Öğrenmeyi kalıcı hale getirmek için hangi etkinlikleri yaptırırdınız?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

28 Şub 2018 15:29

Öğrenmeyi kalıcı hale getirmek için hangi etkinlikleri yaptırırdınız?

Öğrenmeyi kalıcı hale getirmenin en etkili yolu öğrenilenleri hayata geçirmek, onları hayatımızda uygulamaktır. Bu nedenle anlattığım konuların mümkün olduğunca sınıfta ve okulda uygulamasını yaptırırım. Örneğin; bilinçli tüketici olma konusunda çocukların elektrik, su vb. kaynakları tutumlu kullanma, yiyecek ve içeceklere sağlık açısından özen gösterme becerisini sınıfta okulda ve günlük hayatta da uygulamalarını sağlayarak kalıcı hale gelmesini sağlarım. Ayrıca konuyu birden fazla duyuya hitap ederek anlatmak da konunun daha iyi kavranıp kalıcı olmasını sağlayacaktır. Bu konuda da teknolojiyi kullanmak oldukça yararlı olacaktır.

Öğrenimi kalıcı hale getirmenin farklı yolları bulunmaktadır: Konuyla ilgili oyun oynatmak, senaryo hazırlayıp oynatmak, teknolojiyi kullanmak... Örneğin: Trafik Dersinde trafik kurallarını senaryo hazırlayıp uygulardım. Bir araştırma konusu olduğunda çocuklara bilgisayar getirip bu bilgiyi kendilerinin bulmasına yardımcı olurdum ve çocuk bilgiye ulaşınca bambaşka bir şey keşfetmiş gibi sevinirdi ve diğer günlerde de gelip tekrar yapalım diye istekte bulunurlardı. Bunun yanında öğrettiklerimi hayatlarında uygulamaya teşvik ederdim. Buna örnek olarak da yoldan geçenlere onlara hissettirerek selam verirdim, yoldan geçen yaşlıya yaklaşıp hal hatır sorardım onlar bunu görünce kendileri de uygulardı.

Öğrenmeyi etkili hale getirmenin en önemli yollarından biri uygulayarak öğretmektir. Gösterip yaptırma, deney, benzetim vb. teknikler uygulayarak öğretmenin en etkili yollarındandır. Ancak her zaman bu teknikleri uygulama imkânımız olmayabilir ya da bu teknikler her ders ve konu için etkili olmayabilir. Böyle durumlarda teknolojinin daha çok devreye sokulmasıyla (projeksiyon, PC vb. ) çeşitli program ve projeler (EBA, MORPA vb.) dâhilinde çeşitli yöntem ve teknikler kullanılabilir. Bu şekilde öğrencilerin farklı duyularına hitap edilerek bilgi kalıcılığı sağlanır.

Öğrenmeyi kalıcı hale getirmek çocuğun yaparak yaşayarak öğrenmesiyle mümkündür. Çocuk öğrenme sürecine ne kadar aktif katılırsa o kadar kalıcılık sağlanacaktır. Gördüğümüzü, duyduğumuzu daha kolay unutabiliriz ama birey içinde olup yaptığı şeyi daha iyi hatırlar. Ben sınıfımda öğrenci merkezli bir yol izleyeceğimden çocukları etkinliklere aktif katacak olan; oyun etkinliklerine, drama etkinliklerine, gezilere, hareket etkinliklerine, deneylere yer veririm. Çocukların kendini ifade etmesine hepsinin söz almasına fırsat veririm. Örneğin; drama etkinliğinde herkese bir rol verir ve her öğrencinin katılmasına olanak tanırım. Deneylerde çocukların gözlemlemesine dokunabilecekleri bir şeyse dokunmalarına süreç içinde konuşmalarına fikirlerini dinlemeye ve uygun cevaplar vermeye özen gösteririm. Çocukların ne kadar çok duyu organı öğrenme sürecine katılırsa o kadar kalıcı öğrenme sağlanır.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir