Öğrencilerinizin farklı zekâ alanlarını geliştirmek için hangi teknolojik araçlardan nasıl yararlanırsınız?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 15:35

Öğrencilerinizin farklı zekâ alanlarını geliştirmek için hangi teknolojik araçlardan nasıl yararlanırsınız?

Çoklu zekâ kuramına göre kişide bir zekâ alanı değil, birden fazla zekâ alanı mevcuttur. Ancak bazıları daha baskındır. Bu sebeple derste konuları çok yönlü şekilde işlemek gerekmektedir. Görsellerden, videolardan, sözel yönergelerden, konuları şarkı ile anlatmaktan, bireysel çalışmalardan yararlanılabilir. Çoklu zekâ alanlarına öğretmenin yaratıcılığı ve imkânları dâhilinde farklı etkinlikler düzenlenebilir.

Çoklu zekâ kuramına göre öğrenciler birden fazla zekâ alanına sahiptir. Mevcudu fazla olan sınıflarda teknolojik araçları birçok farklı zekâ alanına uygulamak zor olsa da imkânsız değildir. Çünkü teknoloji birçok duyuya hitap ederek farklı şekillerde öğrenen öğrencilere imkânlar sunacaktır. Örneğin; görsel zekâ alanı iyi olan öğrenciye, konuları video ile izletip öğrenmeleri somutlaştırmak. Aynı şekilde akıllı tahta da işitsel, görsel ve içe dönük zekâ alanına sahip öğrencilerin ilgisini çekerek derse motivasyonunu artıracaktır. Kinestetik zekâ alanı gelişmiş bir öğrencinin, teknolojik araçlar ile donatılmış bir spor salonunda çalışması, kendini geliştirmesine ve ilgisini çeken konularda daha çok bilgi sahibi olmasına olanak sağlayacaktır.

Eğitimde teknolojiden faydalanmak dendiği zaman aklımıza ilk olarak bilgisayar, projeksiyon, akıllı tahta vb. araçlar geliyor. Ama teknoloji sadece bunlardan ibaret değildir. Mesela bir çocuğun görsel zekâsını geliştirmek istiyorsak, fotoğraf makinesi edinilerek doğru fotoğraf çekme yöntemleri öğretilebilir. Hangi görüntüyü fotoğraflarında nasıl kullanacakları uygulama yoluyla gösterilebilir. Her okulda bilgisayar kampanyaları düzenliyoruz ancak neden çoğu merkezi okullarımızda hatta üniversitelerimizde bile mikroskop yok? Oysa çocukların fen bilimlerinde daha meraklı olması bu yolla sağlanabilir. Gökyüzü incelemesi yaptırılabilir. Teknolojinin yeni konusu dronelar, öğrencilere tanıtılıp bu araçların geliştirilmesi için neler yapılabilir diye düşünmeleri sağlanabilir. Evet, bunlar bütçe isteyen aktiviteler fakat bazen klişelerin dışına çıkmak lazım diye düşünüyorum. Yeter ki isteyelim.

Her birey tek ve biricik olarak kâinatta varlığını sürdürmektedir. Bireylerin farklı zekâ alanları mevcuttur. Bu farklı zekâ alanlarını geliştirmek için internet, teleskop, akıllı tahta, projektör, değişik bilgisayar programları gibi teknolojik araçlardan faydalanabiliriz.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 9 misafir