Su kaynaklarının tükenmemesi için ne yapılabilir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

28 Şub 2018 15:17

Su kaynaklarının tükenmemesi için ne yapılabilir?

Bu konuda öncelikle gelecek nesillerimiz olan çocuklar başta olmak üzere yediden yetmişe bilinçlendirmemiz gerekiyor. Hele ki önümüzdeki yüzyıllarda su savaşlarının olacağı teorisi üzerinden gidersek su tasarrufunun ne kadar hayati olduğunu anlar ve anlatırız. Bu konuyla ilgili öncelik olarak eğitim ve kamu spotlarının faydalı olduğunu düşünüyorum. Zira bilinçlendirme olmadan “Musluğu kapat” demek anlık çarelerdir.

Bugüne kadar suyun plansız ve aşırı kullanımı, dünya üzerinde birçok su ekosisteminin zarar görmesine neden oldu. Dolayısıyla, su kaynaklarının iyi yönetimi ve sürdürülebilirliği projeleri önem arz ediyor. Kullanılabilir durumda olan yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının insan aktiviteleri sonucu kirletilmemesi gerekir.

Bütün yeraltı su kaynaklarının korunmasının zor olduğu durumlarda su kaynaklarının önemine göre koruma öncelikleri belirlenerek korumanın bu alanlarda yapılması sağlanmalıdır. Ağaç ekimine önem verilmeli, ormanlık alanlar koruma altına alınmalıdır. Toplum olarak biz insanlar ise su tüketiminizi azaltmaya, bozuk olan muslukları ve tuvaletimizi tamir etmekle başlayabiliriz. Dişlerin fırçalanması halinde su açık bırakılmamalıdır. Evimizde su tasarrufu yapmanın bir başka yolu da musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltan, ancak su basıncını artıran yeni sistemlerdir.

Geri dönüşüm en faydalı olabilecek seçenektir. Yağmur suları maalesef ki ülkemizde boşa gitmektedir. Bunun için her dairenin oluk yerlerinin altına hazne yerleştirilebilir. Bu şekilde geri dönüşüm sağlanabilir. Sular için arıtma yapılabilir. Daha da güzel ve temiz kullanım sağlanabilir. Bireyler bilinçlendirilebilir. “İsraf etmeden nasıl kullanabiliriz” küçük yaştan başlayarak çocuklara anlatılabilir.
İnsanoğlunun bilinçsiz su tüketimi ile su kaynaklarının varlığı tehlikeye düşmüştür. Su kaynaklarının tükenmemesi için;

Halk bilinçlendirilmelidir.
Okullarda en düşük kademeden itibaren bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
Suyun tekrar tekrar kullanılması için sistemler geliştirilmeli, bu sistemlerin kullanılmasına teşvik edilmelidir.
Evsel atıkların ve sanayi atıklarının su kaynaklarına aktarılması engellenmelidir.
Küresel ısınmayı engelleyici çalışmalar yapılmalıdır.
Su kullanımına dikkat edilmeli. Fazladan kullanılan sular olmamalı, muslukları da açık bırakmamak gereklidir. Su israfı önlenmelidir.

Toplumun bu konuda bilinçlenmesi için kamu spotları oluşturulabilir ve dikkat çekilir. Bunun dışında halka fazla su tüketimi sonucu olacaklara ilişkin film izletilebilir, tiyatro gösterileri hazırlanabilir. Okullarda çocukların bilinçlenmesi için etkinlikler yapılabilir.
Cevapla

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir