Öğrencilere soru sorma ve uygun cevap verme becerisini nasıl kazandırırdınız?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

28 Şub 2018 16:23

Öğrencilere soru sorma ve uygun cevap verme becerisini nasıl kazandırırdınız?

Artık eğitimde öğrenci merkezli bir sistemimiz var. Bu da eğitim sürecine öğrencinin de aktif olarak katılmasını ifade ediyor. Öğretmen çocukların konu hakkında hazırbulunuşluklarını sağladıktan sonra sürece öğrencileri dâhil etmelidir. Onlara sorular sormalı cevaplarını dinlemelidir. Onlara fikirlerinin önemli olduğunu hissettirmelidir. Göz teması kurmalıdır. Uygun şekilde dönütler vermelidir. Sınıfta öğrenciler fikirlerini söylemekten çekinmemeli, yanlış bile olsa öğretmen onların düşüncelerine önem verip uygun cevaplarla doğruya yöneltmelidir. Fikirlerini küçümsememelidir. Bu şekilde kalıp olarak sadece başkalarının düşüncesini benimseyen değil de sorgulayan, kendini iyi ifade edebilen ve eleştiren bir nesil yetiştirebiliriz. Bunu sağlamak içinde sınıfta farklı teknikler kullanabiliriz. Küçük yaş gruplarında sohbet, drama, sorucevap büyük yaş gruplarında zıt panel, münazara bu tekniklere örnek olabilir.

Çocuklarda özgüven eksikliği olduğu için soru sorma ihtiyacı hissetmezler. Çünkü küçükken aileler onların konuşmasına, tonlamalarına sürekli müdahale ettikleri için çocuklar da ürkek hale gelmiştir. Önce o sorunu çözmek lazım. Cesaretlendirmek lazım. “Ne güzel cevap verdin“ dersek katılım artacaktır. Pekiştireç de kullanabiliriz. Soru sorduğumuzda direkt yanlış cevap diyerek değil de düzelterek, doğrusunu söyleyerek vermeliyiz. Özgüven kazanıldıktan sonra herkes soru soracaktır. Soruyu tahtaya yazıp bunun etrafında cevap verilecek dersek, cevapları alırken de çocukların verdiği cevapları uygun dille düzeltirsek konudan uzaklaşmamaları gerektiğini anlarlar.

Kimi öğrenciler ders esnasında çekindiği için derste etkin olmak istemezler. İyi bir öğretmen olmak için iyi bir gözlemci olmak ve öğrencileri iyi tanımak gerekir. Bu tip öğrencileri derse kendimiz katmalıyız. Çeşitli etkinlikler veya oyunlar düzenleyerek onlara rahat bir ortam hazırlamalıyız. Gözlemlediğimiz çekingen öğrencilere soru yönelttiğimiz zaman bilmezse ipuçları vererek cevaba ulaşmasına yardımcı olmalıyız. Bu şekilde hem cevabı bulduğu için sevinecek hem de motivasyonu artacaktır. Günlük hayatta karşılaşabilecekleri konulardan örnekler vererek de ilgilerini çekebilir, soru sormalarını sağlayabiliriz.
Doğru sorular sormak, düşünmeyi başlatır, öğrencilerin yaratıcılıklarını ve kendi görüşlerini geliştirmelerinde, ihtiyaçlarına uygun pratik yapma fırsatı verir. Düşünmeyi sağlayacak sorular sormak için doğru soru sorma stratejileri öğretilebilir. Aynı düzlemde cevap verebilmek için; bol kitap okutulmalı, yorum yapabilme kabiliyetleri arttırılmalı, çıkarım yapabilme gücünü tetikleyecek eşleştirmeler sunulmalıdır.

Önce doğru düşünmelerini, merak etmelerini ve mantık kurgusunu zihinlerinde kurabilmelerini sağlardım. Böyle olduğu zaman doğru zamanda doğru sorular sorabilmelerinin önü kendiliğinden açılmış olur. Bu konuda rol model olmak da önemli bir adımdır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 7 misafir