yüzden bu zekâ alanını geliştirmek için drama, rol oynama, pandomim etkinliklerini yaptırabiliriz. Yine dokunarak ve yaparak öğrenirler. Psikomotor becerileri gelişmiştir. Bu yüzden beden eğitimine, egzersiz yaptırmaya ve dans faaliyetlerine yer verilebilir.
Bedensel\kinestetik zekânın gelişmesi için bireyin hareket alanını kısıtlayan ortamın düzenlenmesi ve ona hareket özgürlüğü sağlayan yöntem ve tekniklerin uygulanması gerekir. Bunun için en uygun yöntem de drama etkinlikleridir. İstasyon tekniği de kullanılabilir. Eğitsel oyunlarla da bu zekâ alanı geliştirilebilir. Ayrıca öğrenci spor ve sanat alanlarında, ders dışı faaliyetlere de yönlendirebilir. Geziler, gösteriler yapılabilir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir