Tarımın gelişmesi için eğitim ile ilgili neler yapılabilir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
öğretmenim
Mesajlar: 516
Kayıt: 16 Ara 2017 21:56
İletişim:

27 Şub 2018 15:02

Tarımın gelişmesi için eğitim ile ilgili neler yapılabilir?

Tarım bir ülkenin vazgeçilmezidir. İnsan hayatının da vazgeçilmez bir parçası olan tarım yapılan bazı hatalar nedeniyle verimsizleştirilmektedir. Bu hatalar tarım arazilerinin konutlaşmaya açılması, yanlış gübre kullanımı, yanlış sulama teknikleri, tohum ıslahının yetersizliği gibi birçok nedene bağlı olabilmektedir. Eğitim sayesinde çiftçilere bu hatalar fark ettirilmelidir. Tarımla ilgilenen kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Küçük yaşta öğrencilere tarımın önemi anlatılmalıdır. Tarım bu sayede geliştirilebilir ve iyileştirilebilir.

Tarım her geçen gün teknolojinin ilerlemesine rağmen gerilemektedir. Tarımda makineleşme ile birlikte insan gücüne duyulan ihtiyaç azaldı. Kısa zamanda daha çok iş gücü ve daha fazla ürün olması gerekirdi ancak insanlar gelişimlerle beraber yanlış yollara saptılar. Daha az emekle daha çok ürün almak istediler. Aşırı sulama, ilaçlama, gübreleme ile topraktaki verimi tamamen yok ettiler. Kendi ellerindeki tohumları bırakıp hazır tohum tüketmeye başladılar. Ürünlerin maliyeti arttı ama verim düştü bu yüzden çiftçi sayısı da her geçen gün biraz daha azaldı. Bu yüzden öncelikle çiftçimize gerekli ekonomik destek verilmeli, ellerindeki toprağın analizi yapılmalı, hangi ürününün yetişebileceği tespit edilmeli.

Bu alanda ziraatçilere büyük görev düşüyor. Herkes doğuştan ziraatçi kadar bilgili olamayacağına göre milletin efendisi olan köylüye bizzat topraklarında eğitim verilmeli. Onlar bilinçlendirilmelidir. Zorunlu kurslar yapılmalı, kursların cezbedici olması için de kursa devam edenler küçük de olsa ödüllendirilmelidir. Tarımla ilgili festivaller düzenlenmelidir. Köylüye ürettiği ürünü nasıl yetiştirdiğini tanıtma imkânı sunulmalıdır. Bu tür kursların Halk Eğitim Merkezlerinde verilmesi çiftçinin zaman kaybına neden olur bu yüzden köy yerlerinde kursların verilmesine öncelikle dikkat edilmelidir. Ve geleceğimiz olan çocuklarımıza çiftçiliğin de bir meslek olduğu bilinci aşılanmalı. Öğretmenin, doktorun yanında çiftçiye de ihtiyaç vardır onlara da gereken değerin, önemin toplum ve devlet olarak verilmesi gerekir.

Tarımın gelişmesi için tarım okulları açılabilir ve isteyene kurs verilebilir. Çiftçiler tarım ile ilgili bilgilendirilebilir. İnsanlara üretici bireyler olabilmeleri için devlet tarafından destekleme yapılabilir.
Türkiye yarı kurak bir iklime sahip olduğundan dolayı en önemli sorun sulamadır. Bu sorunu GAP, KOP gibi projeler en aza indirmektedir. Çiftçiler eğitilirse birçok aşamada ivme kazanır. Mesela tohum ıslahından hasadına hatta ve hatta pazarlanmasına kadar bu ivme gerçekleşir. Burada öğretmenler olarak tarıma destek için geleceğin çiftçilerini yetiştiririz. Bunun yanında görev yaptığımız köyde kanaat önderi olarak göründüğümüz için bu konuda öğretmenlerin duyarlı olması gerekir.
Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntü
    Son mesaj

“Öğretmenlik Mülakat Soruları” sayfasına dön

  • Bilgi
  • Kimler çevrimiçi

    Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir